StoryEditorOCM
Strani nogometeuropska liga

Bayer u sudačkoj nadoknadi izbjegao prvi poraz u sezoni, sjajni Marseille, Milan, Liverpool i Roma

Piše Hina
7. ožujka 2024. - 23:06

Nogometaši Milana pobijedili su prašku Slaviju na domaćem terenu 4-2 u prvom dvoboju osmine finala Europske lige, a ujedno su više od sat vremena imali na travnjaku igrača više.

Gosti su u prve velike probleme upali u 26. minuti kada su ostali s igračem manje, isključen je Diouf. Samo osam minuta kasnije Giroud je golom za 1-0 naplatio brojčanu prednost Milana, ali već u 36. minuti je bilo 1-1 kada je domaćina šokirao Doudera.

Na odmor je Milan ipak otišao uz veliku prednost od dva pogotka nakon golova u završnici prvog dijela koje su dali Reijnders i Loftus-Cheek. Slavia se nije predavala te je smanjila na 2-3 golom Schranza u 65. minuti. Talijanski velikan ipak je došao do dva gola plusa, a konačni rezultat postavio je Pulišić golom pet minuta prije kraja.

Gotovo kompletan posao na putu prema četvrtfinalu Marseille je obavio u prvoj, domaćoj utakmici, u kojoj je pobijedio Villarreal 4-0. U prvom dijelu su strijelci za Marseille bili Veretout i Aubameyang iz jedanaesterca, uz autogol Mosquere. Početkom nastavka Aubameyang je zabio novi pogodak za 4-0 nakon čega su gosti ostali i s igračem manje. Bolje se Villarreal nosio s desetoricom te nije do kraja više primio pogodak.

Freiburg je pred svojim navijačima pobijedio West Ham 1-0, a jedini je gol dao austrijski reprezentativac Gregoritsch u 81. minuti, dok su u Lisabonu Benfica i Rangers odigrali 2-2.

Dva puta su gosti iz Škotske vodili nakon što su domaću mrežu pogađali Lawrence i Sterling u prvom poluvremenu, dok su Benficu u igru vraćali Di Maria golom iz jedanaesterca te Goldson koji je u 67. minuti dao autogol za konačnih 2-2.

Cijelu utakmicu s klupe za pričuve Rangersa je odgledao hrvatski reprezentativac Borna Barišić.

Vrlo blizu prvog poraza u službenim susretima ove sezone bili su nogometaši Bayera iz Leverkusena, ali lider Bundeslige ipak je izvukao 2-2 kod Qarabaga u prvom ogledu osmine finala Europske lige.

Prije gostovanja u Azerbajdžanu Bayer je ove sezone odigrao 34 utakmice. Pobijedio je u njih 30, dok je četiri puta remizirao, protiv Bayerna, Stuttgarta te dvije Borussije, iz Dortmunda i Moenchengladbacha. Posljednji put Bayer je izgubio krajem svibnja prošle godine, u finišu prošle sezone Bundeslige od Bochuma.

Nakon sjajne igre Qarabag je nakon prvog poluvremena vodio 2-0, a golove su dali Benzia u 26. minuti te razigrani Juninho u nadoknadi prvog poluvremena. U nastavku je uslijedilo buđenje Bayera koji je smanjio preko Wirtza u 70. minuti, dok je poraz izbjegnut u 92. minuti kada je češki napadač Schick pogodio za konačnih 2-2.

Za Bayer je od 80. minute zaigrao hrvatski reprezentativac Josip Stanišić.

Liverpool je debelo zakoračio prema četvrtfinalu Europske lige nakon pobjede u Pragu kod Sparte od 5-1. Rezultat Liverpoola je bio puno bolji od igre jer je velikim dijelom, pogotovo u prvom poluvremenu, domaćin bio ravnopravan.

No, dok je Sparta svoje šanse propuštala Liverpool je punio domaću mrežu. Strijelci su bili MacAllister u šestoj minuti iz jedanaesterca, potom Darwin Nunez u 25. minuti i sudačkoj nadoknadi prvog dijela, s tim da je jako lijep bio njegov prvi pogodak s 20-ak metara. Četvrti gol za Liverpool je dao Luis Diaz u 53. minuti, posljednji peti Szoboszlai u 94., dok je čak i za Spartu strijelac bio igrač Liverpoola, autogol je postigao Bradley.

Jednako je uvjerljivo prvu utakmicu osmine finala odradila Roma na svom Olimpicu. Rimski nogometaši svladali su premierligaša Brighton 4-0. U prvom poluvremenu su Rimljani koristili greške gostujuće obrane, a zabijali su Argentinac Dybala u 12. i Belgijac Lukaku u 43. minuti. Sve je zaokruženo golovima u nastavku Mancinija u 64. i Cristantea u 68. minuti.

U srijedu su prvu utakmicu osmine finala u Lisabonu odigrali Sporting i Atalanta, a dvoboj je okončan bez pobjednika 1-1.

Vratar hrvatske nogometne reprezentacije Dominik Livaković branio je čitav susret za Fenerbahce u 3-0 (1-0) gostujućoj pobjedi protiv Royale Union SG-a u Bruxellesu u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige.

Golove za Fenerbahce postigli su Batshuayi (20), Oosterwolde (84) i Tadić (90+4-11m).

Fenerbahce je tako postao treći klub koji je slavio na gostovanju s tri gola razlike, ranije u četvrtak je Maccabi iz Tel Aviva sa 4-1 svladao Olympiacos, a Lille sa 3-0 Sturm.

Uspješan gost bila je i Fiorentina koja je u Budimpešti sa 4-3 svladala Maccabi iz Haife.

Dva bivša europska prvaka Ajax i Aston Villa u Amsterdamu su igrali 0-0, a istim je rezultatom završio i susret Servettea i Viktorije iz Plzena. Borna Sosa odigrao je svih 90 minuta za Ajax, Jakov Medić je ostao na klupi dok Josip Šutalo nije imao pravo nastupa zbog crvenog kartona.

Osim Dinama, jedini uspješan domaćin bio je Molde koji je svladao Club Brugge sa 2-1.

Uzvrati su za tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:15