stdClass Object ( [id] => 629314 [title] => Sa sobom su nosili dehidrirani urin, pokušali su pregaziti policajca, organizirali borbe pasa i pucali sami sebi u nogu: u posljednja dva desetljeća nije prošlo ovoliko dana, a da neki igrač NFL-a nije uhićen [alias] => sa-sobom-su-nosili-dehidrirani-urin-pokusali-su-pregaziti-policajca-organizirali-borbe-pasa-i-pucali-sami-sebi-u-nogu-u-posljednja-dva-desetljeca-nije-proslo-ovoliko-dana-a-da-neki-igrac-nfl-a-nije-uhicen [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Američki nogomet najpopularniji je sport u SAD-u, a zadobiva sve više poklonika i izvan američkog kontinenta.

Jedan od najagresivnijih sportova na svijetu zahtijeva jake i čvrste igrače koji su spremni zadati udarac svom protivniku, ali i primiti ga. No, ti su igrači, osim na terenu, izuzetno agresivni i problematični i izvan njega te često imaju problema sa zakonom.

Stoga je činjenica da je danas 74. dan zaredom da se nije dogodilo nijedno uhićenje aktivnog igrača NFL-a velika vijest, iako možda i ne zvuči tako.

Naime, ovo je najdulji period bez uhićenja od 2000. godine, odnosno otkad web stranica specijalizirana za te podatke vodi statistiku.

Posljednji je uhićen igrač Arizona Cardinalsa Darius Philon, koji je prijetio pištoljem plesačici u jednom noćnom klubu, a do toga je došlo 9. kolovoza ove godine. Nakon toga, svi su se uzorno ponašali.

Darius Philon

Doduše, jedan od najboljih igrača lige, wide receiver Antonio Brown otpušten je od New England Patriotsa zbog optužbi za silovanje te njegova pravna bitka tek započinje. Ali, bez obzira na to, ovakvo nešto je nezapamćeno u protekla dva desetljeća tijekom kojih je prosjek jedno uhićenje svako sedam dana.

Dakle, svakih sedam dana jedan aktivan igrač bivao je uhićen, i to na uzorku od cijele godine, a ne samo šest mjeseci koliko sezona traje. Naglašavam riječ “aktivan” jer ima mali milijun primjera umirovljenih igrača koji su osuđivani za svakakve zločine i koji služe dugogodišnje zatvorske kazne, dok je nekima čak presudila i smrtna.

Javnosti su vjerojatno najpoznatiji primjeri O.J. Simpsona te u novije vrijeme Aarona Hernandeza, bivšeg igrača Patriotsa, koji se 2017. objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Hernandez je služio doživotnu kaznu zbog ubojstva svog budućeg šogora, dok je prije toga sudjelovao u nekoliko incidenata koji su uključivali vatreno oružje, a bio je optužen i za ubojstvo još dvoje ljudi.

Mučna životna priča

Hernandezova životna priča izuzetno je mučna. Dok je još bio dijete, otac je psihički i fizički maltretirao njega i njegova brata, a kasnije je bio i seksualno zlostavljan od starijeg dječaka, koji ga je prisiljavao na oralni seks.

Kao rezultat svega toga, Hernandez je razvio teški oblik paranoje, imao je problema s drogom te česte ispade bijesa. Također, iako je bio izuzetno marljiv na treninzima, žudio je za pozornošću, što je njegovu treneru, strogom Billu Belichicku, jako smetalo.

No, obdukcija je otkrila još jednu stvar, o kojoj se tek nakon njegove smrti počelo više pričati u javnosti - Hernandez je imao kroničnu traumatičnu encefalopatiju (CTE).

Riječ je o neurodegenerativnoj bolesti koja se javlja kao rezultat opetovanih udaraca u glavu, a čiji su glavni simptomi promjenjiva raspoloženja, koja nerijetko idu u ekstreme, te problemi s jasnim razmišljanjem. Medicinski fakultet u Bostonu 2017. godine objavio je rezultate istraživanja u kojima su naveli da je od 111 preminulih bivših igrača američkog nogometa čiji su mozak pregledali, kod njih 110 pronađen CTE.

Od CTE-a je patio i Jovan Belcher, linebacker Kansas City Chiefsa, koji je 2012. prvo usmrtio svoju djevojku, da bi potom i sebi oduzeo život.

