stdClass Object ( [id] => 640837 [title] => Krvava godina na splitskom području: ubijalo se pištoljem, noževima i batom za meso, a ljudi su gubili živote zbog osvete ili duga od 3000 kuna [alias] => krvava-godina-na-splitskom-podrucju-ubijalo-se-pistoljem-nozevima-i-nbsp-batom-za-meso-a-ljudi-su-gubili-zivote-zbog-osvete-ili-duga-od-3000-kuna [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Automatski pištolj, noževi, bat za meso i čekić oružje su kojim su počinjena ubojstva ove godine na području PU splitsko-dalmatinske.

Žrtve koje su podlegle smrtonosnim napadima su: Karmelino Fistanić (38), Emil Žaja (33), Vedran Marendić (53) zvani Sarun i Vicenco Uvodić (92). U tri od četiri smaknuća motiv je koristoljublje, a u jednom slučaju se radilo o zločinu iz strasti.

Točno mjesec dana trebalo je inspektorima da riješe ubojstvo Karmelina Fistanića na Jadranskoj magistrali u Omišu 9. studenoga u 13.55, kada je s lijeve strane automobila VW Polo prišla crna Yamaha T-Max. Motociklist u tamnom kombinezonu s kacigom ispalio je šest metaka kalibra 7,65 mm u glavu Karmelina Fistanića.

Kraj njega je na suvozačkom sjedištu bila djevojka mu V. J., koju nije pogodio. Ubojica se na Yamahi vraća prema centru Omiša, nastavlja put Naklica, Tugara, Srinjina, Žrnovnice te kroz Stobreč do Pazdigradske ulice u Splitu. Ostavlja motor uz kontejner s otpadom i pješice odlazi do parkirališta gradskog groblja Lovrinac, gdje uzima svoje vozilo i odlazi kući.

Upravo je Yamaha ostavljena na Pazdigradu postala temelj na kojem je izgrađen slučaj protiv trojice uhićenih za smrt Karmelina Fistanića. Ostavljeni motocikl zamijetila je policijska patrola koja je prolazila u blizini u više navrata tijekom tjedan dana.

Provjerom su utvrdili da se radi o motociklu ukradenom krajem kolovoza te se posumnjalo da je korišten u pljački benzinske postaje koja se dogodila u međuvremenu. Pregledom tragova s nje dobiva se nalaz koji trenutno stavlja pljačku u drugi plan i daje novi, ključni zamah istrazi omiškog ubojstva. Na motociklu je nađen DNK ubijenoga Fistanića u tragu krvi iz rana od metaka. Zbog iznimne blizine iz koje je ubojica ispalio u njega hice, krv je prsnula po gornjem desnom dijelu prozorskog stakla, koje je bilo djelomično otvoreno. Kapi krvi završile su i na Yamahi kojom je upravljao ubojica.

Odmah se pregledavaju sve nadzorne kamere u okruženju područja na kojem je ostavljen motocikl i snimka s Lovrinca otkriva susret koji se dogodio na dan ubojstva tijekom jutra na parkiralištu gradskog groblja. Stjepan Ringwald (47) dovezao se Renaultom Kangoo iz Šibenika na Lovrinac, gdje su ga dočekali Jerko Pirić (34) i Vlado Zolota (46) i odvezli ga Fiatom Diablo do Omiša.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ih sumnjiči da se trojka unaprijed dogovorila oko ubojstva Karmelina Fistanića, Omišani kao naručitelji, a Šibenčanin kao egzekutor. Slučaj vodi Rene Laura, tužiteljica koja je rukovodila očevidom nakon ubojstva kraj skretanja za Brzet. Kao motiv zločina spominje se sudski spor koji je Fistanić pokrenuo protiv Pirića i Republike Hrvatske za naknadu štete od oko pola milijuna kuna. Nad trojicom je određen istražni zatvor.

Mjesec dana prije smaknuća u Omišu, u Solinu je u obiteljskoj kući nožem u srce ubijen Emil Žaja. Zbog njegove smrti uhićena je Ivana G. (25) s kojom je živio, a koja se zaključala u kući nakon nasrtaja nožem te je policija morala provaliti vrata. Našli su Ivanu s reznom ranom na ruci iz koje je obilno krvarila i nož s tragovima krvi.

