stdClass Object ( [id] => 1336397 [title] => Od vrha Europe do stečaja: milijuni nestali, mnogi se okoristili, a nitko nije kriv! Kojim se sportom bave u pravosuđu? [alias] => od-vrha-europe-do-stecaja-milijuni-nestali-mnogi-se-okoristili-a-nitko-nije-kriv-kojim-se-sportom-bave-u-pravosudu [catid] => 283 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od svih sportova, uz hrvatsko pravosuđe nekako najbolje pristaje – maraton. Ne mislim da suci i ostali protagonisti sustava proganjanju maratonce ili da trče maraton i njime se bave radije nego nogometom, košarkom ili hokejom na ledu. Samo aludiram opjevanu brzinu rješavanja postupaka. A ona je prečesto upravo maratonskog tempa.

Naravno, ne bi škodilo da se u pravosuđu ozbiljnije pozabave i drugim sportovima... Profesionalno. Imali bi posla preko glave!

Ovako, zbilja upada u oči da su pred očima hrvatske javnosti posljednjih godina u stečaju završila dva kluba koja su “okretala” milijune koji su pod čudnim okolnostima i naprasno “isparili”, a da ama baš nitko zbog toga nije odgovarao. Niti prekršajno! Ako ništa, bio bi red “pročešljati” financije posrnulih klubova i vidjeti je li riječ o “običnom” poslovnom sunovratu ili je i državna blagajna možda bila zakinuta u svim tim transakcijama?

Prvenstveno mislim na Cibonu, koja je dva puta bila prvakom Europe i imala višegodišnji kontinuitet igranja Eurolige, a ne treba zaboraviti ni na hokejaški klub Medveščak, čiji su epigoni nakon stečaja, prvo s imenom Medveščak Mladi, a onda kao Medveščak Admiral, trenutno najslabiji klub u nejakoj hrvatskoj konkurenciji, a znamo da su “medvjedi” do prije koju godinu punili Dom sportova, povremeno i Arenu Zagreb te igrali rusku KHL ligu, po mnogima drugo najjače i drugo najskuplje klupsko natjecanje na svijetu. Pa kako to da njihove priče, koje su završile u nerasvijetljenim financijskim dubiozama, ne zanimaju baš nikoga u pravosuđu? Da nisu nadležni možda prezaposleni i preopterećeni drugim poslovima?!

Čudni manevri

Kao što znate, prošlog je tjedna zagrebački Županijski sud proglasio Branimira Glavaša krivim za ratni zločin. Riječ je o ponovljenom suđenju zbog slučajeva “Garaža” i “Selotejp”, odnosno zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u jesen i zimu 1991. godine.

Podsjetimo, objedinjeno suđenje Glavašu i suradnicima za oba slučaja počelo je 2005. godine, da bi 2008. Glavaš bio prvostupanjski proglašen krivim i osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu. Nakon žalbenog procesa Vrhovni sud Hrvatske smanjio je kaznu na osam godina. Ustavni sud je u siječnju 2015. iz procesnih razloga ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu. Novo suđenje krenulo je 2017., a potom još jednom – sa izmijenjenom optužnicom zbog smrti dvojice okrivljenika – u listopadu 2021. godine...

S obzirom na dugotrajnost sudskog postupka, zapravo i nije neko iznenađenje da su, ne računamo li Glavaševo prostačenje nakon izricanja presude, izostale neke žustrije reakcije. Ali za nadati se da će pouka ostati ista, odnosno da će i neke nove generacije shvatiti da pravna država mora obaviti svoj posao i da pravo na obranu ne smije značiti i pravo na samovolju ratnih šerifa, bezvlašće ili bezobzirnu osvetu, kako kome padne na pamet. Samo, što ćemo s činjenicom da je samo suđenje potrajalo punih 18 godina?!

Za imidž pravosuđa neugodna je koincidencija da su u istom tjednu objavljene nepravomoćne presude četveročlanoj grupi uigranih kradljivaca automobila. I to čak 21 godinu nakon podizanja optužnice! Da, to je ona “ekipica” koja je 2002. “digla” pa otpremila preko granice, u Posušje čak 17 automobila, među njima i Mercedes E-klase tadašnjeg predsjednika splitskog Općinskog suda Vlade Madunića...

Netko će kazati, “bolje ikad nego nikad, to su specifični slučajevi, svaki na svoj način i iz različitih razloga”. Ali o učinkovitosti pravosuđa ne sudimo samo po njegovoj brzini. Nego i po tome – što se nikad nije procesuiralo! Upravo je šokantno da posljednjih tjedana svi pišu, primjerice, o propasti jednog od najvećih brendova hrvatskog sporta, zagrebačke Cibone, da se spominju “čudni manevri” kojim je naš najtrofejniji košarkaški klub spao na niske grane (nikad jeftinija momčad trenutno je u regionalnoj ABA ligi na omjeru 0:5!), ostao bez cjelokupne materijalne imovine i zaronio u milijunske dugove (navodno je u pitanju pet milijuna eura), a da se istovremeno ne vodi ni jedan sudski postupak vezan uz tu temu. Kako je to moguće?

