StoryEditorOCM
Tenisdanas za finale

Hoće li Ukrajinka do ‘čuda‘ na Wimbledonu kao i Ivanišević? Rodila je prije samo devet mjeseci, a rat ju je promijenio

Piše Iva Majić
13. srpnja 2023. - 11:20

Ponovno svjedočimo velikim iznenađenjima na Wimbledonu. Prva nositeljica ovog prestižnog turnira, Iga Świątek, ispraćena je iz All England Cluba porazom u četvrtfinalu od 76. igračice svijeta Eline Svitoline sa 5:7, 7:6(5), 2:6. Ukrajinka će svoje drugo polufinale Wimbledona igrati danas u 14:30 protiv Čehinje Markete Vondroušove

To je za Svitolinu bila sedma pobjeda protiv aktualnog broja jedan na WTA ljestvici, a u zadnjih četrdesetak godina samo šest tenisačica su po tom pitanju bolje od Ukrajinke. Isto tako, Svitolina je tek treća koja je tijekom nekog Grand Slama nanizala pobjede protiv čak četiri bivše osvajačice najvećih turnira. Prije Świątek, Svitolina je bila bolja i protiv Viktorije Azarenke, Sofije Kenin te Venus Williams

Međutim, nije ovaj podvig Ukrajinke velik "samo" zato što je izbacila prvu tenisačicu svijeta... Svitolina je prije devet mjeseci, u listopadu prošle godine, rodila kćer Skai, i njezin povratak na terene je uistinu nevjerojatan. Već u travnju je odigrala prvi meč, a bilo je to na WTA turniru u Charlestonu.

Igrala je Ukrajinka nekoliko turnira od tada, od kojih je najvrjednije spomenuti Roland Garros u kojem je došla do četvrtfinala, ali dalje nije mogla, jer je od nje bila bolja Aryna Sabalenka. Možda je taj meč i najviše ostao zapamćen po tome što se Ukrajinka odbila rukovati s bjeloruskom tenisačicom.  

Razlog je trenutno stanje u Ukrajini, odnosno rat koji Svitolina emotivno proživljava, kao i svi u njenoj domovini. To je spomenula i u svom govoru nakon četvrtfinalnog meča na Wimbledonu. 

- Imam tu ogromnu motivaciju da se vratim na vrh, ali mislim da su me dijete i rat učinili drugom osobom. Malo drugačije gledam na stvari. Mislim da me je rat ojačao, psihički. Bilo je mnogo videa na internetu gdje djeca u Ukrajini gledaju meč na svojim telefonima. Zaista mi se srce topi kad to vidim - rekla je Svitolina.

Ukrajinka se nalazila u samom vrhu 2017. godine, kada je bila treća igračica svijeta, a povratak na željeno mjesto ide prema planu, jer se po neslužbenim “live” ljestvicama pomakla za čak 49. mjesta, pa je već možemo smatrati 27. tenisačicom svijeta. Međutim, ako nastavi nizati pobjede neće stati na tome... Mogla bi tako Svitolina postati prvi "wildcard" u finalu ženskog Wimbledona, a onda možda i ponoviti nevjerojatan podvig Gorana Ivaniševića iz 2001. godine.

I tu se krije veličina uspjeha Svitoline, jer je tek peta tenisačica od početka Open ere (1968.), koja je stigla među četiri najbolje na nekom Grand Slamu s pozivnicom. Međutim, tek je treća koja je do toga došla na turniru All England Cluba. Prvoj je to pošlo za rukom, Kinskinji Jie Zheng 2008., a onda i Njemici Sabine Lisicki 2011. godine, ali obje su zaustavljene u polufinalu.

image
AFP

Događala su se slična “čuda” na Grand Slamovima, a jedno je bilo, primjerice, u režiji Serene Williams iz 2007. godine. Ušla je na Australian Open kao 81. na svjetskoj ljestvici, porazivši pet nositeljica na putu do finala protiv tadašnje prve tenisačice svijeta, Marije Sharapove. Serena je “iz rukava” izvukla jednu od najdominantniju pobjeda na turniru protiv Ruskinje, osiguravši osmi Grand Slam naslov (6:1, 6:2).

Međutim, ishod današnjeg meča između Svitoline i Vondroušove bit će svakako zanimljiv, jer kako god završilo u finalu će se nalaziti tenisačica koju većina nije vidjela tu... Naime, i Čehinja je tek 42. tenisačica svijeta, a za ulazak u polufinale Wimbledona je svladala četvrtu nositeljicu turnira, Jessicu Pegulu iz SAD-a (6:4, 2:6, 6:4).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 20:16