StoryEditorOCM
RukometKomentar

Udah - izdah! Krenuo je rukometni Euro, opustite se i ne sekirajte jer već prvog dana veljače sve ćete zaboraviti...

Piše Ivan Renić
12. siječnja 2024. - 18:26

Dograbite omiljeno piće, kakve grickalice, udobno se smjestite i – opustite se! Ide rukomet. Udah – izdah. Idemo još jednom. Nemojte se sekirat‘. Krenulo je Europsko prvenstvo u sportu koji u fokus javnosti dospije od siječnja do siječnja, od turnira do turnira. A kako to u Hrvata biva, onda smo svi odjednom rukometni stručnjaci.

Svi znamo zašto je Červara trebalo odmah potjerati, kada se Balić trebao ostaviti ili zašto Duvnjak još uvijek igra. Dokazano je već nebrojeno puta – Hrvatska je zemlja sunca, mora i izbornika svih sportova. Svi znaju sve. A ovih se dana baš zagrijavaju oni rukometni...

Ali ne vrijedi. Sport je to koji će (nažalost) s prvim danom veljače opet pasti u zaborav. Prosječni hrvatski poznavatelj sportskih prilika interes za njega spremit će u zadnji škafetin. Jer koga briga kako igraju Zagreb i Nexe ili, pak, nama malo bliže Trogir, Metković, Kaštela? Odgovor je – nikog živog osim šačice zaljubljenika. Rukometno bilo jače zakuca tek nekoliko puta u sezoni pred kakav derbi ili europsku utakmicu kao što je nedavno bio slučaj u Trogiru. Tužna je to istina.

image
Damir Škomrlj/Cropix

All-Star

Vratimo se na reprezentaciju. Odavno već roster ovako nije „pucao po šavovima”. Jasno vam je o čemu se radi kada je prekobrojan postao Luka Stepančić, jedno vrijeme prvi izbor Hrvatske na poziciji desnog vanjskog. U rosteru su ostala tri ljevaka na toj poziciji Luka Lovre Klarica, Mateo Maraš i Ivan Martinović. Sjajno. Puni smo i na ostalim pozicijama.

I zadnje, ali ne i manje bitno. Na Euro vodimo tri vrhunska vratara. Filip Ivić, Matej Mandić i Dominik Kuzmanović (ako se vrati). Ono što nam je kronično nedostajalo proteklih godina, sada je konačno tu. Imamo se pravo nadati usprkos tome što vjerojatno već u prvoj utakmici krojimo sudbinu i to baš protiv Španjolske.

image
Damir Škomrlj/Cropix

Opustite se, stoga, ne vrijedi se nervirati i lamentirati o tome zašto Šipić sporo izlazi, zašto Cindrić nije proigrao pivota ili kako to da nam desno krilo nije šutnulo nijednom u prvom poluvremenu!? Prepustimo stvari izborniku i igračima, ljudima koji znaju što rade. Opustimo se i uživajmo. Jer ovaj put zaista imamo dobru, dobru reprezentaciju. Punu na svim pozicijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. listopad 2024 15:32