stdClass Object ( [id] => 1025412 [title] => Splitski poduzetnik Leopold Botteri ministru Aladroviću: Poštenije bi bilo da svi primaju manji iznos potpore nego da su neki povlašteni [alias] => splitski-poduzetnik-leopold-botteri-ministru-aladrovicu-postenije-bi-bilo-da-svi-primaju-manji-iznos-potpore-nego-da-su-neki-povlasteni [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Većina kolega drži kako je neravnopravno da Vlada uz konzultacije s određenim interesnim skupinama i ne uvažavajući cjelokupno gospodarstvo donosi diskrecijske mjere koje zahvaćaju samo pojedine segmente gospodarstva. Vi ćete sada kazati kako naprosto više nema sredstava da bi se svima pomagalo i to nam je potpuno jasno, ali nam nije jasno zašto onda niste snizili intenzitet potpore. Većina mojih kolega slaže se da bi bilo mnogo poštenije da su svi nastavili primati manji iznos potpore nego da su jedni povlašteni pred drugima.

Nama je prihvatljivo i to da se podigne prag za dobivanje potpore na primjer na pad prihoda od 60 posto i uz to smanjenje potpore. I to je smatramo bolje od neravnopravnosti. I dalje držimo da bi promjena kriterija u ovom smjeru bila mnogo bolja od diskrecijskog odlučivanja".

Istaknuo je to splitski poduzetnik Leopold Botteri, vlasnik Uje grupe u otvorenom pismo ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću, a s obzirom da se ministar nije očitovao na dopis koji mu je Botteri poslao u ime nekoliko vlastitih tvrtki i tvrtki njegovih kolega jer se djelatnost trgovine proizvodima namjenjenim isključivo turistima na svim destinacijama u Hrvatskoj nalazi se u nezavidnoj situaciji u kojoj potpuni izostanak prihoda ne omogućava daljnje zadržavanje radnih mjesta.
Tvrtke koje se bave "destination retailom" nisu obuhvaćene mjerama za očuvanje radnih mjesta za mjesec lipanj, a pad prihoda je sve veći u odnosu na prošlu godinu i u svibnju doseže 80 posto.

Botteri je, kako piše ministru, i putem Facebook stranice udruge Glas poduzetnika kontaktirao sa stotinama pogođenih kolega koji posluju u tom sektoru.

- U ovaj sektor spadaju svi obrtnici, tvrtke, zadruge i drugi pravni subjekti ili fizičke osobe koji posluju na način da plasiraju proizvode namijenjene prvenstveno turistima. Iako nemamo svoju klasifikaciju već spadamo u trgovinu na malo, u većini slučajeva ima nas jako puno. Naša je procjena da u Hrvatskoj specijaliziranih trgovina koje ne bi postojale u tom obliku da nema turizma ima preko deset tisuća i da je u njima zaposleno preko 40 tisuća zaposlenih.

Među nama su poduzeća koja imaju više trgovina i mali poduzetnici koji imaju jednu vlastitu suvenirnicu ili su u najam uzeli poslovni prostor i samostalno vode posao te sezonski zapošljavaju djelatnike - navodi Botteri. Dodaje kako veće tvrtke imaju i svoju upravu, skladište, odjele razvoja, marketinga, nabave, prodaje i sve ostale sektore koje ima uređena tvrtka, a imaju I zaposlene tijekom čitave godine bez obzira što im najveći dio prihoda dolazi u sezoni.

- Neki od nas samostalno razvijaju svoje proizvode i ujedno proizvode ono što plasiraju u vlasitim trgovinama. Ako je uopće potrebno argumentirati, ova vrsta trgovina značajno doprinosi imidžu destinacije i kreira ukupni turistički proizvod. Svi mi razvijamo se posljednjih tridesetak godina i od nekada blijede destinacije kao zemlja smo postali atraktivan turistički proizvod zahvaljući i razvoju originalnih "destination retail" koncepata. Većina ovih trgovina nalazi se u turističkim mjestima na obali, ali kako se turizam širi na unutrašnjost sve ih je više u Zagrebu, na Plitvicama, uz nacionalne parkove, na zračnim lukama i svim drugim destinacijama koje posjećuju turisti - piše splitski poduzetnik koji razvija brandove Uje i Aqua.

Nadalje navodi kako je anketa pokazala da pad prihoda u "destination retailu" u prosjeku iznosi više od 90 posto.

