stdClass Object ( [id] => 250943 [title] => HBOR: Namjeravamo biti aktivniji na tržištu [alias] => hbor-namjeravamo-biti-aktivniji-na-trzistu [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => «Namjeravamo biti aktivniji na tržištu u odnosu na korisnike kredita i bankarski sustav, a kako bi pomogli malim i srednjim poduzećima i lokalnoj upravi krećemo sa mjerama ukupno teškim 2,1 milijardu kuna», ustvrdio je Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave HBOR- na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Prema njegovim riječima, jedna od tih mjera je i odobravanje ukupno 200 milijuna kredita za obrtna sredstva malim i srednjim poduzetnicima koji su uspješno okončali postupak predstečajne nagodbe uz kamatu od šest posto.

Na pitanje novinara zbog čega se odustalo od osnivanja posebnog fonda za kreditiranje tvrtki u predstečajnoj nagodbi koji bi bio vrijedan milijardu kuna, Kristijan je rekao kako se radi na osnivanju fonda koji je će prvenstveno biti namjenjen «zdravim» tvrtkama, a manjim dijelom i firmama koje izlaze iz predstečajne nagodbe.

«U slučaju da se pokaže kako postoji veća potražnja tvrtki u predstčajnim nagodabama mi ćemo svakako povćati iznos dostupnih kredita», istaknuo je predsjendik uprave HBOR-a.

Ta institucija uvodi i nove programe kreditiranja namijenjene olakšanju i poticanju apsorpcije EU fondova koji će koristiti jedinice lokalne uprave (JLS) i subjekti u vlasništvo središnje države i JLS-ova.

Ovim programima vrijednim 600 milijuna kuna kreditirat će se projekti javnog i privatnog sektora koji se sufinaciraju sredstvima ESI fondova i to na način da će odobrenim kreditom biti omogućeno financiranje kako prihvatljivih, tako i neprihvatljivih izdataka po pojedinim natječajima, odnosno zatvaranju cjelokupne financijske konstrukcije. Krediti će se odobravati na rok do 15 godina s kamatnom stopom već od 3 posto.

Novost u poslovanju HBOR-a je i to da će, osim izvoznih činidbenih bankarskih garancija, HBOR ubuduće izdavati garancije i radi ugovaranja i realizacije projekata na domaćem tržištu čime se želi potaknuti povećanje poslovne aktivnosti malih i srednjih poduzetnika.

Ovo se posebno odnosi na izvođače radova i dobavljače opreme za projekte koji se financiraju sredstvima EU fondova, te društva koja su uspješno okončala postupak predstačajnih nagodbi, a garancijska «shema» teži 300 milijuna kuna.

Kako bi se ojačala sposobnost malih i srednjih poduzetnika za realizaciju investicijskih projekata, HBOR je uveo mogućnost kreditiranja po modelu podređenog duga.

Po ovom modelu, poduzetnici kredit HBOR-a počinju otplaćivati nakon što je otplaćen kredit poslovne banke. Cilj ove mjere je kreditiranje projekata kod kojih su investitori suočeni s problemom nedostatnog kapitala i instrumenata osiguranja za kredite, a na raspolaganju poduzećima će biti ukupno 200 milijuna kuna.     

Jednako tako s ciljem povećanja brzine i dostupnosti povoljnih kredita HBOR uvodi način odobravanja putem okvirnih kredita s poslovnim bankama, a novost je i suradnja s leasing kućama, s tim da kupna vrijednost ovih program iznosi 250 milijuna kuna.

Predsjednik uprave HBOR-a je naveo i kako djelomično naplativi i potpuno nenadoknadivi kreditni plasmani u ukupnom portfelju iznose 14,9 posto. Na pitanje kako komentira činjenicu da je Anton Kovačev, bivši predsjednik uprave HBOR.a govorio kako loši krediti čine oko šest posto ukupnog portfelja HBOR-a, Kristijan nije imao komentar.

Grčić: Smanjenje plaća

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade je ustvrdio kako će izmjenama menađerskih ugovora u HBOR-u plaće uprave u idućih pet godina iznositi ukupno 9,3 milijuna kuna, dok su plaće uprave u zadnjih pet godina težile ukupno 21 milijun kuna.

Odgovarajući na pitanja o kupnji novih automobila za članove uprave u HBOR, Matina Jus, članica uprave je kazala kako su novi automobili kupljeni jer su članovi bivše uprave otkupili automobile koje su koristili, a ostali automobili su stariji od osam godina ili su prešli 200 tisuća kilometara.

