StoryEditorOCM
Ostalošok do šoka

SP hokej na ledu: nekoliko velikih iznenađenja, neki favoriti nisu stigli do polufinala

Piše Hina
25. svibnja 2023. - 23:08

Hokejaši Latvije senzacionalnom su pobjedom 3-1 protiv favorizirane Švedske, ostvarenom u četvrtak u Rigi, prvi put u povijesti izborili plasman u polufinale Svjetskog prvenstva eltine divizije, a tamo ih čeka Kanada koja je u četvrtfinalu nadigrala Finsku s 4-1. 

U prve dvije četvrtfinalne utakmice Amerikanci su svladali reprezentaciju Češke s 3-0, a Nijemci su s 3-1 iznenadili Švicarce.

Do senzacionalne pobjede protiv Švedske Latvijce je predvodio sjajni vratar Arturs Šilovs koji je obranio 40 od 41 udarca švedskih hokejaša te time omogućio svojim suigračima da s tri pogotka iz 15 udaraca osiguraju Latviji mjesto u borbi za odličja.

Dans Ločmelis (13), Miks Indrašis (46) i Janis Jaks (54) bili su strijelci za povijesnu pobjedu Latvijaca, dok je Timothy Liljegren (30) jedini od švedskih igrača uspio svladati Šilovsa.

Pred Latvijcima je put u Tampere, gdje će ih u subotu u polufinalu čekati najtrofejnija reprezentacija na svjetskim prvenstvima, momčad Kanade koja je u Nokia Areni svladala Finsku s 4-1 i uzvratila za prošlogodišnji poraz u finalu SP-a.

Dvije reprezentacije koje su se na posljednja tri izdanja svjetskog prvenstva borile za zlato, morale su se sastati već u četvrtfinalu, jer su Finci osvojili treće mjesto u svojoj grupi, a Kanađani porazom od Švicaraca završili kao drugi u svojoj skupini.

U Tampereu Fincima nije pomogla podrška domaćih navijača, jer su Kanađani bili konkretniji u izglednim situacijama pred finskim golom. Jack Quinn (8) je bio strijelac u prvoj trećini, a Samuel Blais (31) u drugoj za 2-0. Michael Carcone (43) je povećao prednost na 3-0 već na početku trećeg dijela utakmice. Fincima je nekakvu nadu u preokret donio Teemu Hartikainen (57), ali ni minutu poslije kanadski kapetan Tyler Toffoli (58) pogodio je nebranjenu mrežu za konačnih 4-1.

Kanađani su se tako osmi put zaredom plasirali u polufinale na svjetskim prvenstvima te će u subotu (13.20 sati) protiv Latvije tražiti put prema svom sedmom finalu na posljednjih osam smotri najboljih hokejaških reprezentacija.

U drugom subotnjem polufinalu (17.20 sati) Njemačka će pokušati iznenaditi reprezentaciju SAD-a i tako doći do svog prvog finala u povijesti. Iako imaju u svojoj kolekciji dva zlata i devet srebrnih odličja, ni američki hokejaši nikada nisu igrali u finalu otkako je uveden nokaut sustav (1992.).

Finale je na rasporedu u nedjelju (19.20 sati), a prije toga (14.20 sati) ćemo doznati tko će iz Tamperea otići s brončanim odličjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 01:32