stdClass Object ( [id] => 1115262 [title] => Ivan Blažević, osnivač ‘Blazing Edgea‘, koji je preuzela čuvena tvrtka ‘Dept‘: Iz Splita ćemo raditi za Google i Microsoft. A krenuli smo iz podruma... [alias] => ivan-blazevic-osnivac-blazing-edgea-koji-je-preuzela-cuvena-tvrtka-dept-iz-splita-cemo-raditi-za-google-i-microsoft-a-krenuli-smo-iz-podruma [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Preuzimanjem splitske IT tvrtke Blazing Edge, Dept, jedna od vodećih svjetskih digitalnih agencija sa sjedištem u Amsterdamu, ušla je na hrvatsko tržište.

Preuzimanjem tvrtke Blazing Edge, Dept je započeo proces uspostavljanja lokalnih i regionalnih poslovnih odnosa te je, uz splitski, nedavno otvoren i zagrebački ured.

Dept svoj model širenja poslovanja temelji na akviziciji perspektivnih lokalnih IT ili tech kompanija, preko kojih proširuje svoj portfelj, ali i jača svoju prisutnost na pojedinim tržištima. Trenutačno posluje u 13 zemalja, sa svojim uredima su prisutni u cijeloj Europi te Južnoj i Sjevernoj Americi.

S Ivanom Blaževićem, osnivačem splitske IT tvrtke Blazing Edge, koja je zadnjom akvizicijom postala dio svjetskog brenda Dept, razgovarali smo o planovima Depta na hrvatskom tržištu i na tržištu ove regije. Blažević je nakon preuzimanja imenovan generalnim direktorom Depta za Hrvatsku i regiju.

Ivan Blažević diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. U Splitu je i pokrenuo poslovanje svoje tvrtke, koja je uspješno prošla svoju drugu akviziciju, prvi put od američke IT tvrtke Rocket Insights, te sada od strane Depta.

Možete li otkriti detalje vezane uz akviziciju Blazing Edge?

– Kao osnivač kompanije koja je krenula doslovno iz podruma u Splitu, moram reći da sam prošao poprilično zanimljivo i turbulentno razdoblje u posljednjih nekoliko godina. Naime, nakon što je Blazing Edge stasao iz jednog splitskog startupa u već etabliranu softversku tvrtku, ponuđena nam je poslovna prilika za spajanje od strane američke kompanije Rocket Insights, na koju smo pristali jer nam se nudila potpuna autonomija poslovanja.

Nama je to tada bilo iznimno važno te smo spajanje doživjeli kao financijsku injekciju za proširenje poslovanja. Krajem 2019. godine, Dept je kupio Rocket Insights te nam se ponudila jedinstvena prilika da postanemo predstavnici Depta u Hrvatskoj. Mi smo ipak bili u povlaštenoj situaciji jer nam je poslovanje i dalje autonomno, ali imamo puno prilika za razvoj, prvenstveno tu mislim na činjenicu da postajemo njihov regionalni hub.

Također, ova tranzicija je za nas bila prirodna jer dijelimo jednake vrijednosti s Dept kulturom.

Kakve planove imate u vezi s rastom i razvojem?

– Ove godine smo se koncentrirali na jačanje lokalnog tima IT i digitalnih stručnjaka te smo i dalje u procesu zapošljavanja. Trenutačno brojimo 30 digitalaca i developera u našim uredima u Splitu i Zagrebu, ali to nam nije ni blizu dovoljno s obzirom na planove širenja.

Nažalost, nama nisu više samo digitalne agencije konkurencija, već i sve ostale kompanije koje imaju velike apetite za ovim profilom ljudi.

Nama su danas u smislu zapošljavanja konkurencija i banke ili osiguravajuća društva te svi ostali koji razvijaju svoj digitalni biznis. Iako, vjerujem da nećemo imati velikih prepreka kod privlačenja novoga kadra, upravo zbog toga što nam se sada, u sklopu Depta, nudi rad na fenomenalnim i zanimljivim projektima za kompanije poput Googlea, Microsofta te mnogih drugih velikana na globalnom tržištu.

U razdoblju koje je pred nama, dakle govorim o sljedećih godinu dana, planiramo proširiti svoj tim za minimalno 20 digitalnih stručnjaka, kako bismo zadovoljili potrebe lokalnog tržišta, a nakon toga nam je u planu širiti dalje svoje poslovanje i na regiju.

