StoryEditorOCM
Strani nogometKvalifikacije EURO

Norveška vodila do samog kraja, ali sjajni Škoti okrenuli, Crnogorci zaustavili Mađare, BiH poražena u Portugalu

Piše Hina
17. lipnja 2023. - 23:45

Norveški nogometaši bili su na sigurnom putu prema prvoj pobjedi u kvalifikacijskoj skupini A za odlazak na Euro 2024., no na kraju je Škotska slavila u gostima, u Oslu, s 2-1.

Norveška je golom Haalanda vodila do 87. minute, ali u završnici su Škoti postigli dva pogotka i time ostali na savršenom omjeru u ovoj skupini.

Od početka je Norveška bila bolja, ali vrlo teško su domaći nogometaši dolazili do pravih prilika protiv Škotske koja u uvodne dvije utakmice skupine A nije primila ni jedan pogodak. Čvrsti Škoti su odlično zatvorili Haalanda, ali i kompletni vezni red Norvežana pa je tako napadač Manchester Cityja bio daleko od lopte kroz cijelu utakmicu.

Ipak, Norveška je povela u 61. minuti nakon dosuđenog jedanaesterca, a upravo je Erling Haaland bio strijelac za 1-0. Bio je to njegov 24 nastup u dresu Norveške i već 22 pogodak. Haaland je iz igre izašao u 85. minuti nakon čega je krenuo preokret.

Prvo je domaća obrana izuzetno loše reagirala u 87. minuti, a sve je iskoristio Dykes te ugurao loptu u mrežu za 1-1. Dvije minute kasnije Škoti su lijepo kombinirali pred suparničkim vratima, a sve je okončano preciznim udarcem McLeana za preokret i slavlje Škota.

Škotima je ovo bila treća utakmica u skupini i treća pobjeda, dok Norvežani imaju remi i dva poraza.

Tvrda je bila utakmica u Podgorici, u sklopu skupine G, u kojoj su Crna Gora i Mađarska odigrali bez pogodaka. I jedni i drugi trenutačno su na četiri boda, odnosno, dva manje od Srbije koja je lider te skupine.

U skupini F Azerbajdžan i Estonija su u Bakuu odigrali bez pobjednika 1-1. Za obje reprezentacije to je bio prvi osvojeni bod u ovim kvalifikacijama, s kojim su i dalje na dnu ljestvice. Gosti su poveli pogotkom Sappinena u 27. minuti, dok je Azerbajdžan izbjegao poraz u 62. minuti kada je Krivocjuk postigao pogodak za 1-1.

Nogometaši Litve i Bugarske odigrali su 1-1 u Kaunasu, u kvalifikacijskom susretu skupine G za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. godine.

Premda je veliki dio utakmice Bugarska imala igrača više nije to uspjela iskoristiti i upisati premijernu pobjedu. Za obje reprezentacije ovo je prvi osvojeni bod u skupini.

Litva je imala odličan uvod u utakmicu te je povela u 15. minuti kada je strijelac bio Gridvainis. Bio je to ujedno prvi litavski pogodak u aktualnim kvalifikacijama za Euro. No, domaćin se samo dvije minute kasnije našao u problemima jer je isključen Lasickas, a Bugarska je igrača više naplatila do kraja prvog poluvremena. U 27. minuti Petkov je postigao pogodak za 1-1.

Unatoč igraču manje u nastavku susreta litavski nogometaši su sačuvali ranije zarađeni bod.

U skupini J premijernu pobjedu je ostvario Luksemburg koji je kao domaćin svladao Lihtenštajn 2-0. Prije ovog susreta Luksemburg je imao jedan bod u skupini, a osvojio ga je iznenađujuće na gostovanju kod Slovačke gdje je odigrao 0-0.

Skoro sat vremena je izdržao Lihtenštajn bez primljenog pogotka, no u 59. minuti je Danel Sinani razveselio domaće navijače zabivši gol za 1-0. Pobjednik je i definitivno riješen u završnici kada je Rodrigues u 89. minuti postigao gol za 2-0.

U tri utakmice Lihtenštajn je primio 13 pogodaka, a nije zabio ni jedan.

U zanimljivom i prilikama bogatom dvoboju kvalifikacijske skupine F, za odlazak na Euro 2024., nogometaši Belgije i Austrije su u Bruxellesu odigrali 1-1.

Austrijanci su poveli u 21. minuti kada je nakon kornera lopta došla do Gregoritscha na drugoj vratnici, a on je, uz pomoć domaćeg igrača Mangale, prevario Courtoisa.

U nastavku susreta Belgija, koja je igrala bez svog vođe De Bruynea, stisnula je suparnika, a do izjednačenja je stigla u 62. minuti. Romelu Lukaku je primio loptu na vrhu šesnaesterca, namjestio se i žestoko raspalio te naciljao mrežu. U 107 nastupu za Belgiju tijekom karijere postigao je Lukaku već 73 pogodak.

Dvoboj se potom potpuno otvorio, a sjajne šanse su potom propuštali Austrijanci. Sabitzer, a pogotovo Posch, morali su ponovno dovesti goste u vodstvo, no sjajno je u ovom potonjem slučaju reagirao Courtois. Na drugoj strani su uzvratili Carrasco i Lukaku, ali ni tada se rezultat nije mijenjao te je sve završilo podjelom bodova. U posljednjim sekundama i vratnica je spasila Austrijance od poraza nakon udarca Tielemansa.

Austrija je ostala prva na ljestvici, ima sedam bodova, odnosno, tri više od Belgije.

U skupini J Portugal je na domaćem terenu svladao Bosnu i Hercegovinu 3-0. Prvu veliku priliku na susretu imali su gosti koji su u 29. minuti izveli vrlo lijepu akciju s lošom završnicom. Sam, na deset metara od suparničkih vrata, loše je pucao Džeko, a Bosna i Hercegovina je bila kažnjena krajem prvog dijela kada je Portugalce u vodstvo doveo Bernardo Silva.

Neizvjesnih 1-0 stajalo je do 77. minute kada je Bruno Fernandes pogodio za 2-0 i time Portugalcima osigurao tri boda. Isti je igrač sve zaključio golom u 93. minuti. Bila je to treća utakmica Portugala u kvalifikacijama te treća pobjeda uz razliku pogodaka 13-0.

U toj grupi Island Slovačka je u gostima pobijedila Island 2-1, a dvoboj je odlučio domaći igrač Magnusson koji je u 70. minuti pogodio vlastitu mrežu. Prije toga je za domaćina strijelac bio Finnbogason iz jedanaesterca, a za goste Kucka.

Češka je rutinski obavila gostovanje kod Farskih otoka gdje je slavila 3-0 čime je dodatno potvrdila prvo mjesto u svojoj skupini E. Česi nakon tri utakmice imaju dvije pobjede i remi. Ogled na Farskim otocima bio je riješen nakon prvog dijela jer je na odmor Češka otišla s dva gola prednosti, uz golove Krejčija i Černyja. U nastavku je Vaclav Černy zabio još jednom za konačnih 3-0.

U toj je skupini još Albanija u Tirani pobijedila Moldaviju 2-0. Oba pogotka Albanija je postigla u nastavku susreta, prvo Asani u 51. pa Bajrami u 76. minuti. Albanija je time upisala prvu pobjedu u kvalifikacijama.

Gruzija je, u sklopu skupine A, u Larnaci svladala Cipar 2-1, a gol odluke dao je Davitašvili u 84. minuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 10:28