stdClass Object ( [id] => 1310621 [title] => Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja... [alias] => pogoden-u-leda-mladi-pomorski-casnik-pao-je-s-vespe-smrtonosni-metak-ispaljen-je-bez-motiva-bez-razloga-bez-cilja [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Na raskrižju Osječke ulice i Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića u Splitu u nedjelju 19. studenog 1995. godine, oko 4.30, metkom u leđa ubijen je Zvonimir Vučina (25). Smrtonosni metak pogodio ga je na izlazu iznad garaže prodajnog centra Koteks na splitskim Gripama dok je kao suvozač sjedio na motociklu Vespa.

Dan nakon pogibije mladića policija, u interesu istrage, nije željela izići u javnost s detaljima događaja te imaju li sumnje tko je osoba koja je ispalila metak. Očevid su proveli s istražnim sucem Županijskog suda u Splitu te su pokušali rekonstruirati događaj.

Ubijeni mladić te je večeri bio u diskoklubu “Mississippi” te je oko 2.30 sreo svoja dva prijatelja, konobare iz obližnjeg kafića. Ostali su u disku do 4.25, kad su krenuli kući te je Zvonimir Vučina zamolio jednoga od njih da ga svojom Vespom, koja je bila u garaži, prebaci do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil.

Sjeo je kao treći na motocikl kojim su krenuli uzbrdo put gornje rampe na izlazu iz garaže. Kada su došli do samog vrha spiralnog puta, tzv. puža, začuo se pucanj. Nedugo zatim Zvonimir Vučina, koji je sjedio zadnji na sjedištu Vespe, pao je s motocikla. Preminuo je na licu mjesta.

---

image

Noćni izlazak pretvorio se u tragediju

Paun Paunović/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Inspektori su odmah tijekom jutra obavili razgovore s očevidcima. Pokušavali su utvrditi točan identitet osobe koja je pucala te radi li se o zalutalom metku ili ciljanom pogotku.

Naravno, za konačni zaključak bit će presudno balističko vještačenje koje će pokazati je li osoba s oružjem pucala iz garaže ili s neke druge pozicije. Prema riječima svjedoka, osoba koja je pucala nalazila se na pola spiralnog puta iz garaže, dok su trojica mladića na Vespi u trenutku ispaljenja hica bila nadomak samog izlaza na vrhu.

Kasnim posjetiteljima “Mississippija” to će jutro dugo ostati u sjećanju.

– Unutar diska nije bilo gužve, a pucao je momak koji je isto bio gost iste večeri. Čuo sam čak da su on i ubijeni bili prijatelji i da su se često znali vidjeti baš ovdje jer je ovo omiljeno vikend-okupljalište mladih – kazao je jedan.

Drugi je čuo dodatne detalje.

– Njih trojica na Vespi su na početku “puža” sreli momka kojem su se javili i kratko popričali s njim jer im je bio zajednički poznanik. Zatim su nastavili vožnju, dok još nisu stigli motorom do vrha, čuo se jedan pucanj – ispričao je drugi.

Mjesto događaja pregledao je i stalni sudski vještak balističar kako bi utvrdio točnu putanju metka. U službenim prostorijama policijskih istražitelja iz dana u dan izmjenjivali su se svjedoci koji su iznosili sve što im je poznato o događaju, okolnostima koje su dovele do njega te sudionicima.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

Pet dana nakon kobnog događaja, u četvrtak, u istražni centar Županijskog suda u Splitu priveden je Miro Burić (20), zvani Car, iz Splita, uz kaznenu prijavu da je metkom iz pištolja usmrtio Zvonimira Vučinu. Nad njim je određen istražni zatvor i otvaranje istrage zbog ubojstva.

CRNI NOTES (33): Ubojstvo na Čiovu: Pripadnik Vojne policije HV-a s 19 metaka je gađao, a s 11 pogodio redara u diskoteci

U ovoj fazi istrage utvrđeno je da je nešto ranije došlo do pucnja i smrti. Prema kaznenoj prijavi, Miro Burić je u nedjelju oko dva sata došao u diskoteku, gdje mu je zabranjen ulaz zbog pištolja koji je imao.

CRNI NOTES (32): Te noći u Trogiru se zbog jake bure desio zločin. Kada je pokušao pomoći dobio je nož u prsa, ubojica nikada nije osuđen

Oružje je ostavio vani i ušao u “Mississippi”, gdje se zadržao do 3.50, kad je izišao i uzeo pištolj. S početka spiralnog dijela ceste koji vodi iz garaže PC-a Koteks ispalio je jedan hitac kojim je pogodio Zvonimira Vučinu u desnu stranu leđa, nanijevši mu smrtonosnu ozljedu metkom kalibra 7,62 mm.

Obiteljske tragedije

Nakon toga je Miro Burić otišao lutati gradom te se skrivao. Nije poznato gdje je bio tijekom tri dana, da bi četvrti dan, u srijedu oko 17 sati, sam došao u zgradu PU splitsko-dalmatinske i predao se policiji.

