StoryEditorOCM
Ostalokraljica sportova

Sandra Perković ostala je bez medalje u bacanju diska, senzacionalna pobjeda Laulauge Tausage

Piše R. R.
22. kolovoza 2023. - 21:57

Najbolja hrvatska atletičarka Sandra Perković ostala je bez odličja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, završivši finale u bacanju diska na petom mjestu s hicem od 66,57 metara, što joj je najbolji rezultat u ovoj sezoni. No s ovim je rezultatom okončan i veliki niz od pet uzastopnih medalja na svjetskim prvenstvima, uključujući i dvije zlatne.

Sandri je ovo bilo 16. finale najvećih natjecanja i tek treći put je ostala bez odličja. S time da ono prvo finale, na SP-u u Berlinu 2009. ne možemo ni računati jer naša je atletičarka tada još bila juniorka i sam plasman među 12 najboljih je bio svojevrsna senzacija. Na sljedećih 11 velikih natjecanja (!) na kojima je nastupila Sandra je osvajala medalje, a serija je stala na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje je završila na četvrtom mjestu. Lani se vratila sa srebrom na SP-u u Eugeneu i zlatom na EP-u u Münchenu.

Sandra je natjecanje u finalu otvorila hicem u zaštitnu mrežu, no u drugoj seriji je fantastično bacila do 66,57 metara što je ujedno njen najbolji rezultat ove sezone čime je u tom trenutku držala treće mjesto iza Amerikanke Allman i Kineskinje Feng. U trećoj je seriji ponovno hitac bacila u mrežu, ali je bio osiguran ulazak među osam koji je otvarao borbu za medalje.  U četvrtoj seriji bacila je Sandra 65.64 metara i tako se zadržala na trećem mjestu jer nakon nje su bacale Feng (67.18m) i Allman (68.79m). U petoj seriji Sandra baca 65.09 metara no tada je već pala na peto mjesto jer su odlične nastupe imale Amerikanka Tausaga i Nizozemka van Klinken koje su se uključile u borbu za medalje. Posljednji hitac Sandre Perković nije donio nikakav pomak iako je dobro „ispucan“, okrenuo se i skratio svoj let, te je najbolja hrvatska atletičarka u svom sedmom nastupu na Svjetskom prvenstvu natjecanje okončala na peto mjestu.

Finale diska u Budimpešti je bilo fantastično, ono što je uspjela napraviti 25-godišnja Amerikanka Laulauga Tausaga je zbilja senzacionalno,  na mala je vrata ušla među osam najboljih, a potom je u petoj seriji bacila do 69,49 metara i time za pet metara popravila svoj osobni rekord,

Srebro je osvojila njena sunarodnjakinja i aktualna olimpijska pobjednica Valerie Allman s hicem od 69,23 metara koja je imala fantastičnu seriju sa šest hitaca, ali je na kraju ostala bez titule. Brončanom medaljom se okitila Kineskinja Feng Bin (68,20 metra), svjetska prvakinja iz Eugenea prošle godine.

image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
image
Ben Stansall/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:24