stdClass Object ( [id] => 596602 [title] => Od 3. travnja poticaji za kupnju električnih vozila, uskoro i za nabavu kućanskih uređaja i obnovu objekata [alias] => od-3-travnja-poticaji-za-kupnju-elektricnih-vozila-uskoro-i-za-nabavu-kucanskih-uredaja-i-obnovu-objekata [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je novi javni poziv koji će 3. travnja i službeno objaviti u Narodnim novinama, a koji će sasvim sigurno razveseliti sve one građane u Hrvatskoj koji namjeravaju kupovati novo električno vozilo.

Poučeni dobrim iskustvom od prošle godine, kada je u svega nekoliko sati građanima dodijeljeno 12 milijuna kuna, Fond je odlučio povećati fond sredstava za sufinanciranje kupnje ekoloških prijevoznih sredstava na 17 milijuna. Kako je objavljeno na službenoj stranici Fonda, visina poticaja je ostala nepromijenjena, osim što će poticaj sada biti dostupniji većem broju kupaca.

Tako će za kupnju ekovozila građani moći dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibridne automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju, dok će za električne bicikle biti dostupno do pet tisuća kuna Fondovih poticaja. Prvi uvjet za dobivanje poticaja jest taj da u trenutku kupnje to vozilo bude novo, da nije bilo registrirano ni ranije korišteno, ako je riječ o električnim biciklima.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, putem njihove službene stranice apelira na sve koji se odluče prijaviti na javni poziv da dobro prouče potrebnu dokumentaciju. Kaže da su procedura i sadržaj prijave sada krajnje pojednostavljeni. Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana. Ponoš objašnjava da se produžetkom roka za iskorištenje odobrenih sredstava, koji je prošle godine bio šest mjeseci, išlo naruku korisnicima jer se u praksi, s obzirom na rokove isporuke, to razdoblje u nekim slučajevima pokazalo kratkim.

U Fondu predviđaju da će za ovih 17 milijuna dostupnih poticaja biti veliki interes. Prošle godine, s onih raspoloživih 12 milijuna kuna iz Fonda, sufinancirana je kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikala te plug-in električnih vozila. Već se najavljuje i javni poziv za sufinanciranje punionice, kao i onaj za kupnju električnih vozila za javni i privatni sektor.

– Fond raznim programima e-mobilnosti nastoji potaknuti transformaciju prometnog sustava u čišći i održiviji, što je izazov s kojim se trenutačno suočava cijela Europa. U bliskoj budućnosti punionice će biti sastavni dio građevinskih projekata i imat će ih svaka nova zgrada, a dotad je na nama da postojeći sustav što bolje prilagodimo, kako bi tranzicija bila što brža i učinkovitija – kaže direktor Ponoš.

Osim tih dobrih vijesti koje će se ubrzo početi realizirati i donijeti važnu korist za naše sugrađane, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima i nove planove za stanovništvo koje u svojim domovima još uvijek ima zastarjele kućanske uređaje koji troše energije ili vode više nego što bi trebali i smjeli.

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će, na temelju četvrtog Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti, kao neke od mjera suzbijanja energetskog siromaštva građanima lošijeg imovinskog statusa sufinancirati zamjenu kućanskih uređaja te mjere povećanja energetske učinkovitosti. Navedeni akcijski plan predviđa donošenje programa suzbijanja energetskog siromaštva, kojim će biti definirana lista prioriteta za provedbu pojedinih mjera, sustav praćenja socio-ekonomskih, demografskih i energetskih pokazatelja kojima se opisuje energetsko siromaštvo na nacionalnoj razini te kriteriji za dodjelu sredstava. Cilj ovog programa je uspostava sustava kojim bi se ugroženim kupcima energije omogućilo poboljšanje povećane energetske učinkovitosti na razini kućanstva, uz istodobno poboljšanje uvjeta stanovanja – poručuje Anamarija Brstilo iz Fonda.

Nakon donošenja toga programa, napominje Brstilo, Fond će pripremiti i program sufinanciranja. Kako je još riječ o izradi programa, Brstilo navodi kako će sve informacije o početku provedbe biti objavljene na vrijeme i na njihovim web-stranicama.

– Napominjemo kako će programom biti obuhvaćeni samo građani koji, sukladno kriterijima koji će tek biti propisani programom, spadaju u skupinu energetski siromašnih građana – naglašava dalje Anamarija Brstilo.

