StoryEditorOCM

Gruzija osvojila povijesni bod, u zadnjim sekundama utakmice mogli su i do pobjede

22. lipnja 2024. - 17:18

U dvoboju 2. kola skupine F EURA u Hamburgu su nogometaši Gruzije i Češke odigrali 1-1 (1-0). Za Gruziju je zabio Georges Mikautadze (45+4pen), a za Čehe izjednačio Patrik Schick (59).

Gruzija i Češka su remizirali, a nijedna momčad sigurno nije zadovoljna time, no puno žaljenja mogu imati Česi, koji su bili bolj i aktivnija momčad. Srećom po Gruzijce, svoj dan je imao njihov vratar Georgi Mamardashvili, koji je obranio čak 11 šuteva i najzaslužniji je za povijesni, prvi njihov bod na EURU.

Češka se pokazala puno boljom momčadi od Gruzije, no na odmor su otišli s golom zaostatka jer je na vratima Gruzije stajao Georgi Mamardashvili. Ovaj vratar Valencije je u prvom dijelu upisao čak osam obrana, a počeo je već u trećoj minuti kada je u roku od 20 sekundi zaustavio čak tri opasna udarca Čeha. Šut Adama Hložeka obranio je nogom, a potom i dva pokušaja Patrika Schicka završila su na rukavicama Gruzijca. 

Mamardashvili je u 23. minuti obranio opasan udarac Hložeka, koji je, činilo se, u istoj minuti ipak došao do gola. Hložek je tragikomično iz blizine pogodio u glavu gruzijskog vratara, a lopta se odbila u glavu češkog napadača i završila u mreži. Nakon poduže VAR konzultacije taj pogodak je ipak poništen.  

image
AFP

No, u sudačkoj nadoknadi prvog dijela nakon slobodnog udarca češki tragičar iz prvog susreta s Portugalom Robert Hranač je igrao rukom, a sudac je nakon pregleda VAR-a dosudio penal. Hranač je protiv Portugala postigao autogol i nosi veliki dio krivnje za drugi gol. Georges Mikautadze je lagano zabio za vodstvo Gruzije. Duboko u sudačkoj nadoknadi gruzijski junak Mamardashvili brani šut Schicka.

Česi su krenuli po poravnanje u drugom, no ipak su Gruzijci došli do najveće prilike iz protunapada kojeg je lošim šutom upropastio Anzor Mekvabishvili. Kazna je stigla već u sljedećem napadu. Nakon udarca s kuta Ondrej Lingr je šutom glavom pogodio vratnicu, a Patrik Schick je bio najbliži u prsima ugurao loptu u mrežu. Time je postao i prvi igrač u povijesti EURA, koji je golove zabijao desno i lijevom nogom, glavom i- od danas i tijelom.

Česi su pokušavali doći do drugog pogotka visokim nabačajima u gruzijski šesnaesterac, a Vladimir Coufal i Mojmir Chytil su u izglednim prilikama bili neprecizni.  U zadnjim sekundama utakmice Gruzijci su mogli do pobjede, ali je u 95. minuti nakon kontre u velikoj šansi Saba Lobjanidze pucao preko grede.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 17:19