StoryEditorOCM
Tenisbrutalno

Bivša najbolja tenisačica svijeta suspendirana čak do listopada 2026. godine

Piše Hina
12. rujna 2023. - 18:56

Bivša najbolja tenisačica svijeta i dvostruka Grand Slam pobjednica Rumunjka Simona Halep (31) suspendirana je do listopada 2026. zbog dva odvojena kršenja antidopinških pravila, objavila je u utorak Međunarodna agencija za teniski integritet (ITIA).

Bivša pobjednica Wimbledona i Roland Garrosa je privremeno suspendirana od listopada 2022. nakon što je bila pozitivna na zabranjeni pojačivač krvi roxadustat na US Openu prošle godine. Nakon toga su u svibnju ove godine otkrivene nepravilnosti u njezinoj biološkoj putovnici.

"Prva optužba odnosila se na nepovoljni analitički nalaz (AAF) za zabranjenu tvar roxadustat na US Openu 2022., koja je provedena redovitim testiranjem urina tijekom natjecanja," stoji u priopćenju ITIA-e.

Halep je odlučno zanijekala da je svjesno uzimala zabranjenu tvar i rekla da ima dokaze koji pokazuju da su male količine lijeka za anemiju ušle u njezin sustav iz licenciranog suplementa koji je bio kontaminiran.

ITIA je prihvatila njezin argument da je uzela kontaminirani dodatak, ali i utvrdila da količina koju je tenisačica progutala nije mogla rezultirati koncentracijom pronađenom u pozitivnom uzorku.

"Druga optužba odnosila se na nepravilnosti u njezinoj biološkoj putovnici," dodala je ITIA poručivši kako je do svog zaključka došla na temelju prikupljanja i analize 51 uzorka krvi koje je dostavila Halepova.

Rumunjska tenisačica je najavila žalbu Sportskom arbitražnom sudu (CAS) odbivši prihvatiti kaznu.

"Nastavljam trenirati i činim sve što je u mojoj moći da sperem svoje ime od ovih lažnih optužbi i vratim se na sud," rekla je Halep u izjavi za Reuters.

"Namjeravam se žaliti na ovu odluku Sportskom arbitražnom sudu i pokrenuti sve pravne lijekove protiv ove suspenzoje," dodala je.

Simona Halep je bila vodeća tenisačica svijeta ukupno 64 tjedna, izmeđi 2017. i 2019. godine. U karijeri je osvojila 24 turnira pri čemu i Roland garros 2018. godine, te Wimbledon godinu dana kasnije.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:45