StoryEditorOCM
Tenisteške optužbe

Bivša najbolja tenisačica svijeta suspendirana zbog dopinga, javio joj se i Čilić, pogledajte što joj je poručio

Piše SPORT SD
14. rujna 2023. - 10:12

Bivša prva tenisačica svijeta i dvostruka Grand Slam pobjednica Simona Halep suspendirana je na četiri godine zbog pozitivnog dopinškog testa u listopadu 2022. te "nepravilnosti u biološkoj putovnici" u svibnju ove godine.

S obzirom na to da se kazna računa od početka privremene suspenzije nakon dopinškog testa, trebala bi isteći u listopadu 2026., a rumunjska tenisačica tada će imati 34 godine, što znači da joj je karijera praktički završila. Osvojila je 24 turnira, među kojima Roland Garros 2018. i Wimbledon 2019., a na vrhu WTA ljestvice provela je ukupno 64 tjedna.

Halep je na društvenim mrežama objavila priopćenje u kojem tvrdi da će se nastaviti boriti da dokaže svoju nevinost te naglašava da je na više od 200 dopinških testova tijekom karijere bila čista. Problem je navodno nastao kad je na preporuku ljudi iz svog tima počela koristiti prehrambene suplemente, od kojih je jedan bio kontaminiran nedopuštenim roxadustatom.

Halep se nakon pozitivnog nalaza testirala gotovo na tjednoj bazi i svi rezultati bili su negativni, a navodno je ekspertna skupina namjeravala odbaciti optužbe, ali da su se dva od tri člana predomislila nakon što se potegnulo pitanje o njenoj biološkoj putovnici.

Halep je najavila da će se žaliti Sportskom arbitražnom sudu (CAS), a podrška joj stiže iz cijelog svijeta. Među tenisačima koji su joj poslali poruku potpore je i Marin Čilić, koji joj je napisao: "Ostani jaka, Simona, njihova presuda ne znači ništa!"

Podsjetimo, Čilić je 2013. također bio suspendiran zbog navodnog uzimanja dopinga, ali se na kraju ispostavilo da uopće nije bio pozitivan na doping testu. Nije bio pozitivan na niketamid, već na njegov marker, koji nije zabranjena supstanca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 16:13