stdClass Object ( [id] => 1101081 [title] => Američki Hrvat proziva načelnika omiške policije: ‘Policija me progoni na kaubojski način jer nisam dao suglasnost za izgradnju kuće Perkušićevoj kumi‘ [alias] => povratnik-iz-amerike-proziva-nacelnika-omiske-policije-policija-me-progoni-na-kaubojski-nacin-jer-nisam-dao-suglasnost-za-izgradnju-kuce-perkusicevoj-kumi [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Električara Antu Marušića (57) iz Nemire je Policijska postaja Omiš prijavila Općinskom državnom odvjetništvu za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora na način da je iz SAD-a, gdje živi i radi, u Hrvatsku uvezao 610 komada lovačkog streljiva za koje nije platio carinu niti je prijavio uvoz.

U jeku trajanja kaznenog progona protiv njega, Marušić je u našim novinama u lipnju 2019. godine detaljno elaborirao svoj slučaj, navodeći da je njegov progon namješten i potpuno neosnovan te da iza njega stoji njegov mještanin – načelnik Policijske postaje Omiš mr. Vlade Perkušić iz čisto privatnih razloga. U međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 14. siječnja prošle godine odbacilo kaznenu prijavu PP-a Omiš protiv Marušića, ali on i dalje nije zadovoljan.

– Kako ću biti zadovoljan kada onaj tko je sve to inicirao i dalje radi u policiji i nije mu pala dlaka s glave, a to je mr. Vlade Perkušić. I tko kaže da ono što je radio meni ne radi i drugim ljudima ako mu se zamjere? Perkušićevoj kumi, a mojoj prvoj susjedi, povratnici iz SAD-a, nisam dozvolio da napravi kuću na metar i pol od moje u Nemiri, i tu počinju pravi razlozi moga progona, koji je trajao punih petnaest mjeseci.

Njezina kuća je po zakonu trebala biti udaljena najmanje tri metra od moje, ali nije, te joj nisam dao suglasnost za gradnju pa joj je zbog toga pravomoćno poništena građevinska dozvola. Ja nisam više siguran da je Perkušić uopće dobar s tom ženom, ali je tada bio i sve je ovo organizirao isključivo da mi se osveti – decidiran je Marušić, koji smatra da je postupanjem omiške policije ne samo oštećen on, nego i proračun RH.

Policijo, odgovori!

– Zbog moje lovačke municije, koja je vrijedna oko tri i pol tisuće kuna i za koju sam imao svjedoke da sam je dobio od kolega lovaca u raznim razmjenama, a ne nelegalno uvezao iz SAD-a, moralo je biti plaćeno balističko vještačenje, a utvrđivalo se radi li se o punjenoj municiji ili patronama tvorničkog pakovanja i nizu drugih detalja, da vas sada ne zamaram. To vještačenje je koštalo oko trideset pet tisuća kuna, a što su na kraju platili porezni obveznici.

Platili, a zašto, zbog nečijeg hira i privatne osvete! Šta reći da sam ove dvije zaplijenjene puške prodao tijekom 2019. godine, a formalno-pravno mi ih nikada nisu ni vratili i da sam četiri mjeseca nakon odbačaja kaznene prijave čekao omišku policiju da mi vrati municiju i za to sam morao platiti odvjetnika da ih požuri.

Iako je proces završen, nikada od odgovornih u PU splitsko-dalmatinskoj nisam dobio odgovore na neke moje službeno upućene prigovore i pitanja. Jedan od takvih prigovora uputio sam 6. kolovoza prošle godine tadašnjem načelniku PU SD Draženu Vitezu, na koji ni do sada nisam dobio odgovor. Prošlo je deset mjeseci. Njih nije briga što se radi običnim građanima i to je jedina prava istina jer Unutarnja kontrola, kojoj sam se i ja žalio, uvijek štiti svoje šefove koji nikada za ništa nisu krivi – govori Marušić, a nas zanima šta ga je toliko "žuljalo" osim što Perkušić nije dobio otkaz.

