stdClass Object ( [id] => 1157559 [title] => Između ideala i novca: sport sve više seli na Bliski istok, a petrodolari bi mogli ‘dokrajčiti‘ ono malo istinskih vrijednosti koje još nisu nestale [alias] => izmedu-ideala-i-novca-sport-sve-vise-seli-na-bliski-istok-a-petrodolari-bi-mogli-dokrajciti-ono-malo-istinskih-vrijednosti-koje-jos-nisu-nestale [catid] => 284 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ross Douthat, poznati američki politički analitičar i kolumnist New York Timesa, 2015. godine je u jednoj svojoj kolumni prvi iskoristio izraz "woke capitalism", koji bi se na hrvatski najbolje mogao prevesti kao "probuđeni kapitalizam". Taj izraz zapravo je samo derivat "woke" kulture koja se proteklih godina proširila svijetom u želji da se iz svakodnevice istrijebi diskriminacija osoba po bilo kakvoj osnovi.

Douthat je u suštini htio ukazati na nastojanje velikih tvrtki da podrže progresivne društvene pokrete kako bi zadržali svoj utjecaj u društvu, a oni koji su do danas nastavili problematizirati taj "probuđeni kapitalizam" uglavnom se slažu kako je njegova svrha prvenstveno zadržavanje dobre pozicije na tržištu, a ne iskrena želja za unaprjeđenjem civilizacije, te kako se uključivanjem povijesno marginaliziranih skupina ljudi u promotivne svrhe njih zapravo eksploatira.

Ništa drugačije nije ni u svijetu sporta, što i ne treba toliko čuditi ako znamo da se i taj segment društva sve više pretvara u najobičniji poligon za zaradu. Tako se Nike primjerice etablirao kao jedan od najizraženijih promicatelja "woke" kulture u svijetu sporta kada je 2018. za svoje zaštitno lice uzeo Colina Kaepernicka, tamnoputog igrača američkog nogometa, kojem su San Francisco 49ersi otkazali suradnju nakon što je na pripremama 2016. odlučio klečati za vrijeme intoniranja američke himne, kako bi ukazao na problem rasne nejednakosti u SAD-u.

Njegov potez, koji se ubrzo proširio među velikim brojem igrača u ligi, naišao je uglavnom na osude vlasnika NFL franšiza, od kojih su većina bijelci u poznim godinama koji njeguju republikanske vrijednosti. Nike se tada odlučio pozicionirati na tržištu kao progresivna tvrtka koja stoji iza "malog čovjeka" koji pokušava promijeniti svijet nabolje, iako treba naglasiti i to da je najveći proizvođač sportske opreme na svijetu samo nekoliko mjeseci prije uspostavljanja suradnje s Kaepernickom produžio ugovor s NFL-om do 2028. kao službeni sponzor opreme.

Mundijal i kontroverze

Nikeovo pozicioniranje na društvenoj mapi, koje se u određenoj mjeri može nazvati i "sjedenjem na dvije stolice", zapravo je postao standard u svijetu sporta, a 2022. će u tom kontekstu po mnogočemu biti posebno izazovna. Ove godine više nego ikada naglasak će biti na borbi između sportskih i civilizacijskih ideala s jedne te novca s druge strane.

Godina s kojom smo se prije nešto više od tjedan dana oprostili donijela nam je pokušaj najmoćnijih nogometnih klubova da pokrenu zatvorenu "Superligu", katarski PSG uspio je dovesti Lionela Messija i tako oformiti nadrealan napadački trojac, Newcastle United je u kontroverznim okolnostima prodan saudijskoj kraljevskoj obitelji, a uz sve to veliki broj važnih sportskih natjecanja organiziran je na Bliskom istoku. Do 14. siječnja traje Dakar Rally koji se po treći put se održava u Saudijskoj Arabiji, tri posljednje utrke Formule 1, koja je imala najuzbudljiviju završnicu u svojoj povijesti, vožene su na Bliskom istoku (Katar, Saudijska Arabija i UAE), Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održalo se u Abu Dhabiju, a u Dohi su Magnus Carlsen i Ian Nepomniachtchi odigrali spektakularni meč koji je odlučivao o svjetskom šahovskom prvaku.

---

image
Posljednje tri utrke prošlosezonske Formule 1 vožene su u Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE
AFP
---

Nova godina nam u suštini donosi sve to, samo u još "nabrijanijoj" verziji. Ideja o Superligi daleko je od mrtve, pogotovo zato što su Juventus koji se nalazi u ogromnoj rezultatskoj krizi, Barcelona koja je u tolikom financijskom kaosu da ne može ni registrirati igrača kojeg je kupila te Real Madrid kojem doduše dobro ide i formalno ostali vjerni ideji te se povlače po sudovima s UEFA-om. Javni investicijski fond Saudijske Arabije koji upravlja Newcastleom, a za kojeg je vodstvo Premier lige procijenilo da je neovisan od države, iako je njegov predsjednik saudijski princ i de facto vladar te zemlje Mohammed bin Salman, pokušat će od posrnulog premierligaša stvoriti novu europsku velesilu. A vrhunac će se dogoditi u studenome, kada će u Kataru započeti najveći sportski događaj na svijetu nakon Olimpijskih igara – Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Od trenutka kada je Katar izabran za domaćina Mundijala u sumnjivim okolnostima, kontroverze se nisu stale stišavati. Od problema visokih temperatura u toj zemlji, zbog kojih će svi stadioni imati ugrađen klimatizacijski sustav i zbog kojih ćemo prvi put u povijesti SP gledati u kasnu jesen, a ne u rano ljeto, preko gomile optužbi za korupciju koje su popratile cijeli proces dodjele domaćinstva, pa sve do neljudskih uvjeta u kojima građevinski radnici žive i umiru.