Utvrdilo se da je oko 20.40 u prizemlju obiteljske kuće u Sv. Kaji, na predjelu Marusinac, nakon svađe s Emilom uzela nož i zadala mu ubodnu ranu u lijevu stranu grudi. U optužnom aktu stoji da mu je ubodom nanijela posljedično oštećenje potključne vene i arterije, zbog čega je 33-godišnji Emil zadobio tešku i za život opasnu ozljedu od koje je preminuo na putu do bolnice.

Tijekom istrage, Ivana G. je provela u istražnom zatvoru nešto manje od mjesec dana te je puštena da se brani sa slobode uz uvjet da redovno ide psihijatru. Razlog su bile njezine izjave o tome da ju je začarala baka ubijenoga te psihički problemi o kojima su svjedočili članovi obitelji koji su joj pokušali pomoći vodeći je svećeniku. U nastavku istrage je napravljeno kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje koje je polovicom prosinca pokazalo da je Ivana G. opasna za okolinu zbog duševne bolesti te da je Emila usmrtila u stanju neubrojivosti.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, koji vodi slučaj, tada je zatražio određivanje istražnog zatvora nad njom zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Osobe s duševnim smetnjama, umjesto na splitskim Bilicama, smještaju se na zatvoreni odjel Klinike za psihijatriju Vrapče.

Nož je bio oružje i kada je zbog 3000 kuna dokrajčen Vedran Marendić 26. lipnja u Sinjskoj ulici u Splitu, a njegov ubojica Željko Melvan (38) je još uvijek u bijegu.

Pred očima brojnih svjedoka tog dana oko 20 sati, Melvan je nakon svađe pljunuo Vedrana Marendića, odrezao mu komad kose i udarao ga drškom noža po glavi. U optužnici koja je u studenome podignuta protiv njega, navodi se da je Marendića tri puta nožem ubo po nogama i tijelu. Nekoliko dana nakon zadobivanja teških ozljeda, od kojih je smrtonosna bila ona u prsima, Vedran Marendić je preminuo u splitskoj bolnici.

U optužnom aktu stoji da se sukob dogodio zbog 3000 kuna koje je sada pokojni dugovao Željku Melvanu. Njih dvojica su upravo zbog tog duga razgovarali i dva dana prije ubojstva.

Slučaj vodi Marina Matušan, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, koja se prije deset dana na Optužnom vijeću usprotivila zahtjevima obrane koja pokušava izbaciti ključne dokaze protiv Melvana iz spisa.

Radi se o nalazima njegovog DNK na krvavim tenisicama i narukvici Vedrana Merendića te na odrezanom pramenu žrtvine kose, ali i na boci piva ostavljenoj na zidiću kraj mjesta ubojstva. Melvanu se od tog dana gubi svaki trag, a nož kojim je ubijen Marendić nađen je nekoliko dana nakon zločina, odbačen putem kojim je bježao. Ako ga se ne uhiti do kada optužnica postane pravomoćna, tužiteljica ustrajava na suđenju u odsutnosti.

 

 

Optužnica je podignuta i za slučaj ubojstva u Solinu u kojem je žrtva mladog susjeda bio postariji bračni par, od kojih je Vicenco Uvodić preminuo odmah, dok mu se supruga Senka (87) nije nikada oporavila od teških posljedica te je preminula tri mjeseca kasnije.

Na njihova vrata je 24. siječnja u 18.20 došao Luka Juretić (24) pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima te ubadati oštrim predmetom, stoji u optužnici koja je podignuta u lipnju.

Batom za meso i čekićem nanio je Vicencu Uvodiću trinaest udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta, te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi optužnica.

Nesretna žena zadržana je u bolnici dok se nije donekle oporavila, nakon čega je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem travnja, a u međuvremenu je dala iskaz.

Osim njezine izjave, Luku Juretića terete tragovi DNK para Uvodić, koji su nađeni u biološkim uzorcima na njegovoj odjeći te traseološko vještačenje. Optužen je za teško ubojstvo Vicenca i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić. Nad njim je tijekom istrage provedeno psihijatrijsko vještačenje. Tim od tri stručnjaka iz KBC-a Split na razgovor je dolazio na splitske Bilice, gdje se nalazi u istražnom zatvoru. Napravili su nalaz i mišljenje prema kojem je ubrojiv i ne boluje od psihičke bolesti.