– Djelatnici PP-a Omiš su 23. listopada 2018. krenuli u pretres moje kuće jer su dobili nalog od Prekršajnog suda u Omišu na osnovu anonimne predstavke napisane rukom, u kojoj se navodi da sam s tim lovačkim naoružanjem opasan za stanovnike Nemire i da je to oružje (sačmarica Remington i karabin Browning) i municija dostupno mojoj djeci i ženi.

Hej, ja u SAD-u, puške svaka u svojim sefovima pod šifrom, municija isto tako, a ja opasan. Baš ja koji ni jednu prekršajnu, a kamoli kaznenu prijavu nemam u svom životu i koji desetljećima bez ikakve mrlje radim kao električar u jednom od najvećih američkih sindikata Lokal 3.

Policajci se poslije pozivaju na navodni obavljeni obavijesni razgovor s mojom suprugom Sylvijom u kojem im je rekla da sam ja municiju donio iz SAD-a, kao osnovu za sumnju u moje počinjenje toga kaznenog djela. Tog obavijesnog razgovora, odgovorno tvrdim, nikada nije bilo, pa sam u upitima tadašnjem načelniku Vitezu tražio da mi se pokaže pisani zapisnik ili snimljenu izjavu moje supruge gdje to tvrdi, pošto žena nikada nije bila u PP-u Omiš niti ju je itko pozvao na ijedan obavijesni razgovor.

Šifre na mobitelu

Jedino što je razgovarala s policijom bilo je u našoj kući prilikom pretresa, kada su mi došli oduzeti municiju, a onako usput, bez ikakve osnove, policajci su mi uzeli i dvije lovačke puške, ogorčen je Marušić. On i sada policijski upad u svoju kuću 23. listopada 2018. smatra perfidnim i kaubojskim.

– Policajci su tražili šifre sefova od moje žene, koje ona, naravno, nije znala jer ih znam samo ja. Tijekom pretresa sam tražio na mobitel od moje žene da pita uredujućeg policajca koji je njegov broj mobitela kako bih mu u SMS poruci poslao šifre od sefova, na što je policajac odgovorio da poruke sa šiframa ne šaljem na njegov mobitel, nego da ih pošaljem svojoj ženi. Kada im je moja žena, čitajući moje SMS poruke, otvorila sefove, policajac joj je rekao da moraju oduzeti obje puške i municiju jer ih ne mogu ostaviti u kući jer sada i moja žena zna šifre sefova, te tvrde da će sve to vratiti kada ja dođem natrag.

Sve vrijeme je policajac govorio da je njegov šef Perkušić rekao da ne smiju izići iz moje kuće dok se sefovi ne otvore. Oni su trebali zakonski zapečatirati sefove i čekati mene da se vratim iz SAD-a, a ne oduzimati puške i municiju – tvrdi Marušić, koji kaže da će istjerati pravdu do kraja.

– Novaca imam, vremena imam, volje imam i budite sigurni da neću stati dokle svi odgovorni za ovu sramotnu priču, u kojoj sam ni kriv ni dužan bio meta policijskog postupanja, ne budu kažnjeni – poručio je Marušić.

---

POVJERENSTVO
Utemeljena pritužba

Marušić se obratio i civilnom Povjerenstvu za rad po pritužbama MUP-a, koje je zaključilo da je njegova pritužba na rad policije utemeljena.
"Povrijeđena su prava podnositelja pritužbe da se ne zadire u privatnost njegova doma bez odgovarajuće sumnje u počinjenje prekršaja ili kaznenog djela, da mu se ne oduzimaju prilikom pretrage predmeti u njegovu vlasništvu za koje ima sve potrebne dozvole, da bude saslušan u terminu koji je bio dogovoren s policijskom postajom te općenito pravo na profesionalno ponašanje policijskih službenika. Osobito indicira pristranost postupanja činjenica da su policijski službenici odmah reagirali po jednoj jedinoj anonimnoj predstavci te vršili pretragu doma kojom prilikom uopće nisu potvrđeni navodi iz anonimne predstavke. Isprika koja mu je upućena je po mišljenju Povjerenstva nedostatna, a posebno imajući u vidu da nisu provedeni odgovarajući disciplinski postupci", stoji u odluci Povjerenstva koju potpisuje predsjednik doc. dr. sc. Teo Giljević.

