StoryEditor
Crna kronikadroga u hladnjači

Dorijan Brčić iz Kaštela u Danskoj osuđen na 12 godina zatvora; dovodi ga se u vezu s 28 kilograma kokaina skrivenog u luci. Otac Josip: On nema veze s tim

8. svibnja 2021. - 08:23
Ilustracija/NurPhoto via AFP

Dorijan Brčić (21) iz Kaštel Novoga osuđen je prije nekoliko dana na sudu u Danskoj, u mjestu Koldingu, na 12 godina zatvora. Isto toliko dobio je i 36-godišnji Srbin Slavko Penić – izvještava policija Južnog Jutlanda u priopćenju za javnost.

Kako pišu danske novine Fredericia Dagblad i Nord News, ovu dvojicu muškaraca dovodi se u vezu s 28,3 kilograma kokaina koji je u veljači prošle godine bio skriven u hladnjači u danskoj luci Fredericia. Presuda je nepravomoćna, a muškarce će se deportirati iz Danske, samo se ne zna točno kada.

Brčić nije uhićen na licu mjesta u luci, kao Srbin Penić kad je pokušao doći do kontejnera s drogom, nego je, kako tvrdi danski sud, uspio pobjeći danskoj policiji i izbjeći uhićenje. Nakon toga je Danska za njim izdala međunarodnu tjeralicu te je Brčić uhićen u njemačkom Frankfurtu par mjeseci poslije, te je izručen Danskoj, u čijem zatvoru boravi već jedanaest mjeseci čekajući kraj suđenja.

Nepravomoćna presuda

Iako danski sud u nepravomoćnoj presudi tvrdi, a tako pišu i sve danske novine, da su i Brčić i Penić bili prisutni u luci Fredericia rano ujutro 1. veljače 2020., Dorijanov otac Josip Brčić kaže nam da to nije točno.

– Danske novine pišu da je policija prethodno dobila dojavu da je kokain skriven u određenom spremniku u luci i da će ga ljudi pokupiti u roku od nekoliko dana. Stoga je prije dolaska muškaraca policija postavila videonadzor u luci, a drogu je zamijenila brašnom.

Brčić i Penić osuđeni su zbog pokušaja preuzimanja teške droge koju su htjeli preprodati. Prema policiji, pronalazak droge te količine rijetko se događa.

– Rijetko kad imamo tako velike slučajeve droge. Ovo je vrlo ozbiljan organizirani kriminal koji se odvija preko državnih granica – rekla je zamjenica policijskog inspektora Sønke Iwersen, iz posebne jedinice Odjela za kontrolu imigracije West, u priopćenju za javnost. U ovom se slučaju još uvijek traga za trećim osumnjičenim sudionikom, koji je državljanin Srbije.

Dvojica osuđenih opisani su kao putujući kriminalci koji su operirali preko dansko-njemačke granice.

Stoga je slučaj također istražio Odjel za kontrolu useljavanja Zapad (UKA Zapad), koji je dio policije Južnog Jutlanda. U slučaju se također surađivalo s njemačkom policijom. Uz 12-godišnju zatvorsku kaznu, obojica su deportirana te im je trajno zabranjen ulazak u Dansku. Dvojica muškaraca izjasnila su se nevinima po optužbama protiv njih, te razmatraju hoće li se žaliti na presudu višem sudu.

Dorijanov otac Josip Brčić ne miri se s činjenicom da će njegov 21-godišnji sin najljepše godine života provesti u zatvoru. Dorijan ima dansku odvjetnicu koju, kaže nam Josip, "on plaća po suho zlato", a za naše novine htio je prokomentirati presudu protiv sina, iako se jako ljutio kad smo jedini pisali o Dorijanovu uhićenju u Frankfurtu.

– Nigdje u toj luci Fredericia nema ni jedne fotografije ili videosnimke ili ikakvog dokaza koji bi govorio da je moj sin bio tamo. On je u Danskoj, istina, bio, ali tjedan dana prije toga, kad je tri dana išao na odmor sa svojom djevojkom i uredno se vratio u Frankfurt, gdje je radio u jednom rent-a-car poduzeću koje je imalo i svoju mehaničarsku radnju. On priznaje da je vozeći po Njemačkoj upoznao razne ljude, ali s tih 28 kilograma kokaina Dorijan nema apsolutno nikakve veze.

Izgubio dokumente

To je na suđenju rekao i Srbin Slavko Penić, koji je priznao svu krivnju, rekavši da Dorijan nije bio s njim u trenutku uhićenja niti ima ikakve veze s tim kokainom, ali danski sud nije uvažio taj njegov iskaz, a nema ni jednog materijalnog dokaza protiv mojeg sina. Jedina je Dorijanova greška to što je u Njemačkoj par dana prije uhićenja i izručenja Danskoj izgubio sve osobne dokumente (ostala mu je samo osobna iskaznica), a to nije prijavio njemačkim vlastima. Moj sin se u Njemačkoj bavio urednim poslom vožnje u rent-a-caru i osuđen je ovdje na pravdi Boga. A ja mislim da ni hrvatske vlasti ne bi trebale baš mirno gledati što se mojem sinu, hrvatskom državljaninu dakle, događa u toj zemlji. No, postoji žalba na ovu presudu i moj će se sin žaliti, a ja vjerujem da će nakon toga biti i oslobođen – rekao nam je Josip, koji kaže da razumije našu potrebu za pisanjem o ovakvim temama, pa je htio i on reći koju svoju riječ, mimo danskih presuda i priopćenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2021 09:02