Slučaj vodi tužitelj Nikša Wagner, koji je u optužnici protiv Juretića kao obilježje teškog ubojstva uzeo starosnu dob i nemoć žrtava te koristoljublje, jer je nakon zločina odnio predmete iz stana. Kod takvih kvalifikacija moguća je kazna dugotrajnog zatvora do četrdeset godina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => četiri smrtonosna napada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-30 11:46:48 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-30 15:19:51 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-30 12:22:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 14496 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Portals/0/Images/2019/12/30/Novosti/12470214.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38550786 Threads: 3 Questions: 7108373297 Slow queries: 3303714 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608622589 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/crna-kronika/krvava-godina-na-splitskom-podrucju-ubijalo-se-pistoljem-nozevima-i-nbsp-batom-za-meso-a-ljudi-su-gubili-zivote-zbog-osvete-ili-duga-od-3000-kuna-640837 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/krvava-godina-na-splitskom-podrucju-ubijalo-se-pistoljem-nozevima-i-nbsp-batom-za-meso-a-ljudi-su-gubili-zivote-zbog-osvete-ili-duga-od-3000-kuna-640837?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 290692 [name] => Solin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => solin [link] => /tag/solin ) [2] => stdClass Object ( [id] => 290916 [name] => Omiš [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => omis [link] => /tag/omis ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => četiri smrtonosna napada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Krvava godina na splitskom području: ubijalo se pištoljem, noževima i batom za meso, a ljudi su gubili živote zbog osvete ili duga od 3000 kuna [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/30/Novosti/12470214.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/30/Novosti/12470214.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Automatski pištolj, noževi, bat za meso i čekić oružje su kojim su počinjena ubojstva ove godine na području PU splitsko-dalmatinske.

Žrtve koje su podlegle smrtonosnim napadima su: Karmelino Fistanić (38), Emil Žaja (33), Vedran Marendić (53) zvani Sarun i Vicenco Uvodić (92). U tri od četiri smaknuća motiv je koristoljublje, a u jednom slučaju se radilo o zločinu iz strasti.

Točno mjesec dana trebalo je inspektorima da riješe ubojstvo Karmelina Fistanića na Jadranskoj magistrali u Omišu 9. studenoga u 13.55, kada je s lijeve strane automobila VW Polo prišla crna Yamaha T-Max. Motociklist u tamnom kombinezonu s kacigom ispalio je šest metaka kalibra 7,65 mm u glavu Karmelina Fistanića.

Kraj njega je na suvozačkom sjedištu bila djevojka mu V. J., koju nije pogodio. Ubojica se na Yamahi vraća prema centru Omiša, nastavlja put Naklica, Tugara, Srinjina, Žrnovnice te kroz Stobreč do Pazdigradske ulice u Splitu. Ostavlja motor uz kontejner s otpadom i pješice odlazi do parkirališta gradskog groblja Lovrinac, gdje uzima svoje vozilo i odlazi kući.

Upravo je Yamaha ostavljena na Pazdigradu postala temelj na kojem je izgrađen slučaj protiv trojice uhićenih za smrt Karmelina Fistanića. Ostavljeni motocikl zamijetila je policijska patrola koja je prolazila u blizini u više navrata tijekom tjedan dana.

Provjerom su utvrdili da se radi o motociklu ukradenom krajem kolovoza te se posumnjalo da je korišten u pljački benzinske postaje koja se dogodila u međuvremenu. Pregledom tragova s nje dobiva se nalaz koji trenutno stavlja pljačku u drugi plan i daje novi, ključni zamah istrazi omiškog ubojstva. Na motociklu je nađen DNK ubijenoga Fistanića u tragu krvi iz rana od metaka. Zbog iznimne blizine iz koje je ubojica ispalio u njega hice, krv je prsnula po gornjem desnom dijelu prozorskog stakla, koje je bilo djelomično otvoreno. Kapi krvi završile su i na Yamahi kojom je upravljao ubojica.

Odmah se pregledavaju sve nadzorne kamere u okruženju područja na kojem je ostavljen motocikl i snimka s Lovrinca otkriva susret koji se dogodio na dan ubojstva tijekom jutra na parkiralištu gradskog groblja. Stjepan Ringwald (47) dovezao se Renaultom Kangoo iz Šibenika na Lovrinac, gdje su ga dočekali Jerko Pirić (34) i Vlado Zolota (46) i odvezli ga Fiatom Diablo do Omiša.