---

---

PERKUŠIĆEV ODVJETNIK
Zbog objeda tužit ćemo Marušića

Odgovor mr. sc. Željka Ćapina, odvjetnika mr. Vlade Perkušića:
"Gospodina Antu Marušića koji kontinuirano iznosi objede na račun moje stranke smo već tužili sredinom 2019. za počinjenje kaznenih djela teškog sramoćenja i klevete, ali sud još nije zakazao raspravu. Marušićev odvjetnik Željko Albini je u ime svog klijenta iznio primjedbe na rad PP Omiš u njegovu slučaju o kojemu pišete, a Marušić je osobno došao u Ured načelnika PU splitsko-dalmatinske i na zapisnik podnio kaznenu prijavu protiv mog klijenta Perkušića, navodeći da je on lažno prijavio kazneno djelo krađe svog službenog pištolja iz svoje obiteljske kuće tvrdeći da mu pištolj nikada nije ukraden nego da ga je Perkušić izgubio. Marušić je to učinio iako je znao da je navedena činjenica neistinita te je njegova kaznena prijava odbačena.
Marušić je u vašim novinama već napao mog klijenta sredinom 2019. godine iako je iz svih dokumenata razvidno da je Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila da u postupanju Vlade Perkušića (u svezi navedenog) nije bilo nezakonitog postupanja kao niti djelatnika PP Omiš. I ove navode što vam sada iznosi u tekstu gospodin Marušić će moći dokazati na sudu u novoj kaznenoj prijavi koja će ići protiv njega. Napominjem da ćemo u oba kaznena postupka od gospodina koji iznosi objede na račun moje stranke tražiti novčanu zadovoljštinu."