Nakon završetka istrage protiv njega je podignuta optužnica koja ga je teretila da je oko 3.50 bio na izlazu iz Koteksove garaže kad je pokraj njega prošla Vespa s tri osobe. Treći je bio Zvonimir Vučina, kojega je Burić poznavao otprije, navodila je optužnica, te je s namjerom da ga usmrti u njegovu smjeru ispalio smrtonosni hitac.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

– U travnju 1996. godine počelo je suđenje na kojem optuženi Miro Burić nije želio iznositi obranu, nego je kazao kako ostaje pri iskazu iz istrage. Predsjednica sudskog vijeća stoga je pročitala njegov iskaz istražnom sucu, u kojem je prvo govorio o tragediji koja je zadesila njegovu obitelj.

– Na ratištu mi je poginuo brat, a nešto poslije se zbog toga ubio otac te me je to potpuno promijenilo. Do tada nisam bio u sukobu s policijom, ali onda sam počeo uzimati drogu i alkohol – izjavio je.

Tri dana prije ubojstva bio je na grobu svoga brata, što ga je posebno potreslo. Prije ubojstva je bio pod utjecajem alkohola i droge pa se nije mogao najjasnije sjetiti što se dogodilo, rekao je.

– Sjećam se da sam u disko htio ući s pištoljem koji mi je ostao od brata, ali mi redar nije dopustio pa sam ga ostavio negdje vani, ali ne sjećam se gdje je to bilo. Nejasno se sjećam tog hica, znam samo da sam vidio kako netko leži, skupilo se puno ljudi, a ja sam otišao.

Tri dana sam šetao, ne znam gdje sam bio. Nisam siguran ni gdje sam ostavio pištolj, je li završio u moru ili sam ga sakrio negdje na Marjanu. U novinama sam pročitao što se dogodilo i to sam povezao s onim događajem kraj Koteksovih garaža.

---

image

Zvonimir Vučina

SD
---

Zvonimir Vučina i ja bili smo dobri prijatelji i susjedi i s njim nikada nisam bio u sukobu. Spreman sam odgovarati za ubojstvo, iako znam da to nisam učinio namjerno – rekao je Miro Burić u istrazi te je to pročitano na suđenju.

CRNI NOTES (31): Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol

Na raspravi je svjedočio otac pokojnog mladića.

– Moj sin je bio pomorski časnik, a služio je u Hrvatskoj vojsci. Obitelj ne prihvaća obranu optuženoga, moj sin i on nisu bili prijatelji. Oni su bili dva svijeta – rekao je i napomenuo kako za optuženoga zahtijeva maksimalnu kaznu.

Zatim su iskaz dali prijatelji optuženog Burića, koji su izjavili da se on sa Zvonimirom Vučinom samo poznavao, ali nisu čuli da su bili u ikakvom sukobu. Jedan od njih kazao je kako se Miro Burić potpuno promijenio nakon tragičnih događaja u obitelji.

CRNI NOTES (30): Narkobiznis je na silu pokušao ući u splitsku diskoteku: ‘Počelo je razbijanje po šanku, a onda je on izvukao pištolj‘

– Vidio sam ga i dva-tri dana prije ubojstva, bio je čudnog raspoloženja, a vidio sam ga i te tragične večeri i bio je odsutan, gledao je “kroz mene”. Nisam nikad kod njega vidio oružje, iako je nama normalno da ga ponekad nosimo. Čuo sam za neke njegove incidente, ali ja nikad nisam bio prisutan – kazao je jedan od njih.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Svjedočio je i redar diskoteke “Mississippi” koji je te noći s ulaza vratio Burića zbog pištolja.

– Riječ je o pištolju TT, dobro se sjećam, rekao sam mu da ne može unutra s oružjem. Nije se tome protivio, bio je potpuno normalan. Nešto poslije vratio se bez pištolja.

Za tragičan događaj čuo sam od mladića koji je bio s ubijenim momkom na Vespi i odmah sam otišao do mjesta događaja. Tamo je ležao mladić kojeg nisam poznavao, neki su govorili da je pogođen, a drugi da je pao i udario glavom – prepričao je.

Šest i pol godina zatvora

Sudski vještak neuropsihijatar iznio je svoj nalaz i mišljenje.

– Ako je optuženi bio pod kokainom, tada je bio bitno smanjeno uračunljiv, a u slučaju alkoholiziranosti bio je smanjeno uračunljiv – kazao je.

Nakon četiri dana suđenja Miro Burić je proglašen krivim za ubojstvo Zvonimira Vučine, ali ne s izravnim, nego s eventualnim umišljajem. Osuđen je na šest i pol godina zatvora.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

– Nedvojbeno je dokazano da je ispalio kobni hitac s male udaljenosti, međutim, on nije znao koga će hitac pogoditi, ali je pristao na moguću posljedicu. Tijekom postupka je utvrđeno kako do tragičnog događaja nije došlo zbog motiva, a okrivljeni i žrtva nisu bili ni u kakvom sukobu.

