stdClass Object ( [id] => 510620 [title] => Počinje košarkaška HT Premijer liga: Zadar i Split među četiri, ostali u borbu za ostanak [alias] => pocinje-kosarkaska-ht-premijer-liga-zadar-i-split-medu-cetiri-ostali-u-borbu-za-ostanak [catid] => 278 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Večerašnjim derbijem Cedevite i Zadra, dva dana nakon što su se isti protivnici u sklopu regionalne lige susreli na Višnjiku, starta novo izdanje domaće elitne košarkaške lige, a premijerno pod nazivom Premijer liga. Ime A-1 liga odlazi u povijest, a u prvom izdanju HT Premijer košarkašku ligu činit će samo 13 klubova nakon što je odustao Jolly.

Objektivno su ponovno tri ABA ligaša Cedevita, Cibona i Zadar ispred ostatka društva, a među njima je opet Cedevita košarkaški i financijski svijet za sebe, veliki favorit za peti uzastopni naslov.

No, Cedevita će se za razliku od ostalih morati istovremeno boriti u tri ligaška natjecanja (ostaje im poslije i Kup Krešimira Ćosića), uz Premijer i ABA ligu igra i u Eurokupu, što kao i prošle sezone nosi svoje probleme. Regionalnim ligašem može se smatrati i Split, ove sezone nastupa u Drugoj ABA ligi. Zadar pa Split najveće su dalmatinske uzdanice, GKK Šibenik se ove sezone oslonio na mlade.

Svake godine na otvaranju košarkaške sezone iza momčadi Zadra mora se uglaviti nekoliko pitanja, prvenstveno kad je o igračkom kadru riječ. Nekako na prvi pogled premalo je unutra kvalitete kojom biste mogli jamčiti da neće biti "šokova", odnosno, zapinjanja kao lani, primjerice u Zaboku ili Sinju...

Istina, slika je bitno izmijenjena , ali ne toliko da se ne bi prepoznalo nova imena koja su se našla u "rosteru" Aramisa Naglića. Pristigao je Preston Knowles, igrač koji u ovom trenutku mora "glumiti" organizatora igre i tu se troši, pa je i njegov učinak u realizaciji skromniji od očekivanog.

Vratio se i Filip Kraljević, međutim, još nije na razini koja bi mogla zadovoljiti njega i momčad. U domaću svlačionicu stigao je i Ive Ivanov, čije je iskustvo dragocjeno, k tomu i borbenost koju moraju slijediti i ostali. I onda dođemo do zaključka, kako je doista dosta nepoznanica, koje će se tvrde u klubu otkloniti u hodu.

- Naše ambicije u Premijer ligi su godinama uvijek iste, odnosno, želimo biti među tri momčadi koje će u nbovoj sezoni konkurirati za mjesto u regionalnoj ABA ligi. Nismo opterećeni nekim rezultatskim imperativom, domaću ligu ćemo nastojati prilagoditi našim mlađim igračima koje ćemo pomalo uključivati u prvu momčad. I zato nam je domaća liga više nego potrebna - kazao je Branimir Longin, sportski direktor Zadar.

"Žuti" su bili najugodnije iznenađenje prošle sezone, Širko, Kedžo, Filipović i društvo vratili su u velikom broju i publiku na Gripe, a najveće priznanje za ono što su napravili je da ih ove sezone vodi – izbornik.

Ivica Skelin dobio je u ruke "timun" hrvatske reprezentacije, iako doduše u vrlo nezahvalnom trenutku. Splićani će ove sezone igrati i Drugu ABA ligu za koju Skelin ističe kako je prilika igračima za napredak, a u domaćem prvenstvu opet se nadaju "totalnom žutilu". U momčadi više nema Subotića i Dijana, ostao je Širko, a nova lica su Marčinković, Amerikanac Scott (ex Jolly), Vručinić i Špaleta.

- Bit će ovo sezona puna izazova. Imamo dobru momčad, vjerujem da smo pogodili s pojačanjima – rekao je trener Skelin.

Tektonske promjene zadesile su Baldekin minulog ljeta. Šibenik je napustila većina igrača (Halilović, Ivanov, Petani, Badžim, Siriščević, Turkyilmaz) koja je lani osvojila prvo mjesto u regularnom dijelu sezone.

