StoryEditorOCM
Više od sportauz pomoć supruge

Đoković ne preza ni od čega, u Srbiju donosi violinu od osmija, ‘tešku‘ nekoliko desetaka milijuna eura

Piše Sport SD
17. studenog 2023. - 16:34

Zaklada Novak Đoković, u suradnji s Poštom Austrije, sutra priređuje ekskluzivnu prezentaciju "Violine od osmija", najvrjednije nove violine na svijetu. Koncert pred odabranom publikom izvest će Stefan Milenković, navodi se u priopćenju za medije.

Beograd je izabran za jednu od 17 destinacija širom svijeta gdje će violina biti predstavljena prije konačne prodajne aukcije na kraju turneje.

“Violina od osmija”, napravljena je od rijetkog plemenitog metala kristalnog sjaja, koji ima najveću gustoću od svih kemijskih elemenata i kvaliteta koji se tek od 2014. nalazi na svjetskoj burzi plemenitih metala. Po trenutnim stručnim procjenama ovo je najvrjedniji gudački instrument konstruiran u suvremenom dobu. Projekt njene izrade osmislili su 2020. u Grazu, a njen tvorac je proslavljeni konstruktor dragocjenih violina Edgar Russ. 

Violina će obići Abu Dhabi, New York, Melbourne, Tokio, Berlin, Hong Kong... a u našoj regiji svirat će se u Ljubljani i Beogradu. Na kraju turneje biti ponuđeno na velikoj aukciji na kojoj se očekuje da će ostvariti konačnu cijenu od više desetina milijuna dolara.

- Naša zaklada je ponosna što nam se ukazala jedinstvena prilika da pored vodećih svjetskih metropola upriličimo mogućnost predstaviti umjetničko i glazbeno remek-djelo upriličeno u dragocjenoj “Violini od osmija” u Beogradu i Srbiji, čime se na najljepši mogući način daje posebna važnost našoj umjetničkoj sredini u smislu prepoznavanja njenog doprinosa u kreiranju svjetske kulturne baštine-  izjavila je ovim povodom Jelena Đoković, globalna direktorica Zaklade Novak Đoković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 09:48