Kako ćete osigurati potreban broj radnika?

– Vjerujem da će potencijalnim zaposlenicima, kada se upoznaju s Deptom, tvrtka postati poželjan poslodavac. Danas su mladim developerima i IT-jevcima važni zanimljivi projekti, fleksibilan način rada te sudjelovanje na raznovrsnim poslovima, a Dept je upravo to.

Čak i samo ime, koje dolazi od engleske riječi "department", naglašava da je međuodjelna suradnja u fokusu. Dakle, stručnjaci koji prepoznaju Dept kao poslodavca imaju jedinstvenu priliku raditi na unikatnim projektima koji pomiču granice industrije, a mislim da je to dovoljan motivator, pogotovo za mlade u ovom biznisu.

Kakav know how donosi Dept na hrvatsko tržište i tržište regije?

– Dept u ovom trenutku ima više od 2000 zaposlenika po cijelom svijetu, a možete samo pretpostaviti o kakvom se izvoru znanja radi kada surađujete s ekipama iz cijelog svijeta na dnevnoj bazi. O njihovu know howu dovoljno govori podatak da su samo ove godine osvojili 11 prestižnih Webby nagrada za svoje radove, koje su radili za Google, Patagoniju, Ganni, Muuto, Honig i druge.

S druge strane, Dept je osnovan sada već davne 1996. godine te su svakako jedan od pionira digitalne industrije, a to je tradicija koja je, po mojemu mišljenju, rijetka u našem poslu. Smatram da će širenjem poslovanja i u Hrvatsku Dept svakako omogućiti i određene kooperacije između brendova, te je vrlo lako moguće da će neke naše lokalne brendove prepoznati kao potencijalne suradnike na nekim projektima, a koji će se raditi za velike međunarodne kompanije, baš poput ovih koje sam već spomenuo.

---

image
Dag Orsic
---

Koji su najvažniji globalni klijenti Depta?

– Trenutačno među najvažnijima možemo izdvojiti Google, Microsoft, Samsung, Panasonic, Philips, Gant, KLM, Adidas, Allianz, Triumph, Abn Amro, Zalando, AXE, Niveu, Tomtom, Deutshe Welle te mnoge druge. Ovdje sam možda izdvojio one koji su i na našem tržištu vrlo poznati i prepoznatljivi, ali portfelj je poduži i uistinu impresivan. Dept je zaslužan za podizanje interesa za ovogodišnju Euroviziju, izradom jedinstvenog 3D virtualnog pregleda natjecanja, koje je prošle godine pratilo više od 180 milijuna ljudi širom svijeta.

Koji su mogući klijenti Depta u Hrvatskoj i na tržištu ove regije?

– Svi.

Kako to svi?

– Pa upravo zbog toga što je jedna od glavnih tvrdnji njihova brenda "Big enough to cope, small enough to care", odnosno, po naški, to bi bilo da su dovoljno veliki da mogu pokriti sve zahtjeve koji se stave pred njih, a s druge strane dovoljno mali i agilni da mogu pokriti i zahtjeve onih manjih poslovnih subjekata koji žele ubrzati ili razviti svoje digitalno poslovanje.

Dept je poznat po tome što radi i s malim i velikim sustavima i upravo u tome leži i njegova vrijednost. Također, zbog načina na koji radimo, a to su ti spomenuti odjeli, možemo se nositi s izazovima koje predstavljaju specifični klijenti pred nas.

Nismo koncentrirani jedino na velike sustave, nego nam je puno veći fokus na razvijanju poslovanja u digitalnom smislu. Na taj način mislim da možemo ujedno i mijenjati domaći poslovni sektor.

Iako smo veliki kao agencija, nema straha, jer mi volimo izazove, a manje tvrtke su nam izvrsni partneri u poslovanju jer su brzi i fleksibilni kao i mi.

Možete li komentirati stanje na hrvatskom tržištu u segmentu kojim se bavi Dept? Koliko je to tržište razvijeno?

– Iznimno. Tržište je kod nas u Hrvatskoj među razvijenijima, ne samo u regiji, već bih rekao i u svijetu. Kada pogledate naše tržište, možemo biti samo ponosni na rezultate koje ostvarujemo.