Prepolovljen je i klupski budžet. Od lanjskih nešto više od pet milijuna kuna, ove sezone se proračun "narančastih" sveo na 2,5 milijuna kuna. U skladu sa stanjem u novčaniku, promijenila se i klupska politika. Fokus je bačen na razvoj šibenskih nadarenih košarkaša (Radovčića, Šarića, nakića, Paića, Gulina...) koji će činiti okosnicu momčadi. Uz starosjedioce Bašića i Pandurića, domaćim mladcima su priključeni Toni Vitali, Filip Bundović i Ivan Mileković. Logično, i klupski ciljevi su puno skromniji nego lani:

- Primarni zadatak je ostati u Premijer ligi i na koncu sezone biti s "nulom" na računu. Sve povrh toga bilo bi super. Ipak, potajno se nadamo ulasku u play off- kazao je Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenika.

S nikad više strepnje i upitnika nad glavom košarkaški Sinj dočekuje novu sezonu I dvoboj prvog kola protiv Kaštela. Alkar je dobio i novog trenera, Domagoja Kujundžića, a on u ruke izrazito mladu momčad koja definitivno ima talenta, ali s kojom će i on sam i publika trebati imati dosta strpljenja.

U odnosu na prošlu godinu u momčadi su ostali tek Modrić, Šarac, Svalina, Vučić i Bilandžić. Nakon dobrog prošlogodišnjeg iskustva, Sinjani su i ove godine angažirali Amerikanca i to ne jednog nego dva, talentiranog razigravača Dajuana Grafa i centra L.J. Bootha koji tek treba opravdati povjerenje, a uz Grafa na pripremama najviše su pokazali krilni centar Tonko Vuko i domaći play Ivan Svalina.

- Molim i navijače za malo strpljenja, jer ovo je momčad koja je nova. Riječ je o mladim igračima, neće sve odmah biti sjajno i bajno, ali ono što mogu obećati jest da će svaki igrač ginuti za svaku loptu i da će poštivati dres koji nosi - kazao je trener Alkara.

Kaštelanski košarkaši prošle sezone su izborili ekspresni povratak u Premijer ligu i tako vratili najbolju domaću košarku u dvoranu u Kaštel Sućurac, a za „nagradu“ u uvodu ove sezone u prvom kolu koje je na rasporedu ovog vikenda idu na tradicionalno vruće gostovanje kod Alkara u Sinj, zatim gostuju kod Cedevite, a onda prvo domaće kolo u Sokolanu dolazi Cibona! Start iz snova!

Dogodilo se puno promjena u odnosu na momčad koja je izborila povratak u društvo najelitnijih, no prije svega trenerska gdje sada sve konce drži Luka Žitko, novopečeni „umirovljenik“ koji se baš prošle sezone oprostio u kaštelanskom dresu.

- Pripreme smo startali u devetom mjesecu, ako izuzmemo par ozljeda koje su nas pogodile na bekovskim pozicijama, mislim da možemo biti zadovoljni odrađenim. Dogodilo se mnogo promjena u okosnici momčadi, otišli su među ostalima Režić, Glavinić, Kujundžić, a došli Đugum, Došen, Rhymes… Cijela nova klapa, a vremena za upoznavanje je malo, prioritet je naravno ostanak u ligi, ali i zdrav, pobjednički pristup svakoj utakmici bez obzira na protivnika - kaže Žitko.

Nedvojbeno, riječ je o momčadi koja je lanjske sezone ugodno iznenadila i preko kvalifikacija Zadru osigurala još jednoga prvoligaša. Jest, bilo je prijepora, je li u ovom trenutku potrebno "servisirati" dva kluba, da bi u konačnici došlo do pomirenja, pa je jedan od zaključak kako će se uspostaviti dobra suradnja s Zadrom, u smislu korištenja igrača koji se neće moći nametnuti u postojećem okruženju na Višnjiku.

Vratimo li se na priču oko slaganja momčadi onda nije teško primijetiti kako se posegnulo za velikim promjenama. Podosta je igrača koji su manje ili više poznati na domaćoj sceni, spomenuti su mogu neki od njih, Marko Jurica, Marin Zrnić, Edi Jurjević, Dino Cinac i Dino Butorac. Ali u oko upadaju i dva Amerikanca, Giovonne Wodods i Anthony Alston, pa se dadne zaključiti kako u Jazinama ne misle "plesati samo jedno ljeto", nego je njihov cilj nametnuti se ne samo u gradu Zadru, nego i na hrvatskoj košarkaškoj sceni.

Sad je sve u rukama trenera Nevena Plantaka, koji u hodu mora posložiti igru o čemu će se prvi dojmovi moći vidjeti na startu lige, jer u Jazine stiže Cibona.

