StoryEditorOCM
Strani nogometŠokirani tragedijom

Navijači Hajdukovog europskog protivnika zgroženi ubojstvom navijača: ‘Danas smo svi Grci, svi smo AEK‘

Piše Marko Bilić
8. kolovoza 2023. - 16:40

Sinoćnje ubojstvo 29-godišnjeg Michalisa Katsourisa u Ateni očekivano je izazvalo silne reakcije, ne samo grčke i hrvatske sportske javnosti, već i puno šire. U neredima koje je, kako navode grčki mediji i policija, "izazvalo stotinjak huligana iz Hrvatske, pojačano domaćom podrškom" puno je nastradalih, a najgore je prošao Michalis.

Naravno, rečeni događaj uznemirio je duhove u cijeloj Grčkoj, pa nas je zanimalo kako na to gledaju navijači PAOK-a uoči dvostrukog sraza s našim Hajdukom. Službenu stranicu solunskog kluba preplavile su reakcije i komentari navijača, no, malo je onih koji ovaj događaj povezuju s nadolazećim utakmicama sa splitskim Bijelima.

Jedan Vagglis je poručio "poduzmite mjere sljedeći četvrtak na Tumbi, jer opet igramo s Hrvatima", dok je drugi, znakovita imena Platon, žešći u svom izričaju:

- Kakva tragedija. Ne dopustimo da niti jedan Hrvat ne kroči u Solun!

image

Mural Alkisu Kampanosu kojega su prošle godine ubili huligani PAOK-a

AFP

Ostali komentatori ne bave se Hajdukom.

Očekivano, puno je reakcija, gotovo svi izražavaju sućut obitelji preminulog mladića, kao i navijačima AEK-a, svi su mišljenja da ovakva događanja naprosto moraju prestati i poručuju "sad je dosta".

Dobar dio javnosti za sve okrivljuje grčku policiju koja po njima za ovo nije bila spremna, a nije ni reagirala kako je trebala.

- U konvoju su prešli cijelu Grčku, kažu da su ih diskretno promatrali... Zar vlasti ne znaju da je UEFA zabranila gostovanje navijača!? Odakle im Molotovljevi kokteli, noževi i svo to oružje u Ateni, tolike kilometre su ih nosili iz Hrvatske, a da ih policija nigdje nije provjerila!? A kao, pratili su ih... Sad je za sve kasno, mladi život je otišao.

image

Uvidjaj na mjestu sinoćnjeg sukoba gdje je ubijen grčki navijač

Ronald Gorsic/Cropix

Puno je kritika na račun policije, a traže se i drastične kazne za krivce:

- Svatko tko ih pusti da napuste našu zemlju je suučesnik u ovome zločinu.

- Dajte im 30 godina zatvora svakom!

Neki upozoravaju na činjenicu da još ubojica još nije poznat, i da ne mogu baš svi dobiti "30 godina zatvora", odnosno 27 godina kolika je najduža zatvorska kazna u Grčkoj. Za pretpostaviti je, kažu, da će većina dobiti kaznene prijave za remećenje javnog reda i mira, a da ubojicu, ili ubojice, svakako treba kazniti dugogodišnjim zatvorom. Neki naglašavaju i "brutalnost grčkog pravosuđa", a i grčki zatvori se spominju u istom kontekstu.

image

Uspomene na Alkisa Kampanosa

AFP

Dio navijača jako zanima i jesu li krivci za smrt mladog Atenjanina huligani iz Hrvatske ili, pak, njihovi navijački "prijatelji" iz Panathinaikosa koji su im sinoć bilo "podrška" u neredima. Mahom izražavaju sućut navijačima AEK-a koji ih, međutim, optužuju za licemjerje zbog činjenice da su baš navijači PAOK-a prošle godine ubili navijača Arisa Alkisa Kampanosa nakon utakmice tog kluba i PAOK-a. U neisprovociranom napadu grupa mladića je nasmrt pretukla 19-godišnjeg Alkisa i pobjegla. Policija je pronašla osumnjičene za ovaj zločin, a suđenje dvanaestorici napadača, koji su svi navijači PAOK-a, nedavno je završilo

No, tim razmiricama i međusobnim optužbama usprkos prevladava tuga zbog izgubljenog mladog života sinoć u Ateni. Poziva se na "jedinstvo Grka", odnosno da u ovom trenutku svi moraju biti jedno bez obzira na klupske boje ("danas smo svi Grci, svi smo AEK"), i pitaju se "dokle i zašto više podjele".

image
AFP

Dionisis je napisao "Nogomet je život, zabava, ljubav i zdravlje, a ne smrt", a za kraj smo izdvojili komentar jednog Theodosisa:

- I šta će sada biti? Ništa. Svi ćemo izraziti sućut i za koji dan zaboraviti. A jedna kuća je zauvijek zatvorena i za jedne roditelje život gotov. I onda, za koji mjesec - opet isto. Promijenite zakone, odmah!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 19:12