Zbog toga je vodstvo lige od prošle sezone redefiniralo najteže prekršaje te postrožilo kazne za prekršitelje.

Navedena bolest nije jedini razlog problematičnog ponašanja velikog broja igrača, u tome ulogu igraju i neke druge činjenice, kao primjerice mjesto iz kojeg dolaze te obiteljska i društvena pozadina.

No, da ne bi ušli preduboko u filozofiranje o problemima koji utječu na američko društvo kao cjelinu, idemo se malo pozabaviti brojkama te analizirati sva uhićenja od 2000. pa naovamo. Spoiler alert, rezultati su indikativni.

Antonio Brown

Hvatači na vrhu liste

Od ukupno 917 uhićenja, njih 224 otpada na vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, 108 na posjedovanje ili konzumiranje ilegalnih droga, 104 na kućno nasilje, 78 na napad te 50 na remećenje javnog reda i mira. Tih pet najčešćih zauzimaju skoro dvije trećine svih nedjela, a poredak najčešćih prekršitelja po pozicijama ide u prilog teoriji da je CTE možda i najveći krivac za njih.

Naime, na vrhu liste nalaze se wide receiveri, odnosno hvatači kojima se lopta najčešće upućuje i koji trpe možda i najteže te, što je još važnije, iznenadne udarce.

Na drugom mjestu su linebackeri, obrambeni igrači koji se nalaze u drugoj od tri linije obrane, i koji su zaduženi za nanošenje najtežih udaraca, koji nerijetko budu upravo glavom.

Na trećem mjestu su cornerbackovi, obrambeni “parnjaci” wide receivera koji nerijetko u mlađim uzrastima znaju igrati i upravo tu poziciju, dok running backovi i obrambeni tackleovi zaključuju top 5. No, tri vodeće pozicije se ipak izdvajaju.

Uvjerljivo su na dnu ofenzivni i defenzivni linijaši, koji zajedno imaju samo tri uhićenja u posljednjih 19 godina. Za pojašnjenje, to su oni “ugodno popunjeni” simpatični divovi koji su postavljeni s obje strane lopte u čučnju i koji gotovo da i ne primaju udarce, već se njihov zadatak sastoji samo od hrvanja sa svojim protivničkim parom.

Igrači koji su zaduženi samo za ispucavanje lopte u protivnički teritorij također nisu poznati po ekscesima, dok su oni čiji je zadatak nogom pogoditi gol četverostruko problematičniji od njih. No, razlog tome vjerojatno leži u tome što su oni smatrani “posebnim biljkama”, kao primjerice vratari u nogometu.

Kao što smo već rekli, razlozi uhićenja su razni, ali da ovaj tekst ne bi bio previše tmuran, mi ćemo se u nastavku osvrnuti na one najbizarnije.

Randy Moss

Michael Vick, quarterback koji je glasio kao veliki talent i bio izabran kao prvi pick na draftu 2001. godine, imao je nekoliko problema sa zakonom, ali najpoznatiji je onaj kada je bio osuđen na tri godine zatvora uvjetno zbog sudjelovanja u borbi pasa. Vick je, naime bio jedan od organizatora borbi od kojih su se neke održavale čak i u njegovu dvorištu. Jadne životinje pretrpjele su stravične ozljede, a neke su čak i preminule, stoga je uz uvjetnu kaznu Vick morao uplatiti milijun dolara za doživotnu skrb preživjelih životinja, a kasnije je postao borac protiv borbi životinja.

Shaun Rogers je 2010. godine uhićen na aerodromu u Clevelandu jer je u ručnoj prtljazi imao napunjen pištolj. Nikada nije objasnio zašto je mislio da ga osiguranje neće primijetiti.

Nije to jedini pokušaj krijumčarenja spornih predmeta u avion. Aerodromsko osiguranje je 2005. zadržalo running backa Minnesota Vikingsa Onterria Smitha, jer je sa sobom imao dehidrirani urin i spravu koju nitko prije nije vidio. Nakon pomne istrage, osiguranje je uspjelo saznati da je u pitanju “Whizzinator”, sprava koja se koristi da bi dehidrirani urin pretvorila u tekućinu i tako pomogla osobi proći test na drogu. Smith je ipak nedugo zatim pao treći put na doping testu te je bio suspendiran cijelu sezonu, nakon čeka ga je Minnesota otpustila i više nije zaigrao u NFL-u.