Sudsko vijeće smatra da je optuženi konzumirao kokain te je zbog toga bio bitno smanjeno uračunljiv. Osim te olakotne okolnosti, tu je bio i posttraumatski sindrom koji je kod optuženog izazvan tragedijama u obitelji.

Otegotna okolnost je njegovo olako hvatanje pištolja i činjenica da mu je policija već prije oduzela dva pištolja zbog ekscesnih situacija – kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

On je znao da tako psihički rastresen pištoljem može dovesti do tragičnih situacija, istaknula je, što se, nažalost, i dogodilo kad je usmrtio Zvonimira Vučinu, koji ničim nije izazvao svoju smrt.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dvojica mladića sjela su na Vespu, a treći, Vučina, pridružio im se samo da bi se s njima spiralnim putem iz Koteksove garaže popeo do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil. Na samom izlazu srušio se pogođen u leđa i na mjestu je preminuo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (34) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Dvojica mladića sjela su na Vespu, a treći, Vučina, pridružio im se samo da bi se s njima spiralnim putem iz Koteksove garaže popeo do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil. Na samom izlazu srušio se pogođen u leđa i na mjestu je preminuo Crni notes (34) 2 0 8860 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-13 14:29:00 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-07-31 13:18:54 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-07-29 07:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Dvojica mladića sjela su na Vespu, a treći, Vučina, pridružio im se samo da bi se s njima spiralnim putem iz Koteksove garaže popeo do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil. Na samom izlazu srušio se pogođen u leđa i na mjestu je preminuo [metadata] => robots= author= title=Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja... [metakey] => CRNI NOTES, Zvonimir Vučina, Miro Burić Car, Koteksova garaža [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260732.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/24052562.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260574.png","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260575.png","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260700.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260573.png","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260576.png","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/18121740.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260577.png","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260578.png","\/images\/slike\/2023\/07\/13\/25260579.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","SD","SD","SD","SD","SD","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","SD","SD","SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Mladi\u0107a je metak pogodio na izlazu iz gara\u017ee; Faksimil naslova<\/p>","

No\u0107ni izlazak pretvorio se u tragediju<\/p>","

Faksimil naslovnice<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Zvonimir Vu\u010dina<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

