StoryEditorOCM
Ostalomračna prošlost

Šok iz Nizozemske! Na Olimpijske igre šalju čovjeka koji je silovao 12-godišnju djevojčicu: ‘To je najveća greška...‘

Piše Gradimir Đukarić/SN
29. lipnja 2024. - 13:53

Nizozemsku će na Olimpijskim igrama u Parizu predstavljati osuđeni silovatelj!? Steven van de Velde (29), koji će se natjecati u odbojci na pijesku, osuđen je 2014. godine na četiri godine zatvora zbog silovanja djevojčice koja je imala 12 godina. Iz zatvora je pušten 2017. godine, pišu Sportske novosti.

- Znamo Stevenovu povijest - rekao je generalni direktor nizozemskog odbojkaškog saveza Michel Everaert dodajući kako su prije de Veldeovog povratka u sport imali razgovore s Nizozemskim nacionalnim olimpijskim odborom (NOC) i Međunarodnom odbojkaškom federacijom (FIVB).

- On je tada bio osuđen prema engleskom zakonu i odslužio je kaznu. Od tada smo u stalnom kontaktu sa Stevenom, koji je sada u potpunosti reintegriran u nizozemsku odbojkašku zajednicu - dodao je Everaert.

image
AFP

De Velde se odmah po izlasku iz zatvora vratio odbojci i izrazio kajanje.

- Učinio sam ono što sam učinio. Ne mogu to vratiti, pa ću morati snositi posljedice. To je najveća greška u mom životu - kazao je prije nekoliko godina.

Naravno odluka da osuđeni silovatelj bude dio olimpijskog tima izazvala je dosta negodovanja.

- Nakon osude i kazne, Steven van de Velde vratio se na najvišu razinu sporta korak po korak pod stručnim vodstvom. Od 2017. ponovno sudjeluje na međunarodnim turnirima. Vratio profesionalnom sportu na temelju smjernica koje između ostalog navode uvjete pod kojima se sportaši u vrhunskom sportu mogu vratiti nakon presude. Van de Velde sada ispunjava sve kvalifikacijske uvjete za Olimpijske igre i stoga je dio tima - oglasili su se iz nizozemskog olimpijskog odbora.

image
AFP

I sam odbojkaš svjestan je toga kako će njegov nastup u Parizu privući dosta pozornosti.

- Razumijem da uoči najvećeg sportskog događaja na svijetu ovo može privući pozornost međunarodnih medija. Zbog druge prilike koju sam dobio od roditelja, prijatelja, poznanika i kolega, koji su me ponovno prihvatili nakon najveće greške u mom tada mladom životu- Zahvalan sam i nizozemskom odbojkaškom savezu jer su mi uz jasne uvjete i dogovore ponudili ponovno budućnost u ovom lijepom sportu. Ali također se prisjećam tinejdžera kakav sam bio, koji je bio nesiguran, nespreman za život vrhunskog sportaša i nesretan iznutra, jer nisam znao tko sam i što želim - kazao je.

image
AFP

Ju‘Riese Colon, izvršna direktorica američke organizacije SafeSport, poručila je kako je "duboko zabrinuta da bi svatko tko je osuđen za seksualni napad na maloljetnicu mogao sudjelovati na Olimpijskim igrama 2024."

- S timovima iz cijelog svijeta koji se spremaju okupiti u Parizu, od kojih mnogi uključuju maloljetne sportaše, ovo šalje opasnu poruku da medalje i novac znače više od njihove sigurnosti. Bavljenje sportom je privilegija, a ne pravo - kazala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 13:53