Još je ranije u javnost procurio detalj iz revizorskog nalaza koji je lani za Cibonu izradila neovisna revizijska tvrtka, baveći se samo financijskim stanjem u 2020. i do kraja rujna 2021. godine. Revizija je, među ostalim, otkrila da su vodeći ljudi kluba kršili zakon, da gotovo nisu ni imali sustav interne kontrole te da je dio dokumentacije – jednostavno nestao! A da bi se bolje shvatilo logiku kontinuiranog “prebacivanja dugova” valja istaknuti da je revizija utvrdila kako je Cibona u tom trenutku bila dužna čak i jednom košarkašu iz ere neponovljivog Dražena Petrovića – dugovali su samozatajnom Adnanu Bečiću 76 tisuća kuna!

xls

Predstečajnom nagodbom iz 2016. tadašnji je dug od 40,5 milijuna kuna smanjen na 17 milijuna kuna, ali unatoč razrađenom planu otplate duga, on je u međuvremenu – narastao. I to nikome nije sumnjivo?! Zar je moguće da nikoga nije briga i za utvrđene porezne prekršaje, neuplaćene poreze i prireze? Pa, eto, i to je moguće kod nas.

Ako već ne svi ostali novinski tekstovi na tu temu, u kojima se spominjalo “dvostruko knjigovodstvo”, tj. napadno preplaćene ugovore i druge mutne metode poslovanja, onda je barem nedavni intervju Bože Miličevića, direktora Cibone od kraja osamdesetih sve do 2009. godine, trebao dignuti na noge istražitelje. On je, primjerice, otvorio pitanje gdje je završilo milijun eura od prodaje trojice igrača neposredno po njegovom odlasku iz kluba. “Mene ne zanima da netko završi u lisicama, no ti su ljudi, vičući ‘drž’te lopova’, radili to što su radili”, kazao je Miličević nedavno u intervjuu Večernjem listu.

---

image

Bože Miličević - je li rekao baš sve što zna?

Marko Miscevic/Cropix
---

Ostaje bez odgovora i pitanje pod kojim je uvjetima Cibona prodala beogradskoj Crvenoj zvezdi pravo na sudjelovanje u elitnom razredu europske košarke, Euroligi, nakon što je 2014. osvojila regionalnu ligu. A da ne govorimo o nekretninama, od Tuškanca i zgrade u kojoj je bio dugo godina kultni “Saloon”, pa do atraktivnih objekata i lokala oko same dvorane.

“Na Cibonu je bila uknjižena i upravna zgrada od 1000 četvornih metara (...) No tadašnji predsjednik kluba Ivica Lovrić, inače gradski pročelnik za prosvjetu i sport, predaje Gradu i upravnu zgradu, onu sa središnjom recepcijom, uredima i VIP salonom, koja vrijedi tri milijuna eura”, tvrdi Miličević, dodajući kako je Cibona nakon toga morala plaćati korištenje tog prostora, čime su se generirali novi dugovi. I tako je “od kluba koji je imao svoje nekretnine” na kraju “ostala bez gaća”!

A što se tiče istražitelja, ako drže do svog ugleda, trebala bi ih zanimati i ova Miličevićeva rečenica: “Skupština Grada Zagreba izglasala je da se Cibonin kredit od 24 milijuna kuna, dakle oko tri milijuna eura, vrati tako da Grad preuzme nekretnine kluba i iz gradske pričuve otplati dug. Nakon godinu dana, taj je proces ponovljen pa me zanima, kada je već jednom taj dug pokriven, gdje je taj novac završio. Osim toga, te su nekretnine vrijedile minimalno deset milijuna eura”, podsjeća Miličević koji se ovim istupom naprosto “ponudio” kao polazišna točka bilo kakve istrage.

Dakle, ako i nije bilo punjenja privatnih džepova, dakle, lopovluka i muljanja s predumišljajem, nanošenja poslovne štete je očigledno bilo. Uostalom, stanje u kojem je Cibona danas to nedvosmisleno sugerira.

---

image

Pokojni Mirko Novosel udario je temelje uspješne Cibone. Što je ostalo? 

Boris Kovacev/Cropix/Cropix
---

Zatvaranje očiju

Je li pomanjkanje interesa pravosudnih organa za sumnjive poslovne poteze u sportu samo produžetak višegodišnje benevolentne politike “zatvaranja očiju” pred sumnjivim poslovima i mogućim kršenjima zakona zbog “višeg interesa” – a to bi u ovom slučaju valjda bio opstanak sportskog brenda na životu – teško je kazati, ali je činjenica da je i Cibona, baš kao i mnogi drugi sportski kolektivi u Hrvatskoj, od nogometa pa dalje, godinama uživala privilegije koje prosječna privatna tvrtka u financijskim problemima ili dugovima zbog neplaćanja doprinosa sigurno ne bi imala. Pogotovo ako joj direktor u telefonskom imeniku nema spasonosnu opciju “zovi čovika”. Naime, nije tajna ni da je Cibona ostala na čistini i zato što odavno nema političkih zaštitnika. HDZ i SDP su davno digli ruke od nje, a aktualna zagrebačka vlast s dozom gađenja zazire od kluba jer u njemu vidi tek ostatak Bandićeve vladavine Zagrebom. I zato gradonačelnika Tomislava Tomaševića sigurno nećete vidjeti u Ciboninoj loži, za razliku od, primjerice, njegovog splitskog kolege Ivice Puljka, koji redovito dolazi u ložu na Gripama.   