---

---

POLICIJSKA UPRAVA
Ispričali smo se

"U provedenom postupku većina pritužbenih navoda nije potvrđena osim jednog koji se odnosi na dolazak građanina u službene prostorije zbog obavljanja službene radnje i to 24. prosinca 2018. godine.
U navedenom je slučaju tvrđeno kako je došlo do nesporazuma u komunikaciji između građanina i policijskog službenika, a zbog čega radnja tada nije obavljena. Zbog naprijed navedenog, Policijska uprava splitsko-dalmatinska stranci je uputila ispriku", navodi se u odgovoru PU.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANTE MARUŠIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ANTE MARUŠIĆ 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-22 09:21:42 [created_by] => 3174 [created_by_alias] => Marko Didić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-05-25 09:57:39 [modified_by] => 3174 [publish_up] => 2021-05-25 05:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 110 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/22\/17930634.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/22\/12384864.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Ante Maru\u0161i\u0107: Isprika nije dovoljna, krivce treba kazniti!
\n\u00a0","Vlade Perku\u0161i\u0107, na\u010delnik Policijske postaje Omi\u0161
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1319","hd_17930634_1920.jpg":"1920x1080","k_17930634_1280.jpg":"1280x1280","k_17930634_1024.jpg":"1024x1024","k_17930634_640.jpg":"640x640","k_17930634_480.jpg":"480x480","k_17930634_340.jpg":"340x340","k_17930634_220.jpg":"220x220","o_17930634_1280.jpg":"1280x879","o_17930634_1024.jpg":"1024x703","o_17930634_640.jpg":"640x439","o_17930634_480.jpg":"480x329","o_17930634_340.jpg":"340x233","o_17930634_220.jpg":"220x151","h_17930634_1280.jpg":"1280x854","h_17930634_1024.jpg":"1024x683","h_17930634_640.jpg":"640x427","h_17930634_480.jpg":"480x320","h_17930634_340.jpg":"340x227","h_17930634_220.jpg":"220x147","pp_17930634_1280.jpg":"1006x1280","pp_17930634_1024.jpg":"805x1024","pp_17930634_640.jpg":"503x640","pp_17930634_480.jpg":"377x480","pp_17930634_340.jpg":"267x340","pp_17930634_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1089","hd_12384864_1920.jpg":"1920x1080","k_12384864_1280.jpg":"1280x1280","k_12384864_1024.jpg":"1024x1024","k_12384864_640.jpg":"640x640","k_12384864_480.jpg":"480x480","k_12384864_340.jpg":"340x340","k_12384864_220.jpg":"220x220","o_12384864_1280.jpg":"1280x726","o_12384864_1024.jpg":"1024x580","o_12384864_640.jpg":"640x363","o_12384864_480.jpg":"480x272","o_12384864_340.jpg":"340x192","o_12384864_220.jpg":"220x124","h_12384864_1280.jpg":"1280x854","h_12384864_1024.jpg":"1024x683","h_12384864_640.jpg":"640x427","h_12384864_480.jpg":"480x320","h_12384864_340.jpg":"340x227","h_12384864_220.jpg":"220x147","pp_12384864_1280.jpg":"1006x1280","pp_12384864_1024.jpg":"805x1024","pp_12384864_640.jpg":"503x640","pp_12384864_480.jpg":"377x480","pp_12384864_340.jpg":"267x340","pp_12384864_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7996930 Threads: 8 Questions: 1595407960 Slow queries: 4876954 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112417138 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/povratnik-iz-amerike-proziva-nacelnika-omiske-policije-policija-me-progoni-na-kaubojski-nacin-jer-nisam-dao-suglasnost-za-izgradnju-kuce-perkusicevoj-kumi-1101081 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/povratnik-iz-amerike-proziva-nacelnika-omiske-policije-policija-me-progoni-na-kaubojski-nacin-jer-nisam-dao-suglasnost-za-izgradnju-kuce-perkusicevoj-kumi-1101081?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 639534 [name] => PP Omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-25 07:55:47 [main_article_id] => 0 [alias] => pp-omis [link] => /tag/pp-omis ) [1] => stdClass Object ( [id] => 639535 [name] => Vlade Perkušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-25 07:55:47 [main_article_id] => 0 [alias] => vlade-perkusic [link] => /tag/vlade-perkusic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 242381 [name] => ante marušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-marusic [link] => /tag/ante-marusic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 268963 [name] => policija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => policija [link] => /tag/policija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANTE MARUŠIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Američki Hrvat proziva načelnika omiške policije: ‘Policija me progoni na kaubojski način jer nisam dao suglasnost za izgradnju kuće Perkušićevoj kumi‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3174 [name] => Marko Didić [username] => marko-didi [email] => marko-didi@sd.hr [password] => $2y$10$8b1IT9kR.wzDZyEwLISFyOS79vD5r/ft0yeG5rMi63qPrXbkPXEKW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-didic-3174 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1692 [gender] => m [description] => [image] => 1692.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1692.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/22/17930634.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klarić/Cropix [mainImageDesc] => Ante Marušić: Isprika nije dovoljna, krivce treba kazniti!
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/22/17930634.jpg [title] => Ante Marušić: Isprika nije dovoljna, krivce treba kazniti!
 
Duje Klarić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/22/12384864.jpg [title] => Vlade Perkušić, načelnik Policijske postaje Omiš
 
Joško Šupić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Električara Antu Marušića (57) iz Nemire je Policijska postaja Omiš prijavila Općinskom državnom odvjetništvu za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora na način da je iz SAD-a, gdje živi i radi, u Hrvatsku uvezao 610 komada lovačkog streljiva za koje nije platio carinu niti je prijavio uvoz.

U jeku trajanja kaznenog progona protiv njega, Marušić je u našim novinama u lipnju 2019. godine detaljno elaborirao svoj slučaj, navodeći da je njegov progon namješten i potpuno neosnovan te da iza njega stoji njegov mještanin – načelnik Policijske postaje Omiš mr. Vlade Perkušić iz čisto privatnih razloga. U međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 14. siječnja prošle godine odbacilo kaznenu prijavu PP-a Omiš protiv Marušića, ali on i dalje nije zadovoljan.

