StoryEditor
Ostalosretno

Udruga za mali nogomet Split slavi 55 godina: Izrasli smo u najveću sportsku amatersku organizaciju u Hrvatskoj

20. siječnja 2021. - 17:23
Matko Biljak

Prošle 2020. godine koju nam je svima potpuno poremetio koronavirus, preokrenuo nam živote naopako, u drugi plan pale su i mnoge bitne sportske godišnjice, jubileji, otkazana su posve ili maksimalno pojednostavljena razna obilježavanja, fešte...

Tako je u nezasluženoj sjeni ostala i 55. godišnjica Udruge za mali nogomet Split (UMNSt) pod čijom paskom se svakog tjedna natječe više od dvije tisuće ljubitelja malog baluna. A tako je već generacijama, pet i pol desetljeća. Sve je počelo u ožujku davne 1965. godine. Naravno, igrao se mali balun i prije u gradu pod Marjanom, ali od te godine su počela službena, organizirana natjecanja.

Naslov u Slobodnoj tog petka 12. ožujka 1965. je bio: „Sutra počinje službeno prvenstvo Splita u malom nogometu”. U organizaciji tadašnjeg Općinskog odbora za mali nogomet, preteče UMNSt-a, startalo je tada prvenstvo na rukometnom terenu sportskog parka veslačkog kluba Mornar na Poljudu. Natjecalo se 12 momčadi, a titula prvog prvaka Splita pripala je momčadi Palmolive.

Od tada do da nas, već 55 godina, evo sada i 56, se organizirano igra mali balun u Splitu. Počelo se s jednom ligom i 12 momčadi. Ove sezone natječe se 129 momčadi u deset liga. Godišnje Udruga organizira preko dvije tisuće utakmica. Nakon što se broj sudionika stabilizirao proteklih godina, u zadnjih nekoliko godina opet raste. Čak ni korona ne može ništa splitskom malom balunu.

- Očekivali smo pad broja momčadi zbog koronavirusa, a imamo ih više nego prošle sezone kada smo već u odnosu na onu prethodnu povećali broj momčadi. Imamo broj momčadi na razini od prije 12 godina. Mi smo najveća sportska amaterska organizacija na razini države i šire, u cijeloj regiji. Nitko nema veću masovnost – rekao nam je predsjednik UMNSt-a Josip Radić.

- Do prije dvije godine upozoravali smo na pad broja momčadi u kategorijama mladih, a porast broja veteranskih momčadi. U zadnje dvije godine se taj trend promijenio. Bez obzira što su splitska igrališta prazna, raste interes za lige mladih, a veterani bujaju iz godine u godinu – rekao je Radić i ne znajući koliko je nesvjesno u posljednjem dijelu rečenice čak i doslovno bio u pravu.

Međutim, i mlađi u naponu snage, i veterani koji „bujaju”, guštaju kada se nađu s ekipom, bace na balun, pa brontulaju poslije na pivi jedni drugima zbog ovog ili onog poteza, bez obzira dobili ili izgubili. To treće poluvrijeme nije u propozicijama, ali nema prave ekipe koja ga se slijepo ne drži. A tek „team building” okupljanja...

Mali balun je ono što sve te prijatelje i ekipe veže i spaja. Igra se u Velikoj dvorani SC-a Gripe, maloj dvorani Spaladium Arene, vanjskom igralištu FESB-a.

- Jedni smo od rijetkih koji su završili prošlu sezonu. Napravili smo to tako da smo kalendarski zagazili u ovu sezonu. Nismo željeli prošle sezone proglašavati prvake na temelju nekih trenutnih tablica. Zato smo ovu sezonu malo modificirali, skratili smo sustav natjecanja. Taman smo odigrali kolo-dva nove sezone kada nas je koronavirus opet zaustavio. No, ako bude sve u redu modificiranu sezonu ćemo završiti do kraja lipnja, a 1. rujna planiramo opet početi s normalnom idućom sezonom. Svi podaci o ligama, susretima, momčadima mogu se naći na suvremenoj internetskoj stranici Udruge (www.umnsplit.hr).