Ovakva akcija, podsjetimo, provedena je prije točno četiri godine, s tom razlikom što je tada za kupnju novog kućanskog uređaja oznake A+++ baš svaki građanin kupac utvrđene bijele tehnike od države natrag dobio dio sredstava. Dakle, svaki domaći kupac koji je bio brz mogao je obnoviti stanje u kuhinji ili "praonici" ako je odmah kupio novi hladnjak, zamrzivač, perilicu ili sušilicu rublja. Sada se postavljaju nova pravila "igre" jer će subvenciju dobiti oni koji zbog imovinskog stanja novi uređaj ne mogu sami kupiti.

U Fondu koriste formulaciju "energetsko siromaštvo" ili "energetski siromašni građani", pa to više ukazuje na socijalnu, ali i energetsku akciju Fonda. Izvođenje programa traži temeljitiji pristup, a u Fondu još ne govore o tome kada će akcija krenuti u provedbu.

Nije loše podsjetiti se kako je 2015. godine u akciji sufinanciranja od strane Fonda i nadležnog ministarstva u samo jednom danu prodano svih planiranih 10.000 energetski najučinkovitijih uređaja, a svaki je kupac račun trebao poslati na adresu Fonda, nakon čega mu je vraćeno 800 kuna bez obzira na cijenu uređaja.

Fond je 2015. za akciju osigurao ukupno 16.000 kuna, prvih osam dodijeljeno je u lipnju tijekom devet dana provođenja programa, a preostalih osam milijuna, kako smo već spomenuli, tijekom jednog dana. Tako su hrvatski građani tijekom dvije akcije u 2015. godini nabavili ukupno 20.000 uređaja s oznakom A+++. Većina uređaja prodana je u zagrebačkim prodavaonicama, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno 946 (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 69; perilica posuđa 103; perilica rublja 760; sušilica 14; zamrzivača 0).

U Zadarskoj županiji prodano je ukupno 337 uređaja (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 21; perilica posuđa 37; perilica rublja 273; sušilica 6; zamrzivača 0), u Šibensko-kninskoj 206 uređaja (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 5; perilica posuđa 15; perilica rublja 186; sušilica 0, zamrzivača 0), a u Dubrovačko-neretvanskoj 191 uređaj (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 10; perilica posuđa 19; perilica rublja 161; sušilica 1; zamrzivača 0).

Te 2015. godine Slobodna Dalmacija je imala "primjedbu" na ponudu štedljivih uređaja jer ono što je u Dalmaciji najzanimljivije za štednju su bili i tada, a i danas, bojleri i sve vrste grijalica, no tada su nam odgovorili da je sufinanciranje isključivo navedenih kategorija uređaja predloženo u posebnoj Studiji Energetskog instituta "Hrvoje Požar", koji svoj rad na području energetske učinkovitosti temelji na strateškim dokumentima Republike Hrvatske.

Naime, Strategijom energetskog razvoja Hrvatske postavljen je cilj da se električna energija za potrebe grijanja prostora i pripremu potrošne tople vode zamijeni drugim energijskim oblicima: sunčevom energijom, biomasom, prirodnim plinom i ukapljenim naftnim plinom. Umjesto standardnih izvora koji se koriste u Dalmaciji, rekli su tada, Fond potiče ugradnju visokoučinkovitih tehnologija za grijanje vode i prostora, a sve kroz program energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Tu smo došli i do treće važne stvari koja se potiče i sufinancira – energetske obnove objekata. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, navodi Anamarija Brstilo, radi na programu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, koji najavljuju za sredinu ove godine. Naime, Vlada je još u ožujku 2014. godine donijela Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

U 2015. godini Program je dodatno prilagođen kako bi se počeo koristiti novac europskih fondova u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", no natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća nije mogao biti raspisan jer europska regulativa nije prepoznala fizičku osobu kao nositelja projekta za korištenje nepovratnih sredstava fondova Europske unije, što je izmijenjeno tek sredinom 2018. godine donošenjem Uredbe (EU, Euratom) 2018/1046 Europskog parlamenta i Vijeća.