Primjerice, imamo agenciju Five koja je nedavno prodana za 250 milijuna kuna kompaniji Endava, te koja je proglašena jednom od tri najbolje newyorške agencije za razvoj mobilnih appova, što je uistinu impresivan rezultat.

Primjera ima mnogo, a svi su jedan bolji od drugih, te je važno da se međusobno podržavamo i guramo kako bismo bili još bolji, jači i poznatiji u svijetu.

Kakva je konkurencija i u čemu Dept vidi svoju prednost?

– Konkurencija je u Hrvatskoj jaka i vrlo kvalitetna, no ono u čemu vidim našu prednost pred konkurencijom jest zapravo naš jedinstveni način rada te kvaliteta zbog koje svake godine dobivamo i nagrade od struke na globalnoj razini.

Također, iako smo zapravo veliki te prisutni u gotovo pa cijelom svijetu, dovoljno smo mali i agilni da možemo servisirati sve vrste klijenata te obavljati razne poslove simultano.

Za razliku od nekih drugih agencija, nismo isključivi ili specijalizirani za određeno područje, nego smo vrlo diverzificirani u svom poslovanju, dok poseban fokus stavljamo na originalnost sadržaja ili rješenja koje nudimo.

Volimo misliti izvan okvira, a tako i djelujemo te stvaramo prepoznatljive kampanje i platforme koje su, možemo reći, drukčije.

Naime, kao primjer mogu izdvojiti projekt za koji smo nagrađeni, a riječ je o jedinstvenom rješenju koje je osmišljeno za Van Goghov muzej u Amsterdamu, čime smo omogućili pristup umjetničkim djelima svima na planetu.

---

Radnici iz 65 nacija


Koji su najznačajniji projekti Depta vezani uz društveno odgovorno poslovanje i doprinos zajednici u kojoj posluje?

– Deptovo društveno odgovorno poslovanje je na zavidnoj razini te se fokusira na nekoliko segmenata. S jedne strane, važno nam je da ne pridonosimo zagađenju okoliša te smo certificirani kao brend koji je "Climate neutral".

To znači da emisiju ugljičnih plinova anuliramo projektima koje provodimo sa svojim partnerima, dok je plan do 2023. godine postati kompanija koja je "Carbon negative", odnosno kompanija koja više pridonosi očuvanju okoliša nego je njezin utjecaj na klimu.

To ćemo postići zelenom gradnjom jer je ideja do kraja 2023. godine biti na 70 posto zelenih ureda, te i na taj način smanjiti emisiju štetnih plinova u atmosferu.

Također, možda i najvažnije, svaki projekt koji radimo za naše klijente gledamo kao potencijalni projekt s višom svrhom, te tražimo načina kako putem svakog odrađenog projekta na neki način vratiti zajednici unutar koje poslujemo.

