StoryEditor
Ostalotrojac šampiona

I atletika ima jake adute za izbor ‘Slobodne‘ - Klaru Andrijašević, Filipa Mihaljevića i Marka Čeku

Piše Vedran Babić
10. siječnja 2021. - 17:22
Nikola Vilić/Cropix

Dalmatinsku atletsku obitelj u izboru Slobodne Dalmacije za Sportsko ime 2020. godine predstavljaju Filip Mihaljević, Marko Čeko i Klara Andrijašević.

Drugim riječima - ponajbolji bacač kugle u svijetu, skakačka zvijezda u usponu te nadarena srednjoprugašica.

Mihaljević je mjesto među nominiranima za najboljeg sportaša zaslužio novim hrvatskim dvoranskim rekordom od 21.84 metara koji je postavio krajem veljače na mitingu u Beogradu.

Time je ujedno izjednačio svoj najbolji domet i na otvorenom, što je svakako ohrabrenje za godinu što je počela. Prošle je zime s dva prva mjesta i jednim trećim osvojio World Indoor Tour, potom je bacio taj rekordni hitac u Beogradu, pa očekivano postao prvak Hrvatske, a u kolovozu je na mitinzima u Poljskoj dvaput bio drugi s hicima 21.35 i 21.59.

Zbog ozljede je 26-godišnji Livnjak morao zaključiti sezonu početkom rujna, no njegove izvedbe u protekloj godini daju mu za pravo vjerovati kako će ubrzo probiti i tu magičnu granicu od 22 metra.

U kategoriji najboljeg sportaša nominiran je i Marko Čeko koji se iz zvijezde budućnosti transformirao u zvijezdu sadašnjosti hrvatske atletike. Ljetos je u Zagrebu „eksplodirao” postavši seniorski prvak Hrvatske na 100 i 200 metara te u skoku u dalj. Prvi je put skočio preko 8 metara (8.04) i to dva puta u nizu, a na „stotki” je oborio vlastiti rekord (10.46).

Dvadesetogodišnji Kninjanin i član kluba Sveti Ante tu se nije zaustavio. Na seniorskom prvenstvu Balkana osvojio je zlato u dalju te broncu na 200 metara, a debitirao je i na mitingu Dijamantne lige u Stockholmu odličnim petim mjestom (7.84 m). Iako i u sprinterskim disciplinama konstantno napreduje, dalj mu je disciplina broj jedan.

Trener Dražen Lasić za njega kaže da je sposoban skočiti 8.30, što bi značilo i obaranje dugogodišnjeg rekorda Siniše Ergotića (8.23).

A nešto južnije, iz Makarske, stiže nam jedna od kandidatkinja za najbolju sportašicu Dalmacije Klara Andrijašević, članica AK Sveti Marko i već par godina najbolja sportašica grada pod Biokovom.

Prošle je godine Klara osvojila drugo mjesto na 3000 metara na juniorskom prvenstvu Balkana, u istoj je konkurenciji dvoranskog prvenstva Balkana uzela broncu na 1500 metara, a na mitingu u Mariboru istrčala je osobni rekord na 800 metara koji sada iznosi 2:13.57.

Klari je samo 19 godina i tek je sada formalno mlađa seniorka. Najbolje stvari od nje tek dolaze.

Kliknite na poveznicu ispod kako biste vidjeli kompletnu listu nominiranih sportaša i dali svoj glas.

Sportsko ime Dalmacije‘: ‘Slobodna‘ tradicionalno bira najbolje dalmatinske sportaše, i vi možete dati svoj glas

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. siječanj 2021 18:40