Randy Moss, drugi igrač svih vremena prema broju touchdown hvatanja u regularnoj sezoni i član Kuće slavnih NFL-a, napravio je ogromnu glupost dok je bio na fakultetu. Trebao je odslužiti 30-dnevnu zatvorsku kaznu zbog nanošenja teških ozljeda dok je još bio u srednjoj školi, a on je neposredno pred ulazak u zatvor popušio joint. Nakon što je pao na testu na droge, kazna mu je produljena za još 60 dana, od čega tjedan dana u samici te je otpušten sa sveučilišta Florida State.

No, još je bizarnija priča iz 2002. godine. Moss se pripremao napraviti ilegalno polukružno skretanje, a policajka koja je to vidjela zapriječila mu je put i naredila da se zaustavi. Moss se nije zaustavio, već ju je udario autom, a iako je kažnjen sa samo 1200 dolara i 40 sati dobrotvornog rada, odšteta koju je morao isplatiti ozlijeđenoj policajki navodno je sadržavala šest znamenki.

Cecil Collins je u prvoj godini svoje profesionalne karijere provalio u kuću žene koju je poznavao iz teretane da bi je promatrao dok spava, za što je dobio zatvorsku kaznu od 15 godina, a tamo se oženio djevojkom koju je upoznao kada je došla u posjet drugom zatvoreniku.

Za kraj imamo dvije priče koje najbolje opisuju svu moć životne ironije.

U prvoj je protagonist Eugene Robinson, safety koji uz razne individualne uspjehe ima jedan Super Bowl naslov. Robinson je 1998. dobio Bart Starr nagradu za “izrazito moralan karakter”, a malo kasnije te iste večeri predstavio je taj svoj izrazito moralan karakter u punom sjaju i zaradio uhićenje zbog toga što je policajki prerušenoj u prostitutku pokušao platiti seksualne usluge.

Plaxico Burress

Pištolj niz nogavicu

Glavni lik druge priče je čovjek spektakularnog imena, Plaxico Burress. NFL je inače poznat po igračima s iznimno čudnim imenima, ali ovo je definitivno jedno od najboljih. Razmislite malo o tome, Plaxico Burress.

No, da krenemo na priču. Burress je u studenome 2008. sa sobom ponio napunjen pištolj u jedan noćni klub u New Yorku, a spremio ga je u džep od hlača. U jednom trenutku je posegnuo za njim i... Upucao sam sebe u nogu. Razlog zbog kojeg je posegnuo za njim nije poznat, a Burress se branio rekavši da mu je pištolj počeo kliziti niz nogavicu te ga je pokušao uhvatiti. Proglašen je krivim po dvjema točkama optužnice - za ilegalno posjedovanje oružja i za neoprezno ugrožavanje okoline, te je odslužio 20 mjeseci zatvora. E Plaxico, Plaxico...

Iako je prosjek igrača koji su bili uhićeni niži od nacionalnog prosjeka SAD-a, činjenica da je od 1720 trenutačno aktivnih igrača njih skoro pet posto uhićeno u nekom trenutku karijere zvuči zabrinjavajuće.

Vodstvo lige također tu igra veliku ulogu jer su suspenzije vrlo često neadekvatne počinjenim nedjelima, a u prilog im ne ide ni praksa ignoriranja nedjela sve dok ona ne iziđu u javnost.

S druge strane, Colin Kaepernick zbog klečanja za vrijeme himne već skoro tri godine ne može pronaći angažman.