Istaknula je i kako je 50 posto jeftinije za HBOR-a kupiti poslovne automobile za članove uprave nego da oni koriste vlastite autmobile u poslovne svrhe. «Uz to, potrebno je kazati i kako je automobil bivšeg predsjednika uprave Antona Kovačeva bio vrijedan polovinu vrijednosti šest novih autmobila koje smo sada kupili», kazala je Martina Jus.  

Lalovac: Namjeravamo uštedjeti oko pet milijardi kuna

«Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna namjeravamo uštedjeti oko pet milijardi kuna, odnosno 10 posto od 50 milijardi kuna koje će se naći pod 'lupom' dubinske analize. Rezultati analize će biti gotovi u siječnju iduće godine i već u ožujku ćemo ih početi primjenjivati u što većem obimu, a za 2015. ćemo već ići na smanjenje rashoda u odnosu na rashode budžeta u 2014., ali za sada nem ogu reći o kojem iznosu je riječ. Ukupne uštede od oko pet milijardi kuna biti će ostvarene u iduće tri godine», istaknuo je Boris Lalovac, ministar financija na konfereciji za meidje HBOR-a.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade je rekao kako to ne znači da Vlada u dosadašnjem dijelu mandata nije smanjivala troškove. «U tri godine mandata srezaili smo troškove na rashodovnoj strani za 20 milijardi kuna.

«To znači da nije točno kako nismo štedjeli, ali su se istovremeno udvostručile godišnje kamate na javni dug, morali smo početi plaćati članrinu i druge tropškove vezane za EU, a i rasli su oni troškovi na koje nismo mogli utjecati. Ali nisu se smanjivale mirovine, osim onih najvećih, a plaće su pale za samo tri posto, uz rezanje nekih dodataka na plaće», naglasio je Grčić.  

Lalovac je dodao kako će dubinskom analizom rashoda državnog proračuna biti obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi.

Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo, a ministar financija je kazao kako je utvrđeno da su proračunske osnovice za plaće u nekim agencijama šest ili osam tisuća kuna, dok osnovica za ministra financija (uz neto plaću od 15 tisuća kuna) iznosi 4.700 kuna.

«Zbog toga ćemo češljati svaki trošak, svaku kunu», ustvrdio je Lalovac.

Novi model stambene štednje

Na pitanje da li će se u idućoj godini ostaviti poticaj na stambenu štednju ministar financija je odgovorio kako će se morati uvesti novi model, jer se dosadašnji sustav poticanja stambene štednje pokazao lošim.

«U pregovorima smo sa bankarima i HUP-om i vidjet ćemo može li se što napraviti. Znam da su stručnjaci iz Instituta za javne financije napravili analizu prema kojoj bi bilo konstruktivno zadržati sadašnji model poticanja stambene štednje, ali moram kazait kako papir ponekad svašta trpi. Osobno sam angažirao stručnjake Insituta za javne financija u nekim projektima MInistarstva financija i Vlade, ali ta analiza ne izma u obzir cjelovitiju sliku. Na žalost, očito je da na svim razinama postoje lobiranja kada su određeni prihodi u pitanju, a ja bih volio kada bi ta lobiranja proradila i kada se radi o rezanju rashoda», istaknuo je ministar financija.  

Frenki Laušić
Foto: Davor Pongračić / CROPIX
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vladimir Kristijan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2014-10-23 16:08:54 [created_by] => 29 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2014-10-23 16:23:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2014-10-23 16:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2863 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2014/10/23/AAA/hbor_press6-231014.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38890692 Threads: 3 Questions: 7133112662 Slow queries: 3313758 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609245956 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/biznis/hbor-namjeravamo-biti-aktivniji-na-trzistu-250943 [printLink] => /vijesti/biznis/hbor-namjeravamo-biti-aktivniji-na-trzistu-250943?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 217718 [name] => hbor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hbor [link] => /tag/hbor ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vladimir Kristijan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => HBOR: Namjeravamo biti aktivniji na tržištu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-20-14-30-11-29 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/23/AAA/hbor_press6-231014.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2014/10/23/AAA/hbor_press6-231014.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}«Namjeravamo biti aktivniji na tržištu u odnosu na korisnike kredita i bankarski sustav, a kako bi pomogli malim i srednjim poduzećima i lokalnoj upravi krećemo sa mjerama ukupno teškim 2,1 milijardu kuna», ustvrdio je Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave HBOR- na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Prema njegovim riječima, jedna od tih mjera je i odobravanje ukupno 200 milijuna kredita za obrtna sredstva malim i srednjim poduzetnicima koji su uspješno okončali postupak predstečajne nagodbe uz kamatu od šest posto.