- Unatoč tome što nam je pad prihoda zaista dramatičan, nismo uvršteni u mjere. Više smo puta istaknuli da nam je za lipanj prihvatljiv kriterij za dobivanje potpora pad prihoda veći od 70 posto. Unatoč tome što nam ni samima nije jasno kako ćemo preživjeti lipanj i pokušati dočekati srpanj s akumuliranim gubitcima, nismo uvršteni u mjere - ističe u pismu koje je objavio na Facebooku.

Pišući o sezonalnosti poslovanja, Botteri navodi kako je osnovno sredstvo za njihov rad poslovni prostor koji plaćaju izuzetno skupo na atraktivnim lokacijama tijekom cijele godine iako zavisno od lokacije do lokacije posluju između četiri i sedam mjeseci.

Zadnji dan njihovog rada na najatraktivnijim lokacijama poput Dubrovnika je u studenom, a u manje atraktivnim lokacijama zatvaraju već krajem rujna.

- Od tog datuma do danas meni i mojim kolegama nije ušla niti jedna kuna prihoda. Tijekom zime plaćamo najam, nabavljamo ili proizvodimo robu za sezonu i čekamo da dođe proljeće kako bismo krenuli s prodajom i akumulacijom za sljedeću zimu. E vidite ova sezona nije stigla jer nam je zabranjen rad i dolazak turista. Ne našom krivnjom, slažete se. I sada ćemo, makar se nadamo, odraditi s padom prihoda od 70-80 posto ovu sezonu. Pojedinci su uspjeli ove se godine izboriti za nešto niži najam i to će nam pomoći u smanjenju troškova. Ali pred nama je još jedna zima. Prvi pravi prihod možemo očekivati tek na proljeće 2021. godine i to samo ako stvari do tada dođu u normalu.

Nezgodno, slažete se. Svi ćemo naravno pretrpjeti goleme gubitke, dodatno se zadužiti i sve zaigrati na kartu da će sljedeće sezone biti. Roba koju smo pripremili za ovu sezonu, ako nije kvarljiva, će nam ostati, s najmodavcima ćemo se valjda dogovoriti, ali ljude bez vaše pomoći platiti ne možemo jer je pauza između dvije sezone nama sada produžena sa 6 mjeseci na 18 mjeseci, a to nijedan poduzetnik u ovom sektoru sam ne može u Hrvatskoj isfinancirati. Osobno sam vlasnik dviju, vjerojatno najvećih tvrtki u tom sektoru i nijedna to ne može izdržati sama. Kako će onda izdržati vlasnici malih suvenirnica koji su se trudili imati radnike tijekom cijele godine? - pita Leopold Botteri.

U otvorenom pismu Botteri iznosi i prijedlog kako taj sektor uvrstiti u mjere potpore, a navodi i kako su ga neke kolege pitali zašto se nisu ranije organizirali i ukazali da postoje.

- Zateklo me da je zaista potrebno da mi Vladi ukazujemo da postoji sektor koji hrani desetke tisuća ljudi, a koji spada u specijaliziranu trgovinu i koji je ovisniji o turizmu od ugostitelja. Kao ugostitelj mogu se adaptirati i našim gostima ponuditi prilagođenu ponudu, ali kada prodajete suvenir na kojem piše "Pozdrav iz Hrvatske", tada je kupca među domaćim ljudima malo teže pronaći. Kada smo vidjeli da smo zaboravljeni uz još neke sektore, odlučili smo se organizirati i ukazati na problem - pojašnjava vlasnik Uje grupe.

Također u pismu ističe kako se ni jednom mjerom koja je do sada oglašena ne pokrivaju radna mjesta djelatnika koji nisu bili zaposleni na datum 19. ožujka, a dio radnika je tek nakon tog datuma trebao dobiti posao.