---

image

Aktualni direktor kluba Tomislav Šerić - njega je dopalo da objavi stečaj. Jedina nada je sada preoblikovanje u sportsko dioničko društvo...

Nera Simic/Cropix
---

Ipak, manjak političkog zaleđa u ovoj priči ipak dođe tek kao slabašan izgovor. Utoliko je Cibona danas simboličan primjer neuspješne tranzicije nekad velikog kluba koji je (pre)dugo živio od javnog novca i politički uvjetovanih sponzorstava, a nije se snašao u tržišnim uvjetima i promjeni nekih drugih okolnosti. Kad se nedostatak ulaganja i “zdravog kapitala” godinama nadomješta odgodama isplate dugovanja, novim pozajmicama i moljakanjima lokalnih vlasti i sportskih saveza, ishod teško da može biti drukčiji. I zato su tek rijetki optimistični kada je u pitanju ishod željenog procesa preoblikovanja iz udruge građana u sportsko dioničko društvo...

Kako god, na potezu je pravosuđe. Netko je valjda ipak odgovoran?! Ukoliko i pravosuđe nije “zapelo” negdje u tranziciji...

---

image
Goran Mehkek/Cropix
------
image

Zasad zadnji trofej - igrači Cibone slave osvajanje domaćeg kupa, u veljači ove godine

HANZA MEDIA
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slučaj cibona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => slučaj cibona 2 0 9338 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-02 13:38:33 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-05 17:56:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-05 17:56:40 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 283 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Ekskluzivne i zanimljive priče o poznatim sportašima. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, poznati sportaši, ekskluzivno [secure] => 0 [page_title] => Više od sporta [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Od vrha Europe do stečaja: milijuni nestali, mnogi se okoristili, a nitko nije kriv! Kojim se sportom bave u pravosuđu? [metakey] => Cibona, Stečaj kluba, politika i sport [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25996918.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25815933.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25299608.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25983033.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/1347222.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25338899.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25299115.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/02\/25616042.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix","Goran Mehkek\/Cropix","Josip Bistrovic","HANZA MEDIA","Marko Miscevic\/Cropix","Damir Krajac\/Cropix","Boris Kovacev\/Cropix\/Cropix","Nera Simic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Vi\u0161egodi\u0161nje netransparentno poslovanje moralo je do\u0107i na naplatu - pri\u010da o Ciboni zapravo je i pri\u010da o odnosu politike i sporta, ali prije svega i pri\u010da o tranziciji na hrvatski na\u010din<\/p>","","

Bolja pro\u0161lost -\u00a0Andro Knego s peharom prvaka Europe, osvojenim u travnju 1985. u Ateni. Te je godine u finalu pao Real, godinu kasnije \u017dalgiris...<\/p>","

Zasad zadnji trofej - igra\u010di Cibone slave osvajanje doma\u0107eg kupa, u velja\u010di ove godine<\/p>","

Bo\u017ee Mili\u010devi\u0107 - je li rekao ba\u0161 sve \u0161to zna?<\/p>","

Nekad bilo...<\/p>","

Pokojni Mirko Novosel udario je temelje uspje\u0161ne Cibone. \u0160to je ostalo?\u00a0<\/p>","