Britanski Guardian napravio je istraživanje u kojem je došao do zaključka da je od 2011. do kraja 2020. godine na radovima u Kataru poginulo više od 6500 radnika iz Bangladeša, Indije, Nepala, Šri Lanke i Pakistana. Podaci su prikupljeni iz veleposlanstava tih zemalja, a s obzirom na to da iste podatke nisu uspjeli dobiti kada je riječ o radnicima iz nekih drugih zemalja, logično je zaključiti da je stvarna brojka mnogo veća.

---

image
Radnici zaposleni na izgradnji stadiona Lusail u Kataru, dvadesetak kilometara izvan Dohe, živjeli su i radili u vrlo teškim uvjetima
AFP
---

Zbog toga su u ožujku igrači norveške reprezentacije prije kvalifikacijske utakmice za SP s Gibraltarom na teren izišli s majicama kojima pozivaju na poštovanje ljudskih prava, a ubrzo su njihov primjer slijedili Nijemci i Nizozemci. FIFA, koja stalno naglašava kako je posvećena borbi za ljudska prava, ali koja istovremeno s druge strane tvrdi da situacija u Kataru nije tako dramatična, tada je odlučila da neće kazniti spomenute saveze, jer podržava slobodu govora. S druge strane je, naravno, nakon svakog posjeta Kataru bila zadovoljna viđenim i hvalila domaćine.

Pasivni protest

Poruke na majicama spomenutih reprezentacija u suštini su samo jedan vid pasivnog protesta, jer je iluzorno misliti da bi se cijela inicijativa pretvorila u nešto konkretno. Doduše, Norveška je najavila bojkot SP-a u Kataru, ali je onda ipak odlučila da neće povući taj drastičan potez. Iako se u cijeloj priči ne smije propustiti naglasiti da se Norvežani nisu ni kvalificirali za Mundijal.

Gijs de Jong, glavni tajnik Kraljevskog nizozemskog nogometnog saveza i istaknuti član FIFA-e, kojeg smo u srpnju i intervjuirali, nedavno se, pak, osvrnuo na jedan drugi društveni problem koji je čest na Bliskom istoku – jednakost spolova i položaj LGBT osoba. De Jong je naglasio kako bi SP u Kataru trebao biti pokretač promjena u toj zemlji te da vjeruje da ćemo u budućnosti vidjeti pozitivne pomake u tom segmentu.

Katarske vlasti za to vrijeme uvjeravaju pripadnike LGBT zajednice da mogu sigurno putovati zemljom te su najavile da će zastave duginih boja biti dopuštene na stadionima, ali zakonske odredbe i dalje zabranjuju istospolne odnose koji se mogu sankcionirati zatvorskom kaznom, dok je prema šerijatskom zakonu za takve stvari predviđena i smrtna kazna, iako se ona u pravilu ne primjenjuje.

Isti zakoni su na snazi i u Saudijskoj Arabiji, ali je Premier liga, koja svim silama podržava sve postojeće pokrete za jednakost i koja intenzivno promovira "Rainbow Laces" kampanju, kojoj je cilj podići svijest o problemima s kojima se LGBT osobe susreću u društvu, dopustila prodaju Newcastlea jednom od najokrutnijih vladara na svijetu. Odnosno, da budemo precizni, nije dopustila prodaju kluba Bin Salmanu kao de facto vladaru Saudijske Arabije, već Javnom investicijskom fondu te zemlje na čijem je čelu Bin Salman i koji je "uspješno dokazao da nema nikakve poveznice sa samom državom", iako ipso facto ne može ne imati. Premier liga se tako s jedne strane u javnosti želi pozicionirati kao osviještena organizacija koja stavlja veliki naglasak na jednakost u društvu, dok s druge strane ne želi odbiti saudijske petrodolare.

---

image
Saudijski princ i de facto vladar te zemlje, Mohammed bin Salman
AFP
---

Sport je danas možda i najplodnije tlo za "woke kapitalizam" zbog svog specifičnog položaja u društvu, stoga nije čudno da je "sportswashing" postao jedna od glavnih metoda kojom se bliskoistočni autoritarni režimi žele približiti Zapadu. Za one koji ne znaju, "sportswashing" je termin koji je skovao Amnesty International 2018. kako bi opisao ulaganje u sport autoritarnih režima s ciljem popravljanja međunarodne slike o sebi.

Za razliku od ostalih brendova, koje potrošači u pravilu promatraju kao samo to što oni i jesu, sport (a pogotovo onaj momčadski) nudi svojim krajnjim potrošačima (navijačima) jednu dodatnu dimenziju. Coca-Colu ćete kupiti ako ste žedni, ili ako vam se jednostavno ona pije, a reklama za nju vam se može svidjeti i ne mora. Doduše, mnogi su danas u vrijeme "cancel kulture" spremni bojkotirati neki brend ako im se ne sviđaju njihovi stavovi, ali neće smatrati osobnom pobjedom činjenicu da Coca-Cola bilježi dobre rezultate na tržištu. Nogometni navijači će se, pak, radovati uspjesima kluba za koji navijaju i gledati ih kao svoje, a mnogi od njih će opravdavati svaki potez vodstva ako on donosi uspjeh. I upravo je zbog toga "sportswashing" efikasan.

