StoryEditor
Strani nogometprirodna tranzicija

FIFA želi identičnu primjenu VAR-a: Naša je odgovornost osigurati igranje nogometa na isti način u cijelom svijetu

Piše Hina
9. srpnja 2020. - 18:28
Jakov Prkić/ Hanza media

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) inzistirat će da se video assistant referee tehnologija (VAR) primjenjuje na isti način u svim natjecanjima jer krovna nogometna federacija preuzima direktnu odgovornost za sustav.

Pitanjima VAR-a do sada se prvenstveno bavio Odbor za donošenje nogometnih pravila (IFAB), međutim FIFA je od prvog srpnja preuzela ulogu podrške organizatorima natjecanja na kojima se provodi VAR.

Bivši talijanski sudac, a sada predsjednik FIFA-inog sudačkog tijela Pierluigi Collina, rekao je Reutersu da je taj korak "prirodna tranzicija".

- IFAB kao organizacija ima obvezu upravljati nogometnim zakonima, uključujući VAR i protokol i propise. Međutim, jednom kada su zakoni igre postavljeni, posao IFAB-a je gotov - rekao je.

- FIFA se tada bavi edukacijom sudaca širom svijeta koja podržava sve udruge članice - dodao je.

Bilo je različitih varijacija u uporabi VAR-a na različitim natjecanjima i državnim ligama, ali Collina je naglasio kako bi trebao ujednačen pristup.

- Druga odgovornost FIFA-e je da se zakoni igre primjenjuju u cijelom svijetu na isti način. Ne mogu postojati različite primjene zakona igre na različitim kontinentima ili u različitim zemljama. Naša je odgovornost osigurati igranje nogometa na isti način u cijelom svijetu.

Naglasio je kako mogu postojati neke male razlike, ali općenita primjena trebala bi biti ista.

- Možete li zamisliti da u međunarodnoj konkurenciji igraju ekipe koje su navikle na različita tumačenja zakona igre u svojim domaćim natjecanjima ? "Odgovornost FIFA-e i IFAB-a je da se nogomet igra na isti način širom svijeta, za dobrobit onih koji je igraju - rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

28. rujan 2020 11:58