StoryEditorOCM
Crna kronikaKUPILI MU PIŠTOLJ

Povijesna presuda: prvi put na duge zatvorske kazne osuđeni roditelji maloljetnika koji je ubio četvero učenika u školi

Piše Sandro Pogutz
10. travnja 2024. - 08:14

Roditelji tinejdžera iz američke savezne države Michigan koji je ubio četiri učenika osuđeni su na 10 i 15 godina zatvora.

Predložena je bila kazna od sedam godina, no tužitelji su tražili više, prenosi BBC. Oni su Ovo su prvi roditelji koji će kazneno odgovarati za masovno ubojstvo u nekoj školi, a koje je počinilo njihovo dijete, dok se nacija i dalje bori s pošašću pucnjava u obrazovnim ustanovama.

Ova presuda svakako je zanimljiva u (nama bližem) kontekstu suđenja roditeljima dječaka ubojice koji je u beogradskoj osnovnoj školi likvidirao više od dvostruko žrtava nego 15-godišnji Amerikanac.
Roditelji maloljetnika osuđenog za ubojstvo četvero učenika pojavili su se zajedno prvi put nakon nekoliko mjeseci na izricanju presude.

Oboje su izrazili žaljenje zbog napada njihovog sina, a njihovi odvjetnici tražili da im zatvorske kazne budu one minimalno propisane.

Porotnici su ranije ove godine u odvojenim suđenjima proglasili oboje roditelja Ethana Crumbleya krivima za ubojstvo iz nehata. Oni imaju pravo na uvjetni otpust nakon što odsluže 10 godina zatvora.

Tužitelji su rekli da je par ignorirao jasne znakove da se mentalno zdravlje njihova sina pogoršava i napomenuli su da su roditelji kupili Ethanu Crumbleyju pištolj koji je koristio u napadu 2021. godine.

Njihov sin je imao 15 godina kada je poluautomatskim oružjem ubio četvero učenika u srednjoj školi u Oxfordu. U pucnjavi je ranjeno još sedam osoba.

Sada služi doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

image

Ubojica Ethan Crumbley, snimljen u dobi od 15 godina, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora

Handout/Afp

Crumbleyjevi su se obratili obiteljima žrttava i sudu prije izricanja presude.

"Danas sam ovdje kako bih izrazila svoju najdublju tugu zbog obitelji Hane, Tate, Madisyn, Justina i svih onih koji su pogođeni 30. studenog 2021.", rekla je Jennifer Crumbley, a prenosi CNN.

image

Jennifer Crumbley je "veličala korištenje i posjedovanje oružja"

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Dodala je kako nije tu "da bih tražila vaš oprost, jer znam da je to možda nemoguće, već kako bih vam izrazila svoje najiskrenije isprike za prouzročenu bol".

"Bit ću u vlastitom internom zatvoru do kraja života", naglasila je Jennifer Crumbley.

James Crumbley je rekao: "Prije nego što se izravno obratim ovom sudu, želim učiniti nešto što dosad nisam bio u mogućnosti, a to je reći da ne mogu zamisliti bol i agoniju obitelji koje su izgubile svoju djecu, što sve proživljavaju i kroz što prolaze".

Dodao je: "Ne mogu dovoljno izraziti koliko bih volio da sam znao što se događa (sa sinom mu Ethanom - op.) ili što će se dogoditi, jer bih apsolutno mnogo stvari učinio drugačije."

image

James Crumbley omogućio je sinu "nesmetan pristup oružju kao i streljivu kod kuće"

Bill Pugliano/Getty Images Via Afp

Prije izricanja kazne sutkinja Okružnog suda u Oaklandu, Cheryl Matthews, naglasila je kako su presudom sankcioniraju postupci roditelja ili pak izostanak nekih, "koji su mogli zaustaviti nadolazeći jureći vlak, kao i opetovano ignoriranje znakova od kojih se razumnoj osobi diže kosa na glavi", rekla je sutkinja.

"Prilika za to je bilo više, upozorenja su bila sve jasnija, ali bila su ignorirana. Nitko nije reagirao na njih. Ovo dvoje ljudi su trebali, a sigurno nisu."

Sutkinja Matthews je rekla da je James Crumbley omogućio sinu "nesmetan pristup oružju kao i streljivu kod kuće", dok je Jennifer Crumbley "veličala korištenje i posjedovanje oružja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:54