Aktualni direktor kluba Tomislav \u0160eri\u0107 - njega je dopalo da objavi ste\u010daj. Jedina nada je sada preoblikovanje u sportsko dioni\u010dko dru\u0161tvo...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1339","hd_25996918_1920.jpg":"1920x1080","k_25996918_1280.jpg":"1280x1280","k_25996918_1024.jpg":"1024x1024","k_25996918_640.jpg":"640x640","k_25996918_480.jpg":"480x480","k_25996918_340.jpg":"340x340","k_25996918_220.jpg":"220x220","o_25996918_1280.jpg":"1280x892","o_25996918_1024.jpg":"1024x714","o_25996918_640.jpg":"640x446","o_25996918_480.jpg":"480x334","o_25996918_340.jpg":"340x237","o_25996918_220.jpg":"220x153","h_25996918_1280.jpg":"1280x854","h_25996918_1024.jpg":"1024x683","h_25996918_640.jpg":"640x427","h_25996918_480.jpg":"480x320","h_25996918_340.jpg":"340x227","h_25996918_220.jpg":"220x147","pp_25996918_1280.jpg":"1280x1628","pp_25996918_1024.jpg":"1024x1303","pp_25996918_640.jpg":"640x814","pp_25996918_480.jpg":"480x611","pp_25996918_340.jpg":"340x432","pp_25996918_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25815933_1920.jpg":"1920x1080","k_25815933_1280.jpg":"1280x1280","k_25815933_1024.jpg":"1024x1024","k_25815933_640.jpg":"640x640","k_25815933_480.jpg":"480x480","k_25815933_340.jpg":"340x340","k_25815933_220.jpg":"220x220","o_25815933_1280.jpg":"1280x853","o_25815933_1024.jpg":"1024x682","o_25815933_640.jpg":"640x426","o_25815933_480.jpg":"480x320","o_25815933_340.jpg":"340x226","o_25815933_220.jpg":"220x146","h_25815933_1280.jpg":"1280x854","h_25815933_1024.jpg":"1024x683","h_25815933_640.jpg":"640x427","h_25815933_480.jpg":"480x320","h_25815933_340.jpg":"340x227","h_25815933_220.jpg":"220x147","pp_25815933_1280.jpg":"1280x1628","pp_25815933_1024.jpg":"1024x1303","pp_25815933_640.jpg":"640x814","pp_25815933_480.jpg":"480x611","pp_25815933_340.jpg":"340x432","pp_25815933_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_25299608_1920.jpg":"1920x1080","k_25299608_1280.jpg":"1280x1280","k_25299608_1024.jpg":"1024x1024","k_25299608_640.jpg":"640x640","k_25299608_480.jpg":"480x480","k_25299608_340.jpg":"340x340","k_25299608_220.jpg":"220x220","o_25299608_1280.jpg":"1280x854","o_25299608_1024.jpg":"1024x683","o_25299608_640.jpg":"640x427","o_25299608_480.jpg":"480x320","o_25299608_340.jpg":"340x226","o_25299608_220.jpg":"220x146","h_25299608_1280.jpg":"1280x854","h_25299608_1024.jpg":"1024x683","h_25299608_640.jpg":"640x427","h_25299608_480.jpg":"480x320","h_25299608_340.jpg":"340x227","h_25299608_220.jpg":"220x147","pp_25299608_1280.jpg":"1280x1628","pp_25299608_1024.jpg":"1024x1303","pp_25299608_640.jpg":"640x814","pp_25299608_480.jpg":"480x611","pp_25299608_340.jpg":"340x432","pp_25299608_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25983033_1920.jpg":"1920x1080","k_25983033_1280.jpg":"1280x1280","k_25983033_1024.jpg":"1024x1024","k_25983033_640.jpg":"640x640","k_25983033_480.jpg":"480x480","k_25983033_340.jpg":"340x340","k_25983033_220.jpg":"220x220","o_25983033_1280.jpg":"1280x853","o_25983033_1024.jpg":"1024x682","o_25983033_640.jpg":"640x426","o_25983033_480.jpg":"480x320","o_25983033_340.jpg":"340x226","o_25983033_220.jpg":"220x146","h_25983033_1280.jpg":"1280x854","h_25983033_1024.jpg":"1024x683","h_25983033_640.jpg":"640x427","h_25983033_480.jpg":"480x320","h_25983033_340.jpg":"340x227","h_25983033_220.jpg":"220x147","pp_25983033_1280.jpg":"1280x1628","pp_25983033_1024.jpg":"1024x1303","pp_25983033_640.jpg":"640x814","pp_25983033_480.jpg":"480x611","pp_25983033_340.jpg":"340x432","pp_25983033_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1272","hd_1347222_1920.jpg":"1920x1080","k_1347222_1280.jpg":"1280x1280","k_1347222_1024.jpg":"1024x1024","k_1347222_640.jpg":"640x640","k_1347222_480.jpg":"480x480","k_1347222_340.jpg":"340x340","k_1347222_220.jpg":"220x220","o_1347222_1280.jpg":"1280x848","o_1347222_1024.jpg":"1024x678","o_1347222_640.jpg":"640x424","o_1347222_480.jpg":"480x318","o_1347222_340.jpg":"340x225","o_1347222_220.jpg":"220x145","h_1347222_1280.jpg":"1280x854","h_1347222_1024.jpg":"1024x683","h_1347222_640.jpg":"640x427","h_1347222_480.jpg":"480x320","h_1347222_340.jpg":"340x227","h_1347222_220.jpg":"220x147","pp_1347222_1280.jpg":"1280x1628","pp_1347222_1024.jpg":"1024x1303","pp_1347222_640.jpg":"640x814","pp_1347222_480.jpg":"480x611","pp_1347222_340.jpg":"340x432","pp_1347222_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25338899_1920.jpg":"1920x1080","k_25338899_1280.jpg":"1280x1280","k_25338899_1024.jpg":"1024x1024","k_25338899_640.jpg":"640x640","k_25338899_480.jpg":"480x480","k_25338899_340.jpg":"340x340","k_25338899_220.jpg":"220x220","o_25338899_1280.jpg":"1280x853","o_25338899_1024.jpg":"1024x682","o_25338899_640.jpg":"640x426","o_25338899_480.jpg":"480x320","o_25338899_340.jpg":"340x226","o_25338899_220.jpg":"220x146","h_25338899_1280.jpg":"1280x854","h_25338899_1024.jpg":"1024x683","h_25338899_640.jpg":"640x427","h_25338899_480.jpg":"480x320","h_25338899_340.jpg":"340x227","h_25338899_220.jpg":"220x147","pp_25338899_1280.jpg":"1280x1628","pp_25338899_1024.jpg":"1024x1303","pp_25338899_640.jpg":"640x814","pp_25338899_480.jpg":"480x611","pp_25338899_340.jpg":"340x432","pp_25338899_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25299115_1920.jpg":"1920x1080","k_25299115_1280.jpg":"1280x1280","k_25299115_1024.jpg":"1024x1024","k_25299115_640.jpg":"640x640","k_25299115_480.jpg":"480x480","k_25299115_340.jpg":"340x340","k_25299115_220.jpg":"220x220","o_25299115_1280.jpg":"1280x851","o_25299115_1024.jpg":"1024x681","o_25299115_640.jpg":"640x425","o_25299115_480.jpg":"480x319","o_25299115_340.jpg":"340x226","o_25299115_220.jpg":"220x146","h_25299115_1280.jpg":"1280x854","h_25299115_1024.jpg":"1024x683","h_25299115_640.jpg":"640x427","h_25299115_480.jpg":"480x320","h_25299115_340.jpg":"340x227","h_25299115_220.jpg":"220x147","pp_25299115_1280.jpg":"1280x1628","pp_25299115_1024.jpg":"1024x1303","pp_25299115_640.jpg":"640x814","pp_25299115_480.jpg":"480x611","pp_25299115_340.jpg":"340x432","pp_25299115_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25616042_1920.jpg":"1920x1080","k_25616042_1280.jpg":"1280x1280","k_25616042_1024.jpg":"1024x1024","k_25616042_640.jpg":"640x640","k_25616042_480.jpg":"480x480","k_25616042_340.jpg":"340x340","k_25616042_220.jpg":"220x220","o_25616042_1280.jpg":"1280x853","o_25616042_1024.jpg":"1024x682","o_25616042_640.jpg":"640x426","o_25616042_480.jpg":"480x320","o_25616042_340.jpg":"340x226","o_25616042_220.jpg":"220x146","h_25616042_1280.jpg":"1280x854","h_25616042_1024.jpg":"1024x683","h_25616042_640.jpg":"640x427","h_25616042_480.jpg":"480x320","h_25616042_340.jpg":"340x227","h_25616042_220.jpg":"220x147","pp_25616042_1280.jpg":"1280x1628","pp_25616042_1024.jpg":"1024x1303","pp_25616042_640.jpg":"640x814","pp_25616042_480.jpg":"480x611","pp_25616042_340.jpg":"340x432","pp_25616042_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38822514 Threads: 4 Questions: 7127911979 Slow queries: 3311652 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609118883 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 283 [name] => Više od sporta [alias] => vise-od-sporta [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/vise-od-sporta ) ) [link] => /sport/vise-od-sporta/od-vrha-europe-do-stecaja-milijuni-nestali-mnogi-se-okoristili-a-nitko-nije-kriv-kojim-se-sportom-bave-u-pravosudu-1336397 [printLink] => /sport/vise-od-sporta/od-vrha-europe-do-stecaja-milijuni-nestali-mnogi-se-okoristili-a-nitko-nije-kriv-kojim-se-sportom-bave-u-pravosudu-1336397?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 309742 [name] => Cibona [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cibona [link] => /tag/cibona ) [1] => stdClass Object ( [id] => 731749 [name] => Stečaj kluba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-01 13:00:19 [main_article_id] => 0 [alias] => stecaj-kluba [link] => /tag/stecaj-kluba ) [2] => stdClass Object ( [id] => 640442 [name] => politika i sport [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-05 19:05:17 [main_article_id] => 0 [alias] => politika-i-sport [link] => /tag/politika-i-sport ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slučaj cibona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Od vrha Europe do stečaja: milijuni nestali, mnogi se okoristili, a nitko nije kriv! Kojim se sportom bave u pravosuđu? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25996918.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix [mainImageDesc] =>

