StoryEditorOCM
Tenisdavis cup

Splićanin vratio Hrvatsku u igru i zaradio ovacije tribina: ‘Pobjeda života‘

Piše Hina
3. veljače 2024. - 20:45

Nakon prvog dana kvalifikacijskog Davis Cup susreta Hrvatske i Belgije rezultat je 1-1, zahvaljujući sjajnoj predstavi 22-godišnjeg Duje Ajdukovića koji je za 79 minuta svladao Jorisa de Loorea sa 6-1, 6-4 i tako izjednačio rezultat, nakon što je u prvom meču Zizou Bergs sa 6-4, 4-6, 6-4 pobijedio Marina Čilića.  

Iako mu je ovo bio tek drugi pojedinačni meč u Davis Cupu, a prvi u kojem je nastupao kao najbolje rangirani igrač hrvatske reprezentacije, Ajduković je unatoč pritisku rezultata, zbog Čilićevog poraza u prvom dvoboju, dokazao da je u sjajnoj formi.

Nakon što je u prvom gemu dvoboja spasio 15-40, Splićanin je suparniku prepustio samo ‘mrvice‘. Od 1-1 u prvom setu, Ajduković je nanizao devet gemova i nakon 46 minuta igre vodio sa 6-1, 4-0. Svojom je agresivnošću i preciznošću ostavio 30-godišnjeg belgijskog tenisača bez prilike da uđe u bilo kakav ritam.

De Loore je uspio osvojiti dva svoja servisa i dovesti Ajdukovića u situaciju da mora odservirati za prvu pojedinačnu pobjedu u Davis Cupu. Tu je Duje malo požurio, zakomplicirao si situaciju i po prvi put u dvoboju izgubio servis.

No, već u sljedećem gemu Ajduković je došao do meč-lopte (30-40). Prvu je propustio promašenim bekendom nakon dugotrajne izmjene udaraca s osnovne crte, ali je u sljedećem poenu De Loore promašio forhend te dao Splićaninu novu priliku. Belgijac je asom spasio drugu meč-loptu. Još jedan promašeni forhend belgijskog tenisača donio je Ajdukoviću treću meč-loptu, ali se De Loore spasio još jednim odličnim servisom. Na četvrtu meč-loptu Belgijac je promašio prvi servis, ali je nakon drugog došao na mrežu i završio poen neuhvatljivim volejem. U najdužem gemu meča De Loore je došao i do gem-lopte, ali ga je Ajduković nadmudrio u izmjeni na mreži. De Loore je na kraju osvojio gem i natjerao Ajdukovića da drugi put servira za pobjedu.

Duje je to učinio sa stilom, ostavivši suparnika bez poena i 11. asom u meču zapečatio pobjedu za subotnjih 1-1. 

U prvom meču je Zizou Bergs pokazao odličnu igru protiv Marina Čilića, a to mu je donijelo najznačajniju pobjedu u karijeri. Nakon dva sata i 40 minuta borbe 24-godišnji belgijski tenisač je slavio sa 6-4, 4-6, 6-4.

Odluka o pobjedniku dvoboja past će u nedjelju. Program počinje u 13 sati dvobojem parova, u kojem su za Hrvatsku nominirani Ivan Dodig i Mate Pavić, a za Belgiju Sander Gille i Joran Vliegen. Ne bude li izmjena u sastavima, nakon njih bi na teren trebali Duje Ajduković i Zizou Bergs, a bude li rezultat 2-2, prema nominaciji bi za ukupnu pobjedu trebali igrati Marin Čilić i Joris de Loore. 

Izbornik belgijske Davis Cup reprezentacije Steve Darcis rekao je da je zadovoljan konačnim ishodom prvog dana dvoboja s Hrvatskom u Varaždinu te da je ponosan na svog prvog igrača Zizoua Bergsa, a Dodiga i Pavića smatra favoritima u meču parova.

"Moglo je biti bolje, ali i lošije. Zizou je odigrao sjajan meč protiv Marina, a Jorisu je bilo teško protiv Ajdukovića jer nije dobro počeo meč. Bio je malo stisnut, a Duje je odigrao odlično i stalno bio u vodstvu. Igrao je bolje nego što smo očekivali. Možemo mu samo čestitati. Zadovoljni smo s 1-1, a sutra se vraćamo na teren po još dva boda, ako bude moguće", izjavio je Steve Darcis, nekada i sam sjajan igrač koji je briljirao u Davis Cup dvobojima.

Posebno ga je oduševio Bergsov nastup.

"Znao sam da je sposoban igrati odličan tenis. Danas je dokazao da se može nositi s pritiskom, a danas ga je bilo jako mnogo, jer su svi bili protiv njega. Nije lako igrati protiv Marina u Hrvatskoj. Ponosan sam na njega, jer je odigrao odličan meč. Dobro je za nas, a dobro i za njega u ostatku sezone."

Nedjelja će započeti dvobojem parova u kojem će se Ivanu Dodigu i Mati Paviću suprotstaviti uigrana belgijska kombinacija, Sander Gille i Joran Vliegen.

"Parovi su uvijek važni, ne samo zbog rezultata, već i s psihološke strane, za momčad. Znamo da u paru nismo favoriti, oni su na papiru bolji, ali imamo dobar par. Osjećaju se dobro, motivirani su i nikad ne znaš što se može dogoditi. Čak i ako će biti 2-1 za Hrvatsku, neće biti gotovo. Još uvijek su dva boda u igri. Prema sadašnjoj situaciji nemam namjeru mijenjati svoju nominaciju." 

Joris de Loore će u tom slučaju željeti ostaviti bolji dojam nego u subotnjem srazu s Dujom Ajdukovićem.

"Očigledno ovo nije bio moj najbolji meč, ni najbolji osjećaj. U početku sam imao dosta sumnji, ali sam se pokušao vratiti. No, nisam imao baš prilike za to, jer je Duje igrao na visokoj razini, gotovo da nije promašivao. Moram mu za to odati priznanje. Imao sam osjećaj da se vraćam pri kraju meča, ali sve je jako brzo prošlo. Borio sam se, ali nije bilo dovoljno. Iznenadio me. Nisam očekivao da će toliko riskirati. Svaka mu čast na tome."

HRVATSKA - BELGIJA 1-1

Marin Čilić - Zizou Bergs 4-6, 6-4, 4-6

Duje Ajduković - Joris de Loore 6-1, 6-4

U nedjelju:

Ivan Dodig/Mate Pavić - Sander Gille/Joran Vliegen

Duje Ajduković - Zizou Bergs

Marin Čilić - Joris de Loore

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:01