Osim okoliša i očuvanja prirode, važno nam je i da imamo zadovoljne zaposlenike, a s obzirom da trenutačno u Deptu rade djelatnici više od 65 nacionalnosti, posebnu pozornost pridajemo raznolikosti, jednakosti i uključenosti, te se svima unutar kompanije, bez obzira na dob, spol ili nacionalnost, nude jednake mogućnosti napredovanja i razvijanja.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽE SE DIGITALCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => TRAŽE SE DIGITALCI 1 1 1 1 1 1 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-20 13:30:32 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Jozo VRDOLJAK [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-26 08:40:45 [modified_by] => 3249 [publish_up] => 2021-07-26 06:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/20\/18630698.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/20\/18630686.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Dag Orsic","Dag Orsic"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_18630698_1920.jpg":"1920x1080","k_18630698_1280.jpg":"1280x1280","k_18630698_1024.jpg":"1024x1024","k_18630698_640.jpg":"640x640","k_18630698_480.jpg":"480x480","k_18630698_340.jpg":"340x340","k_18630698_220.jpg":"220x220","o_18630698_1280.jpg":"1280x853","o_18630698_1024.jpg":"1024x682","o_18630698_640.jpg":"640x426","o_18630698_480.jpg":"480x320","o_18630698_340.jpg":"340x226","o_18630698_220.jpg":"220x146","h_18630698_1280.jpg":"1280x854","h_18630698_1024.jpg":"1024x683","h_18630698_640.jpg":"640x427","h_18630698_480.jpg":"480x320","h_18630698_340.jpg":"340x227","h_18630698_220.jpg":"220x147","pp_18630698_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630698_1024.jpg":"805x1024","pp_18630698_640.jpg":"503x640","pp_18630698_480.jpg":"377x480","pp_18630698_340.jpg":"267x340","pp_18630698_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18630686_1920.jpg":"1920x1080","k_18630686_1280.jpg":"1280x1280","k_18630686_1024.jpg":"1024x1024","k_18630686_640.jpg":"640x640","k_18630686_480.jpg":"480x480","k_18630686_340.jpg":"340x340","k_18630686_220.jpg":"220x220","o_18630686_1280.jpg":"1280x853","o_18630686_1024.jpg":"1024x682","o_18630686_640.jpg":"640x426","o_18630686_480.jpg":"480x320","o_18630686_340.jpg":"340x226","o_18630686_220.jpg":"220x146","h_18630686_1280.jpg":"1280x854","h_18630686_1024.jpg":"1024x683","h_18630686_640.jpg":"640x427","h_18630686_480.jpg":"480x320","h_18630686_340.jpg":"340x227","h_18630686_220.jpg":"220x147","pp_18630686_1280.jpg":"1006x1280","pp_18630686_1024.jpg":"805x1024","pp_18630686_640.jpg":"503x640","pp_18630686_480.jpg":"377x480","pp_18630686_340.jpg":"267x340","pp_18630686_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4202043 Threads: 3 Questions: 128383262 Slow queries: 55422 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 3879811 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/ivan-blazevic-osnivac-blazing-edgea-koji-je-preuzela-cuvena-tvrtka-dept-iz-splita-cemo-raditi-za-google-i-microsoft-a-krenuli-smo-iz-podruma-1115262 [printLink] => /vijesti/biznis/ivan-blazevic-osnivac-blazing-edgea-koji-je-preuzela-cuvena-tvrtka-dept-iz-splita-cemo-raditi-za-google-i-microsoft-a-krenuli-smo-iz-podruma-1115262?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 644770 [name] => ivan blažević [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-26 08:05:36 [main_article_id] => 0 [alias] => ivan-blazevic [link] => /tag/ivan-blazevic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 487925 [name] => Blazing edge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => blazing-edge [link] => /tag/blazing-edge ) [2] => stdClass Object ( [id] => 644771 [name] => dept [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-07-26 08:05:36 [main_article_id] => 0 [alias] => dept [link] => /tag/dept ) [3] => stdClass Object ( [id] => 235196 [name] => Startup [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => startup [link] => /tag/startup ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽE SE DIGITALCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ivan Blažević, osnivač ‘Blazing Edgea‘, koji je preuzela čuvena tvrtka ‘Dept‘: Iz Splita ćemo raditi za Google i Microsoft. A krenuli smo iz podruma... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/20/18630698.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Dag Orsic [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/20/18630698.jpg [title] => Dag Orsic ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/20/18630686.jpg [title] => Dag Orsic ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Preuzimanjem splitske IT tvrtke Blazing Edge, Dept, jedna od vodećih svjetskih digitalnih agencija sa sjedištem u Amsterdamu, ušla je na hrvatsko tržište.

Preuzimanjem tvrtke Blazing Edge, Dept je započeo proces uspostavljanja lokalnih i regionalnih poslovnih odnosa te je, uz splitski, nedavno otvoren i zagrebački ured.

Dept svoj model širenja poslovanja temelji na akviziciji perspektivnih lokalnih IT ili tech kompanija, preko kojih proširuje svoj portfelj, ali i jača svoju prisutnost na pojedinim tržištima. Trenutačno posluje u 13 zemalja, sa svojim uredima su prisutni u cijeloj Europi te Južnoj i Sjevernoj Americi.

S Ivanom Blaževićem, osnivačem splitske IT tvrtke Blazing Edge, koja je zadnjom akvizicijom postala dio svjetskog brenda Dept, razgovarali smo o planovima Depta na hrvatskom tržištu i na tržištu ove regije. Blažević je nakon preuzimanja imenovan generalnim direktorom Depta za Hrvatsku i regiju.