Ali, to je tako jer je NFL prije svega tvornica zabave, a ne sport. Da, dobro ste pročitali, NFL nije registriran kao sportska organizacija, već kao sportsko-zabavni biznis, kao primjerice WWE (profesionalno hrvanje, iliti “kečeri”). Stoga, sve ovo napisano možda i ne treba previše čuditi.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => srušen rekord [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-10-22 15:25:08 [created_by] => 39370 [created_by_alias] => Antonio Juričić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-10-22 17:05:09 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-10-22 15:53:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 6458 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2019/10/22/SD Portal/11991732.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1920x1280" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38714383 Threads: 3 Questions: 7119532781 Slow queries: 3307831 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608914807 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/ostalo/sa-sobom-su-nosili-dehidrirani-urin-pokusali-su-pregaziti-policajca-organizirali-borbe-pasa-i-pucali-sami-sebi-u-nogu-u-posljednja-dva-desetljeca-nije-proslo-ovoliko-dana-a-da-neki-igrac-nfl-a-nije-uhicen-629314 [printLink] => /sport/ostalo/sa-sobom-su-nosili-dehidrirani-urin-pokusali-su-pregaziti-policajca-organizirali-borbe-pasa-i-pucali-sami-sebi-u-nogu-u-posljednja-dva-desetljeca-nije-proslo-ovoliko-dana-a-da-neki-igrac-nfl-a-nije-uhicen-629314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 24878 [name] => NFL [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nfl [link] => /tag/nfl ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253247 [name] => Colin Kaepernick [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => colin-kaepernick [link] => /tag/colin-kaepernick ) [2] => stdClass Object ( [id] => 345105 [name] => O.J. Simpson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => o-j-simpson [link] => /tag/o-j-simpson ) [3] => stdClass Object ( [id] => 509198 [name] => Aaron Hernandez [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => aaron-hernandez [link] => /tag/aaron-hernandez ) [4] => stdClass Object ( [id] => 509199 [name] => Randy Moss [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => randy-moss [link] => /tag/randy-moss ) [5] => stdClass Object ( [id] => 509200 [name] => Jovan Belcher [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jovan-belcher [link] => /tag/jovan-belcher ) [6] => stdClass Object ( [id] => 509201 [name] => Plaxico Burress [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plaxico-burress [link] => /tag/plaxico-burress ) [7] => stdClass Object ( [id] => 509202 [name] => Onterrio Smith [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => onterrio-smith [link] => /tag/onterrio-smith ) [8] => stdClass Object ( [id] => 509203 [name] => Michael Vick [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => michael-vick [link] => /tag/michael-vick ) [9] => stdClass Object ( [id] => 509204 [name] => Eugene Robinson [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => eugene-robinson [link] => /tag/eugene-robinson ) [10] => stdClass Object ( [id] => 509205 [name] => Cecil Collins [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cecil-collins [link] => /tag/cecil-collins ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => srušen rekord [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sa sobom su nosili dehidrirani urin, pokušali su pregaziti policajca, organizirali borbe pasa i pucali sami sebi u nogu: u posljednja dva desetljeća nije prošlo ovoliko dana, a da neki igrač NFL-a nije uhićen [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-13-31-43-39370 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/22/SD Portal/11991732.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2019/10/22/SD Portal/11991732.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Američki nogomet najpopularniji je sport u SAD-u, a zadobiva sve više poklonika i izvan američkog kontinenta.

Jedan od najagresivnijih sportova na svijetu zahtijeva jake i čvrste igrače koji su spremni zadati udarac svom protivniku, ali i primiti ga. No, ti su igrači, osim na terenu, izuzetno agresivni i problematični i izvan njega te često imaju problema sa zakonom.

Stoga je činjenica da je danas 74. dan zaredom da se nije dogodilo nijedno uhićenje aktivnog igrača NFL-a velika vijest, iako možda i ne zvuči tako.

Naime, ovo je najdulji period bez uhićenja od 2000. godine, odnosno otkad web stranica specijalizirana za te podatke vodi statistiku.

Posljednji je uhićen igrač Arizona Cardinalsa Darius Philon, koji je prijetio pištoljem plesačici u jednom noćnom klubu, a do toga je došlo 9. kolovoza ove godine. Nakon toga, svi su se uzorno ponašali.

Darius Philon

Doduše, jedan od najboljih igrača lige, wide receiver Antonio Brown otpušten je od New England Patriotsa zbog optužbi za silovanje te njegova pravna bitka tek započinje. Ali, bez obzira na to, ovakvo nešto je nezapamćeno u protekla dva desetljeća tijekom kojih je prosjek jedno uhićenje svako sedam dana.

Dakle, svakih sedam dana jedan aktivan igrač bivao je uhićen, i to na uzorku od cijele godine, a ne samo šest mjeseci koliko sezona traje. Naglašavam riječ “aktivan” jer ima mali milijun primjera umirovljenih igrača koji su osuđivani za svakakve zločine i koji služe dugogodišnje zatvorske kazne, dok je nekima čak presudila i smrtna.

