StoryEditorOCM
TenisPOVRATAK

Smanjila je grudi i operirala nos da bi bila najbolja na svijetu, odslužila kaznu zbog dopinga i čudesno se vratila...

Piše Marko Bilić
3. listopada 2024. - 15:26

Bila je prva tenisačica svijeta ukupno 64 tjedna, u karijeri je osvojila 24 turnira, dvostruka je Grand Slam pobjednica, osvojila je Roland Garros (2018.) i Wimbledon (2019.), ali je na prvu pobjedu od US Opena 2022. godine čekala pune dvije godine. Sve do 1. kola challengera u Hong Kongu, žrtva je Australka Arina Rodionova, inače 114. reket svijeta.

Razlog zbog kojega je Simona Halep toliko dugo čekala na pobjedu dobro je poznat, nije se ozlijedila ili drastično pala u formi, njen problem bila je suspenzija zbog korištenja dopinga.

Prvi put je Rumunjka nakon meča došla na mrežu kao pobjednica još od US Opena 2022. godine nakon kojega je "odstranjena iz tenisa" na četiri godine jer je bila pozitivna na zabranjenu supstancu Roxadustat.

- Danas počinje najteži meč u mom životu, onaj za istinu. Javili su mi da sam pozitivna na Roxadustat u ekstremno maloj količini, što je najveći šok u mom životu – obratila se tada javnosti Halep na društvenim mrežama.

Bila je to prava bomba u svijetu tenisa, štono bi se reklo šok i nevjerica. Naravno, Simona se branila, sve demantirala:

- Kroz cijelu karijeru nikada mi na pamet nije pala ideja varanja jer je to protiv svih vrijednosti koje sam naučila. Osjećam se izdano i zbunjeno jer se moram nositi s ovakvom situacijom. Borit ću se do kraja da dokažem kako nikad nisam uzela zabranjenu supstancu i vjerujem da će se istina saznati prije ili kasnije.

Na njezinu žalost slučaj je djelomično potvrđen, te je suspendirana na četiri godine. Međutim, Sportski arbitražni sud (CAS) presudio je da nije namjerno uzela taj zabranjeni pojačivač krvi, pa joj je suspenziju smanjio na samo devet mjeseci.

" Utvrdili smo da je Roxadustat ušao u njezino tijelo konzumiranjem kontaminiranog dodataka kojega je prije toga koristila – naveo je CAS u svome priopćenju.

image
Afp

Nije to bio jedini problem u osebujnoj karijeri nekadašnje najbolje tenisačice svijeta. Još u dobi kada je imala 19 godina podvrgnula se operativnom smanjenju grudi, u Glasgowu, pred Božić. Dvije godine ranije osjetila je da joj prsa utječu na njenu igru, grudi su joj bile – prevelile. Odlučila ih je smanjiti s 34DD na 34C, mada vam ove oznake vjerojatno ništa ne govore. Laički rečeno, smanjila ih je drastično.

- Kilaža me muči, moja sposobnost da brzo reagiram. Zbog grudi mi je neugodno dok igram – govorila je tada.

Iako je za Sports Illustrated izjavila da je "operacija smanjenja grudi bila njezina najveća žrtva za sport", Simona je rekla i da nikada nije požalila zbog te odluke:

- Nisam ih voljela ni u svakodnevnom životu. Otišla bih na operaciju i da nisam bila sportašica.

Operacija ju je, kaže, oslobodila kroničnih glavobolja, tegoba u leđima i u vratu, zbog kojih je svaki dan uzimala lijekove protiv bolova.

No, ni to nije sve. Halep je dugo godina imala i problem s disanjem, pa je prihvatila savjet liječnika i otišla na operaciju nosa. Usput je napravila i estetsku korekciju:

- Odlučila sam se i na estetski dio koji sam dugo željela jer mi se moj nos uopće nije sviđao. Zato sam riješila i funkcionalni i estetski dio.

No, povratak u vrh svjetskog tenisa za nekadašnji broj jedan neće biti lak. Pokušala je već na Mastersu 1000 u Miamiju, tamo je izgubila od Španjolske Paule Badose, iako je prvi set dobila sa 6:1.

Novi pokušaj je ovog tjedna na puno manjem turniru u Hong Kongu, tu je osjetila slast pobjede u 1. kolu, ali je već u drugom glatko poražena od Ruskinje Anne Blinkove koja je 78. reket svijeta (2:6, 1:6).

A ni vrijeme ne radi u njenu korist, prošlog tjedna proslavila je 33. rođendan. Ali, tu je, neda se...

image
Afp
image
Afp
image

Povratak...

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 15:34