Zbog toga ogromna većina navijača Newcastlea podržava nove vlasnike i zbog toga će se i Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru najnormalnije odigrati, iako bi samo logistički problemi odvratili svaku razumnu osobu kojoj je cilj dobrobit nogometa od dodjele domaćinstva toj zemlji.

(Su)luda ideja

Osim pomicanja termina održavanja turnira, zbog kojeg pati cijeli nogometni kalendar, od početka je bilo jasno da postoji i problem smještaja. Katar naime očekuje oko 1,2 milijuna posjetitelja za vrijeme prvenstva, a prema nedavno objavljenim informacijama ostalo je još otprilike 33 tisuće soba u hotelima i apartmanima u tom razdoblju. Ako znamo da još nisu ni poznati svi sudionici SP-a te da će ždrijeb biti tek u travnju, postavlja se pitanje gdje će svi ti ljudi koji odluče doći gledati svoju reprezentaciju biti smješteni.

---

image
AFP
---

U svemu tome ne treba zanemariti ni suludu ideju koja je navodno originalno potekla iz... Spremni? Iz Saudijske Arabije, a koju predsjednik FIFA-e Gianni Infantino svim silama pokušava pretvoriti u stvarnost. Radi se o već dobro poznatom prijedlogu da se SP održava na dvogodišnjoj umjesto na četverogodišnjoj bazi, a razlog je, naravno, financijski. Odnosno, barem ako gledamo kroz oči FIFA-e i malih saveza koji nemaju šanse kvalificirati se na Mundijal, a koji pretežito dolaze iz afričke i azijske konfederacije. Saudijcima i ostaloj bliskoistočnoj ekipi cilj je nastaviti prati svoj obraz što intenzivnije i što češće, a Bin Salman želi SP u svojoj zemlji već 2030. te je spreman čak podijeliti domaćinstvo s Italijom ili Engleskom, što zvuči kao nova razina bizarnosti.

Pritom se sasvim zanemaruje dobrobit samih nogometaša koji i u postojećem kalendaru gotovo nemaju odmora cijele godine, iako Infantino i njegov "PR-ovac" Arsène Wenger takve promjene opravdavaju upravo većom stankom za igrače. Ipak, u tom cijelom planu zanemaruju (Infantinovu!) ideju o klupskom SP-u koje bi se trebalo održavati svakog ljeta u puno proširenijem formatu nego što je ono danas, kao i veći broj utakmica u Ligi prvaka od sezone 2024./25. koje su dogovorene kao UEFA-ina ruka pomirbe klubovima koji su se htjeli odmetnuti i osnovati Superligu.