Javnosti su vjerojatno najpoznatiji primjeri O.J. Simpsona te u novije vrijeme Aarona Hernandeza, bivšeg igrača Patriotsa, koji se 2017. objesio u svojoj zatvorskoj ćeliji.

Hernandez je služio doživotnu kaznu zbog ubojstva svog budućeg šogora, dok je prije toga sudjelovao u nekoliko incidenata koji su uključivali vatreno oružje, a bio je optužen i za ubojstvo još dvoje ljudi.

Mučna životna priča

Hernandezova životna priča izuzetno je mučna. Dok je još bio dijete, otac je psihički i fizički maltretirao njega i njegova brata, a kasnije je bio i seksualno zlostavljan od starijeg dječaka, koji ga je prisiljavao na oralni seks.

Kao rezultat svega toga, Hernandez je razvio teški oblik paranoje, imao je problema s drogom te česte ispade bijesa. Također, iako je bio izuzetno marljiv na treninzima, žudio je za pozornošću, što je njegovu treneru, strogom Billu Belichicku, jako smetalo.

No, obdukcija je otkrila još jednu stvar, o kojoj se tek nakon njegove smrti počelo više pričati u javnosti - Hernandez je imao kroničnu traumatičnu encefalopatiju (CTE).

Riječ je o neurodegenerativnoj bolesti koja se javlja kao rezultat opetovanih udaraca u glavu, a čiji su glavni simptomi promjenjiva raspoloženja, koja nerijetko idu u ekstreme, te problemi s jasnim razmišljanjem. Medicinski fakultet u Bostonu 2017. godine objavio je rezultate istraživanja u kojima su naveli da je od 111 preminulih bivših igrača američkog nogometa čiji su mozak pregledali, kod njih 110 pronađen CTE.

Od CTE-a je patio i Jovan Belcher, linebacker Kansas City Chiefsa, koji je 2012. prvo usmrtio svoju djevojku, da bi potom i sebi oduzeo život.

Zbog toga je vodstvo lige od prošle sezone redefiniralo najteže prekršaje te postrožilo kazne za prekršitelje.

Navedena bolest nije jedini razlog problematičnog ponašanja velikog broja igrača, u tome ulogu igraju i neke druge činjenice, kao primjerice mjesto iz kojeg dolaze te obiteljska i društvena pozadina.

No, da ne bi ušli preduboko u filozofiranje o problemima koji utječu na američko društvo kao cjelinu, idemo se malo pozabaviti brojkama te analizirati sva uhićenja od 2000. pa naovamo. Spoiler alert, rezultati su indikativni.

Antonio Brown

Hvatači na vrhu liste

Od ukupno 917 uhićenja, njih 224 otpada na vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, 108 na posjedovanje ili konzumiranje ilegalnih droga, 104 na kućno nasilje, 78 na napad te 50 na remećenje javnog reda i mira. Tih pet najčešćih zauzimaju skoro dvije trećine svih nedjela, a poredak najčešćih prekršitelja po pozicijama ide u prilog teoriji da je CTE možda i najveći krivac za njih.

Naime, na vrhu liste nalaze se wide receiveri, odnosno hvatači kojima se lopta najčešće upućuje i koji trpe možda i najteže te, što je još važnije, iznenadne udarce.

Na drugom mjestu su linebackeri, obrambeni igrači koji se nalaze u drugoj od tri linije obrane, i koji su zaduženi za nanošenje najtežih udaraca, koji nerijetko budu upravo glavom.

Na trećem mjestu su cornerbackovi, obrambeni “parnjaci” wide receivera koji nerijetko u mlađim uzrastima znaju igrati i upravo tu poziciju, dok running backovi i obrambeni tackleovi zaključuju top 5. No, tri vodeće pozicije se ipak izdvajaju.

Uvjerljivo su na dnu ofenzivni i defenzivni linijaši, koji zajedno imaju samo tri uhićenja u posljednjih 19 godina. Za pojašnjenje, to su oni “ugodno popunjeni” simpatični divovi koji su postavljeni s obje strane lopte u čučnju i koji gotovo da i ne primaju udarce, već se njihov zadatak sastoji samo od hrvanja sa svojim protivničkim parom.