- Brojni su mi kolege ukazali upravo na ovu situaciju. U njihovim tvrtkama preko zime radi tek jedna ili dvije osobe i za njih su dobili potporu ova tri mjeseca, ali za “stalne sezonce” koji su trebali početi raditi oko Uskrsa, a još uvijek nisu zaposleni jer turista još nema, nema ni potpore. Ti su ljudi ovim poslodavcima potrebni kako bi ipak uprihodili makar kakav prihod u trgovinama koje će otvoriti ako se s vlasnikom dogovore oko najma. S prihodom koji će ostvariti neće uspjeti pokriti tu plaću i mnogi zbog toga što nema mjere za plaćanje takvih radnika nemaju mogućnost otvoriti trgovinu, što će dodatno oslabiti ovogodišnju turističku ponudu i ostaviti na burzi desetke tisuća onih koji su trebali dobiti posao preko sezone kao i svake godine - naglašava Leopold Botteri uz poruku na kraju: "Budimo ravnopravni".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otvoreno pismo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [extra_fields_search] => otvoreno pismo 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-06-08 10:42:17 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-06-08 12:57:34 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2020-06-08 12:57:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 89 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/06\/08\/13843174.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran \u0160ebeli\u0107\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Poduzetnik Leopold Botteri"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_13843174_1280.jpg":"1280x1280","k_13843174_1024.jpg":"1024x1024","k_13843174_640.jpg":"640x640","k_13843174_480.jpg":"480x480","k_13843174_340.jpg":"340x340","k_13843174_220.jpg":"220x220","o_13843174_1280.jpg":"1280x853","o_13843174_1024.jpg":"1024x682","o_13843174_640.jpg":"640x426","o_13843174_480.jpg":"480x320","o_13843174_340.jpg":"340x226","o_13843174_220.jpg":"220x146","h_13843174_1280.jpg":"1280x854","h_13843174_1024.jpg":"1024x683","h_13843174_640.jpg":"640x427","h_13843174_480.jpg":"480x320","h_13843174_340.jpg":"340x227","h_13843174_220.jpg":"220x147","pp_13843174_1280.jpg":"1006x1280","pp_13843174_1024.jpg":"805x1024","pp_13843174_640.jpg":"503x640","pp_13843174_480.jpg":"377x480","pp_13843174_340.jpg":"267x340","pp_13843174_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38831504 Threads: 3 Questions: 7128586632 Slow queries: 3311896 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609136301 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/splitski-poduzetnik-leopold-botteri-ministru-aladrovicu-postenije-bi-bilo-da-svi-primaju-manji-iznos-potpore-nego-da-su-neki-povlasteni-1025412 [printLink] => /vijesti/biznis/splitski-poduzetnik-leopold-botteri-ministru-aladrovicu-postenije-bi-bilo-da-svi-primaju-manji-iznos-potpore-nego-da-su-neki-povlasteni-1025412?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 609964 [name] => Leopold Botteri [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-07 15:49:16 [main_article_id] => 0 [alias] => leopold-botteri [link] => /tag/leopold-botteri ) [1] => stdClass Object ( [id] => 606290 [name] => Josip Alardović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-16 11:50:02 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-alardovic [link] => /tag/josip-alardovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 270965 [name] => otvoreno pismo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => otvoreno-pismo [link] => /tag/otvoreno-pismo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otvoreno pismo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [headline_c] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitski poduzetnik Leopold Botteri ministru Aladroviću: Poštenije bi bilo da svi primaju manji iznos potpore nego da su neki povlašteni [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/08/13843174.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Šebelić/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => Poduzetnik Leopold Botteri [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/06/08/13843174.jpg [title] => Goran Šebelić/HANZA MEDIAPoduzetnik Leopold Botteri ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Većina kolega drži kako je neravnopravno da Vlada uz konzultacije s određenim interesnim skupinama i ne uvažavajući cjelokupno gospodarstvo donosi diskrecijske mjere koje zahvaćaju samo pojedine segmente gospodarstva. Vi ćete sada kazati kako naprosto više nema sredstava da bi se svima pomagalo i to nam je potpuno jasno, ali nam nije jasno zašto onda niste snizili intenzitet potpore. Većina mojih kolega slaže se da bi bilo mnogo poštenije da su svi nastavili primati manji iznos potpore nego da su jedni povlašteni pred drugima.

Nama je prihvatljivo i to da se podigne prag za dobivanje potpore na primjer na pad prihoda od 60 posto i uz to smanjenje potpore. I to je smatramo bolje od neravnopravnosti. I dalje držimo da bi promjena kriterija u ovom smjeru bila mnogo bolja od diskrecijskog odlučivanja".

Istaknuo je to splitski poduzetnik Leopold Botteri, vlasnik Uje grupe u otvorenom pismo ministru rada i mirovinskog sustava Josipu Aladroviću, a s obzirom da se ministar nije očitovao na dopis koji mu je Botteri poslao u ime nekoliko vlastitih tvrtki i tvrtki njegovih kolega jer se djelatnost trgovine proizvodima namjenjenim isključivo turistima na svim destinacijama u Hrvatskoj nalazi se u nezavidnoj situaciji u kojoj potpuni izostanak prihoda ne omogućava daljnje zadržavanje radnih mjesta.
Tvrtke koje se bave "destination retailom" nisu obuhvaćene mjerama za očuvanje radnih mjesta za mjesec lipanj, a pad prihoda je sve veći u odnosu na prošlu godinu i u svibnju doseže 80 posto.

Botteri je, kako piše ministru, i putem Facebook stranice udruge Glas poduzetnika kontaktirao sa stotinama pogođenih kolega koji posluju u tom sektoru.