Ivan Blažević diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. U Splitu je i pokrenuo poslovanje svoje tvrtke, koja je uspješno prošla svoju drugu akviziciju, prvi put od američke IT tvrtke Rocket Insights, te sada od strane Depta.

Možete li otkriti detalje vezane uz akviziciju Blazing Edge?

– Kao osnivač kompanije koja je krenula doslovno iz podruma u Splitu, moram reći da sam prošao poprilično zanimljivo i turbulentno razdoblje u posljednjih nekoliko godina. Naime, nakon što je Blazing Edge stasao iz jednog splitskog startupa u već etabliranu softversku tvrtku, ponuđena nam je poslovna prilika za spajanje od strane američke kompanije Rocket Insights, na koju smo pristali jer nam se nudila potpuna autonomija poslovanja.

Nama je to tada bilo iznimno važno te smo spajanje doživjeli kao financijsku injekciju za proširenje poslovanja. Krajem 2019. godine, Dept je kupio Rocket Insights te nam se ponudila jedinstvena prilika da postanemo predstavnici Depta u Hrvatskoj. Mi smo ipak bili u povlaštenoj situaciji jer nam je poslovanje i dalje autonomno, ali imamo puno prilika za razvoj, prvenstveno tu mislim na činjenicu da postajemo njihov regionalni hub.

Također, ova tranzicija je za nas bila prirodna jer dijelimo jednake vrijednosti s Dept kulturom.

Kakve planove imate u vezi s rastom i razvojem?

– Ove godine smo se koncentrirali na jačanje lokalnog tima IT i digitalnih stručnjaka te smo i dalje u procesu zapošljavanja. Trenutačno brojimo 30 digitalaca i developera u našim uredima u Splitu i Zagrebu, ali to nam nije ni blizu dovoljno s obzirom na planove širenja.

Nažalost, nama nisu više samo digitalne agencije konkurencija, već i sve ostale kompanije koje imaju velike apetite za ovim profilom ljudi.

Nama su danas u smislu zapošljavanja konkurencija i banke ili osiguravajuća društva te svi ostali koji razvijaju svoj digitalni biznis. Iako, vjerujem da nećemo imati velikih prepreka kod privlačenja novoga kadra, upravo zbog toga što nam se sada, u sklopu Depta, nudi rad na fenomenalnim i zanimljivim projektima za kompanije poput Googlea, Microsofta te mnogih drugih velikana na globalnom tržištu.

U razdoblju koje je pred nama, dakle govorim o sljedećih godinu dana, planiramo proširiti svoj tim za minimalno 20 digitalnih stručnjaka, kako bismo zadovoljili potrebe lokalnog tržišta, a nakon toga nam je u planu širiti dalje svoje poslovanje i na regiju.

Kako ćete osigurati potreban broj radnika?

– Vjerujem da će potencijalnim zaposlenicima, kada se upoznaju s Deptom, tvrtka postati poželjan poslodavac. Danas su mladim developerima i IT-jevcima važni zanimljivi projekti, fleksibilan način rada te sudjelovanje na raznovrsnim poslovima, a Dept je upravo to.

Čak i samo ime, koje dolazi od engleske riječi "department", naglašava da je međuodjelna suradnja u fokusu. Dakle, stručnjaci koji prepoznaju Dept kao poslodavca imaju jedinstvenu priliku raditi na unikatnim projektima koji pomiču granice industrije, a mislim da je to dovoljan motivator, pogotovo za mlade u ovom biznisu.

Kakav know how donosi Dept na hrvatsko tržište i tržište regije?

– Dept u ovom trenutku ima više od 2000 zaposlenika po cijelom svijetu, a možete samo pretpostaviti o kakvom se izvoru znanja radi kada surađujete s ekipama iz cijelog svijeta na dnevnoj bazi. O njihovu know howu dovoljno govori podatak da su samo ove godine osvojili 11 prestižnih Webby nagrada za svoje radove, koje su radili za Google, Patagoniju, Ganni, Muuto, Honig i druge.