Igrači koji su zaduženi samo za ispucavanje lopte u protivnički teritorij također nisu poznati po ekscesima, dok su oni čiji je zadatak nogom pogoditi gol četverostruko problematičniji od njih. No, razlog tome vjerojatno leži u tome što su oni smatrani “posebnim biljkama”, kao primjerice vratari u nogometu.

Kao što smo već rekli, razlozi uhićenja su razni, ali da ovaj tekst ne bi bio previše tmuran, mi ćemo se u nastavku osvrnuti na one najbizarnije.

Randy Moss

Michael Vick, quarterback koji je glasio kao veliki talent i bio izabran kao prvi pick na draftu 2001. godine, imao je nekoliko problema sa zakonom, ali najpoznatiji je onaj kada je bio osuđen na tri godine zatvora uvjetno zbog sudjelovanja u borbi pasa. Vick je, naime bio jedan od organizatora borbi od kojih su se neke održavale čak i u njegovu dvorištu. Jadne životinje pretrpjele su stravične ozljede, a neke su čak i preminule, stoga je uz uvjetnu kaznu Vick morao uplatiti milijun dolara za doživotnu skrb preživjelih životinja, a kasnije je postao borac protiv borbi životinja.

Shaun Rogers je 2010. godine uhićen na aerodromu u Clevelandu jer je u ručnoj prtljazi imao napunjen pištolj. Nikada nije objasnio zašto je mislio da ga osiguranje neće primijetiti.

Nije to jedini pokušaj krijumčarenja spornih predmeta u avion. Aerodromsko osiguranje je 2005. zadržalo running backa Minnesota Vikingsa Onterria Smitha, jer je sa sobom imao dehidrirani urin i spravu koju nitko prije nije vidio. Nakon pomne istrage, osiguranje je uspjelo saznati da je u pitanju “Whizzinator”, sprava koja se koristi da bi dehidrirani urin pretvorila u tekućinu i tako pomogla osobi proći test na drogu. Smith je ipak nedugo zatim pao treći put na doping testu te je bio suspendiran cijelu sezonu, nakon čeka ga je Minnesota otpustila i više nije zaigrao u NFL-u.

Randy Moss, drugi igrač svih vremena prema broju touchdown hvatanja u regularnoj sezoni i član Kuće slavnih NFL-a, napravio je ogromnu glupost dok je bio na fakultetu. Trebao je odslužiti 30-dnevnu zatvorsku kaznu zbog nanošenja teških ozljeda dok je još bio u srednjoj školi, a on je neposredno pred ulazak u zatvor popušio joint. Nakon što je pao na testu na droge, kazna mu je produljena za još 60 dana, od čega tjedan dana u samici te je otpušten sa sveučilišta Florida State.

No, još je bizarnija priča iz 2002. godine. Moss se pripremao napraviti ilegalno polukružno skretanje, a policajka koja je to vidjela zapriječila mu je put i naredila da se zaustavi. Moss se nije zaustavio, već ju je udario autom, a iako je kažnjen sa samo 1200 dolara i 40 sati dobrotvornog rada, odšteta koju je morao isplatiti ozlijeđenoj policajki navodno je sadržavala šest znamenki.

Cecil Collins je u prvoj godini svoje profesionalne karijere provalio u kuću žene koju je poznavao iz teretane da bi je promatrao dok spava, za što je dobio zatvorsku kaznu od 15 godina, a tamo se oženio djevojkom koju je upoznao kada je došla u posjet drugom zatvoreniku.

Za kraj imamo dvije priče koje najbolje opisuju svu moć životne ironije.

U prvoj je protagonist Eugene Robinson, safety koji uz razne individualne uspjehe ima jedan Super Bowl naslov. Robinson je 1998. dobio Bart Starr nagradu za “izrazito moralan karakter”, a malo kasnije te iste večeri predstavio je taj svoj izrazito moralan karakter u punom sjaju i zaradio uhićenje zbog toga što je policajki prerušenoj u prostitutku pokušao platiti seksualne usluge.

Plaxico Burress

Pištolj niz nogavicu

Glavni lik druge priče je čovjek spektakularnog imena, Plaxico Burress. NFL je inače poznat po igračima s iznimno čudnim imenima, ali ovo je definitivno jedno od najboljih. Razmislite malo o tome, Plaxico Burress.

