StoryEditorOCM
Strani nogometTo će biti taj dan

Engleski novinar za ‘Slobodnu‘ o situaciji s Ivanom Perišićem: ‘Spursi bi mu mogli platiti dio plaće ako ode‘

8. kolovoza 2023. - 19:33

Ivan Perišić ostao je na klupi u uvjerljivoj 5:1 pobjedi svog Tottenhama u prijateljskom susretu nad Šahtarom iz Donjecka. U premijernom domaćem susretu novog trenera londonskog kluba Angea Postecogloua hrvatski reprezentativac nije ulazio u igru, a što je dodatno zaintrigiralo navijače Hajduka. Mašta je ponovno pojačano proradila. Perišić je već nekoliko puta najavio kako će se jednom vratiti igrati na Poljud. Navijači bi ipak željeli da to bude što prije te da s Hajdukom krene po toliko čekani naslov prvaka Hrvatske, već ove sezone.

Glavna priča oko utakmice na spektakularnom stadionu Tottenhama bila su četiri pogotka Harryja Kanea u utakmici koja mu je možda bila i oproštajna u dresu londonskog kluba. Bayern ne odustaje od jednog od najboljih napadača svijeta koji ima još samo godinu dana ugovora s Tottenhamom, a ne namjerava ga baš produžiti. Također je u centru pažnje domaće javnosti bio i prvi domaći susret za Postecogloua, australskog stručnjaka koji je prije Tottenhama vodio Celtic. Međutim, nama je u fokusu Perišić čiji je ostanak na klupi ponovno dao krila akciji ‘Ivane, vrime je‘. A neke odgovore u situaciji oko Perišića potražili smo kod kolege Dana Kilpatricka iz ‘London Evening Standarda‘.

Naš stari znanac s utakmica reprezentacija kolega sportski novinar Kilpatrick uživo je pratio susret Tottenhama i Šahtara, a i inače prati londonski klub, dobro poznaje zbivanja, očekivanja.

- Mislim da nije posebno ključno to što Perišić nije igrao protiv Šahtara. Postecoglou je na teren poslao na papiru najjaču početnu postavu i koristio je poslije samo četiri zamjene (za usporedbu trener Šahtara napravio ih je devet, nap.a.). Nisu uopće igrali ni Porro, Dier i Bissouma. Međutim, ako Perišić ne zaigra niti protiv Barcelone u utorak navečer onda možda možemo početi pretpostavljati da on nije istaknut u Postecoglouovim planovima za ovu sezonu – rekao nam je Kilpatrick. Dakle, generalna proba Spursa pred početak Premiershipa mogla bi biti znakovita.

Što vi sada mislite, je li po vama i koliko Perišić u ovosezonskim planovima trenera Postecogloua ili drugi igrači ipak imaju jasnu prednost na pozicijama koje pokriva hrvatski reprezentativac?

- Postecoglou očito ne vidi Perišića na lijevom boku, stoga se bori za poziciju na lijevom krilu u trenutnoj formaciji s trojicom napadača. U sezonu će krenuti u situaciji da će prednost ispred njega imati Son, Kuluševski, Richarlison i vjerojatno Solomon. Po sadašnjoj situaciji, mislim da bi se mogao koristiti kao udarna zamjena, ali malo je vjerojatno da će započeti mnoge utakmice – procijenio je naš otočki kolega.

image

Dan Kilpatrick (London Evening Standard)

Privatna arhiva

Perišić je ušao u zadnju godinu ugovora s Tottenhamom. Očekujete li da će ostati u klubu i cijele ove sezone?

- Iskreno, ne znam, ali siguran sam da bi ga Spursi prodali u slučaju prave ponude. Očito, doveo ga je tadašnji manager Antonio Conte, kao specijalista za poziciju lijevog bočnog u tom sustavu (favorizirao je 3-5-2-, nap.a.) i imao je u nekoliko navrata prošle sezone poteškoća s tempom Premiershipa. Ipak, izgledao je dobro u prijateljskim utakmicama Spursa pod vodstvom Postecogloua i definitivno ima drugih igrača koje bi klub radije prve prodao – smatra Kilpatrick.

Perišić ima još godinu dana ugovora s engleskim klubom. Predsjednik Tottenhama Daniel Levy poznat je kao vrlo tvrd pregovarač, osjetio je to ovog ljeta na svojoj koži i Kane, baš kao i prošlih. A vjerojatno jedini scenarij po kojem bi već sada Perišić stigao u Split je da u Hajduk dođe nakon sporazumnog razlaza s Tottenhamom, bez plaćanja odštete. Kakvi su izgledi da možda Perišić i Tottenham ovog ljeta nađu nekakav zajednički jezik po pitanju razlaza, a što bi mu otvorilo vrata prema povratku u Hajduk?

- Mislim da su dobri izgledi da bi Tottenham pristao i na neku relativno manju ponudu za Perišića, s obzirom da su ga doveli kao slobodnog igrača, bez plaćanja odštete. Problem je visina njegovih primanja. Ima visoku plaću pa bi možda Spursi mogli platiti dio njegove godišnje plaće ako ode u drugi klub – vjeruje Kilpatrick.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 22:05