Time je stečen jedan od osnovnih preduvjeta za raspisivanje natječaja, no još uvijek nisu poznati svi uvjeti koji će biti potrebni za prijavu. Raspisivanje natječaja u planu je sredinom 2019. godine, a o pripadajućoj dokumentaciji natječaja ranije će se provesti javno savjetovanje u koje će se građani moći aktivno uključiti davanjem svojih prijedloga i mišljenja.

Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora do 2020. dostupno 100 milijuna eura, od čega je oko 30 milijuna namijenjeno obnovi obiteljskih kuća. Ni jedna zemlja članica Europske unije do sada nije energetsku obnovu privatnih kuća financirala novcem EU-a, pa će tako Hrvatska vjerojatno biti i prva država članica koja će to realizirati.

Što znači A+++?

A+++ rashladni uređaji i sušilice rublja do 60% energetski su učinkovitiji od onih razreda A.
A+++ perilice rublja i posuđa do 30% energetski su učinkovitije od perilica razreda A.

Kupovati prema potrebama

Ne treba kupovati uređaje koji kućanstvu ne odgovaraju kapacitetom jer i to u konačnici može uzrokovati nepotrebne troškove. Preveliki hladnjak koji je poluprazan troši više energije nego manji hladnjak koji je pun, isto kao što premalena perilica zahtijeva češću upotrebu, odnosno troši više energije i vode od perilice primjerenog kapaciteta pranja.

Što možete s 1 kWh?

- ispeći tortu
- ispeći četiri zdjele kokica
- oprati jednu i pol košaru rublja
- izglačati pet košulja
- pet sati upotrebljavati hladnjak
- šest puta zakuhati vodu u kuhalu
- usisavačem očistiti osam soba
- zagrijati 13 obroka u mikrovalnoj pećnici
- 17 sati upotrebljavati žarulju od 60 W ili 56 sati štednu žarulju iste snage
- 40 minuta koristiti se električnom grijalicom
- 278 puta napuniti mobitel
- ispisati 1333 stranice papira
(izvor 'Zelena računica' Vlade RH)

Troši se i u funkciji 'stand by'

Prosječno kućanstvo na uređaje u funkciji "stand by" mjesečno potroši od 30 do 50 kuna. Televizor, primjerice, troši i do 24 posto energije u odnosu na to kada je uključen. Punjači za mobitele, osobna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su odvojeni od uređaja, a zbog zagrijavanja predstavljaju i rizik od požara, stoga ih svakako treba isključiti iz utičnica kad se ne upotrebljavaju!

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽAVA U ENERGETSKOJ AKCIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-04-01 14:50:09 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-04-01 14:50:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-04-01 15:05:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5827 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2019\/04\/01\/SD specijal\/10899606.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/01\/SD specijal\/10899576.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/01\/SD specijal\/10899552.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/01\/SD specijal\/10899546.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/01\/SD specijal\/10899544.jpg","\/Archive\/Images\/2019\/04\/01\/SD specijal\/10899537.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1263"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x1281"},{"size0":"1920x1280"},{"size0":"1920x947"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38330360 Threads: 4 Questions: 7093230285 Slow queries: 3299233 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608231138 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/od-3-travnja-poticaji-za-kupnju-elektricnih-vozila-uskoro-i-za-nabavu-kucanskih-uredaja-i-obnovu-objekata-596602 [printLink] => /vijesti/biznis/od-3-travnja-poticaji-za-kupnju-elektricnih-vozila-uskoro-i-za-nabavu-kucanskih-uredaja-i-obnovu-objekata-596602?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 198575 [name] => energetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => energetika [link] => /tag/energetika ) [1] => stdClass Object ( [id] => 315682 [name] => Poticaji [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => poticaji [link] => /tag/poticaji ) [2] => stdClass Object ( [id] => 503061 [name] => kućanski aparati [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kucanski-aparati [link] => /tag/kucanski-aparati ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽAVA U ENERGETSKOJ AKCIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od 3. travnja poticaji za kupnju električnih vozila, uskoro i za nabavu kućanskih uređaja i obnovu objekata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899606.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899606.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899576.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899552.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899546.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899544.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/04/01/SD specijal/10899537.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je novi javni poziv koji će 3. travnja i službeno objaviti u Narodnim novinama, a koji će sasvim sigurno razveseliti sve one građane u Hrvatskoj koji namjeravaju kupovati novo električno vozilo.