– Kako ću biti zadovoljan kada onaj tko je sve to inicirao i dalje radi u policiji i nije mu pala dlaka s glave, a to je mr. Vlade Perkušić. I tko kaže da ono što je radio meni ne radi i drugim ljudima ako mu se zamjere? Perkušićevoj kumi, a mojoj prvoj susjedi, povratnici iz SAD-a, nisam dozvolio da napravi kuću na metar i pol od moje u Nemiri, i tu počinju pravi razlozi moga progona, koji je trajao punih petnaest mjeseci.

Njezina kuća je po zakonu trebala biti udaljena najmanje tri metra od moje, ali nije, te joj nisam dao suglasnost za gradnju pa joj je zbog toga pravomoćno poništena građevinska dozvola. Ja nisam više siguran da je Perkušić uopće dobar s tom ženom, ali je tada bio i sve je ovo organizirao isključivo da mi se osveti – decidiran je Marušić, koji smatra da je postupanjem omiške policije ne samo oštećen on, nego i proračun RH.

Policijo, odgovori!

– Zbog moje lovačke municije, koja je vrijedna oko tri i pol tisuće kuna i za koju sam imao svjedoke da sam je dobio od kolega lovaca u raznim razmjenama, a ne nelegalno uvezao iz SAD-a, moralo je biti plaćeno balističko vještačenje, a utvrđivalo se radi li se o punjenoj municiji ili patronama tvorničkog pakovanja i nizu drugih detalja, da vas sada ne zamaram. To vještačenje je koštalo oko trideset pet tisuća kuna, a što su na kraju platili porezni obveznici.

Platili, a zašto, zbog nečijeg hira i privatne osvete! Šta reći da sam ove dvije zaplijenjene puške prodao tijekom 2019. godine, a formalno-pravno mi ih nikada nisu ni vratili i da sam četiri mjeseca nakon odbačaja kaznene prijave čekao omišku policiju da mi vrati municiju i za to sam morao platiti odvjetnika da ih požuri.

Iako je proces završen, nikada od odgovornih u PU splitsko-dalmatinskoj nisam dobio odgovore na neke moje službeno upućene prigovore i pitanja. Jedan od takvih prigovora uputio sam 6. kolovoza prošle godine tadašnjem načelniku PU SD Draženu Vitezu, na koji ni do sada nisam dobio odgovor. Prošlo je deset mjeseci. Njih nije briga što se radi običnim građanima i to je jedina prava istina jer Unutarnja kontrola, kojoj sam se i ja žalio, uvijek štiti svoje šefove koji nikada za ništa nisu krivi – govori Marušić, a nas zanima šta ga je toliko "žuljalo" osim što Perkušić nije dobio otkaz.

– Djelatnici PP-a Omiš su 23. listopada 2018. krenuli u pretres moje kuće jer su dobili nalog od Prekršajnog suda u Omišu na osnovu anonimne predstavke napisane rukom, u kojoj se navodi da sam s tim lovačkim naoružanjem opasan za stanovnike Nemire i da je to oružje (sačmarica Remington i karabin Browning) i municija dostupno mojoj djeci i ženi.

Hej, ja u SAD-u, puške svaka u svojim sefovima pod šifrom, municija isto tako, a ja opasan. Baš ja koji ni jednu prekršajnu, a kamoli kaznenu prijavu nemam u svom životu i koji desetljećima bez ikakve mrlje radim kao električar u jednom od najvećih američkih sindikata Lokal 3.

Policajci se poslije pozivaju na navodni obavljeni obavijesni razgovor s mojom suprugom Sylvijom u kojem im je rekla da sam ja municiju donio iz SAD-a, kao osnovu za sumnju u moje počinjenje toga kaznenog djela. Tog obavijesnog razgovora, odgovorno tvrdim, nikada nije bilo, pa sam u upitima tadašnjem načelniku Vitezu tražio da mi se pokaže pisani zapisnik ili snimljenu izjavu moje supruge gdje to tvrdi, pošto žena nikada nije bila u PP-u Omiš niti ju je itko pozvao na ijedan obavijesni razgovor.

