StoryEditor
Strani nogometpudar i katalinić

Stručnjaci analiziraju odluke izbornika Engleske Garetha Southgatea: ‘Pogreška je u ključnom trenutku uvesti dva nezadovoljnika‘

Piše PSD.
13. srpnja 2021. - 17:05

Pitali smo naše poznate stručnjake, Ivana Katalinića i Ivana Pudara, da analiziraju odluke izbornika Engleske Garetha Southgatea.

Ivan Pudar

1. Što mislite je li Southgate pogriješio kada je u 120. minuti uveo Marcusa Rashforda i Jadona Sancha za izvođenje jedanaesteraca?

- Ma nije pogriješio Southgate nego izvođači! Kad ih vidim da onako lagano idu na loptu i pokušavaju plasirati udarac, to je ajme. U tome nema snage, vratar može do posljednje sekunde čekati i reagirati. Pogotovo u današnje vrijeme kada svaki golman ima dva metra i duge ruke. Zna se kako se školski izvode penali. Stane se pod 45 stupnjeva i ide snažan udarac. Pa ako i promašiš, neće ti nitko puno prigovarat’. 

2. Je li posljednji penal trebao izvesti 19-godišnji Bukayo Saka?

- To da je mlad i neiskusan su obične floskule! U stvarnosti nije bitno koliko imaš godina. Ili znaš ili ne znaš! Pa, nije se iz šešira izvlačilo tko će pucati. To je bio dogovor od prije, izbornik je odlučio. Očito da je Saka ranije pokazao da zna, ali je puknuo pod pritiskom. Radi se o igraču koji se nametnuo dobrim igrama, ali u datom momentu je reagirao loše.

Ivan Katalinić

1. Što mislite je li Southgate pogriješio kada je u 120. minuti uveo Marcusa Rashforda i Jadona Sancha za izvođenje jedanaesteraca?

- Zašto ih je stavio tako kasno zna jedino Southgate. No, radi se o dvojici igrača koji na prvenstvu nisu bili zadovoljni svojom minutažom. Pogotovo Rashford koji je prije bio standardan, a i u Manchester Unitedu je neizostavan dio udarne postave. On inače dobro izvodi penale. Tako da mi se čini kako ih je obojicu uhvatila trema, nisu mogli izdržati pritisak. Sve u svemu, pogreška je u tako važnom trenutku uvoditi dva nezadovoljnika.

2. Je li posljednji penal trebao izvesti 19-godišnji Bukayo Saka?

- Nije mi jasno zašto je dao Saki zadnji penal. Dečko je još uvijek premlad i neiskusan za ovakve stvari kada se lomi tko će postati prvak Europe. Imao je Shawa koji cijeli turnir igra odlično, pun je samopouzdanja i nije mu dao pucati.  Zadnja dva su stvarno loše izvedena. Donnarumma je to lako skinuo. Southgate je očito slabo izabrao. Nije mislio na težinu trenutka, na silan pritisak pod kojim će se naći igrači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. siječanj 2022 18:39