"Woke kapitalizam" i "sportswashing" dominirat će sportskom 2022. godinom, a Bliski istok će sve više postajati "go to" mjesto za sve velike sportske događaje, iako u velikoj mjeri to već i jest. Ono što ostaje veliko pitanje jest hoće li petrodolari prevladati tako što će "dokrajčiti" i ono malo istinskih sportskih i društvenih vrijednosti koje još uvijek nisu nestale, ili će približavanje Zapadu bliskoistočne zemlje s vremenom učiniti progresivnijima.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Proces nije novi, ali hvata zalet: u Saudijskoj Arabiji upravo traje treći Dakar Rally; tri posljednje utrke Formule 1 vožene su na Bliskom istoku (Katar, Saudijska Arabija i UAE), Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održano je u Abu Dhabiju, a u Dohi spektakularni meč koji je odlučivao o svjetskom šahovskom prvaku... U Kataru se ove godine održava SP u nogometu, a saudijska kraljevska obitelj započinje stvarati novu klupsku velesilu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izazovna 2022. godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Proces nije novi, ali hvata zalet: u Saudijskoj Arabiji upravo traje treći Dakar Rally; tri posljednje utrke Formule 1 vožene su na Bliskom istoku (Katar, Saudijska Arabija i UAE), Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održano je u Abu Dhabiju, a u Dohi spektakularni meč koji je odlučivao o svjetskom šahovskom prvaku... U Kataru se ove godine održava SP u nogometu, a saudijska kraljevska obitelj započinje stvarati novu klupsku velesilu izazovna 2022. godina 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-05 09:57:53 [created_by] => 3244 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-08 17:32:48 [modified_by] => 3244 [publish_up] => 2022-01-08 11:00:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 64 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 284 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz sporta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20364450.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20466410.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20288766.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/18223548.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20440890.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/05\/20308740.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC) Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (lijevo) i katarski \u0161eik Tamim bin Hamad al-Thani\u00a0","","","Radnici zaposleni na izgradnji stadiona Lusail u Kataru, dvadesetak kilometara izvan Dohe, \u017eivjeli su i radili u vrlo te\u0161kim uvjetima","Saudijski princ i de facto vladar te zemlje, Mohammed bin Salman","Posljednje tri utrke pro\u0161losezonske Formule 1 vo\u017eene su u Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1255","hd_20364450_1920.jpg":"1920x1080","k_20364450_1280.jpg":"1280x1280","k_20364450_1024.jpg":"1024x1024","k_20364450_640.jpg":"640x640","k_20364450_480.jpg":"480x480","k_20364450_340.jpg":"340x340","k_20364450_220.jpg":"220x220","o_20364450_1280.jpg":"1280x836","o_20364450_1024.jpg":"1024x669","o_20364450_640.jpg":"640x418","o_20364450_480.jpg":"480x313","o_20364450_340.jpg":"340x222","o_20364450_220.jpg":"220x143","h_20364450_1280.jpg":"1280x854","h_20364450_1024.jpg":"1024x683","h_20364450_640.jpg":"640x427","h_20364450_480.jpg":"480x320","h_20364450_340.jpg":"340x227","h_20364450_220.jpg":"220x147","pp_20364450_1280.jpg":"1006x1280","pp_20364450_1024.jpg":"805x1024","pp_20364450_640.jpg":"503x640","pp_20364450_480.jpg":"377x480","pp_20364450_340.jpg":"267x340","pp_20364450_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1820x1213","hd_20466410_1920.jpg":"1920x1080","k_20466410_1280.jpg":"1280x1280","k_20466410_1024.jpg":"1024x1024","k_20466410_640.jpg":"640x640","k_20466410_480.jpg":"480x480","k_20466410_340.jpg":"340x340","k_20466410_220.jpg":"220x220","o_20466410_1280.jpg":"1280x853","o_20466410_1024.jpg":"1024x682","o_20466410_640.jpg":"640x426","o_20466410_480.jpg":"480x319","o_20466410_340.jpg":"340x226","o_20466410_220.jpg":"220x146","h_20466410_1280.jpg":"1280x854","h_20466410_1024.jpg":"1024x683","h_20466410_640.jpg":"640x427","h_20466410_480.jpg":"480x320","h_20466410_340.jpg":"340x227","h_20466410_220.jpg":"220x147","pp_20466410_1280.jpg":"1006x1280","pp_20466410_1024.jpg":"805x1024","pp_20466410_640.jpg":"503x640","pp_20466410_480.jpg":"377x480","pp_20466410_340.jpg":"267x340","pp_20466410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20288766_1920.jpg":"1920x1080","k_20288766_1280.jpg":"1280x1280","k_20288766_1024.jpg":"1024x1024","k_20288766_640.jpg":"640x640","k_20288766_480.jpg":"480x480","k_20288766_340.jpg":"340x340","k_20288766_220.jpg":"220x220","o_20288766_1280.jpg":"1280x853","o_20288766_1024.jpg":"1024x682","o_20288766_640.jpg":"640x426","o_20288766_480.jpg":"480x320","o_20288766_340.jpg":"340x226","o_20288766_220.jpg":"220x146","h_20288766_1280.jpg":"1280x854","h_20288766_1024.jpg":"1024x683","h_20288766_640.jpg":"640x427","h_20288766_480.jpg":"480x320","h_20288766_340.jpg":"340x227","h_20288766_220.jpg":"220x147","pp_20288766_1280.jpg":"1006x1280","pp_20288766_1024.jpg":"805x1024","pp_20288766_640.jpg":"503x640","pp_20288766_480.jpg":"377x480","pp_20288766_340.jpg":"267x340","pp_20288766_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_18223548_1920.jpg":"1920x1080","k_18223548_1280.jpg":"1280x1280","k_18223548_1024.jpg":"1024x1024","k_18223548_640.jpg":"640x640","k_18223548_480.jpg":"480x480","k_18223548_340.jpg":"340x340","k_18223548_220.jpg":"220x220","o_18223548_1280.jpg":"1280x851","o_18223548_1024.jpg":"1024x681","o_18223548_640.jpg":"640x425","o_18223548_480.jpg":"480x319","o_18223548_340.jpg":"340x226","o_18223548_220.jpg":"220x146","h_18223548_1280.jpg":"1280x854","h_18223548_1024.jpg":"1024x683","h_18223548_640.jpg":"640x427","h_18223548_480.jpg":"480x320","h_18223548_340.jpg":"340x227","h_18223548_220.jpg":"220x147","pp_18223548_1280.jpg":"1006x1280","pp_18223548_1024.jpg":"805x1024","pp_18223548_640.jpg":"503x640","pp_18223548_480.jpg":"377x480","pp_18223548_340.jpg":"267x340","pp_18223548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1382","hd_20440890_1920.jpg":"1920x1080","k_20440890_1280.jpg":"1280x1280","k_20440890_1024.jpg":"1024x1024","k_20440890_640.jpg":"640x640","k_20440890_480.jpg":"480x480","k_20440890_340.jpg":"340x340","k_20440890_220.jpg":"220x220","o_20440