Osam u play-off, tri najslabija ispadaju

Osam najboljih momčadi nakon 26 kola plasirat će se u doigravanje koje će dati prvaka. Tri posljednjeplasirana kluba ispast će iz lige, a među klubovima kojima se predviđa borba za ostanak su i Dalmatinci Alkar, Ribola Kaštela i Jazine, pa čak u nekim scenarijima i GKK Šibenik. U Premijer ligu ući će dva kluba iz novoformirane Prve lige, od ove sezone jedinstvenog drugog ranga natjecanja koja kreće 14. listopada. Prvu ligu čini 12 klubova, među kojima je i splitski Universitas.

Najzvučniji dolasci u Ligu

Roko Leni Ukić (Cedevita): Iskusni splitski razigravač Roko Leni Ukić (32) drugi put u karijeri stigao je u Cedevitu. Novi trener hrvatskog prvaka Jurij Zdovc koji ga je prošle sezone vodio i u atenskom AEK-u povukao je sa sobom Ukića i u Cedevitu. Bit će lijepo opet na domaćim parketima gledati bivšeg igrača Barcelone, Toronta, Milwaukeea, Fenerbahčea, Panathinaikosa... A baš iz potonjeg kluba u redove momčadi koja je veliki favorit za peti uzastopni naslov stigao je i Amerikanac Demetris Nichols, bivši igrač moskovskog CSKA.

Luka Božić (Zadar): Zadranima je Božić stigao u rujnu. Vratio se "pod peku" na Višnjiku iskusni Ive Ivanov (31), ali ipak bismo izdvojili kako je najbolji posao Zadrana ovog ljeta bilo dovođenje Luke Božića (21). Mladi Bjelovarčanin jedan je od najvećih talenata hrvatske košarke. Prošle je sezone u dresu Zagreba bio najbolji strijelac (17,3 koša po utakmici) i najkorisniji igrač A-1 lige, a novi iskorak i izazov u karijeri potražio je u Zadru gdje je dogovorio dvogodišnju suradnju. Trebao bi biti ključna figura momčadi trenera Aramisa Naglića.

Marko Tomas (Cibona): Iskusni Marko Tomas (32) koji je u tri od zadnje četiri sezone nosio dres Cedevite, a želio ga je sada i Zadar, vratio se pod Toranj. Doduše stigao je uz otvoreni ugovor (može otići u bilo kojem trenutku) i unatoč tome što mu klub još iz "prapovijesti" duguje novac te što još traje i spor nakon incidenta u kojem je kao igrač Cedevite 2013. godine nokautirao jednog navijača Cibone. Međutim, nema nikakvog spora da će Tomas, sada već bivši reprezentativac, biti veliko pojačanje za momčad trenera Slobodana Subotića. Uz uvjet da ga mimoiđu teže ozljede. 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNAD OBRUČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-10-06 18:38:28 [created_by] => 39435 [created_by_alias] => Frane Vulas, Dražen Žura, Krešimir Gulin, Mišo Gulić, Hrvoje Hrgović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-10-06 18:47:19 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-10-06 18:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2655 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 278 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz košarke. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, košarka [secure] => 0 [page_title] => Košarka [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/10/06/sibenik_zadar02-270117.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "sibenik_zadar02-270117" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x820" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 278 [name] => Košarka [alias] => kosarka [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38803555 Threads: 4 Questions: 7126255844 Slow queries: 3310977 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609077636 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/kosarka ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /sport/kosarka/pocinje-kosarkaska-ht-premijer-liga-zadar-i-split-medu-cetiri-ostali-u-borbu-za-ostanak-510620 [printLink] => /sport/kosarka/pocinje-kosarkaska-ht-premijer-liga-zadar-i-split-medu-cetiri-ostali-u-borbu-za-ostanak-510620?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 4362 [name] => KOŠARKA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kosarka [link] => /tag/kosarka ) [1] => stdClass Object ( [id] => 309900 [name] => Premijer liga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => premijer-liga [link] => /tag/premijer-liga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNAD OBRUČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Počinje košarkaška HT Premijer liga: Zadar i Split među četiri, ostali u borbu za ostanak [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-14-17-54-39435 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/06/sibenik_zadar02-270117.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => sibenik_zadar02-270117 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/10/06/sibenik_zadar02-270117.jpg [title] => sibenik_zadar02-270117 ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Večerašnjim derbijem Cedevite i Zadra, dva dana nakon što su se isti protivnici u sklopu regionalne lige susreli na Višnjiku, starta novo izdanje domaće elitne košarkaške lige, a premijerno pod nazivom Premijer liga. Ime A-1 liga odlazi u povijest, a u prvom izdanju HT Premijer košarkašku ligu činit će samo 13 klubova nakon što je odustao Jolly.

