StoryEditorOCM
Košarkanakon velike pobjede

Šok za Split, zbog ‘kasnog paljenja‘ doživjeli neočekivani poraz i vjerojatno ispali iz borbe za ‘jedinicu‘

Piše Frane Vulas
8. veljače 2024. - 19:35

Zabok – Split 88:82

Zabok – Gradska sportska dvorana. Gledatelja 300. Utakmica 21. kola Favbet Premijer lige košarkaša: Zabok – Split 88:82 (21:24, 30:12, 19:20, 18:26). Suci: Alfred Jovović (Zagreb), Josip Mikulić i Dino Barišić (obojica iz Osijeka).

Zabok: Sikirić (8), Neal (17), Cinac (7), Tomić, Šustić (5), Antonić, Savić (11), Črnjević (16), Rebić (12), Borovčak, Cvitanović, Buljević (12).

Split: Funderburk (17), Perković (22), Shorter (10), Sullivan (13), Kalajžić (6), Tišma (7), Runjić (2), Vuko (5), Perkušić, Dubravčić.

Šok za ‘žute‘ u Zaboku. Umorni, energetski i mentalno prazni Split u petoj utakmici u razmaku od samo devet dana odigrao je znatno ispod ispod svojih mogućnosti i upisao 82:88 poraz od raspoloženog Zaboka. To je prvi poraz Splita u hrvatskom prvenstvu nakon 13 pobjeda u nizu.

Samo tri dana nakon velike pobjede nad Partizanom u Beogradu u regionalnoj ligi uslijedilo je spuštanje na zemlju. Ovim rezultatom Split je vrlo vjerojatno ispao iz utrke za ‘jedinicu‘ u domaćoj Favbet Premijer ligi uoči njenog trećeg kruga. Split je sada na skoru 18-3, Zadar na 17-2, ali momčad s Višnjika ima i bolji međusobni skor. Zabok je na omjeru pobjeda i poraza 10-11.

Katastrofalna druga četvrtina Splita usmjerila je ovaj susret. Kada se činilo da će Split nakon devet uzastopnih poena i vodstva 26:21 susret usmjeriti u svoju korist, dogodilo se baš obrnuto. Visokim, zonskim presingom Zabok je izdominirao. Split na to nije imao adekvatan odgovor. Domaćin je na svakoj lopti bio brži, na šutu puno mirniji, pogotovo na onom za tri poena. Uz to su najbolji igrač momčadi s Gripa Shorter i Sullivan do poluvremena zajedno ubacili tek pet poena. Napravio je Zabok seriju 30:10 i na veliki odmor otišlo se s velikih plus 15 za domaćina, semafor je pokazivao 51:36. Posebno je raspoložen bio bivši ‘žuti‘ tić Rebić, ali i hitri Neal i pod koševima Črnjević su također bili gostima nerješiva enigma.

U trećoj četvrtini ‘probudio‘ se Sullivan. Nakon 53:36 serijom od osam uzastopnih poena približio se sastav s Gripa na samo devet poena zaostatka, ali ‘comeback‘ Splita bio je kratkog daha. Dapače, imala je momčad trenera Ivana Tomasa u nekoliko navrata do kraja četvrtine opet po 16 poena prednosti.

Nije Split imao ‘goriva‘ za pravi povratak u susret u zadnjoj četvrtini. Kada bi i zaprijetio, Amerikanac Neal lomio je gležnjeve svojim čuvarima. Tek tricom Shortera za 81:73 spustio se Split ponovno ispod deset poena zaostatka. A onda je dotad indisponiranom Amerikancu ušla i još jedna trica kada se lopta odbijena od ploče nećkala na obruču pa ipak ušla za 81:76 na 90 sekundi do kraja. Međutim, kada su u svom idućem napadu pri tom rezultatu gosti imali priliku da potpuno zakompliciraju susret, Shorter je opet forsirao težak šut. Pokušavao se valjda iskupiti. Ovaj put za dva, i ovaj put nije pogodio, a Perković je napravio namjeran prekršaj.

Još jednom je Shorter pokušao, ukrao loptu i smanjio na 82:78, ali je igračima Splita zbog ‘kasnog paljenja‘ ponestalo vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 08:44