StoryEditorOCM
Ostaloto bi bio presedan

Nevjerojatna situacija: američki ‘domoroci‘ žele svoju reprezentaciju na Olimpijskim igrama, Biden im dao podršku

Piše Vedran Božičević/SN
28. prosinca 2023. - 11:29

Kad je 2017. godine donio kontroverznu odluku da svi budući organizatori ljetnih Olimpijskih igara mogu prema vlastitom afinitetu ubaciti do pet sportova koji će jednokratno biti u olimpijskom programu, Međunarodni olimpijski odbor (MOO) otvorio je put u popriličan kaos.

Baseball i softball su, primjerice, u Tokiju bili dio Olimpijskih igara, u Parizu ih dogodine neće biti, pa će u Los Angelesu 2028. opet uskrsnuti pod olimpijskim krugovima... Karate je u Tokiju ubačen u olimpijsku priču, u Parizu ga veće neće biti, ali ćemo zato u francuskoj prijestolnici kao olimpijski sport gledati breakdance... Njega, pak, neće biti u Los Angelesu u kojem se pojavljuju neki novi sportovi, a tko zna s kakvom će tek idejom izaći Australci koji su domaćini Igara 2032. godine, pišu Sportske novosti.

Uglavnom, sve se polako pretvara u farsu u kojoj jedan sport malo jest olimpijski, pa malo nije, pa onda opet malo jest... A cijela priča bi mogla postati još bizarnija jer je jedan od tih jednokratnih olimpijskih sportova sada odlučio izaći s dodatnim zahtjevom koji se kosi sa svim pravilnicima i tradicijom olimpijskog pokreta. Riječ je o lacrosseu, jednom od pet sportova koji su se izborili za ulazak u program Igara u Los Angelesu, i koji sada traži da pod posebnom zastavom nastupi reprezentacija Haudenosaunee, konfederacija američkih domorodačkih naroda.

image

Bivše reprezentativke Haudenosauneea u lacrosseu

AFP

Irokezi, skupina jezično srodnih sjevernoameričkih indijanskih plemena, koji se kao konfederacija nazivaju Haudenosaunee, smatraju se osnivačima lacrossea, momčadskog sporta čiji je cilj postići pogodak gumenom loptom, koristeći palicu s pričvršćenom mrežicom na vrhu. Podatak da su ovu igru u različitim varijantama igrali još u 12. stoljeću, omogućio je Irokezima da se izbore da na svjetskim prvenstvima u lacrosseu nastupaju kao samostalna reprezentacija. Pod imenom Haudenosaunee na posljednja su tri SP-a osvojili brončane medalje i jedna su od svega pet reprezentacija u povijesti ovog sporta koje su osvajale odličja na svjetskim smotrama.

Sve su ovo razlozi zbog kojih je konfederacija Haudenosaunee odlučila tražiti od MOO-a da i na Igrama u Los Angelesu nastupi pod vlastitom zastavom, umjesto pod onima SAD-a ili Kanade, a podršku su ranije ovog mjeseca dobili i od američkog predsjednika Joea Bidena.

- Ne mogu se sjetiti dostojnijeg kandidata za priključenje Olimpijskim igrama od konfederacije koja je doslovno izmislila sport - rekao je viši savjetnik Bijele kuće Tom Perez.

Posve je jasno, međutim, da na Olimpijskim igrama nastupaju reprezentacije neovisnih zemalja, a ne predstavnici regija, autonomnih pokrajina ili zajednica. Po istom bi se principu, recimo, mogli javiti Škoti kao začetnici curlinga i zahtijevati da u tom sportu nastupaju pod svojom, a ne britanskom zastavom. Poznato je, isto tako, da se Engleska, Škotska, Wales i Sjeverna Irska na svjetskim nogometnim prvenstvima natječu odvojeno, ali na OI nastupaju zajednički kao Velika Britanija.

image

Bivše reprezentativke Haudenosauneea u lacrosseu

AFP

U zajedničkoj izjavi, World Lacrosse i konfederacija Haudenosaunee zahvalili su Bidenu na potpori, iako su svjesni da put do njihova cilja neće biti jednostavan.

- Poštujemo format Olimpijskih igara i ne želimo probiti nikakve granice koje možda nisu u najboljem interesu olimpijskog pokreta. Znamo da ovo predstavlja mali izazov i veselimo se suradnji s MOO-om koji će biti odlučujući faktor. Želimo biti sigurni da razumiju važnost lacrossea za našu zajednicu i svijet - rekao je Leo Nolan, izvršni direktor reprezentacije Haudenosaunee.

Pristane li u konačnici MOO na ovakav ustupak, to bi moglo otvoriti Pandorinu kutiju jer bi se i mnogi drugi mogli početi javljati sa sličnim zahtjevima. No s obzirom na neke prethodne odluke krovnog tijela olimpijskog pokreta, ništa nas ne bi iznenadilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:01