StoryEditorOCM
Strani nogometZadnja provjera

Portugalski trener bogatog iskustva nam najavio večerašnji susret pa prognozirao: ‘Vidimo se u finalu‘

Piše Krešimir Milić
8. lipnja 2024. - 09:44

Generalna proba Hrvatskoj za Euro sprema se u subotu od 18.45 sati u Lisabonu. Ugostit će izabranike Zlatka Dalića reprezentacija koja bi trebala imati ulogu Španjolaca u pripremi za prvu utakmicu. Portugal je od samostalnosti ‘crna mačka‘ Hrvatskoj, jednostavno nijedna generacija u povijesti nije uspjela upisati pobjedu protiv Portugalaca. Sedam puta su se susretali, što u prijateljskima, što u službenim natjecanjima, a Portugalci su u šest utakmica slavili i jednom remizirali.

Momčad će na Euru ponovno predvoditi Cristiano Ronaldo, kojem će ovo biti šesto prvenstvo, a momčad punu zvijezda s klupe vodi Roberto Martinez. Niz je igrača u portugalskoj reprezentaciji izašao iz škole Benfice poput Felixa, Diasa, Cancela i drugih koji nosi dres portugalske nacionalne vrste, a u najavi utakmice porazgovarali smo s trenerom koji je u jednom dijelu karijere većinu njih i vodio. Joao Tralhao bio je 19 godina trener u omladinskom pogonu Benfice i kroz njegovo mentorstvo prošli su neki od najboljih nogometaša današnjice koji čine portugalsku reprezentaciju. U seniorskom nogometu bio je pomoćnik Thierryju Henryju, a dobar je prijatelj i s izbornikom Martinezom kojem je legendarni Francuz asistirao u Belgiji pa utakmicu u Lisabonu neće propustiti. 

- Ići svakako na utakmicu. Dobar sam prijatelj s Robertom Martinezom i gledao sam utakmicu protiv Finske, a ići ću i sad na Hrvatsku. Uvijek se trudim pratiti sve utakmice Portugala i biti tu prisutan.

image
Damir Krajac/Cropix

Kako vi vidite iz svoje perspektive ovu utakmicu koja je generalna proba za obje reprezentacije?

- Mislim da će to prije svega biti jedna dobra utakmica. Obje momčadi imaju sjajne igrače i velike rezultate na najvišim razinama. Također imaju velika očekivanja za idući Euro, a mislim da obje reprezentacije mogu doći do finala, a sigurno su kandidati za posljednja četiri u završnici. Ova utakmica je važna Hrvatskoj kao priprema za prvu utakmicu protiv Španjolske. Zato im treba izazov protiv Portugala da bi mogli isprobati neke taktičke zamisli koje imaju za prvu utakmicu Eura. Za Portugal je svaka utakmica važna jer to je momčad u kojoj je velika konkurencija i jako je dobro balansirana. Svi žele biti u prvih 11 i zato postoji natjecanje unutar momčadi te je jako teško doći do početne postave. Ova utakmica će vjerojatno biti pokazatelj prvih 11 za prvu utakmicu na Euru. Hrvatska je isto momčad puna velikih imena i talenata u kojoj je teško upasti u početnu postavu. Zato će ova utakmica biti pokazatelj izbornicima, a kad se god susretnu Portugal i Hrvatska to je uvijek sjajna utakmica.

Znamo i da Hrvatska nikad nije pobijedila vašu reprezentaciju?

- Povijest je važna, ali mislim da u ovom trenutku Hrvatska može pobijediti bilo koga, a isto tako mislim i za Portugal. Rezultati koje Hrvatska postigla dovoljno govore za sebe. Srebro i bronca s posljednja dva svjetska prvenstva. Isto tako utakmica na Euru 2016. između ove dvije reprezentacije je bila dosta izjednačena. Portugal je na kraju teško pobijedio s 1:0. To su utakmice u kojima može pobijediti bilo tko, a rekao bih da su Portugal i Hrvatska sigurno u top 5 najboljih momčadi Europe, a u visoko kotiraju i u svijetu.

Gdje vidite najveće prednosti Hrvatske, a gdje kod Portugala?

- Hrvatskoj je uvijek najveća prednost iskustvo Luke Modrića koji je jedan od najboljih veznjaka svijeta. On kontrolira ritam igre, kako će momčad igrati, zna kad treba ubrzati i kad usporiti. Kad gledamo Hrvatsku sve se uvijek vrti oko Modrića i kad je on u top formi, onda ih je teško pobijediti. Jasno, nije tu samo Modrić, niz je tu kvalitetnih igrača koji igraju na najvećoj svjetskoj razini. S druge strane najveća prednost Portugala je kreativnost u momčadi i zbog toga im je teško oduzeti loptu iz posjeda. Koju god poziciju pogledate svaki od igrača ima tu kreativnost, bilo to od stopera, preko bekova i veznog reda do napada. Portugal i Hrvatska vole igrati na posjed, ali mislim da je to kod nas malo izraženije. Imamo i top igrače u svim linijama momčadi, a kad s njima igrate na posjed i kontrolirate igru teško ih itko može pobijediti - zaključio je Tralhao.

image

Split, 250424. Bivsi trener Benfice Joao Tralhao

Jakov Prkic/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Antonio Balic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 05:43