StoryEditorOCM
Vaterpolotreća (ne)sreća

Nova drama u Dubrovniku, Crnogorci nakon peteraca svladali Hrvatsku: evo što to znači za Barakude

Piše Iva Majić
8. siječnja 2024. - 21:47

Treća utakmica u grupne faze nije bila sretna. Hrvatska je poražena od Crne Gore 15:13, nakon raspucavanja peteraca i u četvrtfinale odlazi kao drugoplasirana momčad skupine A s pet bodova, iza Španjolske koja ima dva više. Ludo je završila ova prva faza, a izabranici Ivice Tucka osim izravnog plasmana među najboljih osam u Europi izborili su i odlazak na SP u Dohi sljedećeg mjeseca. No, put su si večeras "malo" zakomplicirali...

„Last dance” u Gružu otvorio je Žuvela brzim pogotkom ni nakon pola minute igre, a bila je to bomba iz vanjske linije. Nedugo nakon toga, povisila je Hrvatska na 2:0, a pogodak je opet bio u režiji najmlađeg hrvatskog reprezentativca.

Međutim, ono što je bilo značajno u ovom napadu je što je gol došao s igračem više, upravo je taj segment igre do sada najviše štekao. Primjerice, u prošloj utakmici protiv Francuske, prvi realizirani je stigao tek iz osmog pokušaja.

Knjiga se ne sudi po koricama, pa ni utakmice nakon uvodnih četvrtina, ali prvih osam minuta bile su fenomenalne. Kod 3:1 za domaćine, smanjio je Spaić jednom šraubom nakon asistencije Ukropine, potez za kojeg je valjalo zapljeskati, bez obzira što nije došao iz redova naše repreznatcije. A onda je jednu bombu s desne strane u zadnjoj sekundi uputio Harkov za 4:2 prije prvog kratkog predaha.

Raspucana desna strana Jadrana

Nije se dobro otvorilo u nastavku, Crnogorci su nakon nešto više od tri minute igre uspjeli povezati dva pogotka (Radović V. i Vidović) za prvo izjednačenje u utakmici. Ako je netko mislio da će ići lako protiv susjeda, prevario se. Ipak je ovo reprezentacija koja je Hrvatsku izbacila u osmini finala Svjetskog prvenstva u Fukuoki, a kao da su na to željeli posjetiti, pa su i došli u vodstvo od 5:4, nakon gola Perkovića.

Moglo je biti i gore da Bijač nije obranio pokušaj Crnogoraca za 6:4. A da su Dubrovčani raspoloženi u svom bazenu potvrdio je Žuvela koji se treći put upisao u strijelce za važnih 5:5. Treću četvrtinu najlakše je opisati kao: minimalna prednost Hrvatske, pa izjednačenje Crne Gore, ali je onda kod desetog igrača više za Hrvatsku i rezultata 8:7, sijevnulo desne strane nakon što je Harkov upisao svoj drugi gol za 9:7.

Ali nisu prvaci Europe sačuvali ili podebljali tu prednost, već su Crnogorci došli do petog izjednačenja u utakmici, a precizan je bio igrač Jadrana, Đuro Radović. Da je splitski klub od ove sezone doveo veliko pojačanje na desnoj strani, s trećim pogotkom u susretu potvrdio je to Radović. Sljedeći napad je bio u drugoj polovini zadnje četvrtine, i onaj koji se „morao” realizirati, a pogodio je Vukičević za 10:10.

Stres za kraj

A onda je uslijedila prava drama. Popadić je zaradio crveni karton nakon što je „pošteno” opalio Biljaku, a Crna Gora je nešto više od dvije minute prije kraja ostala bez igrača u rotaciji, jer je suđeno isljučenje bez prava zamiene. Hrvatska je zatim imala i peterac, kojeg nije realizirao Fatović, ali je onda minutu i dvanaest do kraja pogodio Bukić svoj prvi gol u susretu za 11:10 i pokrenuo pjesmu „Moja domovina...” na gruškim tribinama. Ali u situaciji s pet na pet, izjednačili su Crnogorci i tako odveli odluku o pobjedniku na peterce.

Neki će reći lutrija, ali ipak je ovo sastavni dio igre koji Hrvatska ovaj put nije dobro odradila. Svi u redovima Crne Gore bili su precizni, uz to je Tešanović obranio dva, Harkovu i Fatoviću.

Hrvatski reprezentativci sada turnir nastavljaju u Zagrebu, a prvi susret na Savi igrat će 12.1. protiv boljeg iz dvoboja Grčke i druge momčadi iz skupine D, a to je u ovom trenutku Nizozemska, no dvoboji u toj grupi igraju se tek sutra. Svakako je najizglednije kako će to biti svjetski viceprvaci.

HRVATSKA - CRNA GORA 13:15 (11:11) (4:2, 1:3, 4:3, 2:3)

HRVATSKA: Bijač (6 obrana), Burić, Žuvela (3), Fatović (1), Bukić (1), Vrlić, Harkov (2), Lončar, Lazić, Vukičević (1), Marinić Kragić (3), T. Popadić, Biljaka

Izbornik: Ivica Tucak

CRNA GORA: Tešanović (9 obrana), Vidović (1), V. Radović (1), Đ. Radović (3), Mršić (1), Spaić (1), Ukropina, Lazović, Vujović (1), Perković (1), Mačić, Matković (1), Popadić (1)

Izbornik: Vladimir Gojković

IGRAČ VIŠE: Hrvatska 6-13, Crna Gora 7-10

RASPUCAVANJE PETERACA

12:11 Marinić Kragić, Đ. Radović 12:12, 12:12 Harkov-obrana Tešanovića, 12:13 Ukropina, 13:13 Burić, 13:14 Perković, 13:14 Fatović- obrana Tešanovića, 13:15 Mršić

REZULTATI 8.1.

Gruzija-Grčka (grupa B) 9-18

Španjolska-Francuska (grupa A) 9-6

Mađarska-Italija (grupa B) 10-5

RASPORED 9.1.

Njemačka-Izrael (grupa C, Zagreb), 17:00

Slovačka-Rumunjska (grupa D, Dubrovnik), 17:45

Srbija-Malta (grupa C, Zagreb), 19:00

Nizozemska-Slovenija (grupa D, Dubrovnik), 20:15

image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Bozidar Vukicevic/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:02