U sklopu prodajnog centra Kotekst bio je i no\u0107ni klub<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1079","hd_25260732_1920.jpg":"1920x1080","k_25260732_1280.jpg":"1280x1280","k_25260732_1024.jpg":"1024x1024","k_25260732_640.jpg":"640x640","k_25260732_480.jpg":"480x480","k_25260732_340.jpg":"340x340","k_25260732_220.jpg":"220x220","o_25260732_1280.jpg":"1280x719","o_25260732_1024.jpg":"1024x575","o_25260732_640.jpg":"640x359","o_25260732_480.jpg":"480x269","o_25260732_340.jpg":"340x191","o_25260732_220.jpg":"220x123","h_25260732_1280.jpg":"1280x854","h_25260732_1024.jpg":"1024x683","h_25260732_640.jpg":"640x427","h_25260732_480.jpg":"480x320","h_25260732_340.jpg":"340x227","h_25260732_220.jpg":"220x147","pp_25260732_1280.jpg":"1280x1628","pp_25260732_1024.jpg":"1024x1303","pp_25260732_640.jpg":"640x814","pp_25260732_480.jpg":"480x611","pp_25260732_340.jpg":"340x432","pp_25260732_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1051","hd_24052562_1920.jpg":"1920x1080","k_24052562_1280.jpg":"1280x1280","k_24052562_1024.jpg":"1024x1024","k_24052562_640.jpg":"640x640","k_24052562_480.jpg":"480x480","k_24052562_340.jpg":"340x340","k_24052562_220.jpg":"220x220","o_24052562_1280.jpg":"1280x700","o_24052562_1024.jpg":"1024x560","o_24052562_640.jpg":"640x350","o_24052562_480.jpg":"480x262","o_24052562_340.jpg":"340x186","o_24052562_220.jpg":"220x120","h_24052562_1280.jpg":"1280x854","h_24052562_1024.jpg":"1024x683","h_24052562_640.jpg":"640x427","h_24052562_480.jpg":"480x320","h_24052562_340.jpg":"340x227","h_24052562_220.jpg":"220x147","pp_24052562_1280.jpg":"1280x1628","pp_24052562_1024.jpg":"1024x1303","pp_24052562_640.jpg":"640x814","pp_24052562_480.jpg":"480x611","pp_24052562_340.jpg":"340x432","pp_24052562_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1549x2201","hd_25260574_1920.png":"1920x1080","k_25260574_1280.png":"1280x1280","k_25260574_1024.png":"1024x1024","k_25260574_640.png":"640x640","k_25260574_480.png":"480x480","k_25260574_340.png":"340x340","k_25260574_220.png":"220x220","o_25260574_1280.png":"1280x1818","o_25260574_1024.png":"1024x1455","o_25260574_640.png":"640x909","o_25260574_480.png":"480x682","o_25260574_340.png":"340x483","o_25260574_220.png":"220x312","h_25260574_1280.png":"1280x854","h_25260574_1024.png":"1024x683","h_25260574_640.png":"640x427","h_25260574_480.png":"480x320","h_25260574_340.png":"340x227","h_25260574_220.png":"220x147","pp_25260574_1280.png":"1280x1628","pp_25260574_1024.png":"1024x1303","pp_25260574_640.png":"640x814","pp_25260574_480.png":"480x611","pp_25260574_340.png":"340x432","pp_25260574_220.png":"220x280"},{"size0":"1564x2219","hd_25260575_1920.png":"1920x1080","k_25260575_1280.png":"1280x1280","k_25260575_1024.png":"1024x1024","k_25260575_640.png":"640x640","k_25260575_480.png":"480x480","k_25260575_340.png":"340x340","k_25260575_220.png":"220x220","o_25260575_1280.png":"1280x1816","o_25260575_1024.png":"1024x1452","o_25260575_640.png":"640x908","o_25260575_480.png":"480x681","o_25260575_340.png":"340x482","o_25260575_220.png":"220x312","h_25260575_1280.png":"1280x854","h_25260575_1024.png":"1024x683","h_25260575_640.png":"640x427","h_25260575_480.png":"480x320","h_25260575_340.png":"340x227","h_25260575_220.png":"220x147","pp_25260575_1280.png":"1280x1628","pp_25260575_1024.png":"1024x1303","pp_25260575_640.png":"640x814","pp_25260575_480.png":"480x611","pp_25260575_340.png":"340x432","pp_25260575_220.png":"220x280"},{"size0":"1030x678","hd_25260700_1920.jpg":"1920x1080","k_25260700_1280.jpg":"1280x1280","k_25260700_1024.jpg":"1024x1024","k_25260700_640.jpg":"640x640","k_25260700_480.jpg":"480x480","k_25260700_340.jpg":"340x340","k_25260700_220.jpg":"220x220","o_25260700_1280.jpg":"1280x842","o_25260700_1024.jpg":"1024x674","o_25260700_640.jpg":"640x421","o_25260700_480.jpg":"480x315","o_25260700_340.jpg":"340x223","o_25260700_220.jpg":"220x144","h_25260700_1280.jpg":"1280x854","h_25260700_1024.jpg":"1024x683","h_25260700_640.jpg":"640x427","h_25260700_480.jpg":"480x320","h_25260700_340.jpg":"340x227","h_25260700_220.jpg":"220x147","pp_25260700_1280.jpg":"1280x1628","pp_25260700_1024.jpg":"1024x1303","pp_25260700_640.jpg":"640x814","pp_25260700_480.jpg":"480x611","pp_25260700_340.jpg":"340x432","pp_25260700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1560x2188","hd_25260573_1920.png":"1920x1080","k_25260573_1280.png":"1280x1280","k_25260573_1024.png":"1024x1024","k_25260573_640.png":"640x640","k_25260573_480.png":"480x480","k_25260573_340.png":"340x340","k_25260573_220.png":"220x220","o_25260573_1280.png":"1280x1795","o_25260573_1024.png":"1024x1436","o_25260573_640.png":"640x897","o_25260573_480.png":"480x673","o_25260573_340.png":"340x476","o_25260573_220.png":"220x308","h_25260573_1280.png":"1280x854","h_25260573_1024.png":"1024x683","h_25260573_640.png":"640x427","h_25260573_480.png":"480x320","h_25260573_340.png":"340x227","h_25260573_220.png":"220x147","pp_25260573_1280.png":"1280x1628","pp_25260573_1024.png":"1024x1303","pp_25260573_640.png":"640x814","pp_25260573_480.png":"480x611","pp_25260573_340.png":"340x432","pp_25260573_220.png":"220x280"},{"size0":"1550x2203","hd_25260576_1920.png":"1920x1080","k_25260576_1280.png":"1280x1280","k_25260576_1024.png":"1024x1024","k_25260576_640.png":"640x640","k_25260576_480.png":"480x480","k_25260576_340.png":"340x340","k_25260576_220.png":"220x220","o_25260576_1280.png":"1280x1819","o_25260576_1024.png":"1024x1455","o_25260576_640.png":"640x909","o_25260576_480.png":"480x682","o_25260576_340.png":"340x483","o_25260576_220