StoryEditorOCM
Vaterpolosportsko ime

Jadranašice su bile korak do senzacije, uzele su dva srebra i namučile Mladost

Piše Iva Majić
7. siječnja 2024. - 08:25

U poljudskom bazenu se u godini iza nas imalo zbog čega slaviti, a korak do senzacije bile su i "jadranašice". Istina je da su ostale srebrne dva puta, najprije u Prvenstvu Hrvatske, a onda i u Kupu koji se igrao u Zadru. Oba puta presudila im je zagrebačka Mladost koja je što se ženske konkurencije tiče apsolutni rekorder kad su u pitanju domaći trofeji. Dovoljno je reći da su nedodirljive u hrvatskoj ligi još od 2017. godine.

Međutim, spomenuta senzacija splitske ekipe mogla se dogoditi u borbi za titulu prvakinja Hrvatske. Naime, četvrtu sezonu za redom gledali smo finale u režiji istih klubova, a za razliku od prijašnjih godina u kojima su "mladostašice" s laganih 2:0 dolazile trofeja, ovaj put morala se igrati "majstorica".

Naime, Jadran je poveo u seriji 1:0 nakon što su izabranice Aljoše Kunca slavile u Zagrebu s 10:8. Tako su imale "meč-loptu" u Poljudu u kojem se nakon trofeja u muškoj konkurenciji mogao podići i ovaj u ženskoj. Možda otrcano, nekima i naporno, ali moramo napisati povijesni, jer bi takav taj trofej i bio. Prvi. I "mirisalo" je da će tako biti tog 20. svibnja u Splitu, jer je domaća ekipa nakon pola odigrane utakmice imala veliku prednost od 5:1.

image

Jelena Butić

Jakov Prkić/Cropix

Prve dvije četvrtine, obilježile su sestre Butić, Magdalena i Domina, koje su do tada postigle sve pogotke za Jadran, a Mladost je bila precizna samo iz peterca. Mučile su se gošće u napadu, ali onda su se nekako probudile i izjednačile na 7:7, čime je odluka o pobjednicama druge utakmice odlučena na peterce.

Medvešek je za zagrebački sastav obranila dva udarca i pokazala zašto je bila najbolja golmanica Europskog prvenstva 2021. do 17 godina. Tako je susret završio s 11:9 u korist gošći, a odluka o prvakinjama se odgodila na četiri dana. Mjesto radnje bilo je na Savi, a u odlučujućoj utakmici je na kraju domaća ekipa uvjerljivo slavila s 13:5 i u svoje vitrine pospremila 13 pehar ovog natjecanja.

Borbu Splita i Zagreba u bazenu smo opet mogli gledati i u Kupu. Ni u finalu na Višnjiku nije nedostajalo neizvjesnosti, jer je potvrda o starim-novim prvakinjama Kupa došla tek u zadnjoj četvrtini, a Mladost je na kraju slavila s 13:11.

I tako su "jadranašice" opet završile druge, ali nadamo se da nakon ove priče shvaćate kako srebra iz 2023. imaju malo veću težinu.

Glasovati možete OVDJE.

POPIS NOMINIRANIH

MOMČADI

KK Zadar - prvaci Hrvatske

Vaterpolski klub Jadran - prvaci Hrvatske

Ragbi klub Sinj - prvaci Hrvatske

Hajduk - osvajači Kupa i ‘jesenske titule’

Vaterpolski klub Jug AO - Pobjednici Regionalne lige, osvajači Kupa

OK Ribola Kaštela - 3. mjesto u prvenstvu

Stolnoteniski klub Libertas Marinkolor - prvaci Hrvatske

EKIPE

ŽNK Split - osvajačice Kupa

Košarkaški klub Ragusa - prvakinje Hrvatske i osvajačice Kupa

Vaterpolski klub Jadran - druge u prvenstvu, druge u Kupu

SD Dalmacijecament - prvakinje Hrvatske

SPORTAŠICE

Barbara Matić (judo) - svjetska i europska bronca

Lena Stojković (taekwondo) - svjetska prvakinja, 

pobjednica Europskih igara

Ana Bajić (kickboxing) - svjetska prvakinja

Helena Jurišić (kickboxing) - svjetska prvakinja

Iva Todorić (KK Ragusa) - osvojila Kup i Prvenstvo

SPORTAŠI

Mate Pavić (tenis) - osvojio Wimbledon u mješovitim parovima

Tonči Stipanović (jedrenje) - prvak Europe

Ivan Šapina (taekwondo) - viceprvak svijeta i pobjednik Europskih igara

Marko Livaja (nogomet) - najbolji strijelac Supersport HNL-a

Luka Božić (košarka) - prvak Hrvatske

image

PASICA SPORTSKO IME DALMACIJE

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 15:16