890_1280.jpg":"1280x921","o_20440890_1024.jpg":"1024x737","o_20440890_640.jpg":"640x460","o_20440890_480.jpg":"480x345","o_20440890_340.jpg":"340x244","o_20440890_220.jpg":"220x158","h_20440890_1280.jpg":"1280x854","h_20440890_1024.jpg":"1024x683","h_20440890_640.jpg":"640x427","h_20440890_480.jpg":"480x320","h_20440890_340.jpg":"340x227","h_20440890_220.jpg":"220x147","pp_20440890_1280.jpg":"1006x1280","pp_20440890_1024.jpg":"805x1024","pp_20440890_640.jpg":"503x640","pp_20440890_480.jpg":"377x480","pp_20440890_340.jpg":"267x340","pp_20440890_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1265","hd_20308740_1920.jpg":"1920x1080","k_20308740_1280.jpg":"1280x1280","k_20308740_1024.jpg":"1024x1024","k_20308740_640.jpg":"640x640","k_20308740_480.jpg":"480x480","k_20308740_340.jpg":"340x340","k_20308740_220.jpg":"220x220","o_20308740_1280.jpg":"1280x843","o_20308740_1024.jpg":"1024x674","o_20308740_640.jpg":"640x421","o_20308740_480.jpg":"480x316","o_20308740_340.jpg":"340x224","o_20308740_220.jpg":"220x144","h_20308740_1280.jpg":"1280x854","h_20308740_1024.jpg":"1024x683","h_20308740_640.jpg":"640x427","h_20308740_480.jpg":"480x320","h_20308740_340.jpg":"340x227","h_20308740_220.jpg":"220x147","pp_20308740_1280.jpg":"1006x1280","pp_20308740_1024.jpg":"805x1024","pp_20308740_640.jpg":"503x640","pp_20308740_480.jpg":"377x480","pp_20308740_340.jpg":"267x340","pp_20308740_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38711178 Threads: 5 Questions: 7119250049 Slow queries: 3307704 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608907809 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 284 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/ostalo ) ) [link] => /sport/ostalo/izmedu-ideala-i-novca-sport-sve-vise-seli-na-bliski-istok-a-petrodolari-bi-mogli-dokrajciti-ono-malo-istinskih-vrijednosti-koje-jos-nisu-nestale-1157559 [printLink] => /sport/ostalo/izmedu-ideala-i-novca-sport-sve-vise-seli-na-bliski-istok-a-petrodolari-bi-mogli-dokrajciti-ono-malo-istinskih-vrijednosti-koje-jos-nisu-nestale-1157559?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 251873 [name] => Saudijska Arabija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => saudijska-arabija [link] => /tag/saudijska-arabija ) [1] => stdClass Object ( [id] => 500828 [name] => Mohammed bin Salman [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mohammed-bin-salman [link] => /tag/mohammed-bin-salman ) [2] => stdClass Object ( [id] => 255401 [name] => Gianni Infantino [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gianni-infantino [link] => /tag/gianni-infantino ) [3] => stdClass Object ( [id] => 634508 [name] => SP u kataru 2022. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-26 11:09:14 [main_article_id] => 0 [alias] => sp-u-kataru-2022 [link] => /tag/sp-u-kataru-2022 ) [4] => stdClass Object ( [id] => 399221 [name] => FIFA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => fifa [link] => /tag/fifa ) [5] => stdClass Object ( [id] => 658648 [name] => sportswashing [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-03 11:45:39 [main_article_id] => 0 [alias] => sportswashing [link] => /tag/sportswashing ) [6] => stdClass Object ( [id] => 376721 [name] => Newcastle United [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => newcastle-united [link] => /tag/newcastle-united ) [7] => stdClass Object ( [id] => 195109 [name] => katar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => katar [link] => /tag/katar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Proces nije novi, ali hvata zalet: u Saudijskoj Arabiji upravo traje treći Dakar Rally; tri posljednje utrke Formule 1 vožene su na Bliskom istoku (Katar, Saudijska Arabija i UAE), Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održano je u Abu Dhabiju, a u Dohi spektakularni meč koji je odlučivao o svjetskom šahovskom prvaku... U Kataru se ove godine održava SP u nogometu, a saudijska kraljevska obitelj započinje stvarati novu klupsku velesilu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izazovna 2022. godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Između ideala i novca: sport sve više seli na Bliski istok, a petrodolari bi mogli ‘dokrajčiti‘ ono malo istinskih vrijednosti koje još nisu nestale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3244 [name] => Antonio Juričić [username] => antonio.juricic [email] => antonio.juricic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$EfPHFTDDDyEnAt6GxG/v8OKMNwatWMZsv1VzHzNngXCyPfRNhD8J2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/antonio-juricic-3244 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1759 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4c52fb69d11d8f11fe97497705e7315e?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20364450.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP [mainImageDesc] => Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC) Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (lijevo) i katarski šeik Tamim bin Hamad al-Thani  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20364450.jpg [title] => AFPGianni Infantino, predsjednik FIFA-e, predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC) Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (lijevo) i katarski šeik Tamim bin Hamad al-Thani  ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20466410.jpg [title] => AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20288766.jpg [title] => AFP ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/18223548.jpg [title] => AFPRadnici zaposleni na izgradnji stadiona Lusail u Kataru, dvadesetak kilometara izvan Dohe, živjeli su i radili u vrlo teškim uvjetima ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20440890.jpg [title] => AFPSaudijski princ i de facto vladar te zemlje, Mohammed bin Salman ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/05/20308740.jpg [title] => AFPPosljednje tri utrke prošlosezonske Formule 1 vožene su u Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ross Douthat, poznati američki politički analitičar i kolumnist New York Timesa, 2015. godine je u jednoj svojoj kolumni prvi iskoristio izraz "woke capitalism", koji bi se na hrvatski najbolje mogao prevesti kao "probuđeni kapitalizam". Taj izraz zapravo je samo derivat "woke" kulture koja se proteklih godina proširila svijetom u želji da se iz svakodnevice istrijebi diskriminacija osoba po bilo kakvoj osnovi.

