StoryEditor
BiznisAKTIVIRANE HIPOTEKE

Petar Pripuz će ponovno postati vlasnik imovine koju je 2011. kupio u stečaju Željezare Split, a potom prodao Edgaru Schumacheru

6. ožujka 2020. - 20:35

Već nekoliko godina miruju strojevi u pogonima posrnule kaštelanske tvrtke “Adria čelik”, nad kojom je u studenom 2015. otvoren stečaj.

Nepoznanica je kada će postupak biti okončan, kao i kada će i hoće li uopće ugašeni strojevi biti ponovno pokrenuti.

Odgovor na potonje ovisit će o namjerama vlasnika “Adria čelika”, a to sudeći po ovršnim postupcima, koji se u sklopu stečaja provode na Općinskom sudu u Splitu, više nije, barem određenog dijela, Edgar Schumacher, odnosno njegova tvrtka Techcom GmbH iz Münchena.

Tvrtka Petra Pripuza C.I.O.S. iz Zagreba u dosadašnjem tijeku postupka preuzela je nekretninu i pogone valjaonice, te opremu valjaonice i trafostanice. Kako su nam kazali na splitskome Općinskom sudu, navedene nekretnine su kupljene za iznos od 15,6 milijuna kuna, s tim da je kupac C.I.O.S. bio oslobođen plaćanja kupovnine jer je njegova tražbina (osigurana hipotekom) radi čije naplate je pokrenut ovršni postupak, veća od iznosa cijene.

Potraživanja radnika

Iz Ureda uprave C.I.O.S.-a, kazali su nam da se pred splitskim Općinskim sudom nad dijelom imovine u Kaštel Sućurcu vodi još nekoliko ovršnih postupaka radi namirenja tražbina stečajnih, u ovom slučaju razlučnih vjerovnika.

Prema našim saznanjima, vode se još četiri ovršna postupka, a ovrhovoditelji su C.I.O.S., HEP Opskrba i CE-ZA-R. Tvrtka C.I.O.S., podsjetimo, jedan je od osnivača tvrtke CE-ZA-R, a zajednička poveznica im je Petar Pripuz.

Nakon što ovi postupci budu pravomoćno okončani, C.I.O.S. će, kazali su nam također iz Ureda uprave, “razmotriti daljnje korake u smislu raspolaganja preuzetom imovinom”.

image
Petar Pripuz, predsjednik Uprave C.I.O.S.-a
Mate Piškor/Hanza media

Petar Pripuz će, dakle, ponovno doći u posjed imovine koju je 2011. kupio u stečaju Željezare Split, a potom prodao Edgaru Schumacheru, prvo čeličanu za 8,5 milijuna eura, a onda i drugi dio “Adria čelika” (preostalih 50 posto) za 14,5 milijuna eura.

Plaćanje drugog dijela “Adria čelika” dogovoreno je, međutim, u obrocima što je podrazumijevalo osiguranje isplate hipotekom, koja je uredno zabilježena u zemljišnim knjigama suda u Kaštel Lukšiću. Hipotekom je osiguran iznos od 13,2 milijuna eura za korist C.I.O.S.-a.

Pri tome je nepodmireni iznos kupovine 10,15 milijuna eura, dok su tri milijuna eura nepodmireni dug “Adria čelika” CE-ZA-R-u, koja je CE-ZA-R ustupio C.I.O.S.-u. Nepodmireni iznos i dug, prema ugovoru, trebalo je podmiriti u 60 rata, no to se nije dogodilo pa je u određenom trenutku hipoteka jednostavno aktivirana.

Dobro započeto poslovanje tvrtke “Adria čelik” nastale na lokaciji Željezare Split koja je također okončana stečajem, nije, naime, dugo potrajalo. Pojavili su se problemi s plasmanom proizvoda, radnicima nisu isplaćivane plaće, a dugovanja su rasla. U konačnici pokrenut je stečajni postupak koji su najviše zagovarali upravo radnici kako bi prodajom imovine naplatili svoja potraživanja.

Radnička potraživanja ukupno iznose 6,8 milijuna kuna kojima valja dodati i 257 radnih sporova. Imajući u vidu visinu potraživanja razlučnih vjerovnika, koji imaju prednost, radnici će teško uspjeti ostvariti svoja, makar jesu u prvom isplatnom redu.

Što se samoga stečajnog postupka tiče, u međuvremenu je Trgovački sud u Splitu predmet koji je do sada vodio sudac Jozo Ćaleta dodijelio sutkinji Zrinki Ćosić, dok je rješenjem istog suda u prosincu 2019., umjesto Berislava Bušelića, za stečajnog upravitelja imenovan Zdravko Kuzmić iz Zagreba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 09:06