StoryEditorOCM
KošarkaJerry West

Svijet sporta zavijen u crno: preminuo velikan svjetskog sporta, čovjek koji je postao logo najjače lige

Piše SN
12. lipnja 2024. - 17:33

Jedan od najboljih košarkaša svih vremena te čovjek čija silueta krasi logo NBA lige, Jerry West preminuo je u 86. godini života. West je u dugogodišnjoj NBA karijeri nastupao za samo jednu franšizu, Minneapolis/Los Angeles Lakerse s kojima je osvojio jedan prsten 1972., pišu Sportske novosti.

Tri godine ranije West je bio MVP finala iako su njegovi Lakersi izgubili s 4-3 od Boston Celticsa. On je tada bilježio gotovo 38 poena u prosjeku, a do današnjeg dana je to jedini slučaj u povijesti da je igrač iz gubitničke momčadi proglašen MVP-jem finala.

Čak 14 puta je bio u All-Star ekipi, deset puta je bio u najboljoj petorci lige i još dva puta u drugoj najboljoj petorci. Četiri puta je bio u najboljoj obrambenoj petorci lige. Na sve to je nadodao i zlato s reprezentacijom SAD-a na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. 2021. je uvršten među 75 najboljih igrača svih vremena, dok su Lakersi umirovili njegov dres s brojem 44.

Po završetku karijere je nakratko bio trener Lakersa (tri sezone), a onda je 19 godina bio generalni upravitelj franšize. Tijekom tog vremena su Lakersi osvojili sedam titula. 2002. je postao GM Memphis Grizzliesa koje je dvije godine kasnije uveo do prvog doigravanja u povijesti franšize. 1995. s Lakersima i 2004. s Grizzliesima je dobio nagradu za najboljeg generalnog upravitelja lige.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 17:33