Višegodišnje netransparentno poslovanje moralo je doći na naplatu - priča o Ciboni zapravo je i priča o odnosu politike i sporta, ali prije svega i priča o tranziciji na hrvatski način

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25996918.jpg [title] => Cropix

Višegodišnje netransparentno poslovanje moralo je doći na naplatu - priča o Ciboni zapravo je i priča o odnosu politike i sporta, ali prije svega i priča o tranziciji na hrvatski način

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25815933.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25299608.jpg [title] => Josip Bistrovic

Bolja prošlost - Andro Knego s peharom prvaka Europe, osvojenim u travnju 1985. u Ateni. Te je godine u finalu pao Real, godinu kasnije Žalgiris...

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25983033.jpg [title] => HANZA MEDIA

Zasad zadnji trofej - igrači Cibone slave osvajanje domaćeg kupa, u veljači ove godine

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/1347222.jpg [title] => Marko Miscevic/Cropix

Bože Miličević - je li rekao baš sve što zna?

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25338899.jpg [title] => Damir Krajac/Cropix

Nekad bilo...

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25299115.jpg [title] => Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Pokojni Mirko Novosel udario je temelje uspješne Cibone. Što je ostalo? 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/02/25616042.jpg [title] => Nera Simic/Cropix

Aktualni direktor kluba Tomislav Šerić - njega je dopalo da objavi stečaj. Jedina nada je sada preoblikovanje u sportsko dioničko društvo...