Šifre na mobitelu

Jedino što je razgovarala s policijom bilo je u našoj kući prilikom pretresa, kada su mi došli oduzeti municiju, a onako usput, bez ikakve osnove, policajci su mi uzeli i dvije lovačke puške, ogorčen je Marušić. On i sada policijski upad u svoju kuću 23. listopada 2018. smatra perfidnim i kaubojskim.

– Policajci su tražili šifre sefova od moje žene, koje ona, naravno, nije znala jer ih znam samo ja. Tijekom pretresa sam tražio na mobitel od moje žene da pita uredujućeg policajca koji je njegov broj mobitela kako bih mu u SMS poruci poslao šifre od sefova, na što je policajac odgovorio da poruke sa šiframa ne šaljem na njegov mobitel, nego da ih pošaljem svojoj ženi. Kada im je moja žena, čitajući moje SMS poruke, otvorila sefove, policajac joj je rekao da moraju oduzeti obje puške i municiju jer ih ne mogu ostaviti u kući jer sada i moja žena zna šifre sefova, te tvrde da će sve to vratiti kada ja dođem natrag.

Sve vrijeme je policajac govorio da je njegov šef Perkušić rekao da ne smiju izići iz moje kuće dok se sefovi ne otvore. Oni su trebali zakonski zapečatirati sefove i čekati mene da se vratim iz SAD-a, a ne oduzimati puške i municiju – tvrdi Marušić, koji kaže da će istjerati pravdu do kraja.

– Novaca imam, vremena imam, volje imam i budite sigurni da neću stati dokle svi odgovorni za ovu sramotnu priču, u kojoj sam ni kriv ni dužan bio meta policijskog postupanja, ne budu kažnjeni – poručio je Marušić.

---

POVJERENSTVO
Utemeljena pritužba

Marušić se obratio i civilnom Povjerenstvu za rad po pritužbama MUP-a, koje je zaključilo da je njegova pritužba na rad policije utemeljena.
"Povrijeđena su prava podnositelja pritužbe da se ne zadire u privatnost njegova doma bez odgovarajuće sumnje u počinjenje prekršaja ili kaznenog djela, da mu se ne oduzimaju prilikom pretrage predmeti u njegovu vlasništvu za koje ima sve potrebne dozvole, da bude saslušan u terminu koji je bio dogovoren s policijskom postajom te općenito pravo na profesionalno ponašanje policijskih službenika. Osobito indicira pristranost postupanja činjenica da su policijski službenici odmah reagirali po jednoj jedinoj anonimnoj predstavci te vršili pretragu doma kojom prilikom uopće nisu potvrđeni navodi iz anonimne predstavke. Isprika koja mu je upućena je po mišljenju Povjerenstva nedostatna, a posebno imajući u vidu da nisu provedeni odgovarajući disciplinski postupci", stoji u odluci Povjerenstva koju potpisuje predsjednik doc. dr. sc. Teo Giljević.