.png":"220x312","h_25260576_1280.png":"1280x854","h_25260576_1024.png":"1024x683","h_25260576_640.png":"640x427","h_25260576_480.png":"480x320","h_25260576_340.png":"340x227","h_25260576_220.png":"220x147","pp_25260576_1280.png":"1280x1628","pp_25260576_1024.png":"1024x1303","pp_25260576_640.png":"640x814","pp_25260576_480.png":"480x611","pp_25260576_340.png":"340x432","pp_25260576_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1079","hd_18121740_1920.jpg":"1920x1080","k_18121740_1280.jpg":"1280x1280","k_18121740_1024.jpg":"1024x1024","k_18121740_640.jpg":"640x640","k_18121740_480.jpg":"480x480","k_18121740_340.jpg":"340x340","k_18121740_220.jpg":"220x220","o_18121740_1280.jpg":"1280x719","o_18121740_1024.jpg":"1024x575","o_18121740_640.jpg":"640x359","o_18121740_480.jpg":"480x269","o_18121740_340.jpg":"340x191","o_18121740_220.jpg":"220x123","h_18121740_1280.jpg":"1280x854","h_18121740_1024.jpg":"1024x683","h_18121740_640.jpg":"640x427","h_18121740_480.jpg":"480x320","h_18121740_340.jpg":"340x227","h_18121740_220.jpg":"220x147","pp_18121740_1280.jpg":"1280x1628","pp_18121740_1024.jpg":"1024x1303","pp_18121740_640.jpg":"640x814","pp_18121740_480.jpg":"480x611","pp_18121740_340.jpg":"340x432","pp_18121740_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1551x2197","hd_25260577_1920.png":"1920x1080","k_25260577_1280.png":"1280x1280","k_25260577_1024.png":"1024x1024","k_25260577_640.png":"640x640","k_25260577_480.png":"480x480","k_25260577_340.png":"340x340","k_25260577_220.png":"220x220","o_25260577_1280.png":"1280x1813","o_25260577_1024.png":"1024x1450","o_25260577_640.png":"640x906","o_25260577_480.png":"480x679","o_25260577_340.png":"340x481","o_25260577_220.png":"220x311","h_25260577_1280.png":"1280x854","h_25260577_1024.png":"1024x683","h_25260577_640.png":"640x427","h_25260577_480.png":"480x320","h_25260577_340.png":"340x227","h_25260577_220.png":"220x147","pp_25260577_1280.png":"1280x1628","pp_25260577_1024.png":"1024x1303","pp_25260577_640.png":"640x814","pp_25260577_480.png":"480x611","pp_25260577_340.png":"340x432","pp_25260577_220.png":"220x280"},{"size0":"1501x2203","hd_25260578_1920.png":"1920x1080","k_25260578_1280.png":"1280x1280","k_25260578_1024.png":"1024x1024","k_25260578_640.png":"640x640","k_25260578_480.png":"480x480","k_25260578_340.png":"340x340","k_25260578_220.png":"220x220","o_25260578_1280.png":"1280x1878","o_25260578_1024.png":"1024x1502","o_25260578_640.png":"640x939","o_25260578_480.png":"480x704","o_25260578_340.png":"340x499","o_25260578_220.png":"220x322","h_25260578_1280.png":"1280x854","h_25260578_1024.png":"1024x683","h_25260578_640.png":"640x427","h_25260578_480.png":"480x320","h_25260578_340.png":"340x227","h_25260578_220.png":"220x147","pp_25260578_1280.png":"1280x1628","pp_25260578_1024.png":"1024x1303","pp_25260578_640.png":"640x814","pp_25260578_480.png":"480x611","pp_25260578_340.png":"340x432","pp_25260578_220.png":"220x280"},{"size0":"1551x2199","hd_25260579_1920.png":"1920x1080","k_25260579_1280.png":"1280x1280","k_25260579_1024.png":"1024x1024","k_25260579_640.png":"640x640","k_25260579_480.png":"480x480","k_25260579_340.png":"340x340","k_25260579_220.png":"220x220","o_25260579_1280.png":"1280x1814","o_25260579_1024.png":"1024x1451","o_25260579_640.png":"640x907","o_25260579_480.png":"480x680","o_25260579_340.png":"340x482","o_25260579_220.png":"220x311","h_25260579_1280.png":"1280x854","h_25260579_1024.png":"1024x683","h_25260579_640.png":"640x427","h_25260579_480.png":"480x320","h_25260579_340.png":"340x227","h_25260579_220.png":"220x147","pp_25260579_1280.png":"1280x1628","pp_25260579_1024.png":"1024x1303","pp_25260579_640.png":"640x814","pp_25260579_480.png":"480x611","pp_25260579_340.png":"340x432","pp_25260579_220.png":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4302897 Threads: 2 Questions: 134046000 Slow queries: 57698 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4028546 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/pogoden-u-leda-mladi-pomorski-casnik-pao-je-s-vespe-smrtonosni-metak-ispaljen-je-bez-motiva-bez-razloga-bez-cilja-1310621 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/pogoden-u-leda-mladi-pomorski-casnik-pao-je-s-vespe-smrtonosni-metak-ispaljen-je-bez-motiva-bez-razloga-bez-cilja-1310621?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 724809 [name] => Zvonimir Vučina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 19:00:36 [main_article_id] => 0 [alias] => zvonimir-vucina [link] => /tag/zvonimir-vucina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 724810 [name] => Miro Burić Car [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 19:00:36 [main_article_id] => 0 [alias] => miro-buric-car [link] => /tag/miro-buric-car ) [3] => stdClass Object ( [id] => 724811 [name] => Koteksova garaža [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-28 19:00:36 [main_article_id] => 0 [alias] => koteksova-garaza [link] => /tag/koteksova-garaza ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dvojica mladića sjela su na Vespu, a treći, Vučina, pridružio im se samo da bi se s njima spiralnim putem iz Koteksove garaže popeo do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil. Na samom izlazu srušio se pogođen u leđa i na mjestu je preminuo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (34) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260732.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Mladića je metak pogodio na izlazu iz garaže; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260732.jpg [title] =>

