StoryEditorOCM
Crna kronikaSrđan Djaković

Krao godinama, bježao s milijunima u kešu: vrlički bankar mora još četiri godine u zatvor i vratiti 1,5 milijun eura

Piše Marko Didić
2. listopada 2023. - 14:45

Županijski sud u Splitu donio je pravomoćnu presudu u slučaju vrličkog bankara 62-godišnjeg Srđana Djakovića zvanog Zec.Tročlano vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem sutkinje Marie Majić u potpunosti je potvrdilo presudu Općinskog suda u Splitu koju je u lipnju prošle godine donio sudac dr.sc. Mijo Galiot. Djaković je tako sada i pravomoćno osuđen na četiri godine i šest mjeseci,a u roku od petnaest dana od pravomoćnosti presude mora o OTP banci Hrvatska vratiti oko,1,5 milijuna eura. U presudi je utvrđeno da je Djaković tijekom svog dvanaestogodišnjeg djelovanja oštetio banku u iznosima od najmanje 10,2 milijuna kuna, 86.939 CHF i 60.000 eura. Pravomoćno je tako proglašen krivim za četiri kaznena djela pronevjere i tri kaznena djela krivotvorenja službene isprava. Pravo je pitanje kako će posrnuli bankar sve to platiti s obzirom na to da ima vojnu mirovinu i kuću koju dijeli ili je podijelio s bivšom ženom, a svoje imovno stanje je stalno opisivao kao - srednje.

Pobjegao s 11 milijuna kuna

U zatvorsku kaznu mu je uračunato pola godine koje je proveo u istražnom zatvoru, iz kojeg je izišao krajem travnja 2020. godine, nakon što je uplatio jamčevinu od 200.000 kuna. Tako da mu preostaje odslužiti još četiri godine zatvora,naravno ako njegov odvjetnik ne zatraži reviziju presude i ako ta revizija prođe.

Djaković je bježao od svoje odgovornosti i hrvatskog pravosuđa kada je pobjegao s 11 milijuna kuna u gotovini te se skrivao u BiH deset dana, nakon čega se predao.

Policija je nakon uhićenja pronašla dva milijuna kuna, ali je kriminalističkim istraživanjem otkriveno postojanje osnovane sumnje u još njegovih makinacija koje su ponovno povisile iznos koji mu se stavio na teret.

Općinsko državno odvjetništvo Split teretilo je Djakovića za nabrojena kaznena djela počinjena tijekom 12 godina, točnije u razdoblju od kraja siječnja 2007. godine do početka studenoga 2019. godine. Najveći iznos stavljen mu je na teret u prvoj točki optužnice, koja navodi da je krajem 2019. godine naručio gotovinu iz Gotovinskog centra Mediteran Security d.o.o., koji opskrbljuje gotovinom poslovnice OTP banke.

Sutradan je Djaković osobno zaprimio iznos od 550.000 kuna, 200.000 švicarskih franaka i 1.170.000 eura, koje je zadužio u sustavu banke "finessa", navodi optužnica. Potom je veći dio tog novca i novca koji se nalazio u trezoru uzeo i odnio, i to iznose: jedan milijun kuna, zatim 1,1 milijun eura, 200.000 CHF, 400 BAM i 300 CAD, koje je neovlašteno zadržao za sebe,

Od toga je 170.000 kuna i 20.000 eura predao svojem sinu, iznos od 229.900 eura predao je jednoj klijentici, a iznos od 100.000 CHF drugoj klijentici. S ostatkom novca je istog dana pobjegao preko graničnog prijelaza Vinjani Donji u BiH, oštetivši time OTP banku za ukupni iznos od najmanje 8,8 milijuna kuna.

Nije prijavljivao ugovore

Djaković je radio kao bankar specijalist za fizičke osobe te je tijekom godina na svoju ruku mešetario s novcem klijenata. Među tim klijentima su i dvije ženske osobe kojima je dao dio novca prije bijega, dok je treći klijent u međuvremenu preminuo.

Novac predan ženama je vraćen banci koja je obeštetila i njih i nasljednika preminuloga klijenta. Djaković je u više navrata uzimao novac s depozita klijentice Z.U., koji je ona oročila na razdoblje od početka 2006. godine do početka 2007. godine.

On je svake godine davao ugovore o oročenom depozitu na rokove od daljnjih dvanaest mjeseci, a te ugovore nije prijavljivao u sustavu banke do ožujka 2018. godine. Sastavljao je neistinite podatke kako bi zavarao klijenticu o stvarnom iznosu njezina depozita, pa je tako dvanaest mjeseci nakon dospijeća prisvojio sredstva depozita, ukupno više od 53 tisuće švicarskih franaka u kunskoj protuvrijednosti.

Ostatak njezina novca od 100 tisuća švicarskih franaka i dalje je oročavao, iako je klijentica svake godine obnavljala ugovor o depozitu u iznosu od 150 tisuća švicarskih franaka. Ukupno je Djaković uzeo 86.000 franaka i 60 tisuća eura.

Drugi slučaj se odnosi na razdoblje od kraja 2013. godine do kraja 2014. godine, kada je u tri navrata protupravno uzeo više od 90 tisuća kuna s oročenog depozita klijenta J.P. tako što je sastavljao neistinite isplatnice. Taj je novac klijent oročio 29. svibnja 2005. godine, iznos od 70.000 kuna na rok od dvanaest mjeseci, a ugovor se automatski obnavljao.

Uzeo je novac s računa znajući da je klijent preminuo 17. siječnja 2007. godine i da nitko u sustavu banke nije imao punomoć za raspolaganje po tom depozitu, odnosno računu pokojnika. Banka je, nakon reklamacije, obeštetila zakonske nasljednike preminulog klijenta isplativši im više od 90 tisuća kuna, a Djakovića je za taj iznos oštetio banku.

Banka: ‘Šteta je veća‘

Djaković je osuđen jer je u travnju 2011. godine prijevremeno razročio depozit klijentice M.M., koji je ista prethodno oročila u iznosu od 146.923 eura na rok od 12 mjeseci. Protupravno je prisvojio iznos od 47.526 eura, a ostatak oročio u lipnju 2011. godine, nakon čega je nastavio s protupravnim prisvajanjem deponiranih sredstava i sredstava koje je klijentica naknadno pridodavala depozitu prilikom obnavljanja ugovora, koje ugovore nije prijavljivao u sustavu banke od 3. lipnja 2014. godine pa nadalje.

OTP banka se žalila na iznos štete utvrđen nepravomoćnom presudom koju je svojim vještačenjem prezentirao vještak. Banka je smatrala da je šteta veća, iako na kraju u drugom stupnju nije utvrđen neki puno veći iznos. Ta žalba je prihvaćena,ali nije prihvaćena žalba Djakovićevog odvjetnika Joška Čeha koji je smatrao da sud više mora cijeniti priznaje krivnje njegovog klijenta što je olakšalo kazneni postupak,njegovu dosadašnju neosuđivanost,poodmakle godine i ozbiljno narušeno zdravstveno stanje te sudjelovanje u Domovinskom ratu. Tu je Đaković odlikovan i Spomenicom Domovinskog rata i medaljama Ljeto i Oluja te je odvjetnik smatrao da je sud to trebao više cijeniti kod izricanja presude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 14:34