---

---

PERKUŠIĆEV ODVJETNIK
Zbog objeda tužit ćemo Marušića

Odgovor mr. sc. Željka Ćapina, odvjetnika mr. Vlade Perkušića:
"Gospodina Antu Marušića koji kontinuirano iznosi objede na račun moje stranke smo već tužili sredinom 2019. za počinjenje kaznenih djela teškog sramoćenja i klevete, ali sud još nije zakazao raspravu. Marušićev odvjetnik Željko Albini je u ime svog klijenta iznio primjedbe na rad PP Omiš u njegovu slučaju o kojemu pišete, a Marušić je osobno došao u Ured načelnika PU splitsko-dalmatinske i na zapisnik podnio kaznenu prijavu protiv mog klijenta Perkušića, navodeći da je on lažno prijavio kazneno djelo krađe svog službenog pištolja iz svoje obiteljske kuće tvrdeći da mu pištolj nikada nije ukraden nego da ga je Perkušić izgubio. Marušić je to učinio iako je znao da je navedena činjenica neistinita te je njegova kaznena prijava odbačena.
Marušić je u vašim novinama već napao mog klijenta sredinom 2019. godine iako je iz svih dokumenata razvidno da je Unutarnja kontrola MUP-a utvrdila da u postupanju Vlade Perkušića (u svezi navedenog) nije bilo nezakonitog postupanja kao niti djelatnika PP Omiš. I ove navode što vam sada iznosi u tekstu gospodin Marušić će moći dokazati na sudu u novoj kaznenoj prijavi koja će ići protiv njega. Napominjem da ćemo u oba kaznena postupka od gospodina koji iznosi objede na račun moje stranke tražiti novčanu zadovoljštinu."

---

---

POLICIJSKA UPRAVA
Ispričali smo se

"U provedenom postupku većina pritužbenih navoda nije potvrđena osim jednog koji se odnosi na dolazak građanina u službene prostorije zbog obavljanja službene radnje i to 24. prosinca 2018. godine.
U navedenom je slučaju tvrđeno kako je došlo do nesporazuma u komunikaciji između građanina i policijskog službenika, a zbog čega radnja tada nije obavljena. Zbog naprijed navedenog, Policijska uprava splitsko-dalmatinska stranci je uputila ispriku", navodi se u odgovoru PU.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klarić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Duje Klarić/Cropix
Ante Marušić: Isprika nije dovoljna, krivce treba kazniti!
 
Joško Šupić/Cropix
Vlade Perkušić, načelnik Policijske postaje Omiš
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/povratnik-iz-amerike-proziva-nacelnika-omiske-policije-policija-me-progoni-na-kaubojski-nacin-jer-nisam-dao-suglasnost-za-izgradnju-kuce-perkusicevoj-kumi-1101081 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1f06f51b5501f695f7e3e378c88c0b3356bdf655 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ameri%C4%8Dki+Hrvat+proziva+na%C4%8Delnika+omi%C5%A1ke+policije%3A+%E2%80%98Policija+me+progoni+na+kaubojski+na%C4%8Din+jer+nisam+dao+suglasnost+za+izgradnju+ku%C4%87e+Perku%C5%A1i%C4%87evoj+kumi%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpovratnik-iz-amerike-proziva-nacelnika-omiske-policije-policija-me-progoni-na-kaubojski-nacin-jer-nisam-dao-suglasnost-za-izgradnju-kuce-perkusicevoj-kumi-1101081 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpovratnik-iz-amerike-proziva-nacelnika-omiske-policije-policija-me-progoni-na-kaubojski-nacin-jer-nisam-dao-suglasnost-za-izgradnju-kuce-perkusicevoj-kumi-1101081 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ANTE MARUŠIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaANTE MARUŠIĆ

Američki Hrvat proziva načelnika omiške policije: ‘Policija me progoni na kaubojski način jer nisam dao suglasnost za izgradnju kuće Perkušićevoj kumi‘

Piše Marko Didić
25. svibnja 2021. - 07:55

Električara Antu Marušića (57) iz Nemire je Policijska postaja Omiš prijavila Općinskom državnom odvjetništvu za kazneno djelo izbjegavanja carinskog nadzora na način da je iz SAD-a, gdje živi i radi, u Hrvatsku uvezao 610 komada lovačkog streljiva za koje nije platio carinu niti je prijavio uvoz.

U jeku trajanja kaznenog progona protiv njega, Marušić je u našim novinama u lipnju 2019. godine detaljno elaborirao svoj slučaj, navodeći da je njegov progon namješten i potpuno neosnovan te da iza njega stoji njegov mještanin – načelnik Policijske postaje Omiš mr. Vlade Perkušić iz čisto privatnih razloga. U međuvremenu je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu 14. siječnja prošle godine odbacilo kaznenu prijavu PP-a Omiš protiv Marušića, ali on i dalje nije zadovoljan...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 22:37