Objektivno su ponovno tri ABA ligaša Cedevita, Cibona i Zadar ispred ostatka društva, a među njima je opet Cedevita košarkaški i financijski svijet za sebe, veliki favorit za peti uzastopni naslov.

No, Cedevita će se za razliku od ostalih morati istovremeno boriti u tri ligaška natjecanja (ostaje im poslije i Kup Krešimira Ćosića), uz Premijer i ABA ligu igra i u Eurokupu, što kao i prošle sezone nosi svoje probleme. Regionalnim ligašem može se smatrati i Split, ove sezone nastupa u Drugoj ABA ligi. Zadar pa Split najveće su dalmatinske uzdanice, GKK Šibenik se ove sezone oslonio na mlade.

Svake godine na otvaranju košarkaške sezone iza momčadi Zadra mora se uglaviti nekoliko pitanja, prvenstveno kad je o igračkom kadru riječ. Nekako na prvi pogled premalo je unutra kvalitete kojom biste mogli jamčiti da neće biti "šokova", odnosno, zapinjanja kao lani, primjerice u Zaboku ili Sinju...

Istina, slika je bitno izmijenjena , ali ne toliko da se ne bi prepoznalo nova imena koja su se našla u "rosteru" Aramisa Naglića. Pristigao je Preston Knowles, igrač koji u ovom trenutku mora "glumiti" organizatora igre i tu se troši, pa je i njegov učinak u realizaciji skromniji od očekivanog.

Vratio se i Filip Kraljević, međutim, još nije na razini koja bi mogla zadovoljiti njega i momčad. U domaću svlačionicu stigao je i Ive Ivanov, čije je iskustvo dragocjeno, k tomu i borbenost koju moraju slijediti i ostali. I onda dođemo do zaključka, kako je doista dosta nepoznanica, koje će se tvrde u klubu otkloniti u hodu.

- Naše ambicije u Premijer ligi su godinama uvijek iste, odnosno, želimo biti među tri momčadi koje će u nbovoj sezoni konkurirati za mjesto u regionalnoj ABA ligi. Nismo opterećeni nekim rezultatskim imperativom, domaću ligu ćemo nastojati prilagoditi našim mlađim igračima koje ćemo pomalo uključivati u prvu momčad. I zato nam je domaća liga više nego potrebna - kazao je Branimir Longin, sportski direktor Zadar.

"Žuti" su bili najugodnije iznenađenje prošle sezone, Širko, Kedžo, Filipović i društvo vratili su u velikom broju i publiku na Gripe, a najveće priznanje za ono što su napravili je da ih ove sezone vodi – izbornik.

Ivica Skelin dobio je u ruke "timun" hrvatske reprezentacije, iako doduše u vrlo nezahvalnom trenutku. Splićani će ove sezone igrati i Drugu ABA ligu za koju Skelin ističe kako je prilika igračima za napredak, a u domaćem prvenstvu opet se nadaju "totalnom žutilu". U momčadi više nema Subotića i Dijana, ostao je Širko, a nova lica su Marčinković, Amerikanac Scott (ex Jolly), Vručinić i Špaleta.

- Bit će ovo sezona puna izazova. Imamo dobru momčad, vjerujem da smo pogodili s pojačanjima – rekao je trener Skelin.

Tektonske promjene zadesile su Baldekin minulog ljeta. Šibenik je napustila većina igrača (Halilović, Ivanov, Petani, Badžim, Siriščević, Turkyilmaz) koja je lani osvojila prvo mjesto u regularnom dijelu sezone.

Prepolovljen je i klupski budžet. Od lanjskih nešto više od pet milijuna kuna, ove sezone se proračun "narančastih" sveo na 2,5 milijuna kuna. U skladu sa stanjem u novčaniku, promijenila se i klupska politika. Fokus je bačen na razvoj šibenskih nadarenih košarkaša (Radovčića, Šarića, nakića, Paića, Gulina...) koji će činiti okosnicu momčadi. Uz starosjedioce Bašića i Pandurića, domaćim mladcima su priključeni Toni Vitali, Filip Bundović i Ivan Mileković. Logično, i klupski ciljevi su puno skromniji nego lani:

- Primarni zadatak je ostati u Premijer ligi i na koncu sezone biti s "nulom" na računu. Sve povrh toga bilo bi super. Ipak, potajno se nadamo ulasku u play off- kazao je Filip Vukičević, sportski direktor GKK Šibenika.