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu ih sumnjiči da se trojka unaprijed dogovorila oko ubojstva Karmelina Fistanića, Omišani kao naručitelji, a Šibenčanin kao egzekutor. Slučaj vodi Rene Laura, tužiteljica koja je rukovodila očevidom nakon ubojstva kraj skretanja za Brzet. Kao motiv zločina spominje se sudski spor koji je Fistanić pokrenuo protiv Pirića i Republike Hrvatske za naknadu štete od oko pola milijuna kuna. Nad trojicom je određen istražni zatvor.

Mjesec dana prije smaknuća u Omišu, u Solinu je u obiteljskoj kući nožem u srce ubijen Emil Žaja. Zbog njegove smrti uhićena je Ivana G. (25) s kojom je živio, a koja se zaključala u kući nakon nasrtaja nožem te je policija morala provaliti vrata. Našli su Ivanu s reznom ranom na ruci iz koje je obilno krvarila i nož s tragovima krvi.

Utvrdilo se da je oko 20.40 u prizemlju obiteljske kuće u Sv. Kaji, na predjelu Marusinac, nakon svađe s Emilom uzela nož i zadala mu ubodnu ranu u lijevu stranu grudi. U optužnom aktu stoji da mu je ubodom nanijela posljedično oštećenje potključne vene i arterije, zbog čega je 33-godišnji Emil zadobio tešku i za život opasnu ozljedu od koje je preminuo na putu do bolnice.

Tijekom istrage, Ivana G. je provela u istražnom zatvoru nešto manje od mjesec dana te je puštena da se brani sa slobode uz uvjet da redovno ide psihijatru. Razlog su bile njezine izjave o tome da ju je začarala baka ubijenoga te psihički problemi o kojima su svjedočili članovi obitelji koji su joj pokušali pomoći vodeći je svećeniku. U nastavku istrage je napravljeno kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje koje je polovicom prosinca pokazalo da je Ivana G. opasna za okolinu zbog duševne bolesti te da je Emila usmrtila u stanju neubrojivosti.

Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Nikša Wagner, koji vodi slučaj, tada je zatražio određivanje istražnog zatvora nad njom zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Osobe s duševnim smetnjama, umjesto na splitskim Bilicama, smještaju se na zatvoreni odjel Klinike za psihijatriju Vrapče.

Nož je bio oružje i kada je zbog 3000 kuna dokrajčen Vedran Marendić 26. lipnja u Sinjskoj ulici u Splitu, a njegov ubojica Željko Melvan (38) je još uvijek u bijegu.

Pred očima brojnih svjedoka tog dana oko 20 sati, Melvan je nakon svađe pljunuo Vedrana Marendića, odrezao mu komad kose i udarao ga drškom noža po glavi. U optužnici koja je u studenome podignuta protiv njega, navodi se da je Marendića tri puta nožem ubo po nogama i tijelu. Nekoliko dana nakon zadobivanja teških ozljeda, od kojih je smrtonosna bila ona u prsima, Vedran Marendić je preminuo u splitskoj bolnici.

U optužnom aktu stoji da se sukob dogodio zbog 3000 kuna koje je sada pokojni dugovao Željku Melvanu. Njih dvojica su upravo zbog tog duga razgovarali i dva dana prije ubojstva.

Slučaj vodi Marina Matušan, zamjenica županijskog državnog odvjetnika, koja se prije deset dana na Optužnom vijeću usprotivila zahtjevima obrane koja pokušava izbaciti ključne dokaze protiv Melvana iz spisa.

Radi se o nalazima njegovog DNK na krvavim tenisicama i narukvici Vedrana Merendića te na odrezanom pramenu žrtvine kose, ali i na boci piva ostavljenoj na zidiću kraj mjesta ubojstva. Melvanu se od tog dana gubi svaki trag, a nož kojim je ubijen Marendić nađen je nekoliko dana nakon zločina, odbačen putem kojim je bježao. Ako ga se ne uhiti do kada optužnica postane pravomoćna, tužiteljica ustrajava na suđenju u odsutnosti.

 

 

Optužnica je podignuta i za slučaj ubojstva u Solinu u kojem je žrtva mladog susjeda bio postariji bračni par, od kojih je Vicenco Uvodić preminuo odmah, dok mu se supruga Senka (87) nije nikada oporavila od teških posljedica te je preminula tri mjeseca kasnije.

