StoryEditorOCM
Vaterpolofinale Superkupa

Večeras u Zagrebu pravi spektakl, stižu svjetski prvaci, a ‘udarit‘ će jedan na drugoga, Splićani imaju žestoku poruku

Piše Iva Majić
14. ožujka 2024. - 11:36

Dva mjeseca je prošlo od finala europskog prvenstva u Zagrebu, a u bazenu Mladosti na Savi opet će se naći Loren Fatović, Marko Žuvela, Luka Bukić, Rino Burić, Jerko Marinić Kragić, Zvonimir Butić... Doduše, ovaj put će hrvatski reprezentativci biti na suprotnim stranama jer igrat će pod klupskim kapicama. S jedne strane Jadran, a s druge Jug Adriatic osiguranje, u finalu Superkupa od 21 sat.

Prvaci Hrvatske protiv osvajača Kupa u borbi za trofej koji se po prvi put igrao tek prošle godine, a osvojili su ga Dubrovčani na Višnjiku pobjedom protiv iste momčadi koja im sada stoji u obrani naslova.

U nekim normalnijim okolnostima jasno je da bi se ovo finale igralo ranije, na početku sezone, ali već smo postali i dosadni pišući kako jednostavno zbog dva velika natjecanja za reprezentaciju nije bilo vremena. Dosta su turniri u Dubrovniku i Zagrebu, te Dohi poremetili plan i program što se klupskog kalendara tiče.

’Otrijezniti’ se

No, došao je kraj pauzi od tri mjeseca, valja se “otrijezniti” od europskog srebra i svjetskog zlata. Post je prekinut i prije, utakmicama u Prvenstvu Hrvatske, kao i Europi. I Jadran i Jug lako su našli put do polufinala domaćeg prvenstva, bile su to već unaprijed upisane pobjede za momčad Jure Marelje, kao i Vjeke Kobešćaka.

Prvi ozbiljan susret u nastavku sezone za Splićane bio je u prvom kolu četvrtfinalne skupine Lige prvaka, ali Novi Beograd, viceprvak Europe uvjerljivo je slavio u domaćem bazenu (15:11). Svoju utvrdu su obranili i Dubrovčani, koji su u Gružu ugostili Vasas u osmini završnice Eurokupa i slavili nad Mađarima s 12:11.

Sada će trenutna dva najbolja sastava u Hrvatskoj međusobno odmjeriti snage, a ulog nije mali, jer ipak se igra za trofej.

image
Jakov Prkić/Cropix

Ako bi trebali vagati, na papiru je momčad sa Zvončaca svakako favorit. Uostalom i “teži” su za nekoliko reprezentativaca, ali nećemo nikoga unaprijed prozivati, jer ništa nije sigurno, posebno u ovim borbama za “kantu” na jednu utakmicu. Baš su u takvim situacijama jugaši snalažljiviji. Nije to neka tajna, što je i potvrdio Jerko Marinić Kragić.

- Njima je to svakodnevnica, igranje finala. To je momčad koja ima naviku borbe za trofeje. Nama su to određeni počeci, ali vjerujem da ovisimo sami o sebi. Svakako smo jako motivirani - rekao je kapetan Jadrana.

Poslastica

Ono što je sigurno je da će publika opet moći uživati u vaterpolskoj “poslastici”, jer u bazenu će se naći 12 hrvatskih reprezentativaca. Osam na splitskoj strani, a četiri na ovoj dubrovačkoj, na kojoj slobodno možemo pisati “plus jedan”, ali golman Toni Popadić još uvijek trenira sa strane. Koliki je to gubitak za momčad Vjeke Kobešćaka, najbolje je opisao onaj koji brani vrata Jadrana.

- Usudio bih se reći kako je njima Popadić pola momčadi. Brani na impresivnom nivou i njegov izostanak iz sastava će ih sigurno oslabiti, ali ne možemo se oslanjati na to da nemaju prvog vratara. Moramo se postaviti kao da su u punom sastavu, jer jedino ćemo ih tako pobijediti - između ostalog, rekao je Mate Anić.

Nije idealno stanje niti među jadranašima, pa iako se na prvu čini kako u sastavu nitko ne nedostaje. Istina je pak da Marino Čagalj neće još neko vrijeme biti na raspolaganju treneru Marelji. Također, Bukić će biti u bazenu, ali se tek nedavno vratio u pogon nakon operacije.

Međutim, opet ima i više nego dovoljno povoda da u 21 sat okrenete na drugi program HRT-a i pogledate novo finale u zagrebačkom bazenu, s dobro poznatim imenima.

Hrvatski reprezentativci

JADRAN: Loren Fatović, Konstantin Harkov, Luka Bukić, Zvonimir Butić, Matias Biljaka, Mate Anić, Jerko Marinić Kragić, Josip Vrlić

JUG AO: Marko Žuvela, Rino Burić, Filip Kržić, Franko Lazić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:15