Poučeni dobrim iskustvom od prošle godine, kada je u svega nekoliko sati građanima dodijeljeno 12 milijuna kuna, Fond je odlučio povećati fond sredstava za sufinanciranje kupnje ekoloških prijevoznih sredstava na 17 milijuna. Kako je objavljeno na službenoj stranici Fonda, visina poticaja je ostala nepromijenjena, osim što će poticaj sada biti dostupniji većem broju kupaca.

Tako će za kupnju ekovozila građani moći dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća za plug-in hibridne automobile (uz uvjet da im je emisija CO2 manja od 50 g/km), do 20 tisuća kuna za električne skutere, motocikle i četverocikle na struju, dok će za električne bicikle biti dostupno do pet tisuća kuna Fondovih poticaja. Prvi uvjet za dobivanje poticaja jest taj da u trenutku kupnje to vozilo bude novo, da nije bilo registrirano ni ranije korišteno, ako je riječ o električnim biciklima.

Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, putem njihove službene stranice apelira na sve koji se odluče prijaviti na javni poziv da dobro prouče potrebnu dokumentaciju. Kaže da su procedura i sadržaj prijave sada krajnje pojednostavljeni. Svi koji dostave potpunu dokumentaciju u okvirima raspoloživog budžeta od 17 milijuna kuna dobit će ugovor o sufinanciranju kupnje električnog vozila koji moraju realizirati u roku od godinu dana. Ponoš objašnjava da se produžetkom roka za iskorištenje odobrenih sredstava, koji je prošle godine bio šest mjeseci, išlo naruku korisnicima jer se u praksi, s obzirom na rokove isporuke, to razdoblje u nekim slučajevima pokazalo kratkim.

U Fondu predviđaju da će za ovih 17 milijuna dostupnih poticaja biti veliki interes. Prošle godine, s onih raspoloživih 12 milijuna kuna iz Fonda, sufinancirana je kupnja oko 400 električnih automobila, bicikala i motocikala te plug-in električnih vozila. Već se najavljuje i javni poziv za sufinanciranje punionice, kao i onaj za kupnju električnih vozila za javni i privatni sektor.

– Fond raznim programima e-mobilnosti nastoji potaknuti transformaciju prometnog sustava u čišći i održiviji, što je izazov s kojim se trenutačno suočava cijela Europa. U bliskoj budućnosti punionice će biti sastavni dio građevinskih projekata i imat će ih svaka nova zgrada, a dotad je na nama da postojeći sustav što bolje prilagodimo, kako bi tranzicija bila što brža i učinkovitija – kaže direktor Ponoš.

Osim tih dobrih vijesti koje će se ubrzo početi realizirati i donijeti važnu korist za naše sugrađane, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ima i nove planove za stanovništvo koje u svojim domovima još uvijek ima zastarjele kućanske uređaje koji troše energije ili vode više nego što bi trebali i smjeli.

– Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će, na temelju četvrtog Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti, kao neke od mjera suzbijanja energetskog siromaštva građanima lošijeg imovinskog statusa sufinancirati zamjenu kućanskih uređaja te mjere povećanja energetske učinkovitosti. Navedeni akcijski plan predviđa donošenje programa suzbijanja energetskog siromaštva, kojim će biti definirana lista prioriteta za provedbu pojedinih mjera, sustav praćenja socio-ekonomskih, demografskih i energetskih pokazatelja kojima se opisuje energetsko siromaštvo na nacionalnoj razini te kriteriji za dodjelu sredstava. Cilj ovog programa je uspostava sustava kojim bi se ugroženim kupcima energije omogućilo poboljšanje povećane energetske učinkovitosti na razini kućanstva, uz istodobno poboljšanje uvjeta stanovanja – poručuje Anamarija Brstilo iz Fonda.

Nakon donošenja toga programa, napominje Brstilo, Fond će pripremiti i program sufinanciranja. Kako je još riječ o izradi programa, Brstilo navodi kako će sve informacije o početku provedbe biti objavljene na vrijeme i na njihovim web-stranicama.

– Napominjemo kako će programom biti obuhvaćeni samo građani koji, sukladno kriterijima koji će tek biti propisani programom, spadaju u skupinu energetski siromašnih građana – naglašava dalje Anamarija Brstilo.