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Od svih sportova, uz hrvatsko pravosuđe nekako najbolje pristaje – maraton. Ne mislim da suci i ostali protagonisti sustava proganjanju maratonce ili da trče maraton i njime se bave radije nego nogometom, košarkom ili hokejom na ledu. Samo aludiram opjevanu brzinu rješavanja postupaka. A ona je prečesto upravo maratonskog tempa.

Naravno, ne bi škodilo da se u pravosuđu ozbiljnije pozabave i drugim sportovima... Profesionalno. Imali bi posla preko glave!

Ovako, zbilja upada u oči da su pred očima hrvatske javnosti posljednjih godina u stečaju završila dva kluba koja su “okretala” milijune koji su pod čudnim okolnostima i naprasno “isparili”, a da ama baš nitko zbog toga nije odgovarao. Niti prekršajno! Ako ništa, bio bi red “pročešljati” financije posrnulih klubova i vidjeti je li riječ o “običnom” poslovnom sunovratu ili je i državna blagajna možda bila zakinuta u svim tim transakcijama?

Prvenstveno mislim na Cibonu, koja je dva puta bila prvakom Europe i imala višegodišnji kontinuitet igranja Eurolige, a ne treba zaboraviti ni na hokejaški klub Medveščak, čiji su epigoni nakon stečaja, prvo s imenom Medveščak Mladi, a onda kao Medveščak Admiral, trenutno najslabiji klub u nejakoj hrvatskoj konkurenciji, a znamo da su “medvjedi” do prije koju godinu punili Dom sportova, povremeno i Arenu Zagreb te igrali rusku KHL ligu, po mnogima drugo najjače i drugo najskuplje klupsko natjecanje na svijetu. Pa kako to da njihove priče, koje su završile u nerasvijetljenim financijskim dubiozama, ne zanimaju baš nikoga u pravosuđu? Da nisu nadležni možda prezaposleni i preopterećeni drugim poslovima?!

Čudni manevri

Kao što znate, prošlog je tjedna zagrebački Županijski sud proglasio Branimira Glavaša krivim za ratni zločin. Riječ je o ponovljenom suđenju zbog slučajeva “Garaža” i “Selotejp”, odnosno zbog zločina nad srpskim civilima u Osijeku u jesen i zimu 1991. godine.

Podsjetimo, objedinjeno suđenje Glavašu i suradnicima za oba slučaja počelo je 2005. godine, da bi 2008. Glavaš bio prvostupanjski proglašen krivim i osuđen na 10-godišnju zatvorsku kaznu. Nakon žalbenog procesa Vrhovni sud Hrvatske smanjio je kaznu na osam godina. Ustavni sud je u siječnju 2015. iz procesnih razloga ukinuo pravomoćnu osuđujuću presudu. Novo suđenje krenulo je 2017., a potom još jednom – sa izmijenjenom optužnicom zbog smrti dvojice okrivljenika – u listopadu 2021. godine...

S obzirom na dugotrajnost sudskog postupka, zapravo i nije neko iznenađenje da su, ne računamo li Glavaševo prostačenje nakon izricanja presude, izostale neke žustrije reakcije. Ali za nadati se da će pouka ostati ista, odnosno da će i neke nove generacije shvatiti da pravna država mora obaviti svoj posao i da pravo na obranu ne smije značiti i pravo na samovolju ratnih šerifa, bezvlašće ili bezobzirnu osvetu, kako kome padne na pamet. Samo, što ćemo s činjenicom da je samo suđenje potrajalo punih 18 godina?!

Za imidž pravosuđa neugodna je koincidencija da su u istom tjednu objavljene nepravomoćne presude četveročlanoj grupi uigranih kradljivaca automobila. I to čak 21 godinu nakon podizanja optužnice! Da, to je ona “ekipica” koja je 2002. “digla” pa otpremila preko granice, u Posušje čak 17 automobila, među njima i Mercedes E-klase tadašnjeg predsjednika splitskog Općinskog suda Vlade Madunića...

Netko će kazati, “bolje ikad nego nikad, to su specifični slučajevi, svaki na svoj način i iz različitih razloga”. Ali o učinkovitosti pravosuđa ne sudimo samo po njegovoj brzini. Nego i po tome – što se nikad nije procesuiralo! Upravo je šokantno da posljednjih tjedana svi pišu, primjerice, o propasti jednog od najvećih brendova hrvatskog sporta, zagrebačke Cibone, da se spominju “čudni manevri” kojim je naš najtrofejniji košarkaški klub spao na niske grane (nikad jeftinija momčad trenutno je u regionalnoj ABA ligi na omjeru 0:5!), ostao bez cjelokupne materijalne imovine i zaronio u milijunske dugove (navodno je u pitanju pet milijuna eura), a da se istovremeno ne vodi ni jedan sudski postupak vezan uz tu temu. Kako je to moguće?

