StoryEditorOCM
Crna kronikapodignuta optužnica

Radnik poginuo nakon pada s 8,9 metara, Splićanin optužen jer se nije pobrinuo da ne dođe do tragedije

Piše Marko Didić
19. ožujka 2024. - 14:25

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je otužnicu protiv 64-godišnjeg građevinskog tehničara S. U. iz Splita i trgovačkog društva "Visoko potkrovlje" iz Splita za kazneno djelo protiv opće sigurnosti gdje je život izgubio pomoćni građevinski radnik te firme Z.D.

S.U. se tereti da iz nehaja uopće nije postupio po propisima o zaštitnim mjerama prouzročivši smrt jedne osobe.

Događaj se zbio 1.ožujka 2022 u Makarskoj u Maslinarskoj ulici kod kućnog broja 31 gdje je poduzeće Visoko potkrovlje izvodilo radove kao osoba ovlaštena za zaštitu na radu a S.U. nije poduzeo sve mjere kako bi spriječio smrt radnika koji je pao sa visine od 8,9 metara i par sati nakon toga preminuo u KBC Split od posljedica pada.

Unatoč što je S.U. predhodno vidio da na konzolnoj skeli uz sjeverni i istočni zid nedostaje rukohvat te zaštitni rubni i središnji dio, nije zabranio da se takva skela koristi dok se ne otklone nedostatci. Naprotiv, lakomisleno je zaključio da kroz takav bočni otvor na skeli neće propasti radnik i potom pasti na tlo te smrtno stradati. Tako je Z.U. obavljajući mu naložene poslove kidanja i demontaže katne otplate kroz otvor na skeli gdje nedostaje rukohvat i njezin središnji dio pao sa visine od 8,9 metara i nakon par sati umro.

Nesretni čovjek je zadobio nagnječenja desne strane pluća, mozga i srca i prijelome svoda i baze lubanje uz krvarenje u meke moždanice i krvlju u moždanim komorama te prijelome sedam rebara sa desne strane te drugi niz ozjeda od čega je preminuo.

Optužnica još nije pravomoćna tako da se može očekivati žalba stranaka o čemu na kraju odlučuje Optužno vijeće Općinskog suda u Splitu koje može potvrditi optužnicu i vratiti je na doradu,a 21. ožujka će se to vijeće i sastati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:58