StoryEditorOCM
VaterpoloU centru pozornosti

Vaterpolo se vratio u Split! Nadamo se kako je ova titula početak velikih uspjeha za Jadran

Piše Iva Majić
19. svibnja 2023. - 12:15

Rasprodane i glasne poljudske tribine i nisu neka novost. Točno, ako mislite na stadion. Ali, ovaj put, riječ je o - bazenu. 

U centru pozornosti su vaterpolisti Jadrana koji su pred punim tribinama podigli svoj prvi, povijesni trofej prvaka Hrvatske. Splitska momčad je u fenomenalnoj finalnoj seriji prvenstva svladala Jug Adriatic osiguranje sa 3:2.

U majstorici su uvjerljivo slavili nad “gosparima” rezultatom 11:8. Završnica se već drugu godinu zaredom, osim standardno u Dubrovniku, igra i u Splitu. Kažemo standardno jer su jugaši u zadnjih dvadeset godina bili u svakom finalu osim 2014. kad je Primorje slavilo protiv Mladosti.

Nevjerojatan podatak, ali evo red je konačno došao i na splitsku momčad koja je u tek trećem dalmatinskom finalu u povijesti zasluženo slavila. I to u sezoni koja je donijela čak četiri prilike za podizanje trofeja, svaki put protiv istog kluba. Prvo je Jug uzeo naslov pobjednika Superkupa, onda i Kupa, a treću krunu su Dubrovčani na glavu stavili u Beogradu u hrvatskom finalu Regionalne lige.

Domaće je domaće 

Međutim, Jadran je podigao najbitniji trofej! Za ovaj se trenira dva puta dnevno, znoji u teretani i pliva kilometre... Ne kažemo da ostale titule nisu bitne, ali reći da ste baš vi momčad koja igra najbolji vaterpolo u državi europskih prvaka ipak ima veću težinu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Nije ovo samo veliki trofej za Jadran, nego i za Split. Koliko je je grad željan, vidjelo se i na tribinama u finalnoj seriji. Poljud je konačno bio pun, 1100 sretnika koji su došli do karte gledali su “utakmicu nad utakmicama”, a da se mogla staviti još koja tribina i to bi se s lakoćom popunilo.

Početak velikih uspjeha

Baš to je, uz trofej, najveća pobjeda splitske momčadi. To je rekao i trener Jure Marelja: 

- Vaterpolo se vratio u Split.

Jednostavno, ali ne može se ne primijetiti. Jadran igra Ligu prvaka, finala Kupa, prvenstva Hrvatske i Regionalne lige, nešto što se samo prije dvije godine činilo dalekim. U sezoni 2020./2021. Jadran je bio, sad tako izgleda, “tek” treći u prvenstvu. A kao što je Jug bio redovito u finalima, tako su i Splićani redovito uzimali “samo” broncu prije te sezone.

Nadamo se kako je ova titula početak velikih uspjeha za Jadran, ali i za momčadski sport u Splitu. Kako su krenuli, mogli bi se u budućnosti zapitkivati: “Protiv koga je Jadran opet u finalu?” 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 20:26