StoryEditorOCM
Crna kronikavarilac iz bih

Šokantno otkriće sa suda: krijumčar koji je s 21 migrantom probio hrvatsku granicu bio je drogiran, nije položio vozački

Piše Mario Pušić/JL
27. kolovoza 2024. - 15:00

Prilično šokantno je izgledao video probijanja ograde na državnoj granici kombijem punim migranata 15. veljače u jutarnjim satima, koji je MUP podijelio medijima. Danas znamo detalje ove sulude akcije, pa tako i tko je bio krijumčar za volanom toga vozila. Radi se o Mesudu M. (24), nezaposlenom variocu iz Donjeg Vakufa. On je uhićen istoga jutra nakon što je sletio s ceste jer je probušio gumu, a sada je nepravomoćno osuđen novčanom kaznom od 1.610 eura zbog više prometnih prekršaja koje je počinio te noći. Napominjemo da mu se u zasebnom kaznenom postupku sudi zbog krijumčarenja ljudi, piše Jutarnji list.

Tijekom prekršajnog postupka je utvrđeno da je "15. veljače u 6.07 sati u mjestu Batnoga na području općine Cetingrad upravljao vozilom marke Opel Vivaro iz smjera BiH te prešao graničnu crtu na vanjskoj granici bez da je dao na uvid isprave propisane za prelazak vanjske granice i podvrgnuo se graničnoj kontroli, što je bio dužan činiti te je napustio područje graničnog prijelaza dok nije obavljena granična kontrola".

Osim toga, utvrđeno je da je prevozio 21 osobu, što je više nego što vozilo ima ugrađenih sjedala, a uz sve to mladić nikada nije položio vozački ispit. Testiranjem ne droge, a i prema vlastitom priznanju, prije jurnjave uzeo je opojnu drogu - speed.

image

Nakon bijega iz kombija Mesuda su policajci sustigli i priveli (ilustracija)

Vanesa Pandžić/Cropix

Nakon što je uhićen 15. veljače, okrivljenik je pušten iz istražnog zatvora 3. lipnja, i to nakon što je za njega uplaćena jamčevina od 10.000 eura te se nije odazvao na ročište prekršajnog postupka, pa je ono održano bez njegove nazočnosti. Ispitani su policajci koji su kobnoga jutra bili na službi na malograničnom prijelazu. Kažu da su uočili kako im se približava teretno vozilo te nije usporilo brzinu prilikom prilaza prijelazu, već je izvršilo probijanje rampe, odnosno metalnih vrata na državnoj granici. Krenuli su za kombijem, pokušavali ga zaustaviti uz pomoć svjetlosnih i zvučnih signala, no vozač se oglušio, te je povećao brzinu kretanja. U opasnoj vožnji vozio je "cik-cak" prelazeći na suprotnu prometnu traku, kako bi policijskom vozilu onemogućio da ga pretekne i zaustavi.

Čitavo to vrijeme mu je bila prazna stražnja desna guma, pa je povremeno gubio nadzor nad upravljačem. Konačno je kontrolu izgubio te je sletio ulijevo van kolnika te donjim dijelom kombija nasjeo na zemljani obrov i tako ostao. Istrčao je iz vozila i krenuo bježati oglušujući se na povike "stop-policija". No, policijski službenik ga je uhvatio i svladao, a potom je uhićen. Kraj sebe je imao osobne dokumente, pa je odmah utvrđen njegov identitet, no ne i identitet za 21-og migranta, koji su svi bili bez isprava. Alkotestiranjem je utvrđeno da nije bio alkoholiziran, ali je potvrđena prisutnost opojne droge amfetamin. Tijekom ispitivanja odrekao se prava na branitelja, te je priznao sve za što ga terete, priznajući da je prije nego što je sjeo za volan i projurio kroz državnu granicu uzeo opojnu drogu "speed".

S obzirom na njegovo priznanje, ali i druge dokaze sudu nije bilo teško proglasiti ga krivim, cijeneći mu olakotnim što je nezaposlen i što živi u teškoj materijalnoj situaciji, a otegotnim što je počinio više inkriminiranih radnji, piše Jutarnji list.

image

Mesud M. je zbog više prometnih prekršaja nepravomoćno osuđen novčanom kaznom od 1.610 eura. U zasebnom kaznenom postupku sudi mu se zbog krijumčarenja ljudi (ilustracija)

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 08:28