StoryEditor
Biznis‘ploveći‘ TURIZAM

Stručnjak upozorava: Grci zovu kruzere, a Dubrovnik zapinje. Kad izgubiš kontinuitet nije ga lako ponovno uspostaviti

31. srpnja 2020. - 11:42
Tonči Plazibat/Hanza media

Za razliku od Hrvatske, Grčka je napravila jedan korak naprijed i od 1. kolovoza otvara šest putničkih luka za normalan promet brodova na kružnim putovanjima: Pirej, Volos, Rodos, Iraklion, Katakolon i Krf.

Informacija je to koju je doznao dubrovački turistički stručnjak Neven Jerković, a objavili su je mnogi portali: Crew Center, The Maritime Executive, GTP - Greek Travel Pages i drugi.

- Naglasak je na početku otvaranja posla, najjače destinacije kruzing turizma su Grčka i Italija. Dakle, ako je najjača od njih, Grčka, otvorila luke, znači da se otvara mogućnost ponovnog uspostavljanja rada i otvaranja jer nitko ih neće zbog Hrvatske otvoriti, ali zbog Grčke hoće. Grčka je interesantna: ako kruzer dođe do Krfa, onda mu je zanimljivo doći do Boke kotorske, do Dubrovnika svakako, time on povećava svoju konkurentnost, kvalitetu proizvoda, i zato je nama vrlo značajno to otvaranje. Grčka vlada je sada otvorila te luke, brodari mogu početi raditi. Prvi je korak otvoriti luke, drugi korak je da putničke agencije i brodari osmisle program, treći korak je da osposobe brodove jer ruzina je, treba ih održavati i treba ponovno aktivirati agentsku mrežu. Jer, kad bi sad u naš grad došao brod koji zahtijeva 50 autobusa, mi bismo možda imali 50 autobusa, ali teško 50 vozača kad su svi otišli u Njemačku, ističe Jerković te upozorava:

- Kad izgubiš kontinuitet nije ga lako ponovno uspostaviti, treba određeni broj dana da svaki od spomenutih segmenata krene. Jer, neće ni agent uzimati svoje ljude koji će raditi za njih ako brodovi ne objave programe i ne krenu. To je problem, mi se bavimo visokosofisticiranim turizmom, nije to Vir ili Istra - na koje smo kao sada nešto 'ljubomorni' - da sjedneš u auto i ti si začas tamo i isto tako brzo pobjegneš! Naš program je vrlo sofisticiran, ima jako puno raznih dijelova tog programa koje treba ponovno pokrenuti. Na primjer, kad bi nama u Dubrovniku danas došao brod koji treba 50 autobusa, možda bismo imali 50 autobusa, ali velikom broju autobusa istekla je registracija, nema vozača, sve to treba ponovno pokrenuti, cijeli taj pogon. Naša Vlada treba reći - „otvaramo Dubrovnik ili neki drugi grad za kružna putovanja!“. U ovom momentu, kad se Grčka otvorila, mi bismo trebali otvoriti naša vrata i reći: „Ako već radite program za Grčku, uključite i nas!“ Ako zakasnimo, onda će brodari krenuti tamo gdje su im otvorena vrata, a kad oni krenu to nije program s dvije-tri plovidbe, nego je to cijela serija plovidbi, i ako te u prvim plovidbama nema, nema te ni kasnije, napominje Jerković.

Osvrnuo se i na Dubrovnik kao lokaciju.