Douthat je u suštini htio ukazati na nastojanje velikih tvrtki da podrže progresivne društvene pokrete kako bi zadržali svoj utjecaj u društvu, a oni koji su do danas nastavili problematizirati taj "probuđeni kapitalizam" uglavnom se slažu kako je njegova svrha prvenstveno zadržavanje dobre pozicije na tržištu, a ne iskrena želja za unaprjeđenjem civilizacije, te kako se uključivanjem povijesno marginaliziranih skupina ljudi u promotivne svrhe njih zapravo eksploatira.

Ništa drugačije nije ni u svijetu sporta, što i ne treba toliko čuditi ako znamo da se i taj segment društva sve više pretvara u najobičniji poligon za zaradu. Tako se Nike primjerice etablirao kao jedan od najizraženijih promicatelja "woke" kulture u svijetu sporta kada je 2018. za svoje zaštitno lice uzeo Colina Kaepernicka, tamnoputog igrača američkog nogometa, kojem su San Francisco 49ersi otkazali suradnju nakon što je na pripremama 2016. odlučio klečati za vrijeme intoniranja američke himne, kako bi ukazao na problem rasne nejednakosti u SAD-u.

Njegov potez, koji se ubrzo proširio među velikim brojem igrača u ligi, naišao je uglavnom na osude vlasnika NFL franšiza, od kojih su većina bijelci u poznim godinama koji njeguju republikanske vrijednosti. Nike se tada odlučio pozicionirati na tržištu kao progresivna tvrtka koja stoji iza "malog čovjeka" koji pokušava promijeniti svijet nabolje, iako treba naglasiti i to da je najveći proizvođač sportske opreme na svijetu samo nekoliko mjeseci prije uspostavljanja suradnje s Kaepernickom produžio ugovor s NFL-om do 2028. kao službeni sponzor opreme.

Mundijal i kontroverze

Nikeovo pozicioniranje na društvenoj mapi, koje se u određenoj mjeri može nazvati i "sjedenjem na dvije stolice", zapravo je postao standard u svijetu sporta, a 2022. će u tom kontekstu po mnogočemu biti posebno izazovna. Ove godine više nego ikada naglasak će biti na borbi između sportskih i civilizacijskih ideala s jedne te novca s druge strane.

Godina s kojom smo se prije nešto više od tjedan dana oprostili donijela nam je pokušaj najmoćnijih nogometnih klubova da pokrenu zatvorenu "Superligu", katarski PSG uspio je dovesti Lionela Messija i tako oformiti nadrealan napadački trojac, Newcastle United je u kontroverznim okolnostima prodan saudijskoj kraljevskoj obitelji, a uz sve to veliki broj važnih sportskih natjecanja organiziran je na Bliskom istoku. Do 14. siječnja traje Dakar Rally koji se po treći put se održava u Saudijskoj Arabiji, tri posljednje utrke Formule 1, koja je imala najuzbudljiviju završnicu u svojoj povijesti, vožene su na Bliskom istoku (Katar, Saudijska Arabija i UAE), Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održalo se u Abu Dhabiju, a u Dohi su Magnus Carlsen i Ian Nepomniachtchi odigrali spektakularni meč koji je odlučivao o svjetskom šahovskom prvaku.

---

image
Posljednje tri utrke prošlosezonske Formule 1 vožene su u Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE
AFP
---

Nova godina nam u suštini donosi sve to, samo u još "nabrijanijoj" verziji. Ideja o Superligi daleko je od mrtve, pogotovo zato što su Juventus koji se nalazi u ogromnoj rezultatskoj krizi, Barcelona koja je u tolikom financijskom kaosu da ne može ni registrirati igrača kojeg je kupila te Real Madrid kojem doduše dobro ide i formalno ostali vjerni ideji te se povlače po sudovima s UEFA-om. Javni investicijski fond Saudijske Arabije koji upravlja Newcastleom, a za kojeg je vodstvo Premier lige procijenilo da je neovisan od države, iako je njegov predsjednik saudijski princ i de facto vladar te zemlje Mohammed bin Salman, pokušat će od posrnulog premierligaša stvoriti novu europsku velesilu. A vrhunac će se dogoditi u studenome, kada će u Kataru započeti najveći sportski događaj na svijetu nakon Olimpijskih igara – Svjetsko prvenstvo u nogometu.

Od trenutka kada je Katar izabran za domaćina Mundijala u sumnjivim okolnostima, kontroverze se nisu stale stišavati. Od problema visokih temperatura u toj zemlji, zbog kojih će svi stadioni imati ugrađen klimatizacijski sustav i zbog kojih ćemo prvi put u povijesti SP gledati u kasnu jesen, a ne u rano ljeto, preko gomile optužbi za korupciju koje su popratile cijeli proces dodjele domaćinstva, pa sve do neljudskih uvjeta u kojima građevinski radnici žive i umiru.

Britanski Guardian napravio je istraživanje u kojem je došao do zaključka da je od 2011. do kraja 2020. godine na radovima u Kataru poginulo više od 6500 radnika iz Bangladeša, Indije, Nepala, Šri Lanke i Pakistana. Podaci su prikupljeni iz veleposlanstava tih zemalja, a s obzirom na to da iste podatke nisu uspjeli dobiti kada je riječ o radnicima iz nekih drugih zemalja, logično je zaključiti da je stvarna brojka mnogo veća.

---

image
Radnici zaposleni na izgradnji stadiona Lusail u Kataru, dvadesetak kilometara izvan Dohe, živjeli su i radili u vrlo teškim uvjetima
AFP
---

Zbog toga su u ožujku igrači norveške reprezentacije prije kvalifikacijske utakmice za SP s Gibraltarom na teren izišli s majicama kojima pozivaju na poštovanje ljudskih prava, a ubrzo su njihov primjer slijedili Nijemci i Nizozemci. FIFA, koja stalno naglašava kako je posvećena borbi za ljudska prava, ali koja istovremeno s druge strane tvrdi da situacija u Kataru nije tako dramatična, tada je odlučila da neće kazniti spomenute saveze, jer podržava slobodu govora. S druge strane je, naravno, nakon svakog posjeta Kataru bila zadovoljna viđenim i hvalila domaćine.