Na pitanje novinara zbog čega se odustalo od osnivanja posebnog fonda za kreditiranje tvrtki u predstečajnoj nagodbi koji bi bio vrijedan milijardu kuna, Kristijan je rekao kako se radi na osnivanju fonda koji je će prvenstveno biti namjenjen «zdravim» tvrtkama, a manjim dijelom i firmama koje izlaze iz predstečajne nagodbe.

«U slučaju da se pokaže kako postoji veća potražnja tvrtki u predstčajnim nagodabama mi ćemo svakako povćati iznos dostupnih kredita», istaknuo je predsjendik uprave HBOR-a.

Ta institucija uvodi i nove programe kreditiranja namijenjene olakšanju i poticanju apsorpcije EU fondova koji će koristiti jedinice lokalne uprave (JLS) i subjekti u vlasništvo središnje države i JLS-ova.

Ovim programima vrijednim 600 milijuna kuna kreditirat će se projekti javnog i privatnog sektora koji se sufinaciraju sredstvima ESI fondova i to na način da će odobrenim kreditom biti omogućeno financiranje kako prihvatljivih, tako i neprihvatljivih izdataka po pojedinim natječajima, odnosno zatvaranju cjelokupne financijske konstrukcije. Krediti će se odobravati na rok do 15 godina s kamatnom stopom već od 3 posto.

Novost u poslovanju HBOR-a je i to da će, osim izvoznih činidbenih bankarskih garancija, HBOR ubuduće izdavati garancije i radi ugovaranja i realizacije projekata na domaćem tržištu čime se želi potaknuti povećanje poslovne aktivnosti malih i srednjih poduzetnika.

Ovo se posebno odnosi na izvođače radova i dobavljače opreme za projekte koji se financiraju sredstvima EU fondova, te društva koja su uspješno okončala postupak predstačajnih nagodbi, a garancijska «shema» teži 300 milijuna kuna.

Kako bi se ojačala sposobnost malih i srednjih poduzetnika za realizaciju investicijskih projekata, HBOR je uveo mogućnost kreditiranja po modelu podređenog duga.

Po ovom modelu, poduzetnici kredit HBOR-a počinju otplaćivati nakon što je otplaćen kredit poslovne banke. Cilj ove mjere je kreditiranje projekata kod kojih su investitori suočeni s problemom nedostatnog kapitala i instrumenata osiguranja za kredite, a na raspolaganju poduzećima će biti ukupno 200 milijuna kuna.     

Jednako tako s ciljem povećanja brzine i dostupnosti povoljnih kredita HBOR uvodi način odobravanja putem okvirnih kredita s poslovnim bankama, a novost je i suradnja s leasing kućama, s tim da kupna vrijednost ovih program iznosi 250 milijuna kuna.

Predsjednik uprave HBOR-a je naveo i kako djelomično naplativi i potpuno nenadoknadivi kreditni plasmani u ukupnom portfelju iznose 14,9 posto. Na pitanje kako komentira činjenicu da je Anton Kovačev, bivši predsjednik uprave HBOR.a govorio kako loši krediti čine oko šest posto ukupnog portfelja HBOR-a, Kristijan nije imao komentar.

Grčić: Smanjenje plaća

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade je ustvrdio kako će izmjenama menađerskih ugovora u HBOR-u plaće uprave u idućih pet godina iznositi ukupno 9,3 milijuna kuna, dok su plaće uprave u zadnjih pet godina težile ukupno 21 milijun kuna.

Odgovarajući na pitanja o kupnji novih automobila za članove uprave u HBOR, Matina Jus, članica uprave je kazala kako su novi automobili kupljeni jer su članovi bivše uprave otkupili automobile koje su koristili, a ostali automobili su stariji od osam godina ili su prešli 200 tisuća kilometara.

Istaknula je i kako je 50 posto jeftinije za HBOR-a kupiti poslovne automobile za članove uprave nego da oni koriste vlastite autmobile u poslovne svrhe. «Uz to, potrebno je kazati i kako je automobil bivšeg predsjednika uprave Antona Kovačeva bio vrijedan polovinu vrijednosti šest novih autmobila koje smo sada kupili», kazala je Martina Jus.  