- U ovaj sektor spadaju svi obrtnici, tvrtke, zadruge i drugi pravni subjekti ili fizičke osobe koji posluju na način da plasiraju proizvode namijenjene prvenstveno turistima. Iako nemamo svoju klasifikaciju već spadamo u trgovinu na malo, u većini slučajeva ima nas jako puno. Naša je procjena da u Hrvatskoj specijaliziranih trgovina koje ne bi postojale u tom obliku da nema turizma ima preko deset tisuća i da je u njima zaposleno preko 40 tisuća zaposlenih.

Među nama su poduzeća koja imaju više trgovina i mali poduzetnici koji imaju jednu vlastitu suvenirnicu ili su u najam uzeli poslovni prostor i samostalno vode posao te sezonski zapošljavaju djelatnike - navodi Botteri. Dodaje kako veće tvrtke imaju i svoju upravu, skladište, odjele razvoja, marketinga, nabave, prodaje i sve ostale sektore koje ima uređena tvrtka, a imaju I zaposlene tijekom čitave godine bez obzira što im najveći dio prihoda dolazi u sezoni.

- Neki od nas samostalno razvijaju svoje proizvode i ujedno proizvode ono što plasiraju u vlasitim trgovinama. Ako je uopće potrebno argumentirati, ova vrsta trgovina značajno doprinosi imidžu destinacije i kreira ukupni turistički proizvod. Svi mi razvijamo se posljednjih tridesetak godina i od nekada blijede destinacije kao zemlja smo postali atraktivan turistički proizvod zahvaljući i razvoju originalnih "destination retail" koncepata. Većina ovih trgovina nalazi se u turističkim mjestima na obali, ali kako se turizam širi na unutrašnjost sve ih je više u Zagrebu, na Plitvicama, uz nacionalne parkove, na zračnim lukama i svim drugim destinacijama koje posjećuju turisti - piše splitski poduzetnik koji razvija brandove Uje i Aqua.

Nadalje navodi kako je anketa pokazala da pad prihoda u "destination retailu" u prosjeku iznosi više od 90 posto.

- Unatoč tome što nam je pad prihoda zaista dramatičan, nismo uvršteni u mjere. Više smo puta istaknuli da nam je za lipanj prihvatljiv kriterij za dobivanje potpora pad prihoda veći od 70 posto. Unatoč tome što nam ni samima nije jasno kako ćemo preživjeti lipanj i pokušati dočekati srpanj s akumuliranim gubitcima, nismo uvršteni u mjere - ističe u pismu koje je objavio na Facebooku.

Pišući o sezonalnosti poslovanja, Botteri navodi kako je osnovno sredstvo za njihov rad poslovni prostor koji plaćaju izuzetno skupo na atraktivnim lokacijama tijekom cijele godine iako zavisno od lokacije do lokacije posluju između četiri i sedam mjeseci.

Zadnji dan njihovog rada na najatraktivnijim lokacijama poput Dubrovnika je u studenom, a u manje atraktivnim lokacijama zatvaraju već krajem rujna.

- Od tog datuma do danas meni i mojim kolegama nije ušla niti jedna kuna prihoda. Tijekom zime plaćamo najam, nabavljamo ili proizvodimo robu za sezonu i čekamo da dođe proljeće kako bismo krenuli s prodajom i akumulacijom za sljedeću zimu. E vidite ova sezona nije stigla jer nam je zabranjen rad i dolazak turista. Ne našom krivnjom, slažete se. I sada ćemo, makar se nadamo, odraditi s padom prihoda od 70-80 posto ovu sezonu. Pojedinci su uspjeli ove se godine izboriti za nešto niži najam i to će nam pomoći u smanjenju troškova. Ali pred nama je još jedna zima. Prvi pravi prihod možemo očekivati tek na proljeće 2021. godine i to samo ako stvari do tada dođu u normalu.

Nezgodno, slažete se. Svi ćemo naravno pretrpjeti goleme gubitke, dodatno se zadužiti i sve zaigrati na kartu da će sljedeće sezone biti. Roba koju smo pripremili za ovu sezonu, ako nije kvarljiva, će nam ostati, s najmodavcima ćemo se valjda dogovoriti, ali ljude bez vaše pomoći platiti ne možemo jer je pauza između dvije sezone nama sada produžena sa 6 mjeseci na 18 mjeseci, a to nijedan poduzetnik u ovom sektoru sam ne može u Hrvatskoj isfinancirati. Osobno sam vlasnik dviju, vjerojatno najvećih tvrtki u tom sektoru i nijedna to ne može izdržati sama. Kako će onda izdržati vlasnici malih suvenirnica koji su se trudili imati radnike tijekom cijele godine? - pita Leopold Botteri.

