StoryEditorOCM
RukometOPET U NIŠTA

Europa nas se prepala, a sad nam se podsmjehuje. Ovo je priča o raspadu svih hrvatskih nadanja

Piše Marko Bilić
22. siječnja 2024. - 18:08

Sad je definitivno kraj svih naših nadanja na Europskom prvenstvu u Njemačkoj. I vrijeme za prve analize prikazanog. Puno toga neobjašnjivo je, bez obzira na ozljede (Martinović, Mandić), viroze i težak ždrijeb, dojam je da su naši rukometaši neshvatljivo padali kako je prvenstvo odmicalo, a za to nije bilo valjanog razloga jer imamo širinu momčadi i bogat roster kao nikada, a nakon dugo vremena i dva bravurozna vratara (Kuzmanović, Mandić).

Posljednji "čavao u lijesu" naših očekivanja zabili su nam Islanđani, do sada posljednji bez osvojena boda u drugome krugu. Poveli su naši s 8:4, još neko vrijeme držali tu prednost, no protivnik je okrenuo na 13:15. Odgovorila je Hrvatska s pet golova u nizu (18:15), ponadali smo se novoj pobjedi ne znajući u tom trenutku da je to bio zadnji trzaj naših na ovoj utakmici. Sve do kraja bila je jednosmjerna ulica Islanđana prema našim vratima, da nije bilo vratara Kuzmanovića Island bi utakmicu i ranije prelomio.

image
Ante Čizmić/Cropix

Gdje smo griješili? Prije svega u impotentnom napadu, osim ponekog razornog šuta Srne, Klarice i Duvnjaka sve drugo bilo je bezidejno i čista improvizacija. Brojna križanja imala su za posljedicu i more tehničkih pogrešaka i izgubljenih lopti iz kojih su Islanđani hitali u brze kontre i zabijali "lake golove". Lopte na naše kružne napadače nisu prolazile, sve je bilo baš bezidejno.

Od naših 18:16 do islandskih 26:32 u drugme dijelu, serija protivnika od 8:16 sve govori.

Prvenstvo je za naše završeno, barem što se ambicija tiče. Ostala je još formalnost protiv domaćina Njemačke u zadnjem kolu. Bit će zanimljivo analizirati igru Hrvatske na ovom natjecanju, dojma smo da smo morali puno bolje i više. Odavno nismo imali toliko dobrih igrača u rosteru, toliko potentnu momčad, četiri ljevaka (nismo nikada), šutere (nismo odavno), dva super vratara (nismo odavno) i sva tri iskusna, Cindrića, Karačića, Duvnjaka... Izbornik Perkovac imao je puno mogućnosti, ali smo tonuli kako je prvenstvo odmicalo. Izbornik je iza utakmice preuzeo odgovornost za ovaj rezultat u Njemačkoj.

Reprezntacija je nova, s puno mladih igrača, imamo strašan potencijal. Slijede nam kvalifikakcije za Olimpijske igre u Parizu, uz to smo dogodine i jedan od domaćina Svjetskog prvenstva. Prilike su tu, ali trebat će bolje od ovoga u Njemačkoj. Materijal je tu, valja ga dobro izbrusiti.

image
Ante Čizmić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:52