No, da krenemo na priču. Burress je u studenome 2008. sa sobom ponio napunjen pištolj u jedan noćni klub u New Yorku, a spremio ga je u džep od hlača. U jednom trenutku je posegnuo za njim i... Upucao sam sebe u nogu. Razlog zbog kojeg je posegnuo za njim nije poznat, a Burress se branio rekavši da mu je pištolj počeo kliziti niz nogavicu te ga je pokušao uhvatiti. Proglašen je krivim po dvjema točkama optužnice - za ilegalno posjedovanje oružja i za neoprezno ugrožavanje okoline, te je odslužio 20 mjeseci zatvora. E Plaxico, Plaxico...

Iako je prosjek igrača koji su bili uhićeni niži od nacionalnog prosjeka SAD-a, činjenica da je od 1720 trenutačno aktivnih igrača njih skoro pet posto uhićeno u nekom trenutku karijere zvuči zabrinjavajuće.

Vodstvo lige također tu igra veliku ulogu jer su suspenzije vrlo često neadekvatne počinjenim nedjelima, a u prilog im ne ide ni praksa ignoriranja nedjela sve dok ona ne iziđu u javnost.

S druge strane, Colin Kaepernick zbog klečanja za vrijeme himne već skoro tri godine ne može pronaći angažman.

Ali, to je tako jer je NFL prije svega tvornica zabave, a ne sport. Da, dobro ste pročitali, NFL nije registriran kao sportska organizacija, već kao sportsko-zabavni biznis, kao primjerice WWE (profesionalno hrvanje, iliti “kečeri”). Stoga, sve ovo napisano možda i ne treba previše čuditi.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/sa-sobom-su-nosili-dehidrirani-urin-pokusali-su-pregaziti-policajca-organizirali-borbe-pasa-i-pucali-sami-sebi-u-nogu-u-posljednja-dva-desetljeca-nije-proslo-ovoliko-dana-a-da-neki-igrac-nfl-a-nije-uhicen-629314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7c49389c68addf4cafa772c7e475dbe31e1753c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sa+sobom+su+nosili+dehidrirani+urin%2C+poku%C5%A1ali+su+pregaziti+policajca%2C+organizirali+borbe+pasa+i+pucali+sami+sebi+u+nogu%3A+u+posljednja+dva+desetlje%C4%87a+nije+pro%C5%A1lo+ovoliko+dana%2C+a+da+neki+igra%C4%8D+NFL-a+nije+uhi%C4%87en&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsa-sobom-su-nosili-dehidrirani-urin-pokusali-su-pregaziti-policajca-organizirali-borbe-pasa-i-pucali-sami-sebi-u-nogu-u-posljednja-dva-desetljeca-nije-proslo-ovoliko-dana-a-da-neki-igrac-nfl-a-nije-uhicen-629314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fsa-sobom-su-nosili-dehidrirani-urin-pokusali-su-pregaziti-policajca-organizirali-borbe-pasa-i-pucali-sami-sebi-u-nogu-u-posljednja-dva-desetljeca-nije-proslo-ovoliko-dana-a-da-neki-igrac-nfl-a-nije-uhicen-629314 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => srušen rekord [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Ostalosrušen rekord

Sa sobom su nosili dehidrirani urin, pokušali su pregaziti policajca, organizirali borbe pasa i pucali sami sebi u nogu: u posljednja dva desetljeća nije prošlo ovoliko dana, a da neki igrač NFL-a nije uhićen

Piše Antonio Juričić
22. listopada 2019. - 17:53

Američki nogomet najpopularniji je sport u SAD-u, a zadobiva sve više poklonika i izvan američkog kontinenta.

Jedan od najagresivnijih sportova na svijetu zahtijeva jake i čvrste igrače koji su spremni zadati udarac svom protivniku, ali i primiti ga. No, ti su igrači, osim na terenu, izuzetno agresivni i problematični i izvan njega te često imaju problema sa zakonom.

Stoga je činjenica da je danas 74. dan zaredom da se nije dogodilo nijedno uhićenje aktivnog igrača NFL-a velika vijest, iako možda i ne zvuči tako.

Naime, ovo je najdulji period bez uhićenja od 2000. godine, odnosno otkad web stranica specijalizirana za te podatke vodi statistiku.

Posljednji je uhićen igrač Arizona Cardinalsa Darius Philon, koji je prijetio pištoljem plesačici u jednom noćnom klubu, a do...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 15:31