U otvorenom pismu Botteri iznosi i prijedlog kako taj sektor uvrstiti u mjere potpore, a navodi i kako su ga neke kolege pitali zašto se nisu ranije organizirali i ukazali da postoje.

- Zateklo me da je zaista potrebno da mi Vladi ukazujemo da postoji sektor koji hrani desetke tisuća ljudi, a koji spada u specijaliziranu trgovinu i koji je ovisniji o turizmu od ugostitelja. Kao ugostitelj mogu se adaptirati i našim gostima ponuditi prilagođenu ponudu, ali kada prodajete suvenir na kojem piše "Pozdrav iz Hrvatske", tada je kupca među domaćim ljudima malo teže pronaći. Kada smo vidjeli da smo zaboravljeni uz još neke sektore, odlučili smo se organizirati i ukazati na problem - pojašnjava vlasnik Uje grupe.

Također u pismu ističe kako se ni jednom mjerom koja je do sada oglašena ne pokrivaju radna mjesta djelatnika koji nisu bili zaposleni na datum 19. ožujka, a dio radnika je tek nakon tog datuma trebao dobiti posao.

- Brojni su mi kolege ukazali upravo na ovu situaciju. U njihovim tvrtkama preko zime radi tek jedna ili dvije osobe i za njih su dobili potporu ova tri mjeseca, ali za “stalne sezonce” koji su trebali početi raditi oko Uskrsa, a još uvijek nisu zaposleni jer turista još nema, nema ni potpore. Ti su ljudi ovim poslodavcima potrebni kako bi ipak uprihodili makar kakav prihod u trgovinama koje će otvoriti ako se s vlasnikom dogovore oko najma. S prihodom koji će ostvariti neće uspjeti pokriti tu plaću i mnogi zbog toga što nema mjere za plaćanje takvih radnika nemaju mogućnost otvoriti trgovinu, što će dodatno oslabiti ovogodišnju turističku ponudu i ostaviti na burzi desetke tisuća onih koji su trebali dobiti posao preko sezone kao i svake godine - naglašava Leopold Botteri uz poruku na kraju: "Budimo ravnopravni".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Šebelić/HANZA MEDIA
Goran Šebelić/HANZA MEDIA
Poduzetnik Leopold Botteri
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/splitski-poduzetnik-leopold-botteri-ministru-aladrovicu-postenije-bi-bilo-da-svi-primaju-manji-iznos-potpore-nego-da-su-neki-povlasteni-1025412 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d46a5b9eb1afb99cfdaf6e0f8c8b35614e5da44a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitski+poduzetnik+Leopold+Botteri+ministru+Aladrovi%C4%87u%3A+Po%C5%A1tenije+bi+bilo+da+svi+primaju+manji+iznos+potpore+nego+da+su+neki+povla%C5%A1teni&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsplitski-poduzetnik-leopold-botteri-ministru-aladrovicu-postenije-bi-bilo-da-svi-primaju-manji-iznos-potpore-nego-da-su-neki-povlasteni-1025412 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fsplitski-poduzetnik-leopold-botteri-ministru-aladrovicu-postenije-bi-bilo-da-svi-primaju-manji-iznos-potpore-nego-da-su-neki-povlasteni-1025412 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => otvoreno pismo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [24] => stdClass Object ( [id] => 88 [name] => Headline C [value] => 1 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 27 [alias] => headline_c ) )
StoryEditorOCM
Biznisotvoreno pismo

Splitski poduzetnik Leopold Botteri ministru Aladroviću: Poštenije bi bilo da svi primaju manji iznos potpore nego da su neki povlašteni

8. lipnja 2020. - 14:57

"Većina kolega drži kako je neravnopravno da Vlada uz konzultacije s određenim interesnim skupinama i ne uvažavajući cjelokupno gospodarstvo donosi diskrecijske mjere koje zahvaćaju samo pojedine segmente gospodarstva. Vi ćete sada kazati kako naprosto više nema sredstava da bi se svima pomagalo i to nam je potpuno jasno, ali nam nije jasno zašto onda niste snizili intenzitet potpore. Većina mojih kolega slaže se da bi bilo mnogo poštenije da su svi nastavili primati manji iznos potpore nego da su jedni povlašteni pred drugima.

Nama je prihvatljivo i to da se podigne prag za dobivanje potpore na primjer na pad prihoda od 60 posto i uz to smanjenje potpore. I to je smatramo bolje od neravnopravnosti. I dalje držimo da bi promjena kriterija u ovom smjeru bila mnogo bolja od...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 00:03