StoryEditorOCM
Više od sportapijat u ruke

Dragana je otkrila, Livaja obožava dinju, ovaj njezin ključni sastojak pomaže u oporavku, a podiže i spolni život

Piše Sport SD
20. listopada 2023. - 12:22
Split, 011023. Gradski stadion Poljud. Slavlje igraca Hajduka nakon pobjede u utakmici 10. kola SuperSport HNL-a izmedju HNK Hajduk i GNK Dinamo. Na fotografiji: Marko Livaja.Jakov Prkic/Cropix

Nutricionistica Dragana Olujić pazi na prehranu igrača Hajduka, a nedavno je otkrila kako Marko Livaja najviše voli - dinju. Dinja je ono zeleno, objasnio je Hajduk u video uratku, dakle službeno - lubenica. Ali u Splitu je lubenica - dinja. Eto.

Dragana je rekla da mu to pomaže i kod oporavka, ali kako točno?

Lubenica sadrži oko 92 posto vode, a svaki sočni zalogaj ima značajne količine vitamina A, vitamina B6 i vitamina C, puno likopena, antioksidansa i aminokiselina.

Konzumacija soka od lubenice prije intenzivnog treninga pomaže smanjiti bol u mišićima dan nakon napornog treninga.  Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Journal of Applied Physiology objašnjava da citrulin u lubenici također može pomoći poboljšanju sportske izvedbe. Ispitanici, koji su uzimali dodatke citrulina, primijetili su bolju izdržljivost u vježbama visokog intenziteta.

Ali što je taj citrulin?

Zanimljiv sastojak lubenice je aminokiselina citrulin koja se u tijelu pretvara u drugu aminokiselinu arginin koja složenim procesima metabolizma utječe na sniženje tlaka i opuštanje krvnih žila. Arginin poboljšava i osjetljivost na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2 koji su otporni na inzulin.

Kombinacija L-citrulina i L-arginina inače pomaže i kod liječenja erektilne disfunkcije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 08:48