S nikad više strepnje i upitnika nad glavom košarkaški Sinj dočekuje novu sezonu I dvoboj prvog kola protiv Kaštela. Alkar je dobio i novog trenera, Domagoja Kujundžića, a on u ruke izrazito mladu momčad koja definitivno ima talenta, ali s kojom će i on sam i publika trebati imati dosta strpljenja.

U odnosu na prošlu godinu u momčadi su ostali tek Modrić, Šarac, Svalina, Vučić i Bilandžić. Nakon dobrog prošlogodišnjeg iskustva, Sinjani su i ove godine angažirali Amerikanca i to ne jednog nego dva, talentiranog razigravača Dajuana Grafa i centra L.J. Bootha koji tek treba opravdati povjerenje, a uz Grafa na pripremama najviše su pokazali krilni centar Tonko Vuko i domaći play Ivan Svalina.

- Molim i navijače za malo strpljenja, jer ovo je momčad koja je nova. Riječ je o mladim igračima, neće sve odmah biti sjajno i bajno, ali ono što mogu obećati jest da će svaki igrač ginuti za svaku loptu i da će poštivati dres koji nosi - kazao je trener Alkara.

Kaštelanski košarkaši prošle sezone su izborili ekspresni povratak u Premijer ligu i tako vratili najbolju domaću košarku u dvoranu u Kaštel Sućurac, a za „nagradu“ u uvodu ove sezone u prvom kolu koje je na rasporedu ovog vikenda idu na tradicionalno vruće gostovanje kod Alkara u Sinj, zatim gostuju kod Cedevite, a onda prvo domaće kolo u Sokolanu dolazi Cibona! Start iz snova!

Dogodilo se puno promjena u odnosu na momčad koja je izborila povratak u društvo najelitnijih, no prije svega trenerska gdje sada sve konce drži Luka Žitko, novopečeni „umirovljenik“ koji se baš prošle sezone oprostio u kaštelanskom dresu.

- Pripreme smo startali u devetom mjesecu, ako izuzmemo par ozljeda koje su nas pogodile na bekovskim pozicijama, mislim da možemo biti zadovoljni odrađenim. Dogodilo se mnogo promjena u okosnici momčadi, otišli su među ostalima Režić, Glavinić, Kujundžić, a došli Đugum, Došen, Rhymes… Cijela nova klapa, a vremena za upoznavanje je malo, prioritet je naravno ostanak u ligi, ali i zdrav, pobjednički pristup svakoj utakmici bez obzira na protivnika - kaže Žitko.

Nedvojbeno, riječ je o momčadi koja je lanjske sezone ugodno iznenadila i preko kvalifikacija Zadru osigurala još jednoga prvoligaša. Jest, bilo je prijepora, je li u ovom trenutku potrebno "servisirati" dva kluba, da bi u konačnici došlo do pomirenja, pa je jedan od zaključak kako će se uspostaviti dobra suradnja s Zadrom, u smislu korištenja igrača koji se neće moći nametnuti u postojećem okruženju na Višnjiku.

Vratimo li se na priču oko slaganja momčadi onda nije teško primijetiti kako se posegnulo za velikim promjenama. Podosta je igrača koji su manje ili više poznati na domaćoj sceni, spomenuti su mogu neki od njih, Marko Jurica, Marin Zrnić, Edi Jurjević, Dino Cinac i Dino Butorac. Ali u oko upadaju i dva Amerikanca, Giovonne Wodods i Anthony Alston, pa se dadne zaključiti kako u Jazinama ne misle "plesati samo jedno ljeto", nego je njihov cilj nametnuti se ne samo u gradu Zadru, nego i na hrvatskoj košarkaškoj sceni.

Sad je sve u rukama trenera Nevena Plantaka, koji u hodu mora posložiti igru o čemu će se prvi dojmovi moći vidjeti na startu lige, jer u Jazine stiže Cibona.

Osam u play-off, tri najslabija ispadaju

Osam najboljih momčadi nakon 26 kola plasirat će se u doigravanje koje će dati prvaka. Tri posljednjeplasirana kluba ispast će iz lige, a među klubovima kojima se predviđa borba za ostanak su i Dalmatinci Alkar, Ribola Kaštela i Jazine, pa čak u nekim scenarijima i GKK Šibenik. U Premijer ligu ući će dva kluba iz novoformirane Prve lige, od ove sezone jedinstvenog drugog ranga natjecanja koja kreće 14. listopada. Prvu ligu čini 12 klubova, među kojima je i splitski Universitas.