Mladića je metak pogodio na izlazu iz garaže; Faksimil naslova

Cropix; SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/24052562.jpg [title] =>

Noćni izlazak pretvorio se u tragediju

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260574.png [title] =>

Faksimil naslovnice

SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260575.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260700.jpg [title] =>

Zvonimir Vučina

SD ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260573.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260576.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/18121740.jpg [title] =>

U sklopu prodajnog centra Kotekst bio je i noćni klub

Ante Čizmić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260577.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260578.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/13/25260579.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Na raskrižju Osječke ulice i Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića u Splitu u nedjelju 19. studenog 1995. godine, oko 4.30, metkom u leđa ubijen je Zvonimir Vučina (25). Smrtonosni metak pogodio ga je na izlazu iznad garaže prodajnog centra Koteks na splitskim Gripama dok je kao suvozač sjedio na motociklu Vespa.

Dan nakon pogibije mladića policija, u interesu istrage, nije željela izići u javnost s detaljima događaja te imaju li sumnje tko je osoba koja je ispalila metak. Očevid su proveli s istražnim sucem Županijskog suda u Splitu te su pokušali rekonstruirati događaj.

Ubijeni mladić te je večeri bio u diskoklubu “Mississippi” te je oko 2.30 sreo svoja dva prijatelja, konobare iz obližnjeg kafića. Ostali su u disku do 4.25, kad su krenuli kući te je Zvonimir Vučina zamolio jednoga od njih da ga svojom Vespom, koja je bila u garaži, prebaci do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil.

Sjeo je kao treći na motocikl kojim su krenuli uzbrdo put gornje rampe na izlazu iz garaže. Kada su došli do samog vrha spiralnog puta, tzv. puža, začuo se pucanj. Nedugo zatim Zvonimir Vučina, koji je sjedio zadnji na sjedištu Vespe, pao je s motocikla. Preminuo je na licu mjesta.

---

image

Noćni izlazak pretvorio se u tragediju

Paun Paunović/Cropix
---

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.
Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Inspektori su odmah tijekom jutra obavili razgovore s očevidcima. Pokušavali su utvrditi točan identitet osobe koja je pucala te radi li se o zalutalom metku ili ciljanom pogotku.

Naravno, za konačni zaključak bit će presudno balističko vještačenje koje će pokazati je li osoba s oružjem pucala iz garaže ili s neke druge pozicije. Prema riječima svjedoka, osoba koja je pucala nalazila se na pola spiralnog puta iz garaže, dok su trojica mladića na Vespi u trenutku ispaljenja hica bila nadomak samog izlaza na vrhu.

Kasnim posjetiteljima “Mississippija” to će jutro dugo ostati u sjećanju.

– Unutar diska nije bilo gužve, a pucao je momak koji je isto bio gost iste večeri. Čuo sam čak da su on i ubijeni bili prijatelji i da su se često znali vidjeti baš ovdje jer je ovo omiljeno vikend-okupljalište mladih – kazao je jedan.

Drugi je čuo dodatne detalje.

– Njih trojica na Vespi su na početku “puža” sreli momka kojem su se javili i kratko popričali s njim jer im je bio zajednički poznanik. Zatim su nastavili vožnju, dok još nisu stigli motorom do vrha, čuo se jedan pucanj – ispričao je drugi.

Mjesto događaja pregledao je i stalni sudski vještak balističar kako bi utvrdio točnu putanju metka. U službenim prostorijama policijskih istražitelja iz dana u dan izmjenjivali su se svjedoci koji su iznosili sve što im je poznato o događaju, okolnostima koje su dovele do njega te sudionicima.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

Pet dana nakon kobnog događaja, u četvrtak, u istražni centar Županijskog suda u Splitu priveden je Miro Burić (20), zvani Car, iz Splita, uz kaznenu prijavu da je metkom iz pištolja usmrtio Zvonimira Vučinu. Nad njim je određen istražni zatvor i otvaranje istrage zbog ubojstva.