- Dubrovnik ima najzdraviji i najkvalitetniji turistički proizvod, mogu oni svi biti ljubomorni na nas. Vir je jedan zbir od tisuće i tisuće apartmana, bez ikakvih sadržaja, bez ičega, to su vlasnici-privatnici koji idu u svoj apartman, zabilježe gosta i sad je to "dobro". To nema veze s onim što mi radimo, mi smo otišli daleko od svih, ali zato je i naš turizam teže pokrenuti, zato je "povika" na našu Turističku zajednicu neopravdana jer naša Turistička zajednica, da bi pokrenula sve ove segmente, treba silni novac koji nema - poručio je Jerković.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo komentirao je što je s lukom na krajnjem hrvatskom jugu.

image
Tonči Plazibat/Hanza media

- Mi smo otvoreni, ali imamo određena ograničenja u smislu broja putnika - do 200 ljudi, a zato i dolaze ovi manji kruzeri. Zasad je na snazi odluka o 200 putnika, ali postoje naznake da će se to otvoriti i za puno veće kruzere, kako se stanje bude normaliziralo tako će se luka otvarati ili se neće otvarati. Neće ta odluka doći odjedanput, pratit će se situacija. U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture u koordinaciji s lučkim upravama u Hrvatskoj imaju informaciju koliko imamo upita i koliko imamo najava dolaska brodova koji bi došli s više ili manje putnika, i po tome će oni usklađivati i propisivati mjere. Ništa neće ići stihijski, nema ništa odjedanput, sve će to biti iskoordinirano - objašnjava Pezo.

Novost je da će u Dubrovnik 31. srpnja uploviti manji brod na kružnim putovanjima „Le Champlain“, kapaciteta 174 putnika. Navodno bi kruzer trebao ploviti hrvatskom stranom Jadrana, a spominje se i odlazak u Kotor. Putnici će avionom sletjeti u Zračnu luku Dubrovnik te će se potom ukrcati na brod.

- Dolazi četrdeset putnika koji će, naravno, proći sve kontrole u Zračnoj luci i u nas u Luci, a zbog činjenice da će kod nas raditi iskrcaj i ukrcaj, automatski postajemo homeport. Koliko znam, Kotor je upitan. Brod će uploviti u nekoliko luka u Hrvatskoj, između ostalih: Mljet, Vis, Korčula, Komiža… Oni će napraviti malo krstarenje našom obalom. Svaki petak će se iskrcavati jedna grupa putnika te će se ukrcavati druga, a na drugom krstarenju je 37 putnika. To će se tako odvijati 9 tjedana, dakle više od dva mjeseca - od ovog petka do posljednjeg petka u rujnu. Sve službe su se sastale, prošli smo sve koordinacije: Carina, Kapetanija, policija, Lučka uprava, Luka, agenti, agencije - sve smo prošli kako ništa ne bismo prepustili slučaju. Provjerili smo tko što zahtijeva, imali smo dva pripremna sastanka tako da mislim da će njihov dolazak proći bez nekih većih problema. Za 13. kolovoza imamo najavu uplovljavanja broda „La belle de l'Adriatique“, isto tako riječ je o manjoj popunjenosti - objasnio je Pezo, ističući da će otvaranje luke za veće kruzere zasigurno biti popraćeno s jasnim uputama, za dodatne kapacitete bit će pripremljene dodatne mjere.

Također, u Lučkoj upravi Dubrovnik prate i poštuju sve mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te se sve koordinira s dežurnim službama.

Grad: Nisu otkazana sva ticanja!


- Resorno ministarstvo u lipnju ove godine izdalo je uredbu prema kojoj je dozvoljeno uplovljavanje u luku brodova kapaciteta do 200 putnika. Sukladno navedenoj odredbi francuski brodar Ponant iskazao je interes za pristajanje u dubrovačku luku za svoj brod Le Champlain, kapaciteta 174 putnika, a što je odobreno. Stoga će navedena kompanija, počevši od 31. srpnja do kraja rujna ove godine, imati devet operacija. Prema informacijama kojima raspolažemo, Lučkoj upravi nisu otkazana sva ticanja za rujan i listopad, ali će realizacija ovisiti o ukupnoj epidemiološkoj situaciji u Europi i stavu Nacionalnog stožera prema brodovima na kružnim putovanjima, naveli su iz Grada Dubrovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 15:30