Još je ranije u javnost procurio detalj iz revizorskog nalaza koji je lani za Cibonu izradila neovisna revizijska tvrtka, baveći se samo financijskim stanjem u 2020. i do kraja rujna 2021. godine. Revizija je, među ostalim, otkrila da su vodeći ljudi kluba kršili zakon, da gotovo nisu ni imali sustav interne kontrole te da je dio dokumentacije – jednostavno nestao! A da bi se bolje shvatilo logiku kontinuiranog “prebacivanja dugova” valja istaknuti da je revizija utvrdila kako je Cibona u tom trenutku bila dužna čak i jednom košarkašu iz ere neponovljivog Dražena Petrovića – dugovali su samozatajnom Adnanu Bečiću 76 tisuća kuna!

xls

Predstečajnom nagodbom iz 2016. tadašnji je dug od 40,5 milijuna kuna smanjen na 17 milijuna kuna, ali unatoč razrađenom planu otplate duga, on je u međuvremenu – narastao. I to nikome nije sumnjivo?! Zar je moguće da nikoga nije briga i za utvrđene porezne prekršaje, neuplaćene poreze i prireze? Pa, eto, i to je moguće kod nas.

Ako već ne svi ostali novinski tekstovi na tu temu, u kojima se spominjalo “dvostruko knjigovodstvo”, tj. napadno preplaćene ugovore i druge mutne metode poslovanja, onda je barem nedavni intervju Bože Miličevića, direktora Cibone od kraja osamdesetih sve do 2009. godine, trebao dignuti na noge istražitelje. On je, primjerice, otvorio pitanje gdje je završilo milijun eura od prodaje trojice igrača neposredno po njegovom odlasku iz kluba. “Mene ne zanima da netko završi u lisicama, no ti su ljudi, vičući ‘drž’te lopova’, radili to što su radili”, kazao je Miličević nedavno u intervjuu Večernjem listu.

---

image

Bože Miličević - je li rekao baš sve što zna?

Marko Miscevic/Cropix
---

Ostaje bez odgovora i pitanje pod kojim je uvjetima Cibona prodala beogradskoj Crvenoj zvezdi pravo na sudjelovanje u elitnom razredu europske košarke, Euroligi, nakon što je 2014. osvojila regionalnu ligu. A da ne govorimo o nekretninama, od Tuškanca i zgrade u kojoj je bio dugo godina kultni “Saloon”, pa do atraktivnih objekata i lokala oko same dvorane.

“Na Cibonu je bila uknjižena i upravna zgrada od 1000 četvornih metara (...) No tadašnji predsjednik kluba Ivica Lovrić, inače gradski pročelnik za prosvjetu i sport, predaje Gradu i upravnu zgradu, onu sa središnjom recepcijom, uredima i VIP salonom, koja vrijedi tri milijuna eura”, tvrdi Miličević, dodajući kako je Cibona nakon toga morala plaćati korištenje tog prostora, čime su se generirali novi dugovi. I tako je “od kluba koji je imao svoje nekretnine” na kraju “ostala bez gaća”!

A što se tiče istražitelja, ako drže do svog ugleda, trebala bi ih zanimati i ova Miličevićeva rečenica: “Skupština Grada Zagreba izglasala je da se Cibonin kredit od 24 milijuna kuna, dakle oko tri milijuna eura, vrati tako da Grad preuzme nekretnine kluba i iz gradske pričuve otplati dug. Nakon godinu dana, taj je proces ponovljen pa me zanima, kada je već jednom taj dug pokriven, gdje je taj novac završio. Osim toga, te su nekretnine vrijedile minimalno deset milijuna eura”, podsjeća Miličević koji se ovim istupom naprosto “ponudio” kao polazišna točka bilo kakve istrage.

Dakle, ako i nije bilo punjenja privatnih džepova, dakle, lopovluka i muljanja s predumišljajem, nanošenja poslovne štete je očigledno bilo. Uostalom, stanje u kojem je Cibona danas to nedvosmisleno sugerira.

---

image

Pokojni Mirko Novosel udario je temelje uspješne Cibone. Što je ostalo? 

Boris Kovacev/Cropix/Cropix
---

Zatvaranje očiju

Je li pomanjkanje interesa pravosudnih organa za sumnjive poslovne poteze u sportu samo produžetak višegodišnje benevolentne politike “zatvaranja očiju” pred sumnjivim poslovima i mogućim kršenjima zakona zbog “višeg interesa” – a to bi u ovom slučaju valjda bio opstanak sportskog brenda na životu – teško je kazati, ali je činjenica da je i Cibona, baš kao i mnogi drugi sportski kolektivi u Hrvatskoj, od nogometa pa dalje, godinama uživala privilegije koje prosječna privatna tvrtka u financijskim problemima ili dugovima zbog neplaćanja doprinosa sigurno ne bi imala. Pogotovo ako joj direktor u telefonskom imeniku nema spasonosnu opciju “zovi čovika”. Naime, nije tajna ni da je Cibona ostala na čistini i zato što odavno nema političkih zaštitnika. HDZ i SDP su davno digli ruke od nje, a aktualna zagrebačka vlast s dozom gađenja zazire od kluba jer u njemu vidi tek ostatak Bandićeve vladavine Zagrebom. I zato gradonačelnika Tomislava Tomaševića sigurno nećete vidjeti u Ciboninoj loži, za razliku od, primjerice, njegovog splitskog kolege Ivice Puljka, koji redovito dolazi u ložu na Gripama.   