Lalovac: Namjeravamo uštedjeti oko pet milijardi kuna

«Dubinskom analizom rashoda državnog proračuna namjeravamo uštedjeti oko pet milijardi kuna, odnosno 10 posto od 50 milijardi kuna koje će se naći pod 'lupom' dubinske analize. Rezultati analize će biti gotovi u siječnju iduće godine i već u ožujku ćemo ih početi primjenjivati u što većem obimu, a za 2015. ćemo već ići na smanjenje rashoda u odnosu na rashode budžeta u 2014., ali za sada nem ogu reći o kojem iznosu je riječ. Ukupne uštede od oko pet milijardi kuna biti će ostvarene u iduće tri godine», istaknuo je Boris Lalovac, ministar financija na konfereciji za meidje HBOR-a.

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade je rekao kako to ne znači da Vlada u dosadašnjem dijelu mandata nije smanjivala troškove. «U tri godine mandata srezaili smo troškove na rashodovnoj strani za 20 milijardi kuna.

«To znači da nije točno kako nismo štedjeli, ali su se istovremeno udvostručile godišnje kamate na javni dug, morali smo početi plaćati članrinu i druge tropškove vezane za EU, a i rasli su oni troškovi na koje nismo mogli utjecati. Ali nisu se smanjivale mirovine, osim onih najvećih, a plaće su pale za samo tri posto, uz rezanje nekih dodataka na plaće», naglasio je Grčić.  

Lalovac je dodao kako će dubinskom analizom rashoda državnog proračuna biti obuhvaćeni rashodi za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna, subvencije, sustav zdravstva, poslovanje agencija, zavoda, fondova i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima te porezni rashodi.

Za svaki od tih rashoda Vlada osniva povjerenstvo, a ministar financija je kazao kako je utvrđeno da su proračunske osnovice za plaće u nekim agencijama šest ili osam tisuća kuna, dok osnovica za ministra financija (uz neto plaću od 15 tisuća kuna) iznosi 4.700 kuna.

«Zbog toga ćemo češljati svaki trošak, svaku kunu», ustvrdio je Lalovac.

Novi model stambene štednje

Na pitanje da li će se u idućoj godini ostaviti poticaj na stambenu štednju ministar financija je odgovorio kako će se morati uvesti novi model, jer se dosadašnji sustav poticanja stambene štednje pokazao lošim.

«U pregovorima smo sa bankarima i HUP-om i vidjet ćemo može li se što napraviti. Znam da su stručnjaci iz Instituta za javne financije napravili analizu prema kojoj bi bilo konstruktivno zadržati sadašnji model poticanja stambene štednje, ali moram kazait kako papir ponekad svašta trpi. Osobno sam angažirao stručnjake Insituta za javne financija u nekim projektima MInistarstva financija i Vlade, ali ta analiza ne izma u obzir cjelovitiju sliku. Na žalost, očito je da na svim razinama postoje lobiranja kada su određeni prihodi u pitanju, a ja bih volio kada bi ta lobiranja proradila i kada se radi o rezanju rashoda», istaknuo je ministar financija.  

Frenki Laušić
Foto: Davor Pongračić / CROPIX
[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/hbor-namjeravamo-biti-aktivniji-na-trzistu-250943 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e263d9b64674e8d31857aefdc7cb042f5c8adb87 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=HBOR%3A+Namjeravamo+biti+aktivniji+na+tr%C5%BEi%C5%A1tu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fhbor-namjeravamo-biti-aktivniji-na-trzistu-250943 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fhbor-namjeravamo-biti-aktivniji-na-trzistu-250943 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Vladimir Kristijan [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM

HBOR: Namjeravamo biti aktivniji na tržištu

Piše PSD.
23. listopada 2014. - 18:17
«Namjeravamo biti aktivniji na tržištu u odnosu na korisnike kredita i bankarski sustav, a kako bi pomogli malim i srednjim poduzećima i lokalnoj upravi krećemo sa mjerama ukupno teškim 2,1 milijardu kuna», ustvrdio je Vladimir Kristijan, predsjednik Uprave HBOR- na konferenciji za medije održanoj u četvrtak.

Prema njegovim riječima, jedna od tih mjera je i odobravanje ukupno 200 milijuna kredita za obrtna sredstva malim i srednjim poduzetnicima koji su uspješno okončali postupak predstečajne nagodbe uz kamatu od šest posto.

Na pitanje novinara zbog čega se odustalo od osnivanja posebnog fonda za kreditiranje tvrtki u predstečajnoj nagodbi koji bi bio vrijedan milijardu kuna, Kristijan je rekao kako se radi na osnivanju fonda koji je će prvenstveno biti namjenjen...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 16:30