- Od iduće sezone na našoj web stranici će se moći pratiti i live rezultati. Klikneš i vidiš koliko stoji tvoja momčad, tko je dao gol... Kako što delegat upiše moći će se live pratiti. Snimamo utakmice, koliko to možemo pokriti. Ali planiramo u budućnosti raditi i live prijenose utakmica, bez angažiranja snimatelja, koji će se moći gledati na našoj stranici – najavio je Radić.

Fokus UMNSt-a su masovnost, rekreacija, zdravi život...

- Organizacija je dignuta na visoki nivo, recimo pravne stvari rješavamo sve bolje i bolje. Ima mo dvoje zaposlenih, više od pedeset službenih osoba, sudaca, delegata, mjeritelja vremena, stručne komisije, komisije za suđenje... Prema svima uredno podmirujemo sve obveze.

U Upravnom odboru su Mijo Bakić, Vicko Dorić, Marjan Saša, Teo Radostić i Josip Radić. Svi su volonteri. Netko se više bavi pravnim segmentom, netko natjecateljskim... No, da ne ispadne baš sve idealno...

- Tražimo volontera koji bi se malo više pozabavio marketingom. Volimo reći za sebe da smo uspavani marketinški gigant.

Što ste uopće planirali povodom 55. godišnjice?

- Bez obzira na ovu situaciju vjerojatno ne bismo radili posebno obilježavanje jer, da se vratim i na prethodnu temu, ne znamo kako bismo to adekvatno marketinški iskoristili za dobrobit naše Udruge. Nedostaje nam takav profil čovjeka – otvoreno će Radić.

No, ideja svih profila Udruzi ne nedostaje. Jedna nam se posebno svidjela.

- Planiramo pokrenuti projekt natjecanja na razini srednjih i osnovnih škola. U dogovoru s dogradonačelnicom planiramo već na proljeće napraviti pilot projekt natjecanja srednjih, a možda i osnovnih škola. Sve će to djeci biti besplatno. Grad i ravnatelji pojedinih škola bi nam dali školska igrališta na korištenje, ostalo bismo sami financirali i pokušali u to uključiti KIF. Neće se igrati u dvorani, nego iskonski, na otvorenom. U slučaju baš lošeg vremena prebacit ćemo se u dvoranu. Želimo se približiti mladim ljudima, da ih maknemo od računala, igrica, televizije.

‘Sanjamo Dom malog baluna’

Uredno Udruga podmiruje i svoje obveze za najam terena. Dvorana im je, kažu, nedosanjani san.

- Naša dugogodišnja težnja je imati koncesiju na neko zemljište gdje bismo izgradili Dom malog nogometa, ne samo Udruge, nego kompletnog malog nogometa. Tu bi Udruga bila nositelj kvalitete, iz nje su izašli svi klubovi koji se trenutno natječu na nacionalnoj razini. Sve je te igrače odgojila Udruga. Naša želja je samo da dobijemo svoje malo mjesto pod suncem – naglasio je Radić.

Osim nedostatka vlastitog doma, problem Udruge je i skupi uredski prostor koji plaća čak osam eura po kvadratu.

- U razgovoru s novoizabranim odgovornima iz SSŠ-a vidimo da nećemo biti zaboravljeni, njihovu podršku da je Udruga kao organizacija interes grada Splita, zbog promocije sporta, rekreacije, prevencije bolesti, masovnosti. Veselimo se suradnji s novim vodstvom, u preliminarnim razgovorima ostavili su nam jako dobar dojam u razmišljanjima o budućnosti Udruge. Svakako očekujemo nastavak razgovora i ovakve suradnje, pa i kroz razgovore da Udruga pronađe svoje mjesto u SSŠ-u kao samostalna članica, da i tu Udruga bude valorizirana kako zbog svoje masovnosti, značaja i tradicije i zaslužuje – rekao je Radić.

UMNSt danas

10 liga - pet liga mladih i pet veteranskih (od toga jedna veterani 45)

129 momčadi

preko 2000 utakmica godišnje

preko 2100 registriranih igrača

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 11:02