CRNI NOTES (33): Ubojstvo na Čiovu: Pripadnik Vojne policije HV-a s 19 metaka je gađao, a s 11 pogodio redara u diskoteci

U ovoj fazi istrage utvrđeno je da je nešto ranije došlo do pucnja i smrti. Prema kaznenoj prijavi, Miro Burić je u nedjelju oko dva sata došao u diskoteku, gdje mu je zabranjen ulaz zbog pištolja koji je imao.

CRNI NOTES (32): Te noći u Trogiru se zbog jake bure desio zločin. Kada je pokušao pomoći dobio je nož u prsa, ubojica nikada nije osuđen

Oružje je ostavio vani i ušao u “Mississippi”, gdje se zadržao do 3.50, kad je izišao i uzeo pištolj. S početka spiralnog dijela ceste koji vodi iz garaže PC-a Koteks ispalio je jedan hitac kojim je pogodio Zvonimira Vučinu u desnu stranu leđa, nanijevši mu smrtonosnu ozljedu metkom kalibra 7,62 mm.

Obiteljske tragedije

Nakon toga je Miro Burić otišao lutati gradom te se skrivao. Nije poznato gdje je bio tijekom tri dana, da bi četvrti dan, u srijedu oko 17 sati, sam došao u zgradu PU splitsko-dalmatinske i predao se policiji.

Nakon završetka istrage protiv njega je podignuta optužnica koja ga je teretila da je oko 3.50 bio na izlazu iz Koteksove garaže kad je pokraj njega prošla Vespa s tri osobe. Treći je bio Zvonimir Vučina, kojega je Burić poznavao otprije, navodila je optužnica, te je s namjerom da ga usmrti u njegovu smjeru ispalio smrtonosni hitac.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

– U travnju 1996. godine počelo je suđenje na kojem optuženi Miro Burić nije želio iznositi obranu, nego je kazao kako ostaje pri iskazu iz istrage. Predsjednica sudskog vijeća stoga je pročitala njegov iskaz istražnom sucu, u kojem je prvo govorio o tragediji koja je zadesila njegovu obitelj.

– Na ratištu mi je poginuo brat, a nešto poslije se zbog toga ubio otac te me je to potpuno promijenilo. Do tada nisam bio u sukobu s policijom, ali onda sam počeo uzimati drogu i alkohol – izjavio je.

Tri dana prije ubojstva bio je na grobu svoga brata, što ga je posebno potreslo. Prije ubojstva je bio pod utjecajem alkohola i droge pa se nije mogao najjasnije sjetiti što se dogodilo, rekao je.

– Sjećam se da sam u disko htio ući s pištoljem koji mi je ostao od brata, ali mi redar nije dopustio pa sam ga ostavio negdje vani, ali ne sjećam se gdje je to bilo. Nejasno se sjećam tog hica, znam samo da sam vidio kako netko leži, skupilo se puno ljudi, a ja sam otišao.

Tri dana sam šetao, ne znam gdje sam bio. Nisam siguran ni gdje sam ostavio pištolj, je li završio u moru ili sam ga sakrio negdje na Marjanu. U novinama sam pročitao što se dogodilo i to sam povezao s onim događajem kraj Koteksovih garaža.

---

image

Zvonimir Vučina

SD
---

Zvonimir Vučina i ja bili smo dobri prijatelji i susjedi i s njim nikada nisam bio u sukobu. Spreman sam odgovarati za ubojstvo, iako znam da to nisam učinio namjerno – rekao je Miro Burić u istrazi te je to pročitano na suđenju.

CRNI NOTES (31): Taksistu iz Splita ubojica je davio i udarao kamenom po glavi: kada je pobjegao preko granice, uključio se Interpol

Na raspravi je svjedočio otac pokojnog mladića.

– Moj sin je bio pomorski časnik, a služio je u Hrvatskoj vojsci. Obitelj ne prihvaća obranu optuženoga, moj sin i on nisu bili prijatelji. Oni su bili dva svijeta – rekao je i napomenuo kako za optuženoga zahtijeva maksimalnu kaznu.

Zatim su iskaz dali prijatelji optuženog Burića, koji su izjavili da se on sa Zvonimirom Vučinom samo poznavao, ali nisu čuli da su bili u ikakvom sukobu. Jedan od njih kazao je kako se Miro Burić potpuno promijenio nakon tragičnih događaja u obitelji.

CRNI NOTES (30): Narkobiznis je na silu pokušao ući u splitsku diskoteku: ‘Počelo je razbijanje po šanku, a onda je on izvukao pištolj‘

– Vidio sam ga i dva-tri dana prije ubojstva, bio je čudnog raspoloženja, a vidio sam ga i te tragične večeri i bio je odsutan, gledao je “kroz mene”. Nisam nikad kod njega vidio oružje, iako je nama normalno da ga ponekad nosimo. Čuo sam za neke njegove incidente, ali ja nikad nisam bio prisutan – kazao je jedan od njih.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Svjedočio je i redar diskoteke “Mississippi” koji je te noći s ulaza vratio Burića zbog pištolja.