Pasivni protest

Poruke na majicama spomenutih reprezentacija u suštini su samo jedan vid pasivnog protesta, jer je iluzorno misliti da bi se cijela inicijativa pretvorila u nešto konkretno. Doduše, Norveška je najavila bojkot SP-a u Kataru, ali je onda ipak odlučila da neće povući taj drastičan potez. Iako se u cijeloj priči ne smije propustiti naglasiti da se Norvežani nisu ni kvalificirali za Mundijal.

Gijs de Jong, glavni tajnik Kraljevskog nizozemskog nogometnog saveza i istaknuti član FIFA-e, kojeg smo u srpnju i intervjuirali, nedavno se, pak, osvrnuo na jedan drugi društveni problem koji je čest na Bliskom istoku – jednakost spolova i položaj LGBT osoba. De Jong je naglasio kako bi SP u Kataru trebao biti pokretač promjena u toj zemlji te da vjeruje da ćemo u budućnosti vidjeti pozitivne pomake u tom segmentu.

Katarske vlasti za to vrijeme uvjeravaju pripadnike LGBT zajednice da mogu sigurno putovati zemljom te su najavile da će zastave duginih boja biti dopuštene na stadionima, ali zakonske odredbe i dalje zabranjuju istospolne odnose koji se mogu sankcionirati zatvorskom kaznom, dok je prema šerijatskom zakonu za takve stvari predviđena i smrtna kazna, iako se ona u pravilu ne primjenjuje.

Isti zakoni su na snazi i u Saudijskoj Arabiji, ali je Premier liga, koja svim silama podržava sve postojeće pokrete za jednakost i koja intenzivno promovira "Rainbow Laces" kampanju, kojoj je cilj podići svijest o problemima s kojima se LGBT osobe susreću u društvu, dopustila prodaju Newcastlea jednom od najokrutnijih vladara na svijetu. Odnosno, da budemo precizni, nije dopustila prodaju kluba Bin Salmanu kao de facto vladaru Saudijske Arabije, već Javnom investicijskom fondu te zemlje na čijem je čelu Bin Salman i koji je "uspješno dokazao da nema nikakve poveznice sa samom državom", iako ipso facto ne može ne imati. Premier liga se tako s jedne strane u javnosti želi pozicionirati kao osviještena organizacija koja stavlja veliki naglasak na jednakost u društvu, dok s druge strane ne želi odbiti saudijske petrodolare.

---

image
Saudijski princ i de facto vladar te zemlje, Mohammed bin Salman
AFP
---

Sport je danas možda i najplodnije tlo za "woke kapitalizam" zbog svog specifičnog položaja u društvu, stoga nije čudno da je "sportswashing" postao jedna od glavnih metoda kojom se bliskoistočni autoritarni režimi žele približiti Zapadu. Za one koji ne znaju, "sportswashing" je termin koji je skovao Amnesty International 2018. kako bi opisao ulaganje u sport autoritarnih režima s ciljem popravljanja međunarodne slike o sebi.

Za razliku od ostalih brendova, koje potrošači u pravilu promatraju kao samo to što oni i jesu, sport (a pogotovo onaj momčadski) nudi svojim krajnjim potrošačima (navijačima) jednu dodatnu dimenziju. Coca-Colu ćete kupiti ako ste žedni, ili ako vam se jednostavno ona pije, a reklama za nju vam se može svidjeti i ne mora. Doduše, mnogi su danas u vrijeme "cancel kulture" spremni bojkotirati neki brend ako im se ne sviđaju njihovi stavovi, ali neće smatrati osobnom pobjedom činjenicu da Coca-Cola bilježi dobre rezultate na tržištu. Nogometni navijači će se, pak, radovati uspjesima kluba za koji navijaju i gledati ih kao svoje, a mnogi od njih će opravdavati svaki potez vodstva ako on donosi uspjeh. I upravo je zbog toga "sportswashing" efikasan.

Zbog toga ogromna većina navijača Newcastlea podržava nove vlasnike i zbog toga će se i Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru najnormalnije odigrati, iako bi samo logistički problemi odvratili svaku razumnu osobu kojoj je cilj dobrobit nogometa od dodjele domaćinstva toj zemlji.

(Su)luda ideja

Osim pomicanja termina održavanja turnira, zbog kojeg pati cijeli nogometni kalendar, od početka je bilo jasno da postoji i problem smještaja. Katar naime očekuje oko 1,2 milijuna posjetitelja za vrijeme prvenstva, a prema nedavno objavljenim informacijama ostalo je još otprilike 33 tisuće soba u hotelima i apartmanima u tom razdoblju. Ako znamo da još nisu ni poznati svi sudionici SP-a te da će ždrijeb biti tek u travnju, postavlja se pitanje gdje će svi ti ljudi koji odluče doći gledati svoju reprezentaciju biti smješteni.

