StoryEditorOCM
Tenistenis ide na gripe

Splitski sportski djelatnik poručio onima koji kukaju zbog Davis Cupa: ‘Probude se tek kad se ugrozi njihov interes‘

Piše Pero Smolčić
29. srpnja 2023. - 14:23
Izbornik Vedran Martić, predsjednica HTS Nikolina Babić, ministrica Nikolina Brnjac i Johannes SchreinerGoran Šebelić/Cropix

Davis Cup u Splitu u rujnu. Hrvatska teniska javnost slavi, dok brojni spltiski sportski klubovi ‘kukaju‘ jer su na tri tjedna ostali bez termina.

Tako je to kad grad već desecima godina ne planira po pitanju sportske infrastrukture baš ništa, sve se događa slučajno ili po diktatu politike, a događaju se samo sitna šminkanja. Jedini ozbiljan objekt kojega smo izgradili, Spaladium Arenu, smo uspjeli zatvoriti malo više od deset godina od njezina ‘porinuća‘. Eto, majstori s mora ili splitska sportska noćna mora, kako god.

Uglavnom, za stanje s dvoranama u Slpitu najmanje je kriv tenis, sport koji nam je donio toliko radosti, a i sam nema dvoranu u gradu koji je dao čak četiri top 10 igrača u singlu i najboljeg svjetskog igrača u konkurenciji parova.

Viši interes

- Nisam zločest, ali malo mi je i drago da druge vide kako je to kad je Ultra viši interes od sporta, neš‘ ti atletike. Probudimo se tek kad ugroza dođe do pojedinca - javio nam je jedan sportski djelatnik.

Uglavnom, Davis Cup će se dogoditi u Splitu, a možda je ovo konačno i prilika da se nešto planski, ozbiljno pokrene po pitanju sportske infrastrukture.

- Turnir prvog kruga završnice Davis Cupa u Splitu prilika je za promociju sporta i države, te će Vlada Republike Hrvatske podržati organizaciju tog događaja. Također, igranje naše reprezentacije u domaćem ambijentu prilika je za naše navijače da podrže tenisače i pomognu im da izbore odlazak na završni turnir u Malagu u studenom - priopćio je Hrvatski teniski savez.

Predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić istaknula je:

- Velika je stvar da će se jedan od turnira završnice igrati u Hrvatskoj i sretni smo da će to biti u Splitu. ITF i Emotion Group su prepoznali da možemo biti dobri domaćini grupne faze. To je velika prilika i naše veliko zadovoljstvo da će takav događaj biti u Hrvatskoj, zatim da našim navijačima omogućimo da uživo prate ovako vrhunsko natjecanje, te da naši igrači imaju priliku igrati pred svojom publikom. To doprinosi velikoj promociji Hrvatske u svakom pogledu: od tenisa, sporta i grada do države. Naravno, vjerujemo da će ovo natjecanje pridonijeti popularizaciji i dovesti više djece u tenis, čemu se veselimo. Pozivam sve naše navijače da dođu na spektakl u Splitu.

Prvi put

- Radujemo se još jednoj organizaciji Davis Cupa, nakon što smo prethodno sudjelovali na taj način u susretima u Austriji i Njemačkoj. Sretni smo što smo mogli objaviti da će se turnir održati u Splitu. Skupina će biti atraktivna, s jakim sudionicima - rekao je Johannes Schreiner, vodeća e osoba iz Emotion Groupa zadužena za organizaciju turnira u Splitu.

- Ovo je prvi put da u grupnoj fazi prvog kruga završnice imamo priliku igrati kod kuće. To me jako veseli, osim što je to moj rodni grad mogućnost je da nas naši navijači podrže - rekao je izbornik Vedran Martić, koji treba prijaviti sastav do 14. kolovoza. Odgovarajući na novinarsko pitanje dodao je:

- Kad bih sada morao prijaviti sastav u njemu bi bili Borna Ćorić, Borna Gojo, Dino Prižmić, Ivan Dodig i Mate Pavić. Prema pravilima, 14. kolovoza moram prijaviti petoricu, ali uoči početka mogu zamijeniti trojicu igrača - rekao je Martić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:15