Nutricionistica Dragana Olujić pazi na prehranu igrača Hajduka, a nedavno je otkrila kako Marko Livaja najviše voli - dinju. Dinja je ono zeleno, objasnio je Hajduk u video uratku, dakle službeno - lubenica. Ali u Splitu je lubenica - dinja. Eto.
Dragana je rekla da mu to pomaže i kod oporavka, ali kako točno?
Lubenica sadrži oko 92 posto vode, a svaki sočni zalogaj ima značajne količine vitamina A, vitamina B6 i vitamina C, puno likopena, antioksidansa i aminokiselina.
Konzumacija soka od lubenice prije intenzivnog treninga pomaže smanjiti bol u mišićima dan nakon napornog treninga. Studija iz 2015. godine objavljena u časopisu Journal of Applied Physiology objašnjava da citrulin u lubenici također može pomoći poboljšanju sportske izvedbe. Ispitanici, koji su uzimali dodatke citrulina, primijetili su bolju izdržljivost u vježbama visokog intenziteta.
Ali što je taj citrulin?
Zanimljiv sastojak lubenice je aminokiselina citrulin koja se u tijelu pretvara u drugu aminokiselinu arginin koja složenim procesima metabolizma utječe na sniženje tlaka i opuštanje krvnih žila. Arginin poboljšava i osjetljivost na inzulin u oboljelih od dijabetesa tip 2 koji su otporni na inzulin.
Kombinacija L-citrulina i L-arginina inače pomaže i kod liječenja erektilne disfunkcije.