S druge strane, Dept je osnovan sada već davne 1996. godine te su svakako jedan od pionira digitalne industrije, a to je tradicija koja je, po mojemu mišljenju, rijetka u našem poslu. Smatram da će širenjem poslovanja i u Hrvatsku Dept svakako omogućiti i određene kooperacije između brendova, te je vrlo lako moguće da će neke naše lokalne brendove prepoznati kao potencijalne suradnike na nekim projektima, a koji će se raditi za velike međunarodne kompanije, baš poput ovih koje sam već spomenuo.

---

image
Dag Orsic
---

Koji su najvažniji globalni klijenti Depta?

– Trenutačno među najvažnijima možemo izdvojiti Google, Microsoft, Samsung, Panasonic, Philips, Gant, KLM, Adidas, Allianz, Triumph, Abn Amro, Zalando, AXE, Niveu, Tomtom, Deutshe Welle te mnoge druge. Ovdje sam možda izdvojio one koji su i na našem tržištu vrlo poznati i prepoznatljivi, ali portfelj je poduži i uistinu impresivan. Dept je zaslužan za podizanje interesa za ovogodišnju Euroviziju, izradom jedinstvenog 3D virtualnog pregleda natjecanja, koje je prošle godine pratilo više od 180 milijuna ljudi širom svijeta.

Koji su mogući klijenti Depta u Hrvatskoj i na tržištu ove regije?

– Svi.

Kako to svi?

– Pa upravo zbog toga što je jedna od glavnih tvrdnji njihova brenda "Big enough to cope, small enough to care", odnosno, po naški, to bi bilo da su dovoljno veliki da mogu pokriti sve zahtjeve koji se stave pred njih, a s druge strane dovoljno mali i agilni da mogu pokriti i zahtjeve onih manjih poslovnih subjekata koji žele ubrzati ili razviti svoje digitalno poslovanje.

Dept je poznat po tome što radi i s malim i velikim sustavima i upravo u tome leži i njegova vrijednost. Također, zbog načina na koji radimo, a to su ti spomenuti odjeli, možemo se nositi s izazovima koje predstavljaju specifični klijenti pred nas.

Nismo koncentrirani jedino na velike sustave, nego nam je puno veći fokus na razvijanju poslovanja u digitalnom smislu. Na taj način mislim da možemo ujedno i mijenjati domaći poslovni sektor.

Iako smo veliki kao agencija, nema straha, jer mi volimo izazove, a manje tvrtke su nam izvrsni partneri u poslovanju jer su brzi i fleksibilni kao i mi.

Možete li komentirati stanje na hrvatskom tržištu u segmentu kojim se bavi Dept? Koliko je to tržište razvijeno?

– Iznimno. Tržište je kod nas u Hrvatskoj među razvijenijima, ne samo u regiji, već bih rekao i u svijetu. Kada pogledate naše tržište, možemo biti samo ponosni na rezultate koje ostvarujemo.

Primjerice, imamo agenciju Five koja je nedavno prodana za 250 milijuna kuna kompaniji Endava, te koja je proglašena jednom od tri najbolje newyorške agencije za razvoj mobilnih appova, što je uistinu impresivan rezultat.

Primjera ima mnogo, a svi su jedan bolji od drugih, te je važno da se međusobno podržavamo i guramo kako bismo bili još bolji, jači i poznatiji u svijetu.

Kakva je konkurencija i u čemu Dept vidi svoju prednost?

– Konkurencija je u Hrvatskoj jaka i vrlo kvalitetna, no ono u čemu vidim našu prednost pred konkurencijom jest zapravo naš jedinstveni način rada te kvaliteta zbog koje svake godine dobivamo i nagrade od struke na globalnoj razini.

Također, iako smo zapravo veliki te prisutni u gotovo pa cijelom svijetu, dovoljno smo mali i agilni da možemo servisirati sve vrste klijenata te obavljati razne poslove simultano.

Za razliku od nekih drugih agencija, nismo isključivi ili specijalizirani za određeno područje, nego smo vrlo diverzificirani u svom poslovanju, dok poseban fokus stavljamo na originalnost sadržaja ili rješenja koje nudimo.

Volimo misliti izvan okvira, a tako i djelujemo te stvaramo prepoznatljive kampanje i platforme koje su, možemo reći, drukčije.

Naime, kao primjer mogu izdvojiti projekt za koji smo nagrađeni, a riječ je o jedinstvenom rješenju koje je osmišljeno za Van Goghov muzej u Amsterdamu, čime smo omogućili pristup umjetničkim djelima svima na planetu.