Na njihova vrata je 24. siječnja u 18.20 došao Luka Juretić (24) pitajući da mu posude brašna. Iznenada ih je počeo udarati tupo-tvrdim predmetima te ubadati oštrim predmetom, stoji u optužnici koja je podignuta u lipnju.

Batom za meso i čekićem nanio je Vicencu Uvodiću trinaest udaraca po glavi i tijelu, a zatim ga ubo nožem u trbuh. Senki Uvodić je zadao više udaraca i nanio joj lom desne ruke, teške ozljede lijeve ruke, zbog čega joj je amputiran dio jednog prsta, te modrice i ozljede glave. Nakon toga je ukrao nakit, novac i druge predmete iz stana, navodi optužnica.

Nesretna žena zadržana je u bolnici dok se nije donekle oporavila, nakon čega je puštena na kućnu njegu. Preminula je krajem travnja, a u međuvremenu je dala iskaz.

Osim njezine izjave, Luku Juretića terete tragovi DNK para Uvodić, koji su nađeni u biološkim uzorcima na njegovoj odjeći te traseološko vještačenje. Optužen je za teško ubojstvo Vicenca i pokušaj teškog ubojstva Senke Uvodić. Nad njim je tijekom istrage provedeno psihijatrijsko vještačenje. Tim od tri stručnjaka iz KBC-a Split na razgovor je dolazio na splitske Bilice, gdje se nalazi u istražnom zatvoru. Napravili su nalaz i mišljenje prema kojem je ubrojiv i ne boluje od psihičke bolesti.

Slučaj vodi tužitelj Nikša Wagner, koji je u optužnici protiv Juretića kao obilježje teškog ubojstva uzeo starosnu dob i nemoć žrtava te koristoljublje, jer je nakon zločina odnio predmete iz stana. Kod takvih kvalifikacija moguća je kazna dugotrajnog zatvora do četrdeset godina.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/krvava-godina-na-splitskom-podrucju-ubijalo-se-pistoljem-nozevima-i-nbsp-batom-za-meso-a-ljudi-su-gubili-zivote-zbog-osvete-ili-duga-od-3000-kuna-640837 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=976b7eda4181bff595ec2c7b125e14fe2aa8edf6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Krvava+godina+na+splitskom+podru%C4%8Dju%3A+ubijalo+se+pi%C5%A1toljem%2C+no%C5%BEevima+i%C2%A0batom+za+meso%2C+a+ljudi+su+gubili+%C5%BEivote+zbog+osvete+ili+duga+od+3000+kuna&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkrvava-godina-na-splitskom-podrucju-ubijalo-se-pistoljem-nozevima-i-nbsp-batom-za-meso-a-ljudi-su-gubili-zivote-zbog-osvete-ili-duga-od-3000-kuna-640837 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fkrvava-godina-na-splitskom-podrucju-ubijalo-se-pistoljem-nozevima-i-nbsp-batom-za-meso-a-ljudi-su-gubili-zivote-zbog-osvete-ili-duga-od-3000-kuna-640837 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => četiri smrtonosna napada [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikačetiri smrtonosna napada

Krvava godina na splitskom području: ubijalo se pištoljem, noževima i batom za meso, a ljudi su gubili živote zbog osvete ili duga od 3000 kuna

30. prosinca 2019. - 13:22

Automatski pištolj, noževi, bat za meso i čekić oružje su kojim su počinjena ubojstva ove godine na području PU splitsko-dalmatinske.

Žrtve koje su podlegle smrtonosnim napadima su: Karmelino Fistanić (38), Emil Žaja (33), Vedran Marendić (53) zvani Sarun i Vicenco Uvodić (92). U tri od četiri smaknuća motiv je koristoljublje, a u jednom slučaju se radilo o zločinu iz strasti.

Točno mjesec dana trebalo je inspektorima da riješe ubojstvo Karmelina Fistanića na Jadranskoj magistrali u Omišu 9. studenoga u 13.55, kada je s lijeve strane automobila VW Polo prišla crna Yamaha T-Max. Motociklist u tamnom kombinezonu s kacigom ispalio je šest metaka kalibra 7,65 mm u glavu Karmelina Fistanića.

Kraj njega je na suvozačkom sjedištu bila djevojka mu V. J., koju nije...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 18:05