Najzvučniji dolasci u Ligu

Roko Leni Ukić (Cedevita): Iskusni splitski razigravač Roko Leni Ukić (32) drugi put u karijeri stigao je u Cedevitu. Novi trener hrvatskog prvaka Jurij Zdovc koji ga je prošle sezone vodio i u atenskom AEK-u povukao je sa sobom Ukića i u Cedevitu. Bit će lijepo opet na domaćim parketima gledati bivšeg igrača Barcelone, Toronta, Milwaukeea, Fenerbahčea, Panathinaikosa... A baš iz potonjeg kluba u redove momčadi koja je veliki favorit za peti uzastopni naslov stigao je i Amerikanac Demetris Nichols, bivši igrač moskovskog CSKA.

Luka Božić (Zadar): Zadranima je Božić stigao u rujnu. Vratio se "pod peku" na Višnjiku iskusni Ive Ivanov (31), ali ipak bismo izdvojili kako je najbolji posao Zadrana ovog ljeta bilo dovođenje Luke Božića (21). Mladi Bjelovarčanin jedan je od najvećih talenata hrvatske košarke. Prošle je sezone u dresu Zagreba bio najbolji strijelac (17,3 koša po utakmici) i najkorisniji igrač A-1 lige, a novi iskorak i izazov u karijeri potražio je u Zadru gdje je dogovorio dvogodišnju suradnju. Trebao bi biti ključna figura momčadi trenera Aramisa Naglića.

Marko Tomas (Cibona): Iskusni Marko Tomas (32) koji je u tri od zadnje četiri sezone nosio dres Cedevite, a želio ga je sada i Zadar, vratio se pod Toranj. Doduše stigao je uz otvoreni ugovor (može otići u bilo kojem trenutku) i unatoč tome što mu klub još iz "prapovijesti" duguje novac te što još traje i spor nakon incidenta u kojem je kao igrač Cedevite 2013. godine nokautirao jednog navijača Cibone. Međutim, nema nikakvog spora da će Tomas, sada već bivši reprezentativac, biti veliko pojačanje za momčad trenera Slobodana Subotića. Uz uvjet da ga mimoiđu teže ozljede. 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
sibenik_zadar02-270117
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/kosarka/pocinje-kosarkaska-ht-premijer-liga-zadar-i-split-medu-cetiri-ostali-u-borbu-za-ostanak-510620 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=8d8bf5d67af5492c38e0438b655f32550ac2ff8e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Po%C4%8Dinje+ko%C5%A1arka%C5%A1ka+HT+Premijer+liga%3A+Zadar+i+Split+me%C4%91u+%C4%8Detiri%2C+ostali+u+borbu+za+ostanak&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Fpocinje-kosarkaska-ht-premijer-liga-zadar-i-split-medu-cetiri-ostali-u-borbu-za-ostanak-510620 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fkosarka%2Fpocinje-kosarkaska-ht-premijer-liga-zadar-i-split-medu-cetiri-ostali-u-borbu-za-ostanak-510620 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => IZNAD OBRUČA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KošarkaIZNAD OBRUČA

Počinje košarkaška HT Premijer liga: Zadar i Split među četiri, ostali u borbu za ostanak

Piše Frane Vulas, Dražen Žura, Krešimir Gulin, Mišo Gulić, Hrvoje Hrgović
6. listopada 2017. - 20:33
sibenik_zadar02-270117

Večerašnjim derbijem Cedevite i Zadra, dva dana nakon što su se isti protivnici u sklopu regionalne lige susreli na Višnjiku, starta novo izdanje domaće elitne košarkaške lige, a premijerno pod nazivom Premijer liga. Ime A-1 liga odlazi u povijest, a u prvom izdanju HT Premijer košarkašku ligu činit će samo 13 klubova nakon što je odustao Jolly.

Objektivno su ponovno tri ABA ligaša Cedevita, Cibona i Zadar ispred ostatka društva, a među njima je opet Cedevita košarkaški i financijski svijet za sebe, veliki favorit za peti uzastopni naslov.

No, Cedevita će se za razliku od ostalih morati istovremeno boriti u tri ligaška natjecanja (ostaje im poslije i Kup Krešimira Ćosića), uz Premijer i ABA ligu igra i u Eurokupu, što kao i prošle sezone nosi svoje probleme....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 16:17