Ovakva akcija, podsjetimo, provedena je prije točno četiri godine, s tom razlikom što je tada za kupnju novog kućanskog uređaja oznake A+++ baš svaki građanin kupac utvrđene bijele tehnike od države natrag dobio dio sredstava. Dakle, svaki domaći kupac koji je bio brz mogao je obnoviti stanje u kuhinji ili "praonici" ako je odmah kupio novi hladnjak, zamrzivač, perilicu ili sušilicu rublja. Sada se postavljaju nova pravila "igre" jer će subvenciju dobiti oni koji zbog imovinskog stanja novi uređaj ne mogu sami kupiti.

U Fondu koriste formulaciju "energetsko siromaštvo" ili "energetski siromašni građani", pa to više ukazuje na socijalnu, ali i energetsku akciju Fonda. Izvođenje programa traži temeljitiji pristup, a u Fondu još ne govore o tome kada će akcija krenuti u provedbu.

Nije loše podsjetiti se kako je 2015. godine u akciji sufinanciranja od strane Fonda i nadležnog ministarstva u samo jednom danu prodano svih planiranih 10.000 energetski najučinkovitijih uređaja, a svaki je kupac račun trebao poslati na adresu Fonda, nakon čega mu je vraćeno 800 kuna bez obzira na cijenu uređaja.

Fond je 2015. za akciju osigurao ukupno 16.000 kuna, prvih osam dodijeljeno je u lipnju tijekom devet dana provođenja programa, a preostalih osam milijuna, kako smo već spomenuli, tijekom jednog dana. Tako su hrvatski građani tijekom dvije akcije u 2015. godini nabavili ukupno 20.000 uređaja s oznakom A+++. Većina uređaja prodana je u zagrebačkim prodavaonicama, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupno 946 (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 69; perilica posuđa 103; perilica rublja 760; sušilica 14; zamrzivača 0).

U Zadarskoj županiji prodano je ukupno 337 uređaja (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 21; perilica posuđa 37; perilica rublja 273; sušilica 6; zamrzivača 0), u Šibensko-kninskoj 206 uređaja (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 5; perilica posuđa 15; perilica rublja 186; sušilica 0, zamrzivača 0), a u Dubrovačko-neretvanskoj 191 uređaj (hladnjaka 0; hladnjaka sa zamrzivačem 10; perilica posuđa 19; perilica rublja 161; sušilica 1; zamrzivača 0).

Te 2015. godine Slobodna Dalmacija je imala "primjedbu" na ponudu štedljivih uređaja jer ono što je u Dalmaciji najzanimljivije za štednju su bili i tada, a i danas, bojleri i sve vrste grijalica, no tada su nam odgovorili da je sufinanciranje isključivo navedenih kategorija uređaja predloženo u posebnoj Studiji Energetskog instituta "Hrvoje Požar", koji svoj rad na području energetske učinkovitosti temelji na strateškim dokumentima Republike Hrvatske.

Naime, Strategijom energetskog razvoja Hrvatske postavljen je cilj da se električna energija za potrebe grijanja prostora i pripremu potrošne tople vode zamijeni drugim energijskim oblicima: sunčevom energijom, biomasom, prirodnim plinom i ukapljenim naftnim plinom. Umjesto standardnih izvora koji se koriste u Dalmaciji, rekli su tada, Fond potiče ugradnju visokoučinkovitih tehnologija za grijanje vode i prostora, a sve kroz program energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada.

Tu smo došli i do treće važne stvari koja se potiče i sufinancira – energetske obnove objekata. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, navodi Anamarija Brstilo, radi na programu sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, koji najavljuju za sredinu ove godine. Naime, Vlada je još u ožujku 2014. godine donijela Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020. godine.

U 2015. godini Program je dodatno prilagođen kako bi se počeo koristiti novac europskih fondova u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", no natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća nije mogao biti raspisan jer europska regulativa nije prepoznala fizičku osobu kao nositelja projekta za korištenje nepovratnih sredstava fondova Europske unije, što je izmijenjeno tek sredinom 2018. godine donošenjem Uredbe (EU, Euratom) 2018/1046 Europskog parlamenta i Vijeća.

Time je stečen jedan od osnovnih preduvjeta za raspisivanje natječaja, no još uvijek nisu poznati svi uvjeti koji će biti potrebni za prijavu. Raspisivanje natječaja u planu je sredinom 2019. godine, a o pripadajućoj dokumentaciji natječaja ranije će se provesti javno savjetovanje u koje će se građani moći aktivno uključiti davanjem svojih prijedloga i mišljenja.