– Riječ je o pištolju TT, dobro se sjećam, rekao sam mu da ne može unutra s oružjem. Nije se tome protivio, bio je potpuno normalan. Nešto poslije vratio se bez pištolja.

Za tragičan događaj čuo sam od mladića koji je bio s ubijenim momkom na Vespi i odmah sam otišao do mjesta događaja. Tamo je ležao mladić kojeg nisam poznavao, neki su govorili da je pogođen, a drugi da je pao i udario glavom – prepričao je.

Šest i pol godina zatvora

Sudski vještak neuropsihijatar iznio je svoj nalaz i mišljenje.

– Ako je optuženi bio pod kokainom, tada je bio bitno smanjeno uračunljiv, a u slučaju alkoholiziranosti bio je smanjeno uračunljiv – kazao je.

Nakon četiri dana suđenja Miro Burić je proglašen krivim za ubojstvo Zvonimira Vučine, ali ne s izravnim, nego s eventualnim umišljajem. Osuđen je na šest i pol godina zatvora.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

– Nedvojbeno je dokazano da je ispalio kobni hitac s male udaljenosti, međutim, on nije znao koga će hitac pogoditi, ali je pristao na moguću posljedicu. Tijekom postupka je utvrđeno kako do tragičnog događaja nije došlo zbog motiva, a okrivljeni i žrtva nisu bili ni u kakvom sukobu.

Sudsko vijeće smatra da je optuženi konzumirao kokain te je zbog toga bio bitno smanjeno uračunljiv. Osim te olakotne okolnosti, tu je bio i posttraumatski sindrom koji je kod optuženog izazvan tragedijama u obitelji.

Otegotna okolnost je njegovo olako hvatanje pištolja i činjenica da mu je policija već prije oduzela dva pištolja zbog ekscesnih situacija – kazala je predsjednica sudskog vijeća u obrazloženju presude.

On je znao da tako psihički rastresen pištoljem može dovesti do tragičnih situacija, istaknula je, što se, nažalost, i dogodilo kad je usmrtio Zvonimira Vučinu, koji ničim nije izazvao svoju smrt.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD Paun Paunović/Cropix SD SD SD SD SD Ante Čizmić/Cropix SD SD SD
Cropix; SD

Mladića je metak pogodio na izlazu iz garaže; Faksimil naslova

Paun Paunović/Cropix

Noćni izlazak pretvorio se u tragediju

SD

Faksimil naslovnice

SD

Faksimil teksta

SD

Zvonimir Vučina

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

Ante Čizmić/Cropix

U sklopu prodajnog centra Kotekst bio je i noćni klub

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/pogoden-u-leda-mladi-pomorski-casnik-pao-je-s-vespe-smrtonosni-metak-ispaljen-je-bez-motiva-bez-razloga-bez-cilja-1310621 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=96747a35b4981f06207c5569b5cf4776484c01f9 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pogo%C4%91en+u+le%C4%91a%2C+mladi+pomorski+%C4%8Dasnik+pao+je+s+Vespe%3B+smrtonosni+metak+ispaljen+je+bez+motiva%2C+bez+razloga%2C+bez+cilja...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpogoden-u-leda-mladi-pomorski-casnik-pao-je-s-vespe-smrtonosni-metak-ispaljen-je-bez-motiva-bez-razloga-bez-cilja-1310621 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fpogoden-u-leda-mladi-pomorski-casnik-pao-je-s-vespe-smrtonosni-metak-ispaljen-je-bez-motiva-bez-razloga-bez-cilja-1310621 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Dvojica mladića sjela su na Vespu, a treći, Vučina, pridružio im se samo da bi se s njima spiralnim putem iz Koteksove garaže popeo do izlaza, gdje mu je bio parkiran automobil. Na samom izlazu srušio se pogođen u leđa i na mjestu je preminuo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (34) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (34)

Pogođen u leđa, mladi pomorski časnik pao je s Vespe; smrtonosni metak ispaljen je bez motiva, bez razloga, bez cilja...

29. srpnja 2023. - 09:08

Na raskrižju Osječke ulice i Ulice Silvija Strahimira Kranjčevića u Splitu u nedjelju 19. studenog 1995. godine, oko 4.30, metkom u leđa ubijen je Zvonimir Vučina (25). Smrtonosni metak pogodio ga je na izlazu iznad garaže prodajnog centra Koteks na splitskim Gripama dok je kao suvozač sjedio na motociklu Vespa.

Dan nakon pogibije mladića policija, u interesu istrage, nije željela izići u javnost s detaljima događaja te imaju li sumnje tko je osoba koja je ispalila metak. Očevid su proveli s istražnim sucem Županijskog suda u Splitu te su pokušali rekonstruirati događaj.

Ubijeni mladić te je večeri bio u diskoklubu “Mississippi” te je oko 2.30 sreo svoja dva prijatelja, konobare iz obližnjeg kafića. Ostali su u disku do 4.25, kad su krenuli kući te je Zvonimir Vučina zamo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 23:43