---

image
AFP
---

U svemu tome ne treba zanemariti ni suludu ideju koja je navodno originalno potekla iz... Spremni? Iz Saudijske Arabije, a koju predsjednik FIFA-e Gianni Infantino svim silama pokušava pretvoriti u stvarnost. Radi se o već dobro poznatom prijedlogu da se SP održava na dvogodišnjoj umjesto na četverogodišnjoj bazi, a razlog je, naravno, financijski. Odnosno, barem ako gledamo kroz oči FIFA-e i malih saveza koji nemaju šanse kvalificirati se na Mundijal, a koji pretežito dolaze iz afričke i azijske konfederacije. Saudijcima i ostaloj bliskoistočnoj ekipi cilj je nastaviti prati svoj obraz što intenzivnije i što češće, a Bin Salman želi SP u svojoj zemlji već 2030. te je spreman čak podijeliti domaćinstvo s Italijom ili Engleskom, što zvuči kao nova razina bizarnosti.

Pritom se sasvim zanemaruje dobrobit samih nogometaša koji i u postojećem kalendaru gotovo nemaju odmora cijele godine, iako Infantino i njegov "PR-ovac" Arsène Wenger takve promjene opravdavaju upravo većom stankom za igrače. Ipak, u tom cijelom planu zanemaruju (Infantinovu!) ideju o klupskom SP-u koje bi se trebalo održavati svakog ljeta u puno proširenijem formatu nego što je ono danas, kao i veći broj utakmica u Ligi prvaka od sezone 2024./25. koje su dogovorene kao UEFA-ina ruka pomirbe klubovima koji su se htjeli odmetnuti i osnovati Superligu.

"Woke kapitalizam" i "sportswashing" dominirat će sportskom 2022. godinom, a Bliski istok će sve više postajati "go to" mjesto za sve velike sportske događaje, iako u velikoj mjeri to već i jest. Ono što ostaje veliko pitanje jest hoće li petrodolari prevladati tako što će "dokrajčiti" i ono malo istinskih sportskih i društvenih vrijednosti koje još uvijek nisu nestale, ili će približavanje Zapadu bliskoistočne zemlje s vremenom učiniti progresivnijima.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP AFP AFP AFP AFP AFP
AFP
Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC) Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (lijevo) i katarski šeik Tamim bin Hamad al-Thani 
AFP
AFP
AFP
Radnici zaposleni na izgradnji stadiona Lusail u Kataru, dvadesetak kilometara izvan Dohe, živjeli su i radili u vrlo teškim uvjetima
AFP
Saudijski princ i de facto vladar te zemlje, Mohammed bin Salman
AFP
Posljednje tri utrke prošlosezonske Formule 1 vožene su u Kataru, Saudijskoj Arabiji i UAE
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/ostalo/izmedu-ideala-i-novca-sport-sve-vise-seli-na-bliski-istok-a-petrodolari-bi-mogli-dokrajciti-ono-malo-istinskih-vrijednosti-koje-jos-nisu-nestale-1157559 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=799f1a131ea0654e305bbcca908b6439f979e76a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izme%C4%91u+ideala+i+novca%3A+sport+sve+vi%C5%A1e+seli+na+Bliski+istok%2C+a+petrodolari+bi+mogli+%E2%80%98dokraj%C4%8Diti%E2%80%98+ono+malo+istinskih+vrijednosti+koje+jo%C5%A1+nisu+nestale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fizmedu-ideala-i-novca-sport-sve-vise-seli-na-bliski-istok-a-petrodolari-bi-mogli-dokrajciti-ono-malo-istinskih-vrijednosti-koje-jos-nisu-nestale-1157559 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fostalo%2Fizmedu-ideala-i-novca-sport-sve-vise-seli-na-bliski-istok-a-petrodolari-bi-mogli-dokrajciti-ono-malo-istinskih-vrijednosti-koje-jos-nisu-nestale-1157559 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Proces nije novi, ali hvata zalet: u Saudijskoj Arabiji upravo traje treći Dakar Rally; tri posljednje utrke Formule 1 vožene su na Bliskom istoku (Katar, Saudijska Arabija i UAE), Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima održano je u Abu Dhabiju, a u Dohi spektakularni meč koji je odlučivao o svjetskom šahovskom prvaku... U Kataru se ove godine održava SP u nogometu, a saudijska kraljevska obitelj započinje stvarati novu klupsku velesilu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izazovna 2022. godina [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Ostaloizazovna 2022. godina

Između ideala i novca: sport sve više seli na Bliski istok, a petrodolari bi mogli ‘dokrajčiti‘ ono malo istinskih vrijednosti koje još nisu nestale

8. siječnja 2022. - 12:00
Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, predsjednik Azijske nogometne federacije (AFC) Salman Bin Ibrahim Al-Khalifa (lijevo) i katarski šeik Tamim bin Hamad al-Thani AFP

Ross Douthat, poznati američki politički analitičar i kolumnist New York Timesa, 2015. godine je u jednoj svojoj kolumni prvi iskoristio izraz "woke capitalism", koji bi se na hrvatski najbolje mogao prevesti kao "probuđeni kapitalizam". Taj izraz zapravo je samo derivat "woke" kulture koja se proteklih godina proširila svijetom u želji da se iz svakodnevice istrijebi diskriminacija osoba po bilo kakvoj osnovi.

Douthat je u suštini htio ukazati na nastojanje velikih tvrtki da podrže progresivne društvene pokrete kako bi zadržali svoj utjecaj u društvu, a oni koji su do danas nastavili problematizirati taj "probuđeni kapitalizam" uglavnom se slažu kako je njegova svrha prvenstveno zadržavanje dobre pozicije na tržištu, a ne iskrena želja za unaprjeđenjem civilizacije,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 14:38