---

image

Aktualni direktor kluba Tomislav Šerić - njega je dopalo da objavi stečaj. Jedina nada je sada preoblikovanje u sportsko dioničko društvo...

Nera Simic/Cropix
---

Ipak, manjak političkog zaleđa u ovoj priči ipak dođe tek kao slabašan izgovor. Utoliko je Cibona danas simboličan primjer neuspješne tranzicije nekad velikog kluba koji je (pre)dugo živio od javnog novca i politički uvjetovanih sponzorstava, a nije se snašao u tržišnim uvjetima i promjeni nekih drugih okolnosti. Kad se nedostatak ulaganja i “zdravog kapitala” godinama nadomješta odgodama isplate dugovanja, novim pozajmicama i moljakanjima lokalnih vlasti i sportskih saveza, ishod teško da može biti drukčiji. I zato su tek rijetki optimistični kada je u pitanju ishod željenog procesa preoblikovanja iz udruge građana u sportsko dioničko društvo...

Kako god, na potezu je pravosuđe. Netko je valjda ipak odgovoran?! Ukoliko i pravosuđe nije “zapelo” negdje u tranziciji...

---

image
Goran Mehkek/Cropix
------
image

Zasad zadnji trofej - igrači Cibone slave osvajanje domaćeg kupa, u veljači ove godine

HANZA MEDIA
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix Goran Mehkek/Cropix Josip Bistrovic HANZA MEDIA Marko Miscevic/Cropix Damir Krajac/Cropix Boris Kovacev/Cropix/Cropix Nera Simic/Cropix
Cropix

Višegodišnje netransparentno poslovanje moralo je doći na naplatu - priča o Ciboni zapravo je i priča o odnosu politike i sporta, ali prije svega i priča o tranziciji na hrvatski način

Josip Bistrovic

Bolja prošlost - Andro Knego s peharom prvaka Europe, osvojenim u travnju 1985. u Ateni. Te je godine u finalu pao Real, godinu kasnije Žalgiris...

HANZA MEDIA

Zasad zadnji trofej - igrači Cibone slave osvajanje domaćeg kupa, u veljači ove godine

Marko Miscevic/Cropix

Bože Miličević - je li rekao baš sve što zna?

Damir Krajac/Cropix

Nekad bilo...

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Pokojni Mirko Novosel udario je temelje uspješne Cibone. Što je ostalo? 

Nera Simic/Cropix

Aktualni direktor kluba Tomislav Šerić - njega je dopalo da objavi stečaj. Jedina nada je sada preoblikovanje u sportsko dioničko društvo...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/vise-od-sporta/od-vrha-europe-do-stecaja-milijuni-nestali-mnogi-se-okoristili-a-nitko-nije-kriv-kojim-se-sportom-bave-u-pravosudu-1336397 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=adcfd25c539b31803b6f29294ac3207155443c7e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Od+vrha+Europe+do+ste%C4%8Daja%3A+milijuni+nestali%2C+mnogi+se+okoristili%2C+a+nitko+nije+kriv%21+Kojim+se+sportom+bave+u+pravosu%C4%91u%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fod-vrha-europe-do-stecaja-milijuni-nestali-mnogi-se-okoristili-a-nitko-nije-kriv-kojim-se-sportom-bave-u-pravosudu-1336397 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fvise-od-sporta%2Fod-vrha-europe-do-stecaja-milijuni-nestali-mnogi-se-okoristili-a-nitko-nije-kriv-kojim-se-sportom-bave-u-pravosudu-1336397 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => slučaj cibona [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Više od sportaslučaj cibona

Od vrha Europe do stečaja: milijuni nestali, mnogi se okoristili, a nitko nije kriv! Kojim se sportom bave u pravosuđu?

5. studenog 2023. - 18:56
Višegodišnje netransparentno poslovanje moralo je doći na naplatu - priča o Ciboni zapravo je i priča o odnosu politike i sporta, ali prije svega i priča o tranziciji na hrvatski načinCropix

Od svih sportova, uz hrvatsko pravosuđe nekako najbolje pristaje – maraton. Ne mislim da suci i ostali protagonisti sustava proganjanju maratonce ili da trče maraton i njime se bave radije nego nogometom, košarkom ili hokejom na ledu. Samo aludiram opjevanu brzinu rješavanja postupaka. A ona je prečesto upravo maratonskog tempa.

Naravno, ne bi škodilo da se u pravosuđu ozbiljnije pozabave i drugim sportovima... Profesionalno. Imali bi posla preko glave!

Ovako, zbilja upada u oči da su pred očima hrvatske javnosti posljednjih godina u stečaju završila dva kluba koja su “okretala” milijune koji su pod čudnim okolnostima i naprasno “isparili”, a da ama baš nitko zbog toga nije odgovarao. Niti prekršajno! Ako ništa, bio bi red “pročešljati” financije posrnulih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 21:33