Hrvatskoj je za obnovu stambenog sektora do 2020. dostupno 100 milijuna eura, od čega je oko 30 milijuna namijenjeno obnovi obiteljskih kuća. Ni jedna zemlja članica Europske unije do sada nije energetsku obnovu privatnih kuća financirala novcem EU-a, pa će tako Hrvatska vjerojatno biti i prva država članica koja će to realizirati.

Što znači A+++?

A+++ rashladni uređaji i sušilice rublja do 60% energetski su učinkovitiji od onih razreda A.
A+++ perilice rublja i posuđa do 30% energetski su učinkovitije od perilica razreda A.

Kupovati prema potrebama

Ne treba kupovati uređaje koji kućanstvu ne odgovaraju kapacitetom jer i to u konačnici može uzrokovati nepotrebne troškove. Preveliki hladnjak koji je poluprazan troši više energije nego manji hladnjak koji je pun, isto kao što premalena perilica zahtijeva češću upotrebu, odnosno troši više energije i vode od perilice primjerenog kapaciteta pranja.

Što možete s 1 kWh?

- ispeći tortu
- ispeći četiri zdjele kokica
- oprati jednu i pol košaru rublja
- izglačati pet košulja
- pet sati upotrebljavati hladnjak
- šest puta zakuhati vodu u kuhalu
- usisavačem očistiti osam soba
- zagrijati 13 obroka u mikrovalnoj pećnici
- 17 sati upotrebljavati žarulju od 60 W ili 56 sati štednu žarulju iste snage
- 40 minuta koristiti se električnom grijalicom
- 278 puta napuniti mobitel
- ispisati 1333 stranice papira
(izvor 'Zelena računica' Vlade RH)

Troši se i u funkciji 'stand by'

Prosječno kućanstvo na uređaje u funkciji "stand by" mjesečno potroši od 30 do 50 kuna. Televizor, primjerice, troši i do 24 posto energije u odnosu na to kada je uključen. Punjači za mobitele, osobna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su odvojeni od uređaja, a zbog zagrijavanja predstavljaju i rizik od požara, stoga ih svakako treba isključiti iz utičnica kad se ne upotrebljavaju!

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>







[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/od-3-travnja-poticaji-za-kupnju-elektricnih-vozila-uskoro-i-za-nabavu-kucanskih-uredaja-i-obnovu-objekata-596602 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=359608b060c4e7e42897c40c588d97b0f75ac47d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+3.+travnja+poticaji+za+kupnju+elektri%C4%8Dnih+vozila%2C+uskoro+i+za+nabavu+ku%C4%87anskih+ure%C4%91aja+i+obnovu+objekata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fod-3-travnja-poticaji-za-kupnju-elektricnih-vozila-uskoro-i-za-nabavu-kucanskih-uredaja-i-obnovu-objekata-596602 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fod-3-travnja-poticaji-za-kupnju-elektricnih-vozila-uskoro-i-za-nabavu-kucanskih-uredaja-i-obnovu-objekata-596602 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => DRŽAVA U ENERGETSKOJ AKCIJI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
BiznisDRŽAVA U ENERGETSKOJ AKCIJI

Od 3. travnja poticaji za kupnju električnih vozila, uskoro i za nabavu kućanskih uređaja i obnovu objekata

1. travnja 2019. - 17:05

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost najavio je novi javni poziv koji će 3. travnja i službeno objaviti u Narodnim novinama, a koji će sasvim sigurno razveseliti sve one građane u Hrvatskoj koji namjeravaju kupovati novo električno vozilo.

Poučeni dobrim iskustvom od prošle godine, kada je u svega nekoliko sati građanima dodijeljeno 12 milijuna kuna, Fond je odlučio povećati fond sredstava za sufinanciranje kupnje ekoloških prijevoznih sredstava na 17 milijuna. Kako je objavljeno na službenoj stranici Fonda, visina poticaja je ostala nepromijenjena, osim što će poticaj sada biti dostupniji većem broju kupaca.

Tako će za kupnju ekovozila građani moći dobiti do 40 posto iznosa sredstava, odnosno do 80 tisuća kuna za električne automobile, do 40 tisuća...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 04:51