---

Radnici iz 65 nacija


Koji su najznačajniji projekti Depta vezani uz društveno odgovorno poslovanje i doprinos zajednici u kojoj posluje?

– Deptovo društveno odgovorno poslovanje je na zavidnoj razini te se fokusira na nekoliko segmenata. S jedne strane, važno nam je da ne pridonosimo zagađenju okoliša te smo certificirani kao brend koji je "Climate neutral".

To znači da emisiju ugljičnih plinova anuliramo projektima koje provodimo sa svojim partnerima, dok je plan do 2023. godine postati kompanija koja je "Carbon negative", odnosno kompanija koja više pridonosi očuvanju okoliša nego je njezin utjecaj na klimu.

To ćemo postići zelenom gradnjom jer je ideja do kraja 2023. godine biti na 70 posto zelenih ureda, te i na taj način smanjiti emisiju štetnih plinova u atmosferu.

Također, možda i najvažnije, svaki projekt koji radimo za naše klijente gledamo kao potencijalni projekt s višom svrhom, te tražimo načina kako putem svakog odrađenog projekta na neki način vratiti zajednici unutar koje poslujemo.

Osim okoliša i očuvanja prirode, važno nam je i da imamo zadovoljne zaposlenike, a s obzirom da trenutačno u Deptu rade djelatnici više od 65 nacionalnosti, posebnu pozornost pridajemo raznolikosti, jednakosti i uključenosti, te se svima unutar kompanije, bez obzira na dob, spol ili nacionalnost, nude jednake mogućnosti napredovanja i razvijanja.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Dag Orsic Dag Orsic
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/ivan-blazevic-osnivac-blazing-edgea-koji-je-preuzela-cuvena-tvrtka-dept-iz-splita-cemo-raditi-za-google-i-microsoft-a-krenuli-smo-iz-podruma-1115262 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c8c030468ef88dac8d724b7c68359352df41f36f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ivan+Bla%C5%BEevi%C4%87%2C+osniva%C4%8D+%E2%80%98Blazing+Edgea%E2%80%98%2C+koji+je+preuzela+%C4%8Duvena+tvrtka+%E2%80%98Dept%E2%80%98%3A+Iz+Splita+%C4%87emo+raditi+za+Google+i+Microsoft.+A+krenuli+smo+iz+podruma...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fivan-blazevic-osnivac-blazing-edgea-koji-je-preuzela-cuvena-tvrtka-dept-iz-splita-cemo-raditi-za-google-i-microsoft-a-krenuli-smo-iz-podruma-1115262 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fivan-blazevic-osnivac-blazing-edgea-koji-je-preuzela-cuvena-tvrtka-dept-iz-splita-cemo-raditi-za-google-i-microsoft-a-krenuli-smo-iz-podruma-1115262 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TRAŽE SE DIGITALCI [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisTRAŽE SE DIGITALCI

Ivan Blažević, osnivač ‘Blazing Edgea‘, koji je preuzela čuvena tvrtka ‘Dept‘: Iz Splita ćemo raditi za Google i Microsoft. A krenuli smo iz podruma...

Piše Jozo VRDOLJAK
26. srpnja 2021. - 08:00

Preuzimanjem splitske IT tvrtke Blazing Edge, Dept, jedna od vodećih svjetskih digitalnih agencija sa sjedištem u Amsterdamu, ušla je na hrvatsko tržište.

Preuzimanjem tvrtke Blazing Edge, Dept je započeo proces uspostavljanja lokalnih i regionalnih poslovnih odnosa te je, uz splitski, nedavno otvoren i zagrebački ured.

Dept svoj model širenja poslovanja temelji na akviziciji perspektivnih lokalnih IT ili tech kompanija, preko kojih proširuje svoj portfelj, ali i jača svoju prisutnost na pojedinim tržištima. Trenutačno posluje u 13 zemalja, sa svojim uredima su prisutni u cijeloj Europi te Južnoj i Sjevernoj Americi.

S Ivanom Blaževićem, osnivačem splitske IT tvrtke Blazing Edge, koja je zadnjom akvizicijom postala dio svjetskog brenda Dept, razgovarali smo o planovima Dept...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 19:42