StoryEditorOCM
KošarkaSve su prošli

Kukoč i Rađa otkrili detalje drame u susjedstvu: ‘U Srbiji su nas napadali kišobranom, u Grčkoj gađali bocama...‘

Piše Sport SD
2. kolovoza 2023. - 21:25

Toni Kukoč i Dino Rađa govorili su o svojima danima u dresu Jugoplastike za američki BSTN. Upravo je ta firma plasirala ograničen broj tenisica u čast legendarne šampionske momčadi Žutih. Slavna generacija pokorila je Europu tri puta – 1989., 1990. i 1991. godine. Obojica su ostvarili zavidne karijere i u NBA ligi.

Otkrili su kroz što su sve prolazili na gostovanjima za vrijeme igranja za Žute. Amerikance je zanimalo kako je to izgledalo...

- U Šibeniku, Zadru i Čačku su nas povlačili za dresove i pljuvali nas. U NBA ligi to nije bilo moguće – govorio je Rađa.

A nadovezao se Kukoč s jednim suludim detaljem.

- U Čačku su nas upozorili na čovjeka koji je sjedio blizu terena s kišobranom u ruci. Na početku nismo shvaćali o čemu se radi, ali onda smo vidjeli da protivničke igrače hvata za ruku s tim. Bilo je tu svakakvih trikova. Namjerno bi ostavili otvorena vrata da se igrači na klupi smrznu.

image
Paun Paunović/Cropix

Ludi Grci

Nakon brojnih gostovanja po Balkanu, atmosfera u SAD-u za njih je bila „kamilica”.

- Jednom smo gubili doma i netko je ugasio svjetla kako bi se protivnici uplašili. Na kraju im tih 15, 20 razlika ništa nije značilo jer nisu znali hoće li se kući vratiti živi. Zato te u NBA ligi ne može prestrašiti kada viču: defense, defense! Ono što smo mi prolazili u bivšoj Jugoslaviji, u Americi bi opisali kao teroristički napad – kroz smijeh je pričao Kukoč.

Ludo je bilo i u Grčkoj. Atmosfera je bila, malo je reć‘, neprijateljska.

- S Benettonom sam jednom gostovao u Grčkoj i netko je s tribina na teren bacio bocu crnog vina. A onda mi je doletjela kovanica u oko. Sljedeće čega se sjećam bila je bolnica. Autobus bi nam gađali kamenjem. To je tada bilo normalno.

Grčke „tragedije” prisjetio se i Rađa.

- Grci su ludi. Prije jedne utakmice na zagrijavanju je bila potpuna tišina. Nije nam bilo jasno što se događa, a onda su nas minutu prije utakmice zasuli s 200, 300 jaja. Ljudima je trebalo sat vremena da očiste parket.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 20:21