StoryEditorOCM
Ostaloušao u povijest

Čudo iz Srbije, mali je svjetski rekorder, s osam godina srušio je velemajstora, jači je od Carlsena

Piše Sport SD
1. veljače 2024. - 11:32

O njemu se priča u svijetu šaha. Osmogodišnji dječak iz Novog Sada Leonid Ivanović ušao je u povijest, postao je najmlađi igrač šaha koji je pobijedio velemajstora, nedavno je u drugom kolu Belgrade Opena dobio Bugara Milka Popčeva (59).

Dječakova majka Lidija u izjavi za Chess.com otkrila je Leonid šah naučio od starijeg brata, a u posljednje vrijeme je značajno napredovao:

- Pobijedio je tri FIDE majstora i jednog velemajstora, remizirao s jednim FIDE majstorom i jednim internacionalnim majstorom, a iako je doživio i neke poraze, osjeća se samouvjereno igrajući protiv igrača s najvišim šahovskim titulama. Raduje se teškim mečevima protiv protivnika s visokim rejtingom i motiviran je nedavnim dobrim rezultatima.

Rekord najmlađeg šahiste koji je pobijedio jednog velemajstora donedavno je držao Amerikanac kineskog porekla Avonder Lijang, koji je pobijedio Larija Kaufmana kada je imao devet godina, tri mjeseca i 20 dana. A novi rekorder Leonid Ivanović prilikom pobjede nad Popčevom imao je točno osam godina, 11 mjeseci i sedam dana.

Za usporedbu, jednom od najpoznatijih šahovskih velemajstora današnjice Magnusu Carlsenu to je uspjelo tek kada je imao 12 i pol godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:32